Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Ενδιαφέρουσα σύσκεψη του Συνδέσμου Πειραιά στο Γαλατά Τροιζηνίας

Ενδιαφέρουσα σύσκεψη του Συνδέσμου Πειραιά στο Γαλατά Τροιζηνίας

Βοηθοί, παράνομοι, δήμοι και αίτημα για ίδρυση παραρτήματος στο επίκεντρο της συζήτησης

«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, η εφαρμογή του Π.Δ. και όλων των άλλων ζητημάτων που μας απασχολούν, θα έρθουν μετά από αγώνα. Χρειάζεται να πολεμήσουμε για τη δικαίωσή μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πειραιά, Επιφάνιος Αλεφραγκής στους συναδέλφους του Γαλατά Τροιζηνίας, στα πλαίσια της σύσκεψης που διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο στις 15 Ιουλίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του δημαρχείου Γαλατά, με την παρουσία αστυνομικού εκπροσώπου, του προέδρου της ΟΒΥΕ Αριστοτέλη Παπακονδύλη, του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά και ταμία του Συνδέσμου Κώστα Παγκάκη, και των συναδέλφων της περιοχής.
Από τη σύσκεψη, αν και είχαν προσκληθεί, έλαμψαν δια της απουσίας τους οι δημοτικές αρχές της Τροιζηνίας και των όμορων νησιών. Γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον πρόεδρο του Συνδέσμου και τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι με τη στάση τους αυτή οι δήμαρχοι αγνοούν τους δημότες τους, τους επαγγελματίες της περιοχής τους.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιφάνιος Αλεφραγκής εξήρε το έργο των υδραυλικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

«Τα μαγαζιά μας, οι εγκαταστάσεις μας, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες μας κινούνται σε κατευθύνσεις χρήσιμες. Παράγουν θετικό έργο, πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικά ταμεία. Εργαζόμαστε με πιστοποιημένα προϊόντα και τελευταία, μέσω της ΟΒΥΕ, έχουμε συνάψει ασφαλιστική σύμβαση με την Interamerican για την κάλυψη ζημιών στα έργα μας. Έναντι αυτού του έργου που επιτελεί ο καθένας μας ατομικά ή επιχειρηματικά με τη βοήθεια της ΟΒΥΕ, προβάλλει σημαντικός κίνδυνος προερχόμενος από τους λαθροεγκαταστάτες και τους μη αδειούχους που λιμαίνονται το επάγγελμα. Παντός είδους άτεχνοι και λοιποί εμφανίζονται ως υδραυλικοί, και το χειρότερο ως γνώστες του κλιματισμού και το πιο κακό ως εγκαταστάτες φυσικού αερίου, και με την άγνοιά τους μπορεί να προκαλέσουν ζημιές ανυπολόγιστης αξίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κάνοντας αναφορά στο δυστύχημα της Κέρκυρας.
Στα πλαίσια αυτά τόνισε για την υποχρέωση των επαγγελματιών να δουλεύουν συνειδητά, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και της τέχνης, ενώ είπε -κριτικά- ότι οι παράνομοι υδραυλικοί εργάζονται με κάλυψη και ανοχή.
«Εμείς, για την προστασία του επαγγέλματος αλλά και του κοινωνικού συνόλου, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο εισαγγελέα και κατόπιν στους αρμόδιους υπουργούς, στο νομάρχη Πειραιώς, στο διοικητή της αστυνομικής διεύθυνσης, στους δημάρχους του νομού μας, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στα νοσοκομεία τους νομού μας και στους συναδέλφους μας μέσω της ΟΒΥΕ.
Με την κίνησή μας αυτή αποβλέπουμε στην ενεργοποίηση των αδρανοποιημένων νομών και στην όξυνση της προσοχής των αρμοδίων. Πιστεύουμε ότι ακουστήκαμε, περιμένουμε όμως να ανταποκριθούν με έμπρακτο τρόπο.
Να μη δίδονται εργολαβίες σε εργολάβους εγκαταστάστες και μηχανικούς που δεν έχουν προσωπικό ειδικευμένο και ασφαλισμένο. Να μην προσλαμβάνονται ως υδραυλικοί άτομα άσχετα με την τέχνη μας. Να μην προβαίνουν σε συμφωνίες εάν δεν έχουν εγγυήσεις για τα χρησιμοποιούμενα υλικά. Να μην κάνουν συμφωνίες με εργολάβους ανασφάλιστους», συμπλήρωσε ο συν. Αλεφραγκής. Ζήτησε, τέλος, από τους συναδέλφους να είναι κοντά στο Σύνδεσμο και στα καλέσματά του, ενώ από τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον κ. Αναστάσιο Πάνου, περιφρούρηση της εφαρμογής του διατάγματος σε περιπτώσεις καταγγελιών για απασχόληση παρανόμων. Αίτημα που έγινε αποδεκτό από τον κ. Πάνου.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, από άποψη εφαρμογής νομοθεσίας και αντιμετώπισης από πλευράς πολιτείας.
Τόνισε ότι τοπική αυτοδιοίκηση, πολεοδομίες και πυροσβεστική φέρουν ευθύνες για τη μη εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 38/91, ενώ ευθύνες καταλογίζονται και σε επαγγελματίες υδραυλικούς στο κομμάτι της δεοντολογίας (υπογραφές για έργα άλλων κ.λπ.).
«Η κοινωνία, μας κατηγορεί για φοροφυγάδες και για κακές εγκαταστάσεις. Πρέπει να ενημερώσουμε τις τοπικές κοινωνίες για όλα αυτά, πρέπει οι πολίτες να μην απασχολούν παράνομους ή δημοτικούς υπαλλήλους.
Πρέπει να εμπιστευθούν τους επαγγελματίες, οι οποίοι και έχουν 10ετή ευθύνη -με βάση τον Αστικό Κώδικα- για τις εργασίες που εκτελούν.
Οι επαγγελματίες υδραυλικοί εκδίδουν Υπεύθυνες Δηλώσεις, τοποθετούν υλικά με προδιαγραφές ενώ και τα έργα τους είναι ασφαλισμένα» είπε, κάνοντας αναφορά στο μητρώο υλικών που εξέδωσε η ΟΒΥΕ. Δήλωσε ακόμη ότι οι δήμοι δεν θα πρέπει να αναθέτουν έργα σε εργολάβους που δεν απασχολούν αδειούχους και έχουν ανασφάλιστο προσωπικό
Σημειώνουμε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, το Δ.Σ. του Συνδέσμου διένειμε στους συμμετέχοντες το εγχειρίδιο Μητρώου των υλικών της ΟΒΥΕ, και ένα ενδεικτικό κοστολόγιο υδραυλικών εργασιών ανά ημέρα, αποτέλεσμα μελέτης του συν. Αλεφραγκή.

Ο ταμίας του Συνδέσμου και γραμματέας της ΟΒΣΠ Κώστας Παγκάκης, τόνισε στους συναδέλφους ότι τα προβλήματά τους δεν διαφέρουν από τα προβλήματα των συναδέλφων ανά την Ελλάδα και ότι ζητούμενο για την αντιμετώπισή τους είναι «η συμμετοχή, η ενεργοποίησή τους. Παλέψτε μαζί μας για να τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε παρεμβάσεις παντού, αρκεί να έχουμε τις δικές σας καταγγελίες. Δυστυχώς, αν δεν πικράνουμε κάποιους φίλους μας, δηλαδή αν δεν κάνουμε καταγγελίες, δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το Π.Δ.».
Τέλος ο συν. Νίκος Ασβεστάς ενημέρωσε τους συναδέλφους για την Τράπεζα Αίματος που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος, ζητώντας τους να γίνουν αιμοδότες.
Από την πλευρά τους οι συνάδελφοι του Γαλατά τόνισαν:

«Να γίνει παράρτημα»

Αντώνης Καραμάνης: Ο εντοπισμός των παράνομων υδραυλικών στις οικοδομές είναι πιο εύκολος, εν αντιθέσει με τα μερεμέτια και τις ανακατασκευές. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;
…Ο Σύνδεσμος πρέπει να ελέγξει τους δήμους για το αν απασχολούν αδειούχους υδραυλικούς.
…Η χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει από τον Πειραιά, αποτελεί εμπόδιο στην παρακολούθηση των διαφόρων σεμιναρίων που γίνονται. Πρέπει να βρεθεί τρόπος για τη διοργάνωση σεμιναρίων στην περιοχή μας.
Σταμάτης Σταύρου: Θεωρώ παράλογο η εφορία να κάνει ενάρξεις επαγγέλματος χωρίς άδεια. Να βάλουμε φρένο σε αυτό.
…Οι δήμοι έχουν προσλάβει μη αδειούχους υδραυλικούς, οι οποίοι, εκτός των άλλων κάνουν και πολλές ζημιές στα δίκτυα. Πέραν τούτου, να σταματήσουμε τους υδραυλικούς των δήμων να εκτελούν ιδιωτικά έργα.
Γιώργος Σταύρου: Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του Συνδέσμου στον Γαλατά.
Σταμάτης Γκίκας: Αν δημιουργηθεί παράρτημα, θα βάλουμε στον ίσιο δρόμο και τους βοηθούς που παίρνουν δουλειές με τα γνωστά προβλήματα. Παράλληλα, οι υδραυλικοί της περιοχής θα έχουν έναν χώρο – στέκι.
Χριστάνας: Η εφαρμογή του Π.Δ. απαιτεί και το σταμάτημα των υπογραφών στους μη αδειούχους. Πολλές φορές εμείς οι ίδιοι βγάζουμε τα μάτια μας. Κλείνοντας τη σύσκεψη και απαντώντας στα ερωτήματα που ετέθησαν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι το Δ.Σ. θα μελετήσει το θέμα της δημιουργίας παραρτήματος.