Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Επισημάνσεις των μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο

Επισημάνσεις των μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ στο Αγρίνιο

ds obye agrinio 1.jpg

«Σε επαγρύπνηση…»
Επανερχόμαστε στο ρεπορτάζ της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο την 1η Δεκεμβρίου, με επισημάνσεις από τις ομιλίες των μελών της διοίκησης.
Μαρίνος Παραβολιάσης: «Ο αγώνας μας, σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση της παιδείας και γενικότερα τη μόρφωση των Ελλήνων, πρέπει να είναι συνεχής. Κι αυτό γιατί σκοπός όλων των κυβερνήσεων είναι η υποβάθμιση και όχι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού κινήματος.
»Στην κινητοποίηση για το ασφαλιστικό πρέπει να δώσουμε δυναμικό παρών ανά την Ελλάδα. Πρέπει να ταρακουνήσουμε την κυβέρνηση για να πάρει πίσω τα όσα αρνητικά μέτρα θέλει να περάσει.
»Επειδή γίνεται πολύς λόγος για το Π.Δ. 38/91, η άποψή μου είναι ότι το διάταγμα δεν έχει σοβαρές ελλείψεις. Η ερμηνευτική εγκύκλιος που θέλουμε να προωθήσουμε από το υπουργείο Ανάπτυξης, λύνει το 90% των προβλημάτων.
»Να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, μέσω ραδιοφώνων, εντύπων και τοπικών τηλεοπτικών σταθμών, για τους αδειούχους υδραυλικούς και την ασφάλιση των έργων».
Διονύσης Σβορώνος: «Πολλά ζητήματα η ΟΒΥΕ τα ακουμπάει μόνο επιδερμικά. Όταν μιλάμε για την παιδεία, δεν μπορούμε να αρκούμαστε μόνο σε μία κριτική προς τα παιδιά που κάνουν τις καταλήψεις και να μη λέμε τίποτα για την υποχρηματοδότηση, την παραπαιδεία ή τα άθλια σχολεία. Αυτά θα τα αγγίξουμε;
»Σε σχέση με το ασφαλιστικό, το ζήτημα είναι με ποιο διεκδικητικό πλαίσιο πάμε σε μία κινητοποίηση; Το θέμα δεν είναι να παζαρέψουμε το τι θα χάσουμε, αλλά αν είμαστε αποφασισμένοι να μη χάσουμε τίποτα.
Δεν μπορεί να μη γίνεται καμία αναφορά για τους ασφαλισμένους μετά το ‘93, ή να ακούγονται θέσεις για σύνταξη στα 65 με 35 χρόνια δουλειάς. Έλεος, γιατί να συζητήσουμε μετά;
»Αναφορικά με το διάταγμα, νομίζω ότι πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της προώθησης της ερμηνευτικής εγκυκλίου, την οποία έχουμε στο συρτάρι μας τόσο καιρό και δεν παίρνουμε την απόφαση να τη συζητήσουμε, παράλληλα με τις προτάσεις του νομικού μας και όποιες έχουν γίνει από την πλευρά των συνδέσμων.
»Επειδή επικρατεί σύγχυση στο θέμα, είναι καλό να μην μπερδεύουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα με την τεχνική κατάρτιση. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις στα επιμελητήρια γι’ αυτά τα θέματα».
Γιώργος Τοδίτσκας: «Να διεκδικήσουμε πραγματική δωρεάν παιδεία, γιατί τώρα μόνο δωρεάν δεν είναι. Η παραπαιδεία και η αισχροκέρδεια κυριαρχούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Από την πρώτη δημοτικού μέχρι το πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει ν’ αφήσουμε να περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 που προωθεί η κυβέρνηση.
»Για το ασφαλιστικό, η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να πειραχτούν τα αποθεματικά του ταμείου και η κυβέρνηση να καταβάλει τα 8 δισ. ευρώ που οφείλει το δημόσιο στα ταμεία. Εάν δεν βρεθούν πόροι, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα τιναχτεί στον αέρα. Οφείλουμε να στηρίξουμε την κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου και ενωμένοι να παλέψουμε για τα δικαιώματα και τα χρήματά μας.
»Το Π.Δ. 38/91 ήταν ένας άθλος για τον κλάδο μας. Βοήθησε πάρα πολύ το επάγγελμα. Σέβομαι και ευχαριστώ την ομάδα εργασίας  που το συνέταξε. Όμως ο κλάδος μας θα πρέπει να στηριχθεί σε νέα στελέχη που θα παλέψουν για τη σωστή εφαρμογή και την όποια βελτίωσή του. Δεν μπορούν να υπάρχουν πρόσωπα και καταστάσεις που κρατούν μια 35ετία στον κλάδο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πως είναι καλύτερα να φεύγουμε με ψηλά το κεφάλι, παρά να γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως και να αυτοπαινευόμαστε  συνεχώς για τα επιτεύγματά μας. Μιλάω γενικά και όχι συγκεκριμένα, με το σκεπτικό ότι πρέπει να δουλέψουν και νέα στελέχη για το Π.Δ. για να έχει μέλλον ο κλάδος».
ds obye agrinio 1.jpgΠέτρος Πούλης: «Σε σχέση με την παιδεία, πέραν των άλλων ζητημάτων που καλώς ακούστηκαν, νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε βάρος ως ΟΒΥΕ στον τομέα των σχολών θερμοϋδραυλικών. Να συνεισφέρουμε με την εμπειρία μας ώστε οι απόφοιτοι θερμοϋδραυλικοί να είναι πιο άρτια εκπαιδευμένοι. Και το λέω αυτό, γιατί έχω απασχολήσει παλιά πολλά παιδιά, που δυστυχώς δεν ήξεραν τίποτα.
»Το Π.Δ. κατά τη γνώμη μου, δεν χρήζει μεγάλων βελτιώσεων. Κατ’ εμέ είναι άρτιο, απλώς δεν το έχουμε μελετήσει τόσο καλά -ούτε κι εμείς εδώ στη διοίκηση- για να ξέρουμε τι ακριβώς λέει. Παράλληλα πρέπει να πληροφορήσουμε το κοινό, είτε μέσω των ΜΜΕ, είτε μέσω των εταιριών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους αδειούχους, την υπεύθυνη δήλωση και την ασφάλιση των έργων.
»Για το ασφαλιστικό και την κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου δεν χρειάζεται να πω ότι πρέπει να έχουμε δυναμική παρουσία. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα σχέδιά της. Από ‘κει και πέρα δεν συμφωνώ με την άποψη του γραμματέα, ότι όλοι οι άλλοι εθελοτυφλούν στο θέμα και μόνο η δική τους άποψη είναι η σωστή. Όλοι όσοι είμαστε εδώ, βρισκόμαστε για να βοηθήσουμε τον κλάδο. Κανείς μας δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο».
Ηλίας Χούντας: «Η παιδεία είναι το αύριο της χώρας, η βάση της κοινωνίας και το εφαλτήριο των επόμενων γενεών. Παρακολουθούμε στα ΜΜΕ ότι οι μαθητές ξεκινούν καταλήψεις. Για ποιο λόγο; Ίσως σε μερικά πράγματα να έχουν δίκιο οι μαθητές και οι φοιτητές. Όμως δεν είναι δυνατόν να κλείνουν σχολεία για μικροκομματικά συμφέροντα. Στις κινητοποιήσεις των μαθητών βλέπουμε συνεχώς πανό «Συντονιστικό Μαθητών», «Επιτροπή Μαθητικού Αγώνα» και διάφορα άλλα, που δείχνουν καθαρά ότι τα μυαλά κάποιων δήθεν πολιτικάντηδων και ψευτοσυνδικαλιστών, επηρεάζουν τις νεαρές ηλικίες. Oδηγώντας τα στην κατάργηση της δημοκρατίας, στερώντας από την πλειοψηφία των υπολοίπων μαθητών τη μάθηση και την εκπαίδευση.
Το άρθρο 16, χωρίς να είμαι υπέρμαχός του, είναι καλό για την κοινωνία, με τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν. Είναι καλύτερο να ξενιτεύονται τα παιδιά μας για να σπουδάσουν; Η κυβέρνηση, αν ορίσει ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τότε το άρθρο 16 και η παιδεία, θα είναι ένα σύστημα υγείας.
»Για το ασφαλιστικό φταίει το κράτος, όμως φταίμε κι εμείς. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. επειδή εμείς δεν ασφαλίζουμε τους εργαζόμενούς μας. Πρέπει να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή, να μειωθεί η πρόσληψη αλλοδαπών που έχουν φτάσει στα 2 εκατ. ανασφάλιστους».
Θεόδωρος Κουτσαντώνης: «Παιδεία, ασφαλιστικό, φορολογικό, είναι ζητήματα πολιτικά και ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.
»Στη διεύθυνση Βιομηχανίας της Πάτρας, δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία των βοηθών μέσα από τις υπεύθυνες δηλώσεις, για επέκταση άδειας Α’ τεχνίτη. Παράλληλα η διεύθυνση δεν αναγνωρίζει τα πτυχία του ΚΕΚ ΕΛΚΕΔΕ για τα αέρια καύσιμα και δίνει μέχρι Α’ τεχνίτη άδεια σε προϋπηρεσία από πατέρα σε γιο. Επειδή στο σύνδεσμό μας υπάρχουν πάρα πολλοί βοηθοί που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος, με τη στάση της διεύθυνσης βιομηχανίας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Εάν ο διευθυντής της υπηρεσίας δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας, τότε θα προσφύγουμε στον εισαγγλέα για παράβαση καθήκοντος, καθώς το Π.Δ. 38/91 αναγνωρίζει την προϋπηρεσία των βοηθών που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος μέσα από τις υπεύθυνες δηλώσεις, με την προϋπόθεση ότι τις υπογράφουν αδειούχοι υδραυλικοί και αυτοί αναφέρονται ως βοηθοί».
Κώστας Κεϊβανίδης: «Η παιδεία θέλει μεγάλη προσοχή και πολλή βοήθεια. Οι αλχημείες – μεταρρυθμίσεις του κάθε υπουργού, μόνο κακό επιφέρουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική βούληση για πραγματικά δωρεάν παιδεία, αναβαθμισμένη παιδεία, που θα εξυπηρετεί αυτούς που εκπαιδεύονται και γενικότερα την κοινωνία.
»Το ασφαλιστικό το ξέραμε ότι θα έρθει. Οδηγούμαστε, κατ’ εντολή της Ε.Ε. στον γκρεμό, στην καταστροφή. Στην Ευρώπη, είμαστε η μοναδική χώρα που πληρώνουμε τις μεγαλύτερες εισφορές και παίρνουμε τις χαμηλότερες συντάξεις… Δεν μας απομένει τίποτε άλλο από τη διεκδίκηση. Σε κάθε σύνδεσμο, σε κάθε νομό, πρέπει να διεκδικήσουμε τη ζωή μας… Χτίζουμε μια κοινωνία «πανέμορφη», που τα πληρώνουν οι φτωχοί όλα και οι άλλοι πλουτίζουν. Ακούμε για επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εμείς εδώ δεν έχουμε δει τίποτα. Ποιος τα καρπώνεται όλα αυτά;».
Κώστας Λάππας: «Με το σχέδιο Καποδίστριας 2, η κυβέρνηση θα μεταφέρει όλες τις οικονομικές και διοικητικές αρμοδιότητες στους δήμους, με συνέπεια να έχουμε παιδεία πολλών ταχυτήτων. Ο δήμος Ψυχικού, για παράδειγμα, που έχει χρήματα, θα έχει τη δυνατότητα και εκπαιδευτικό υλικό να έχει, και εργαστήρια και καθηγητές και ό,τι άλλο χρειάζονται τα παιδιά. Αντίθετα, ο δήμος Περιστερίου που είναι καταχρεωμένος, πώς θα πληρώνει για εκπαιδευτικό προσωπικό, για βιβλία και άλλα σχετικά; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να μας απασχολήσει.
»Σήμερα εδώ, δεν θα έπρεπε να συζητήσουμε για τις θέσεις μας στο ασφαλιστικό, αλλά για το πώς θα κατευθύνουμε τους συνδέσμους να καλέσουν τα μέλη τους να δώσουν δυναμικό παρών στην κινητοποίηση της 12ης Δεκεμβρίου και γενικότερα την κλιμάκωση του αγώνα που πρέπει να κάνουμε.
Βασίλης Κόκκινος: «Επαναλαμβάνω ότι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, και νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε στο χρόνο που μας απομένει μέχρι τις εκλογές. Πρέπει να μπει ένα τέλος στις αντιπαραθέσεις.
Παιδεία, ασφαλιστικό είναι ζητήματα υψίστης σημασίας για μας και τα παιδιά μας. Για την αυριανή γενιά των Ελλήνων. Να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας.
»Οι όποιες ασάφειες του Π.Δ., όπως μας είπε και ο νομικός μας πρέπει να αποσαφηνιστούν. Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των νομικών της ΟΒΥΕ, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να καταλήξουν στο θέμα και να μας ενημερώσουν.
»Να βρεθούν τρόποι για την αύξηση των οικονομικών της ΟΒΥΕ, ούτως ώστε να μπορούν να διοργανώνονται συνεδριάσεις της ολομέλειας στην περιφέρεια».
Θεμιστοκλής Μπρατάνης: «Ναι,θέλουμε δωρεάν παιδεία που δεν υπάρχει, αλλά με κάποιον άλλον τρόπο. Λέω ναι στη διεκδίκηση, υπογραμμίζω όμως ότι οι καταλήψεις είναι απαράδεκτες. Τα παιδιά κάποιοι τα σπρώχνουν. Πριν ανοίξουν τα σχολεία, έχουν σχεδιαστεί οι καταλήψεις.
»Είμαι υπέρ των διεκδικήσεων στο ασφαλιστικό, όμως σε ορισμένα θέματα βρίσκω σωστή και την κυβέρνηση. Υπάρχουν όντως αδικίες. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν στη σύνταξη 35άρηδες. Τι θα γίνει σε 40 χρόνια; Θα μπορούν να πάρουν σύνταξη τα παιδιά μας;
»Το Π.Δ. 38/91 έχει παραλείψεις και ασάφειες. Για παράδειγμα οι υπεύθυνες δηλώσεις στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Στις εγκαταστάσεις εργάζονται παράνομοι και παρ’ όλα αυτά τα κτίρια συνδέονται. Για ποιες άδειες να μιλήσουμε μετά;
»Δεν βλέπω προσπάθειες από το σύνολο των συνδέσμων -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- για την ασφάλιση των έργων των συναδέλφων. Οι υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν κατατεθεί είναι λίγες.
»Τα οικονομικά της ΟΒΥΕ νομίζω ότι πρέπει να ενισχυθούν από την ατζέντα που εκδίδουμε με την ΠΟΣΕΥΔ».
Κώστας Αθανασόπουλος: «Το επίπεδο στις γενικές συνελεύσεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι απαράδεκτο, κάποιοι επηρεάζονται από αυτό το επίπεδο και δυστυχώς το μεταφέρουν κι εδώ.
»Ευτυχώς που εδέησε η ΓΣΕΒΕΕ να κάνει κινητοποίηση για το ασφαλιστικό. Η παρουσία μας πάντως, ανεξάρτητα από την απραξία της συνομοσπονδίας, πρέπει να είναι δυναμική.
»Τα προβλήματα με το Π.Δ. έχουν να κάνουν με τους συνδέσμους, με το πόσο το έχουν κατανοήσει οι διοικήσεις τους και δουλεύουν παράλληλα για την εφαρμογή του.
»Οι σύνδεσμοι δεν καλούν στις γενικές τους συνελεύσεις τους τομεάρχες της ΟΒΥΕ κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
»Πρέπει να δούμε πώς θα διατεθούν τα χρήματα που συγκέντρωσε η ΟΒΥΕ για τους πυρόπληκτους».
Βασίλης Ιωαννίδης: «Τα προβλήματά μας είναι πολλά. Να αφήσουμε κατά μέρος την εσωστρέφεια και το εγώ μας και να ασχοληθούμε με τα ζωτικά ζητήματα του κλάδου, γιατί οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο λειτουργίας μας.
»Η παιδεία δεν είναι αυτή που ονειρευόμασταν εμείς. Στις καταλήψεις μπορεί να υπάρχουν σκοπιμότητες, υπάρχουν όμως και σωστά αιτήματα, που πρέπει να τα απαιτήσουμε κι εμείς.
»Να διεκδικήσουμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή στα ταμεία και άλλα ζητήματα που δημιουργούν στρεβλώσεις και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων.
»Ως σύνδεσμος Θεσσαλονίκης αναμένουμε την υπόσχεση στελεχών της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης για υποχρεωτική κατάθεση της υπεύθυνσης δήλωσης των αδειούχων υδραυλικών στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, από την 1/1/2008. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκαθαρίσαμε στην εταιρία ότι θα παραδώσουμε τις άδειές μας, θα προσφύγουμε στον εισαγγελέα και θα ενημερώσουμε το κοινό.
»Το Π.Δ., πέρα από τα υδραυλικά, έχει πεδίο εφαρμογής στον κλιματισμό, στην πυρασφάλεια και σε πολλά άλλα αντικείμενα για τα οποία δεν έχουμε κάνει τίποτε».
Παναγιώτης Ασλανίδης: «Συγκριτικά με πέρυσι, το ταμείο της ΟΒΥΕ έχει λιγότερα έσοδα και περισσότερα έξοδα. Πρέπει να βρούμε τρόπο αύξησης των εσόδων μας.
»Η συζήτηση σήμερα για το ασφαλιστικό δεν τέθηκε για να πάρουμε θέσεις ως ΟΒΥΕ. Αυτές τις πήραμε μαζί με τις 6 κλαδικές ομοσπονδίες της οικοδομής και όσοι τις στηρίζουν τις στηρίζουν.
»Να προτρέψουμε τους συνδέσμους σε περισσότερες ασφαλίσεις έργων των συναδέλφων, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε καλύτερες τιμές -ως ασφάλιστρο- από την Interamerican.
»Το Π.Δ. δεν έχει ασάφειες, αυτό που χρειάζεται είναι η έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου».
Πριν τις δευτερολογίες των μελών της διοίκησης, τη σύνοψη από τον πρόεδρο Αριστοτέλη Παπακονδύλη και των αποφάσεων της ολομέλειας, το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Διαμάντης, ο οποίος μίλησε για το «στόχο» του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε σχέση με το ζήτημα της παιδείας, υποστήριξε ότι πρέπει να παραχωρηθεί «τόπος στα νιάτα, μια και οι νέοι -όπως είπε- παρά τις τρικλοποδιές που κάποιοι τους βάζουν και τα λάθη τους, αποτελούν ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω».