Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θράκη, αλλά και στην Κατερίνη…

Εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θράκη, αλλά και στην Κατερίνη…

Το δημοσίευμά μας για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θράκη, κινητοποίησε, έστω και με αργούς ρυθμούς, το υπουργείο Ανάπτυξης.
Στέλεχος του υπουργείου επικοινώνησε μαζί μας για να μας πει ότι έχουμε δίκιο, και ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Μας ήρθε μάλιστα και σχετική επιστολή από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε εκ νέου απαντήσεις από τις πολεοδομίες Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, μια και οι πρώτες που πήρε περιελάμβαναν τη μισή αλήθεια.
Μένει άρα, η άλλη μισή.
Μας ήρθε επίσης και μία απάντηση του νομάρχη Έβρου, του κ. Νικόλαου Ζαμπουνίδη, ο οποίος ουσιαστικά μας λέει ότι το Δημοτικό Διαμέρισμα της Αλεξανδρούπολης υπάγεται στην πολεοδομία του δήμου και όχι της νομαρχίας.
Παρ’ όλα αυτά, συμφωνεί με τις θέσεις του ΤΕΕ Θράκης.
Καμία αντίρρηση.
Επειδή όμως το θέμα δεν περιορίζεται στο αν συμφωνεί κάποιος με κάποιες θέσεις φορέων που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό τους ρόλο εκτός νομοθεσίας ή στις καλές δημόσιες – εκλογικές σχέσεις που μπορεί να έχουν αναπτύξει εργολάβοι, μηχανικοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες με τους δημάρχους, τους πολεοδόμους και τους νομάρχες, έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Αύριο, όταν με το καλό έρθει ο ξένος επενδυτής, δηλαδή η ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και δει ότι δεν υπάρχουν εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στα κτίρια (που θα περίμενε να υπάρχουν με το νόμο 3175 του 2003), δεν θα ζητήσει αποζημίωση (φανταζόμαστε αρκετών εκατομμυρίων ευρώ) απ’ όσους πήραν τη σχετική απόφαση ή την πρωτοβουλία για την καταστρατήγηση του νόμου;
Τότε ποιος νομάρχης, δήμαρχος ή πολεοδόμος θα πληρώσει τα χρήματα;
Και αν κάποιοι θεωρούν ακραίο αυτό το σενάριο (που δεν είναι), ας πάμε σε άλλο.
Ο επενδυτής, όταν δει την πραγματικότητα, δεν θα αξιώσει να καταβάλει μικρότερο τίμημα στο ελληνικό δημόσιο για τη συμμετοχή του στην Εταιρία Παροχής Αερίου;
Δεν θα χάσει χρήματα λοιπόν το δημόσιο; Δεν ενδιαφέρει ούτε αυτό τους νομάρχες;
Υπάρχει όμως κι άλλο ένα σενάριο.
Όταν οι ιδιοκτήτες των εκεί κατοικιών αποφασίσουν να κάνουν χρήση φυσικού αερίου και δουν ότι δεν μπορούν, λόγω των κατασκευαστικών παρανομιών που ενδεχομένως να έχουν γίνει (αλλού τα λεβητοστάσια, κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων για κουζίνες κ.λπ.), δεν θα στραφούν εναντίον των μηχανικών, των εργολάβων και όσων εμπλέκονται στο ζήτημα;
Μπορεί, βέβαια, και να μη στραφούν, αλλά δεν θα βάλουν όμως ποτέ φυσικό αέριο, γιατί ποιος θέλει μια πολεοδομία μέσα στο σπίτι του.
Τότε τι θα έχουν να πουν οι μηχανικοί, οι μηχανολόγοι και οι νομάρχες, που ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών τους δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση φυσικού αερίου;
Τα λέμε όλα αυτά, γιατί οι αυθαίρετες συμπεριφορές και η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν σε αυτή τη χώρα.
Όσο για την πολεοδομία της Κατερίνης, που εδώ και 2 χρόνια περίπου κλείνει τους φακέλους των οικοδομικών αδειών χωρίς την ύπαρξη βεβαίωσης αυτοψίας από τη ΔΕΠΑ για την εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου, στο επόμενο τεύχος.
Ναι, όλα νόμιμα (;) γίνονται, το θέμα όμως είναι ποιος θα πληρώσει στο τέλος τη νύφη όταν με το καλό έρθει και εκεί ο επενδυτής.
Όσο για τον Λευτέρη Αβραμίδη, τον υπάλληλο της πολεοδομίας Γιαννιτσών, που πριν από 2-3 χρόνια σύρθηκε στα δικαστήρια από εργολάβο που του ζητούσε να μην εφαρμόσει τη νομοθεσία, δεχόμενος μάλιστα ίδιες πιέσεις από το νομάρχη και τον αντινομάρχη, έχουμε να πούμε μπράβο.
Κάποιοι δεν ενδίδουν σε αυτή τη χώρα…