Αρχική » Περιεχόμενα » Ειδήσεις » ΕΒΗΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «Εντάξτε τα θερμικά ηλιακά συστήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις»

ΕΒΗΕ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «Εντάξτε τα θερμικά ηλιακά συστήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις»

Να μην εξοβελιστούν τα θερμικά ηλιακά συστήματα από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ζητά η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια. Με επιστολή της η Ένωση τονίζει ότι στον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης  κτιρίων που συντάσσεται, δεν προβλέπονται διατάξεις για τη συνεκτίμηση της συνεισφοράς των ενεργητικών  ηλιακών συστημάτων, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο νόμο 3661/ 2008 και την οδηγία 2002/91/εκ.
Στα πλαίσια αυτά ζητά τη «διόρθωση» του κανονισμού, και με δεδομένο την έκδοση ευρωπαϊκού πρότυπου που βοηθάει στη μέθοδο υπολογισμού της συνεισφοράς των θερμικών ηλιακών στις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων. Η επιστολή με ημερομηνία 25/7/2008, υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης  Εμμ. Καστανάκη και Χρ. Παπαεμμανουήλ, αντίστοιχα, και έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (Ε.Β.Η.Ε.) εκπροσωπεί το σύνολο της Βιομηχανίας κατασκευής θερμικών ηλιακών συστημάτων στην Ελλάδα. Ο κλάδος μας έχει να επιδείξει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στη διείσδυση ηλιακών συστημάτων στην χώρα μας, ποσοστό εξαγωγών 35%, 3250 θέσεις εργασίας και σημαντική συνεισφορά στην μείωση των αιχμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της σχετικής ρύπανσης του περιβάλλοντος .
Στον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης κτιρίων που συντάσσεται σύμφωνα με το Άρθρο 3 του Ν. 3661/2008 δεν προβλέπονται διατάξεις για την συνεκτίμηση της συνεισφοράς των ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, πως αυτό προβλέπεται στο εδάφιο 3α του άνω άρθρου (κατά τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων συνεκτιμάται, κατά περίπτωση, η θετική επίδραση: α. Των ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, κατά το αρ. 1 παρ. 7β του Γ.Ο.Κ, και άλλων συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και ηλεκτροπαραγωγής, που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Συνέπεια αυτού θα είναι ο εξοβελισμός των θερμικών ηλιακών από τις κτιριακές εγκαταστάσεις σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3661 και την Οδηγία 2002/91/ΕΚ. Υπενθυμίζουμε ότι η CEN (Ευρωπαϊκά Πρότυπα) έχει ήδη εκδώσει το πρότυπο ΕΝ 15316-4-3:2007 που βοηθάει στη μέθοδο υπολογισμού της συνεισφοράς των θερμικών ηλιακών στις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων «Heating systems in buildings – Method for calculation of system energy requirements and system afficiencies – Part 4-3: Heat generations systems, thermal solar systems».
Ευελπιστώντας ότι η παράλειψη των θερμικών ηλιακών, που είναι ελληνικά προϊόντα και επιπλέον συνεισφέρουν στην τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την μείωση των ρύπων, οφείλεται σε παραδρομή, παρακαλούμε να τα εντάξετε άμεσα στις προβλέψεις του κανονισμού.
Πρόθυμοι για κάθε διευκρίνιση και αρωγή στην επιτροπή του Κανονισμού».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τρία νέα μέλη δέχτηκε η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) κατά την τελευταία γενική συνέλευσή της στις 14/07/2008. Πρόκειται για τις εταιρίες,:
Wilco ΑΕ (Θεσσαλονίκη), Sigma ΟΕ (Βόλος) και Kipriotakis (Κρήτη).
Και οι τρεις εταιρίες είναι κατασκευαστές ηλιακών & ηλεκτρικών θερμοσιφώνων.
Η ελληνική ΕΒΗΕ δεξιώθηκε αντιπροσωπεία της ΕΒΗΕΚ στις 27/06/2008.
Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από 22 επιχειρηματίες του κλάδου (κατασκευαστές ηλιακών θερμοσιφώνων). Με την ευκαιρία της εδώ παραμονής τους επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Δημόκριτος, την βιομηχανία Prime Laser κατασκευής ηλιακών συλλεκτών και την βιομηχανία Λάσκαρης (όλοι μέλη της και ΕΒΗΕ).
Σεμινάριο «κεντρικών ηλιακών συστημάτων»
Τον Οκτώβριο προγραμματίζεται από την ΕΒΗΕ διήμερο σεμινάριο σε μηχανολόγους τεχνικούς και υδραυλικούς του κλάδου των ηλιακών. Θα απονεμηθεί πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης του σεμιναρίου. Προβλέπεται μεγάλη συμμετοχή ενδιαφερομένων. Θα ακολουθήσει νέα καταχώριση στα τεχνικά περιοδικά με αναγγελία της ημερομηνίας και του προγράμματος.