Αρχική » Νέα απο Επιχειρήσεις » Ειδήσεις » ΕΒΗΕ: Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα

ΕΒΗΕ: Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα

Ιδιαίτερα ικανοποιητική και σε εγκάρδιο κλίμα ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Απριλιου 2022 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας της αντιπροσωπείας της ΕΒΗΕ και του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.
Η ΕΒΗΕ παρουσίασε στον κύριο υπουργό τις δυνατότητες που προσφέρουν τα Θερμικά Ηλιακά Συστήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και στην προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κατά την συνάντηση επισημάνθηκε ότι χάρη στα εγκατεστημένα θερμικά ηλιακά συστήματα στην χώρα, έχει αποφευχθεί η κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τριπλάσιας ισχύος από αυτήν του λιγνικού κέντρου της Μεγαλόπολης. Επίσης, τονίστηκε το γεγονός ότι χωρίς τα ήδη εγκατεστημένα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα ελληνικά νοικοκυριά θα πλήρωναν περισσότερο από 1 δις € για να ζεσταίνουν νερό και η χώρα θα χρειαζόταν περισσότερα από 650 εκατομμύρια Nm3 επιπλέον ρωσικού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή το χρόνο.
Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεισφορά των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ΕΒΗΕ πρότεινε στον κ. υπουργό:
• Την άμεση υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης της αντικατάστασης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με θερμικά ηλιακά συστήματα.
• Την ψήφιση ενός νομοσχέδιου με αντικείμενο την προώθηση της ηλιοθερμικής ενέργειας και την παροχή οικονομικών κίνητρων για την εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων (ΘΗΣ).
• Τον σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων επιδότησης σε κλάδους με υψηλές θερμικές ανάγκες (πχ ξενοδοχεία, βιομηχανίες, αγροτικός τομέας).
Ο υπουργός εξέφρασε την θετική του εντύπωση για την συνεισφορά των θερμικών ηλιακών στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης των θερμικών ηλιακών στον τρέχον ενεργειακό σχεδιασμό.
Η αντιπροσωπεία της ΕΒΗΕ απαρτιζόταν από τον γενικό γραμματέα Χρήστο Παπαεμμανουήλ, το μέλος της Ένωσης Μάρκο Κουλούμογλου και τον εκτελεστικό γραμματέα Χρήστο Κώνστα. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο βουλευτής Ν. Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο οποίος επιδεικνύει έμπρακτο ενδιαφέρον για τα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.