Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » H εξοικονόμηση ενέργειας, βασικός άξονας της νέας επιχειρηματικότητας

H εξοικονόμηση ενέργειας, βασικός άξονας της νέας επιχειρηματικότητας

enepitheproedreio

Επισημάνσεις στη γενική συνέλευση της Ένωσης Επιχειρήσεων Θέρμανσης – Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου

enepitheproedreioΜε την παρουσία 24 από τα 31 ταμειακώς εντάξει μέλη της πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Βosch στο Κορωπί, η γενική συνέλευση της Ένωσης Επιχειρήσεων Θέρμανσης – Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.) Στον απολογισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιάννης Διαμαντόπουλος, απαρίθμησε τις δραστηριότητες της ΕΝΕΕΠΙΘΕ από τον Απρίλιο του 2010 που εξελέγη ή πρώτη αιρετή διοίκηση και εξέθεσε τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα. Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις: (α) για την ιστοσελίδα της Ένωσης, β) για το βαρόμετρο και γ) για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Κλάδο. Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Γ. Ξανθούλης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης, είπε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή γ.σ. δείχνει ότι υπάρχει σε υψηλό βαθμό συνδικαλιστική συνείδηση και ετοιμότητα. Υπάρχει διάθεση για ενεργή συμμετοχή, διατυπώνονται προτάσεις. Νομίζω ότι καταφέρατε σαν Ένωση να σας θεωρούν ένα επίσημο συνομιλητή οι διάφοροι φορείς που παίρνουν αποφάσεις για νομοσχέδια και άλλα θέματα που αφορούν τον κλάδο σας”.
Δημοσιεύουμε στην συνέχεια την εισήγηση του προέδρου και αποσπάσματα από τις τρεις εισηγήσεις.

Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Δοιίκησης

Συνάδελφοι και φίλοι καλωσορίσατε.
Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.
Από την αρχή όσοι ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας της Ένωσης, επωμισθήκαμε οικειοθελώς την ευθύνη, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε οντότητα στον κλάδο μας, που μέχρι και πριν δύο χρόνια δεν είχε καμία εκπροσώπηση.
Έπρεπε λοιπόν να γίνουν όλα εξ αρχής. Να στήσουμε την Ένωση, να επεξεργαστούμε τα θέματα που μας απασχολούν, να τα ιεραρχήσουμε, να γίνει μεταξύ μας κατανομή του έργου, ανάλογα με την ιδιότητα και τη διαθεσιμότητα του καθενός μας, να παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, να συζητούμε και να παίρνουμε κοινές αποφάσεις για τα θέματα που προκύπτουν και να παρεμβαίνουμε.Έχουν δαπανηθεί πολλές ανθρωποώρες από τα μέλη του ΔΣ, όχι μόνο για τις συνεδριάσεις, αλλά και για τις συναντήσεις με τους φορείς και τη συμμετοχή μας σε ομάδες εργασίας.
Τι κάναμε το διάστημα από τις εκλογές του Απριλίου του 2010 μέχρι σήμερα:
– Κάναμε παρεμβάσεις και συμμετείχαμε στις ομάδες εργασίας του ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον». Πολλές συνεδριάσεις, πολλές ώρες. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη ως προς την εφαρμογή του. Συνολικά σε όλη την επικράτεια έχουν υποβληθεί 42.000 αιτήσεις, έχουν προεγκριθεί από τις τράπεζες 20.500, είναι σε εφαρμογή 6.000 και επί πλέον άλλες 5.000 περίπου χιλιάδες, έχουν πληρότητα φακέλου. Εδώ βέβαια είχαμε να κάνουμε άνισο αγώνα, αφού ο κλάδος του αλουμινίου, για παράδειγμα, εκφράζει μεγαλύτερες επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερους εργαζόμενους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον κλάδο των μονώσεων και των υαλοπινάκων. Ωστόσο καταφέραμε να αναδείξουμε τον πρωτεύοντα ρόλο της θέρμανσης στην εξοικονόμηση ενέργειας και να περιληφθεί στις επιλέξιμες δαπάνες.
– Συγκροτήσαμε ομάδες εργασίας από τεχνικούς εταιριών μελών της Ένωσης για τις ενότητες:
Λέβητες- καυστήρες- καπνοδόχοι, ηλιοθερμία, γεωθερμία, αυτοματισμoί
– Οι εισηγήσεις που αφορούν προϊόντα και εφαρμογές από τις παραπάνω ενότητες, παρουσιάστηκαν στην ημερίδα του περασμένου Νοεμβρίου και είναι διαθέσιμες για χρήση σε διάφορες ημερίδες, αλλά και για την επιμόρφωση των ενεργειακών επιθεωρητών.
Το ζήτημα της εκπαίδευσης των ενεργειακών επιθεωρητών εκκρεμεί, λόγω της κρίσης, αλλά ήδη έχουν γίνει οι παρεμβάσεις από την ΕΝΕΕΠΙΘΕ ώστε να είμαστε ανάμεσα στους φορείς, που θα συμμετέχουν στην επιμόρφωση. Οι εισηγήσεις αυτές έχουν αναρτηθεί στο site της Ένωσης και είναι στη διάθεση όλων.
– Κάναμε παρεμβάσεις για τον ΚΕΝΑΚ και έγινε συνεργασία με ΤΕΕ, ΥΠΕΚΑ, WWF, ΚΑΠΕ. Οι παρεμβάσεις, χάρις κυρίως στην συμμετοχή του Σωτήρη Κατσιμίχα, ήταν καθοριστικές και έγιναν αλλαγές των προδιαγραφών, ώστε να ανταποκρίνονται στα ισχύοντα και να είναι προς όφελος του κλάδου μας.
– Καθιερώσαμε το γενικό συμβούλιο του κλάδου με συμμετοχή και των ιδρυτικών μελών, πέραν των μελών του ΔΣ. Συνεδριάζει ανά εξάμηνο και επισκοπεί την κατάσταση στον κλάδο.
– Έγινε σύναψη σύμβασης για την ασφάλιση πιστώσεων των εταιριών-μελών της ΕΝΕΕΠΙΘΕ. Πράγμα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία με την τόσο μεγάλη επισφάλεια στις συναλλαγές.
– Γίναμε μέλος του ΣΕΒ ο οποίος κατέχει προνομιούχο θέση ως συνομιλητής των θεσμικών κέντρων, που διαμορφώνουν τη νομοθεσία, στα θέματα που μας αφορούν. Στόχος μας να έχουμε στενότερη συνεργασία.
– Μέσω του προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄ οίκον» είχαμε επαφή και συνεργασία και συντονισμό των ενεργειών μας με την ΕΒΗΕ και τους συναφείς κλάδους που σχετίζονται με την οικοδομή.
– Δημιουργήσαμε ιστοσελίδα. Είναι απαραίτητο εργαλείο για την πληροφόρηση των μελών, την προβολή του κλάδου και την προώθηση των συμφερόντων του κλάδου. Ήδη έχουμε κάνει και αναβάθμιση του site, έγινε πιο λειτουργικό. Σας έχουμε στείλει ήδη κωδικούς για να έχετε πρόσβαση σε έρευνες ή πληροφορίες που αφορούν μόνο τα μέλη. Υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Θα γίνει παρουσίαση στο δεύτερο μέρος.
– Χάρις στη βοήθεια του Τάκη Στάπα έχει δημιουργηθεί το βαρόμετρο, για να βλέπουμε τις τάσεις της αγοράς ανά τρίμηνο και έρευνα αγοράς της θέρμανσης με τα ετήσια στοιχεία πωλήσεων στα βασικά προϊόντα του κλάδου. Θα γίνει παρουσίαση στο δεύτερο μέρος.
– Κάναμε παρεμβάσεις και υπομνήματα σε φορείς και υπουργεία. Κάναμε συναντήσεις με τράπεζες για πιθανή χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών και εξοικονόμηση ενέργειας.
– Συμμετείχαμε σε ημερίδες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
– Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε την ημερίδα της Ένωσής μας τον Νοέμβριο 2010 με τεχνικές, οικονομικές, οργανωτικές και εμπορικές εισηγήσεις. Πιστεύουμε με μεγάλη συμμετοχή και μεγάλο ενδιαφέρον.
– Συμμετείχαμε στην ομάδα εργασίας του ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον». Πολλές συναντήσεις, προκειμένου να καταλήξουμε σε εφαρμόσιμα αποτελέσματα. Βέβαια λόγω της κρίσης ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει εξαγγελθεί.
Γενικώς θέλω να πω, ότι εν μέσω κρίσης είναι πολύ δύσκολο και άχαρο για έναν συνδικαλιστικό φορέα να προσπαθεί να προωθεί τις προτάσεις του και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά του. Τώρα οι προτεραιότητες των κυβερνώντων είναι άλλες.
Αν ήθελα να συνοψίσω γενικά τα πεπραγμένα της Ένωσης, θα έλεγα :
– Στο διάστημα που μεσολάβησε από τον Απρίλιο 2010, εδραιώσαμε την οντότητα της Ένωσης. Τόσο ως προς τα μέλη, όσο και ως προς τον κλάδο γενικότερα, αλλά και ως προς τους συναφείς κλάδους και τέλος προς τους θεσμικούς φορείς και την πολιτεία. Είμαστε πλέον στη λίστα των υπουργείων και των φορέων. Ζητούν τη συνεργασία μας, ζητούν τη γνώμη μας.
– Παρεμβαίνουμε εκεί όπου διαμορφώνονται και λαμβάνονται οι αποφάσεις, που μας αφορούν (νομοθεσία, προγράμματα χρηματοδότησης κλπ).
– Προσφέρουμε πληροφόρηση στα μέλη, που θα ήταν δύσκολο η κάθε εταιρία από μόνη της να αντλήσει και προσφέρουμε υπηρεσίες προς όφελος των μελών.
– Και τέλος ελπίζουμε να έχουμε τη δύναμη και τη δική σας βοήθεια και συμπαράσταση, ώστε να κάνουμε ακόμα περισσότερα, προς όφελος όλων. Γιατί από τα θετικά αποτελέσματα, θα επωφεληθούμε όλοι.
Δράση της ΕΝΕΕΠΙΘΕ για το επόμενο διάστημα
Τι προγραμματίζουμε για το επόμενο διάστημα:
Στο τέλος του επόμενου μήνα στα πλαίσια της έκθεσης “ΞΕΝΙΑ”, οργανώνουμε ημερίδα για την «εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία με ή χωρίς χρήση ΑΠΕ». Βοηθάει τον κλάδο μας γιατί ας μη ξεχνάμε, ότι ο τουρισμός είναι από τους ελάχιστους τομείς, που φέτος είχε αύξηση τζίρου. Οι εφαρμογές για θέρμανση και κυρίως παραγωγή ζεστού νερού είναι μεγάλες.
Θα αξιοποιήσουμε την συμμετοχή μας στον ΣΕΒ, εκμεταλλευόμενοι την προνομιούχο θέση που κατέχει στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου θεμάτων, που αφορούν τον κλάδο μας.
Θα εντατικοποιήσουμε τις επαφές μας και τις παρεμβάσεις μας στους φορείς, όπως ΥΠΕΚΑ, ΚΑΠΕ, ΤΕΕ, WWF ,αλλά και τη συνεργασία μας με τους φορείς των άλλων κλάδων.
Θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την τάση του καταναλωτικού κοινού, που ούτως ή άλλως υπάρχει, για εξοικονόμηση ενέργειας και να εδραιώσουμε την πεποίθηση ότι η θέρμανση είναι η πιο αποδοτική επένδυση, μακράν έναντι των άλλων επεμβάσεων, σε υπάρχοντα κτίρια.
Ακόμα η νομική υπηρεσία μας, θα μπορεί να προσφέρει μια πρόσθετη ενημέρωση προς τα μέλη της Ένωσης. Θα σχολιάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα επίκαιρα θέματα νομικού περιεχομένου, που άπτονται των σκοπών της Ένωσης και των δραστηριοτήτων του κλάδου μας.
Και βεβαίως θα προωθήσουμε οποιαδήποτε πρόταση προκύψει από την συζήτηση που θα κάνουμε στο τέλος της σημερινής μας συνάντησης. Και τα μέλη έχουν ευθύνη για να υποβάλλουν προτάσεις. Εμείς αυτές διαχειριζόμαστε.
Η ιστοσελιδα της Ένωσης
Ύστερα από την εισήγηση του προέδρου της Ένωσης ο κ. Γιώργος Ανδριανός μέλος της διοίκησης, παρουσίασε την αναμορφωμένη ιστοσελίδα της ΕΝΕΕΠΙΘΕ (www.uhhe.gr) όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τους σκοπούς της Ένωσης, το μέχρι τώρα έργο της, ποια είναι τα μέλη της. Επίσης μπορεί να βρει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την αγορά της θέρμανσης, τεχνικές πληροφορίες για εγκαταστάτες και μηχανικούς που αφορούν λέβητες και καυστήρες, αυτοματισμούς, γεωθερμία, ηλιοθερμία. Κι ακόμα τη νομοθεσία που αφορά τον κλάδο όπως και τα επιδοτούμενα προγράμματα «εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» κ.α. Τέλος υπάρχουν πολλές χρήσιμες συνδέσεις προς υπουργεία και άλλους φορείς.
Το βαρόμετρο
Ο κ Τάκης Στάπας, εξήγησε στην συνέχεια πως θα λειτουργήσει το βαρόμετρο. Πρόκειται για μια έρευνα που έχει αναθέσει η ΕΝΕΕΠΙΘΕ σε κάποια εταιρία και αφορά έρευνα τάσεων.
Ανά τρίμηνο τα μέλη της Ένωσης θα συμπληρώνουν στατιστικά στοιχεία που αφορούν την πορεία της επιχείρησής τους. Όταν θα έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία από δυο ή τρία τρίμηνα θα μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα για το ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς σε ότι αφορά τον Κλάδο. Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα, προκειμένου να συμπληρώσουν τα μέλη τα στατιστικά τους στοιχεία, θα γίνεται με κωδικό.
Οι συνθήκες της αγοράς
enepithekosmosΟ κ. Βασίλης Τοιχομίδης, μέλος της δοιίκησης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά. Συγκεκριμένα: στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τουλάχιστον από 2 έως 3,5%, στη μείωση των τζίρων αλλά και των κερδών σχεδόν όλων των επιχειρήσεων.
Ειδικά την τελευταία πενταετία, τόνισε, ο λόγος που δεν έχουμε δεί τις απομειώσεις στους τζίρους μας να είναι ακόμα πιο μεγάλες οφείλεται στις πολύ σημαντικές αποχωρήσεις επιχειρήσεων από τον κλάδο μας. Αν αθροίσουμε τους τζίρους τους είναι κοντά στα 120 εκ. Το 2008 παρουσιάσαμε μείωση στο τζίρο μας 12-13%. Στην πραγματικότητα θα ξεπερνούσε το 25% αν δεν υπήρχαν οι αποχωρήσεις.
Η χρηματοδότησή μας από τις τράπεζες είναι προβληματική, ενώ πολλά από τα δάνεια που έχουμε πάρει στο παρελθόν έχουν εγγύηση τα σπίτια μας. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων θα έχει σαν αποτέλεσμα να μας ζητηθούν επιπλέον εγγυήσεις για τα δάνεια που έχουμε πάρει. Πολλοί από μας στο παρελθόν κατασκευάσαμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μας χρειάζονταν. Αυτό μπορεί σήμερα να αποβεί μοιραίο για κάποιους από εμάς.
Στην συνέχεια ο κ. Τοιχομίδης έδωσε στατιστικά στοιχεία για το πρώτο 9μηνο του 2011 όπου ενώ όλοι οι δείκτες της θέρμανσης είναι αρνητικοί. Το φυσικό αέριο παρουσιάζει μια αύξηση στις πέντε πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα) που κυμαίνεται από 80 -150%. Η αύξηση αυτή όπως είπε οφείλεται στην επικείμενη εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Τέλος αναφέρθηκε στην κάθετη μείωση 63% το πρώτο τρίμηνο στις πωλήσεις των οικοδομών κάνοντας την πρόβλεψη ότι η οικοδομή θα παρουσιάσει μια μικρή ανάκαμψη από το 2014.

Επισημάνσεις ομιλητών

Στη συζήτηση που ακολούθησε τα μέλη της ΕΝΕΕΠΙΘΕ ανέπτυξαν απόψεις, προβληματισμούς, προτάσεις. Αναφέρουμε κάποιες απ’ αυτές:
– Να κατέβει το κόστος συμμετοχής στην ΕΝΕΕΠΙΘΕ και να μπορούν να συμπεριληφθούν στα μέλη της Ένωσης και επιχειρήσεις που το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους δεν είναι μόνο η θέρμανση (π.χ. εταιρίες που ασχολούνται με ηλιακά, κατασκευές, εξαγωγές ΑΠΕ.
– Παρατηρείται μια σημαντική μείωση στα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, όχι στα μεικτά μας κέρδη.
– Στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον» δυστυχώς ο κλάδος της θέρμανσης δεν δούλεψε τόσο καλά όσο οι κλάδοι του αλουμινίου και των τζαμιών.
– Τα πράγματα είναι ζόρικα ίσως όμως να προσφέρονται και ευκαιρίες. Κάποιοι συνάδελφοί μας επενδύουν παρά την κρίση.
– Στους στόχους της ΕΝΕΕΠΙΘΕ πρέπει να είναι να ανεβάσει το επίπεδο των μελών της με εκπαίδευση, συζητήσεις, ανταλλαγή εμπειριών.
– Προβληματισμός μπήκε και για το πόσο τα μέλη είναι αρκετά ώριμα ώστε να δώσουν ακριβή στοιχεία για το βαρόμετρο.
Δευτερολογία του προέδρου
Συνάδελφοι,
Η σημερινή μας συνάντηση ήταν πολύ καλή και εποικοδομητική. Ο διάλογος που πραγματοποιήθηκε ήταν ειλικρινής και ωφέλιμος. Αυτό από μόνο του είναι μια επιτυχία του κλάδου. Όλα αυτά που ειπώθηκαν εδώ, χρήσιμα και σοβαρά θα τα λάβουμε υπ΄ όψιν μας, θα προσπαθήσουμε να τα επεξεργαστούμε, να τα εμπλουτίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε προς το συμφέρον όλων.
Ως επίλογο θα ήθελα να πω τα εξής: Δεν έχει κανένα νόημα να στεκόμαστε και να επανερχόμαστε να αναλύουμε την κρίση και τη μείωση της αγοράς. Αυτό το λαμβάνουμε ως δεδομένο, μια και όλοι οι οικονομικοί δείκτες και κυρίως ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, είναι πολύ χαμηλά.
Οι αναλύσεις και οι ερμηνείες της γενικής οικονομικής κατάστασης μπορεί να διαυγάζουν τον κόσμο, αλλά δεν αρκούν. Αυτό που αλλάζει τα πράγματα είναι οι πράξεις, οι ενέργειες, οι συγκεκριμένες αντιδράσεις. Στον επαγγελματικό μας μικρόκοσμο, είμαστε υπεύθυνοι και ορίζουμε κυρίως την εταιρία μας, τα άλλα, τα γενικά, τα μεγάλα, μας διαφεύγουν. Πιστεύω ότι στην προτεραιότητα του καθενός μας είναι η διάσωση και ανάπτυξη της εταιρίας του. Στην εταιρία του λοιπόν νομίζω, ότι πρέπει να εστιάσει ο καθένας όλη του την προσπάθεια, την αναλυτική του σκέψη, την ενεργητικότητά του, γιατί έτσι μπορεί να δεί αποτέλεσμα. Αυτό το λέω, εκ του περισσού, γιατί έχουμε γενικώς την τάση ως λαός, να ασχολούμαστε με τα μεγάλα, αυτά που δεν ορίζουμε και που τώρα στη συγκυρία που βιώνουμε, δεν είναι καθόλου ευνοϊκά. Η θετική ψυχολογική διάθεση του ηγέτη, του διευθυντή, του ιδιοκτήτη σε μια εταιρία διαπερνάει και διαποτίζει όλο το προσωπικό.
Η κρίση λοιπόν δημιουργεί νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και νέες ευκαιρίες.
Οι εξελίξεις, και στον κλάδο μας, είναι ραγδαίες. Είναι ευκαιρία να προσαρμόσουμε τη λειτουργία και την οργάνωσή μας στα νέα δεδομένα. Να ξεβολευτούμε. Να ξαναδούμε από την αρχή, το μίγμα των προϊόντων, το μικτό περιθώριο κέρδους, τον τρόπο πληρωμής.
Το ξαναείπαμε. Το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεών μας, είναι πλεονέκτημα. Μπορεί να δυσκολεύει την άντληση πληροφόρησης για τις εξελίξεις, πράγμα που προσπαθεί να το αναπληρώσει η ΕΝΕΕΠΕΘΕ, αλλά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της ευελιξίας. Μπορεί να προσαρμόζεται, να αλλάζει προσανατολισμό με ευκολία και με μικρότερο κόστος.
Υπάρχει μια λαγνεία και μια τρομοκρατία του μεγάλου μεγέθους. Όλοι προσπαθούμε να γίνουμε μεγαλύτεροι, για να σωθούμε. Το 57% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν προσωπικό κάτω των δέκα ατόμων, όταν στη Γερμανία το ποσοστό αυτό είναι μόλις 18%. Είναι τυχαίο; Αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα μας, που δεν μας επιτρέπει τη συνεργασία και δεν ευνοεί τα μεγάλα μεγέθη. Αυτό δεν αφορά μόνο τους άλλους, το προσωπικό μας δηλαδή, αφορά και εμάς τους ίδιους. Ας αναλογιστεί ο καθένας μας. Θα προσλάμβανε στην επιχείρησή του ένας μάνατζερ, με πολύ περισσότερα προσόντα από τα δικά του και θα του επέτρεπε να λειτουργήσει απερίσπαστα και ανεξάρτητα; Όσοι αυτό το παραβλέπουν και ξεφεύγουν, καταστρέφονται. Τα παραδείγματα και στον κλάδο μας δυστυχώς είναι πολλά. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Να περιοριζόμαστε λοιπόν σε αυτά που γνωρίζουμε, σε αυτά που μπορούμε να ελέγχουμε.
Ας έρθουμε πίσω στην πεζή πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, νομίζω ότι είναι οι επισφάλειες, όχι τόσο η μείωση του τζίρου. Ας συμφωνήσουμε λοιπόν να περιορίσουμε τουλάχιστον το χρόνο πληρωμής. Ενδεχομένως να καθιερώσουμε ως τρόπο πληρωμής, το μετρητοίς. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε; Πρέπει ούτως ή άλλως, να σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε την αγορά και τους πελάτες μας άνευ όρων, γιατί η μέχρι τώρα πρακτική μας είναι αυτή που δημιούργησε όλα αυτά τα θνησιγενή μαγαζιά. Ασκούσαν «επιχειρηματικότητα» χωρίς καμία υποδομή, μόνο με ένα μπλοκ επιταγών, χρησιμοποιώντας τη δική μας αποθήκη και τα δικά μας κεφάλαια.
Ούτως ή άλλως σταδιακά τα κανάλια διανομής των προϊόντων θέρμανσης διαφοροποιούνται. Η εκτίμηση είναι, ότι τα καταστήματα θέρμανσης, με τα σημερινά χαρακτηριστικά, θα παρακαμφθούν, θα μειωθούν. Θα μείνουν είτε αυτοί που έχουν κεφάλαιο και οργάνωση, είτε αυτοί που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Οι τεχνικοί (μηχανολόγοι και υδραυλικοί), που τώρα διατηρούν μαγαζιά και μεσολαβούν, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στο προϊόν, θα περιοριστούν στη δουλειά τους. Δεν θα μπορούν να προσθέτουν εμπορικό κέρδος στα προϊόντα μας. Θα πουλάνε την όποια δική τους τεχνική, επιδεξιότητα και τεχνογνωσία, την δική τους προστιθέμενη αξία. Η αλλαγή αυτή γίνεται, είτε το θέλουμε, είτε όχι.
Το τοπίο λοιπόν αλλάζει. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και δουλειά. Βασικός άξονας της νέας επιχειρηματικότητας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα υπάρχοντα κτίρια. Τώρα που η κρίση στερεί από τους καταναλωτές εισοδήματα, τώρα το κόστος της ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) γίνεται ακριβότερο. Η ακριβή ενέργεια είναι προς το συμφέρον του κλάδου.
Αυτό φαίνεται από την αύξηση της ζήτησης των λεβήτων στερεών καυσίμων και πέλλετς, των λεβήτων συμπύκνωσης, των αυτοματισμών, των ηλιοθερμικών και γεωθερμικών συστημάτων, των ολοκληρωμένων συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.
Ας μην παραβλέπουμε ότι όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης που εκπονούνται από το ΥΠΕΚΑ και το ΚΑΠΕ αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας σε υπάρχοντα κτίρια.
Δεν πρόκειται για περιπτωσιακή επιλογή του ΥΠΕΚΑ και του ΚΑΠΕ. Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια αποτελεί στρατηγική επιλογή του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ή χωρίς επιδότηση.
Σε ημερίδα του ΣΕΒ που έγινε πρόσφατα με τίτλο: « Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά – Προσδιορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας», η εταιρία Mac Kinsey σε μελέτη για λογαριασμό του ΣΕΒ, ανέφερε ρητά ότι ανάμεσα στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τις καινοτομίες, είναι και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Και αυτή η νέα επιχειρηματική ευκαιρία αφορά κυρίως τον κλάδο μας, όχι δικαιωματικά, βεβαίως εφ΄όσον θέλουμε και μπορούμε. Τα θετικά σημάδια, όπως είπαμε, έχουν ήδη φανεί.
Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα θέλω και να τελειώσω.
Εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη, έμπνευση, κουράγιο.
Η δράση είναι η λύση, όχι η αδράνεια.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Ειδήσεις