Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Εξαιρείται από τα βαρέα και ανθυγιεινά το επάγγελμα του συντηρητή καυστήρων!

Εξαιρείται από τα βαρέα και ανθυγιεινά το επάγγελμα του συντηρητή καυστήρων!

Σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που παραδόθηκε στην υπουργό Απασχόλησης
Συνάντηση με την υπουργό ζητά η διοίκηση του Ήφαιστου για να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση

Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει από την πρόταση αποχαρακτηρισμού του επαγγέλματος του συντηρητή υγρών καυσίμων και συγκροτήματος λεβητοστασίων, από τη λίστα του ΙΚΑ των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στο πόρισμα της σχετικής επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Παναγιώτη Μπεχράκη που παραδόθηκε στην υπουργό Απασχόλησης στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απ’ αυτή την επιτροπή που συστάθηκε πριν ένα χρόνο περίπου είχαν αποχωρήσει οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Το γεγονός του αποχαρακτηρισμού του επαγγέλματος από τα βαρέα και ανθυγιεινά αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι ο χώρος εργασίας του συντηρητή καυστήρων είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος με αέριους ρύππους και οι συνθήκες εργασίας είναι τέτοιες που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι η επιτροπή ενώ υποστηρίζει ότι επειδή δεν υπάρχουν «επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στα ΒΑΕ και η επαγγελματική νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη» προχωρά στον αποχαρακτηρισμό των μισών σχεδόν ειδικοτήτων και επαγγελμάτων. Συγκεκριμένα εκτός λίστας των ΒΑΕ προτείνεται να τεθούν:
• 43 χώροι εργασίας από τους  103 που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (ποσοστό 41,7%).
• 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις  124 υπάρχουσες (ποσοστό 49,2%).
• 42 από τις 71 ειδικότητες ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.
Στην κατηγορία αυτή ανήκει και η ειδικότητα «συντηρητές καυστήρων υγρών καυσίμων και συγκροτήματος λεβητοστασίων».

Παρέμβαση του Ήφαιστου

Με επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου ζητά συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει μετά την πρόταση της «επιτροπής Μπεχράκη» για αποχαρακτηρισμό του επαγγέλματος από τα ΒΑΕ.
Το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου  επισημαίνει ότι η πρόταση αυτή είναι έξω από κάθε λογική και  επιστημονική τεκμηρίωση και ζητά  από την υπουργό να μη γίνει  αποδεκτή. Η διοίκηση του Ήφαιστου ζητά όχι μόνο να μη γίνει αποδεκτή η πρόταση της επιτροπής Μπεχράκη, αλλά τη δημιουργία κατηγορίας βαρέων και ανθυγιεινών στον ΟΑΕΕ και την ένταξη σ’ αυτή και των συναδέλφων ελεύθερων επαγγελματιών.