Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου)

Ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου)

sel. 64a.jpg

* Τεχνική ενημέρωση από την εταιρία «ΕΣΤΙΑ – Τζάκια»
Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Αερόθερμα
1. Μονού τοιχώματος.
Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.
Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά, με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων.  Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου  μέχρι 60-70 m².
sel. 64a.jpg
1. Τριπλού  τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να  είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.
Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύονται στον χώρο.
Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύος και απόδοσης (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m². Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων. Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή  καύση) είναι περιορισμένοι.
estia 2.jpg
Β. Καλοριφέρ
Εστίες που έχουν την ίδια φιλοσοφία με τα αερόθερμα, μόνο που αντί για αέρα ζεσταίνουν νερό. Έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις και μεγάλη θερμική ισχύ. Συνδέονται με σώματα καλοριφέρ ή ενδοδαπέδια συστήματα. Μπορούν να ζεστάνουν χώρους μέχρι 210 m². ¨Έχουν την δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού οικιακής χρήσης.
estia 1.jpg
Προσοχή! Θεωρείται ενεργειακό ένα κλειστό τζάκι όταν πληροί προδιαγραφές που πιστοποιούνται γραπτά από τους κατασκευαστές και συνοδεύεται από διεθνείς πιστοποιήσεις. Πρέπει να αναφέρεται απόδοση σε kw, κατανάλωση ξύλου, βαθμός απόδοσης, βάρος, σε ορισμένα αναφέρεται ακόμα και η εκπομπή των ρύπων. Μη πιστοποιημένες εστίες μπορεί να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από ότι οι ανοιχτού τύπου.
sel. 64b.jpg