Αρχική » Αφιερώματα » Λουτρό: Νέες τεχνολογίες - Ανακαίνιση » H έννοια του Συνεταιρισμού Υδραυλικών, είναι συνυφασμένη με την σωστή έρευνα αγοράς και τον έλεγχο της ποιότητας

H έννοια του Συνεταιρισμού Υδραυλικών, είναι συνυφασμένη με την σωστή έρευνα αγοράς και τον έλεγχο της ποιότητας

Του Αναστάσιου Σβεντζούρη,
πρόεδρου του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Άρτας

Αναφερόμενοι στη λέξη λουτρό-μπάνιο, το μυαλό όλων πηγαίνει στο βασικό του στοιχείο, που είναι το νερό. Ο χώρος του λουτρού όμως, αποτελείται από 3 βασικούς τομείς, για τους οποίους ο τελικός χρήστης καλείται να επιλέξει υλικά που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του και προφανώς και στα οικονομικά του δεδομένα.
Η βασική λοιπόν κίνηση ενός επαγγελματία υδραυλικού, είναι να ελέγξει αρχικά την κατάσταση του υφιστάμενου δικτύου σωληνώσεων και, αν είναι εφικτό, την κατάσταση της τοιχοποιίας και του υποστρώματος του δαπέδου του λουτρού. Όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε να προτείνει τις κατάλληλες εργασίες στον καταναλωτή-πελάτη και να τον κατευθύνει στην αγορά των κατάλληλων και ορθά προσαρμοζόμενων υλικών.
Ο έλεγχος της υφιστάμενης εγκατάστασης, στοχεύει στον εντοπισμό των τυχόν αστοχιών που έχουν προκύψει λόγω παλαιότητας και λόγω της φύσης του νερού. Δυστυχώς, από την κατά κόρον χρήση, τα παλαιότερα χρόνια, σιφονιών από μολύβι, μέχρι την μη πρόβλεψη των συνεπειών της υγρασίας που εγκλωβίζεται στο χώρο του λουτρού, με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία πρέπει πρώτα να επιδιορθωθούν και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του λουτρού.
Μετά λοιπόν την επιδιόρθωση όλων των τυχόν αστοχιών, πάμε να επέμβουμε στους τρεις βασικούς τομείς που αναφέραμε αρχικά. Εδώ έχουμε:
• Τελική επιφάνεια δαπέδου – τοίχου.
• Είδη Υγιεινής
• Συστήματα εκροής νερού (μπαταρίες, στήλες κλπ).
Όσον αφορά την κάλυψη των επιφανειών, οι λύσεις που προτείνει ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών Άρτας είναι δύο βασικές:
Η κλασική λύση πάντα είναι το πλακάκι, του οποίου η παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, με διαθέσιμα πλακάκια ακόμα και διαστάσεων 1-1,2μΧ 2μ, με οικονομικές λύσεις ευρωπαϊκής προέλευσης και με αυξανόμενη προτίμηση σε όσα είναι λευκόπαστα (και όχι κοκκινόπαστα όπως τα κεραμίδια). Βασική προϋπόθεση εδώ, είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία του υποστρώματος, χρησιμοποιώντας υλικά υγρομόνωσης αλλά και κόλλας πλακιδίων που πληροί προδιαγραφές για περιβάλλον με αυξημένη υγρασία.
Η δεύτερη λύση είναι η επίσης πολύ διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια αυτή της πατητής τσιμεντοκονίας. Δίνει ένα άλλο τόνο και στυλ στο μπάνιο μας, με μια αίσθηση πολυτέλειας, αρκεί αυτός που θα αναλάβει την εφαρμογή της συγκεκριμένης λύσης να είναι έμπειρος τεχνίτης, ώστε να αποδώσει τις διαφορετικές τεχνοτροπίες που η πατητή τσιμεντοκονία υπόσχεται (μπορεί να πετύχουμε ακόμη και απομίμηση μαρμάρου με τη δημιουργία ‘’νερών’’).
Για όλα τα παραπάνω βέβαια, σύμφωνα με την εμπειρία μας, προκειμένου να μπορέσει να τα δει ο τελικός καταναλωτής, πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος έκθεσης των υλικών. Γι’ αυτό και εμείς στο Συνεταιρισμό, έχουμε αφιερώσει μεγάλο μέρος του καταστήματος στην έκθεση των αντίστοιχων υλικών και γενικότερα του συγκεκριμένου τομέα.
Ο δεύτερος τομέας που δίνουμε βάση σε μία ανακαίνιση είναι αυτός των ειδών υγιεινής, δηλαδή λεκάνες, νιπτήρες, μπανιέρες – ντουζιέρες και όλα τα παρελκόμενά τους. Και εδώ, ξεκινάμε από τις κλασικές λύσεις με προϊόντα πορσελάνης και πάμε σε πιο κομψές και σύμφωνα με τις νέες τάσεις αισθητικής λύσεις, που περιλαμβάνουν ακρυλικές ντουζιέρες, έπιπλα μπάνιου από ξύλο, κατάργηση της μπανιέρας και τοποθέτηση ντουζιέρας με μια καλής ποιότητας και ασφαλή καμπίνα.
Έχουμε ακόμα και τη δημιουργία χώρου λουτρού που δεν περιλαμβάνει ντουζιέρα, αλλά με την τοποθέτηση ενός φύλλου γυαλιού και με τις κατάλληλες διεργασίες στο πάτωμα (κλίσεις για νερά), μπορούμε ουσιαστικά να φτιάξουμε ένα μίνιμαλ και καλαίσθητο χώρο για ντουζ.
Για την ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χώρου αλλά και για λόγους αισθητικής, μεγάλο ποσοστό των πελατών μας επιλέγει και τις λύσεις εντοιχισμού αφήνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία εμφανή. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει εκ μέρους του εγκαταστάτη υδραυλικού και την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα επέμβει, σε περίπτωση κάποιου προβλήματος στο πέρασμα των χρόνων. Το αποτέλεσμα όμως σίγουρα θα ικανοποιήσει τον τελικό χρήστη, καθώς οι επιλογές και εδώ είναι αμέτρητες ώστε να ταιριάξουν στο γούστο του κάθε πελάτη.
Όσον αφορά τον τρίτο τομέα, αυτόν των συστημάτων εκροής, εδώ πραγματικά οι λύσεις είναι αμέτρητες. Υπάρχουν πάρα πολλοί κατασκευαστές μπαταριών που καλύπτουν όλα τα γούστα και βαλάντια. Μεγάλη μερίδα των καταναλωτών βέβαια επιλέγει για συσκευή που θα κάνει μπάνιο κάποια στήλη ή μπαταρίες θερμοστατικές (με προκαθορισμένη επιθυμητή θερμοκρασία). Και αυτή είναι μία αξιοσημείωτη εξέλιξη, καθώς υπάρχουν αρκετά οικονομικές λύσεις για κάτι που τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε πολυτέλεια. Και σε αυτόν τον τομέα, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος προϊόντα εντοιχισμού.
Πέρα από όσα αναφέραμε παραπάνω υπάρχουν αρκετά ακόμη προϊόντα – υλικά που μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πινελιά σε ένα κλασικό μπάνιο. Τέτοια είναι τα αξεσουάρ (κρίκοι, πετσετοκρεμάστρες κλπ), τα ορθογώνια σιφώνια δαπέδου απορροής των νερών ακόμα και αυτοκαθαριζόμενα καθίσματα λεκάνης με δυνατότητα μπιντέ.
Το σίγουρο είναι ότι λύσεις που παλιότερα ήταν οικονομικά απαγορευτικές για τον μέσο καταναλωτή, πλέον είναι διαθέσιμες για όλους, αρκεί να γίνει σωστή έρευνα αγοράς και προπάντων έλεγχος της ποιότητας, κάτι με το οποίο η έννοια του Συνεταιρισμού Υδραυλικών, είναι συνυφασμένη.