Αρχική » Περιεχόμενα » Τεχνική Ενημέρωση » Έλεγχος λεβήτων για αέρια καύσιμα

Έλεγχος λεβήτων για αέρια καύσιμα

Πάνω από δέκα χρόνια όλοι οι λέβητες που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν το σήμα ενεργειακής απόδοσης CE.
Το σήμα αυτό αποδίδεται στην πραγματικότητα όχι σε έναν λέβητα, αλλά σε έναν λέβητα για καύση ενός συγκεκριμένου καυσίμου.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένα μόνο εργαστήριο, αυτό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που μπορεί να ελέγξει και πιστοποιήσει λέβητες. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να τους ελέγξει με αέριο καύσιμο και έτσι το σύνολο σχεδόν των ελληνικών λεβήτων, έχουν πιστοποίηση CE αλλά μόνο για υγρά καύσιμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι λέβητες αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αέρια καύσιμα και να έχουν εξίσου καλό βαθμό απόδοσης. Αντίθετα, συνήθως για να πετύχουμε έναν καλό βαθμό απόδοσης πρέπει να μειώσουμε την ισχύ τους κατά 5-15%.  Πόσο όμως;
Στο εξωτερικό αντίθετα σχεδόν όλοι οι λέβητες ελέγχονται και για αέρια καύσιμα, οι περισσότεροι δε που εισάγονται στην Ελλάδα έχουν πιστοποίηση μόνο για αέρια καύσιμα. Αυτό δεν είναι αρκετό για να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, γιατί πιθανότατα κάποιες δίοδοι καπναερίων να είναι έτσι διαμορφωμένες, ώστε πολύ εύκολα να βουλώνουν από την καπνιά που ούτως ή άλλως συνοδεύει την καύση του πετρελαίου. Αν λοιπόν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για καύσιμο το πετρέλαιο, πρέπει να ζητήσουμε πιστοποίηση CE για πετρέλαιο. Τι θα γίνει όμως με τους ελληνικούς λέβητες; Θα τους αποκλείσουμε από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου; Ευτυχώς υπάρχουν καλά νέα. Το εργαστήριο του ΕΜΠ εξοπλίστηκε κατάλληλα και μέσα στον Δεκέμβρη ’07 αρχίζει ο έλεγχος των λεβήτων και για αέρια καύσιμα. Οι κατασκευαστές καλά θα κάνουν να ετοιμάσουν επειγόντως τους σχετικούς φακέλους τους, γιατί προβλέπω μεγάλο συνωστισμό για 2 ή 3 χρόνια. Στο μεταξύ ας φορτώνουμε έναν χαλύβδινο λέβητα με 10 ή 15% μικρότερο φορτίο ή ένα χυτοσιδερένιο με 5 ή 10% εάν χρησιμοποιούμε αέριο καύσιμο.