Αρχική » Αφιερώματα » Επαγγελματικά εργαλεία » Eπαγγελματικά εργαλεία

Eπαγγελματικά εργαλεία

Του Αλέξανδρου Σπυρ. Χονδρογιάννη, Μηχανολόγου – συγγραφέα

Το παρόν αφιέρωμα έχει να κάνει με τα εργαλεία των τεχνικών για τις θερμοϋδραυλικές εγκαταστάσεις.
Αν ξεκινούσα μια αναφορά στα επιμέρους εργαλεία αυλάκωσης, διάτρησης, κοπής, συγκόλλησης, σύσφιξης κ.λπ., είμαι βέβαιος ότι θα γινόμουν αφενός κουραστικός – καθόσον εσείς οι αναγνώστες του περιοδικού μας τα «ζείτε», αφού τα χρησιμοποιείτε σχεδόν καθημερινά- και αφετέρου ελλιπής, αφού θα ακολουθήσουν στις παρακάτω σελίδες οι παρουσιάσεις εταιριών του είδους, με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες, τις περιγραφές λειτουργίας, καθώς και τα πλεονεκτήματα του κάθε προϊόντος που κυκλοφορεί στην αγορά.
Τι είναι όμως τα εργαλεία?
Είναι απλά τα μέσα τα οποία, σε συνδυασμό με την τεχνική μας κατάρτιση, βοηθούν στη γρήγορη, σωστή και ασφαλή αποπεράτωση ενός έργου.
Όλοι θα έχετε ακούσει κάποια σχετική παροιμία όπως «τα εργαλεία κάνουν το μάστορα» ή «σωστός μάστορας χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία δεν υπάρχει»! Και είναι μία αλήθεια που την ξέρετε καλά.
Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και στον τομέα των επαγγελματικών εργαλείων είναι σημαντική, πράγμα που οφείλεται τόσο στην συμμετοχή της ηλεκτρονικής επιστήμης στον χώρο της μηχανολογίας, όσο και στις αυξημένες ανάγκες των εγκαταστατών να καλύψουν τις απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευών και της ποικιλίας των νέων προϊόντων ύδρευσης, θέρμανσης, κλιματισμού και αερισμού.
Στη δεκαετία του ’70, όταν σαν νέος τότε μηχανικός ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα, θυμάμαι:
• Τις οικοδομές που κτίζονταν κουβαλώντας το μπετόν με τους κουβάδες ή στην καλύτερη περίπτωση, με εξωτερικό αναβατήρα και χειροποίητες μπετονιέρες.
• Τους εγκαταστάτες να σκάβουν τα μπετά και τα τούβλα με το σφυροκάλεμο για να διαμορφώσουν τις αυλακώσεις που χρειαζόταν για το πέρασμα των σωληνώσεων ύδρευσης, θέρμανσης, αποχέτευσης ή τα ηλεκτρικά καλώδια.
• Τις φιάλες οξυγόνου και τους μηχανικούς βιδολόγους για τις συγκολλήσεις και την κατασκευή σπειρωμάτων στους σιδηροσωλήνες.
Δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς στα υλικά κατασκευής των υδραυλικών εγκαταστάσεων (όπως οι μολυβδοσωλήνες, οι χυτοσιδηροί σωλήνες, οι αμιαντοσωλήνες και οι πηλοσωλήνες) γιατί δεν είναι το θέμα μας, τους αναφέρω όμως για να τονίσω σε εσάς τους νεότερους τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπιζαν τότε οι παππούδες σας, που παρά την τεχνική τους δεινότητα, δεν θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα που συναντάμε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις.
Σήμερα, ο εργοδότης και ο εγκαταστάτης έχουν να επιλέξουν τα καταλληλότερα υλικά για την κάθε περίπτωση, αναλύοντας το θέμα με τεχνικό-οικονομικά κριτήρια – και όχι μόνο.
Οι ανάγκες ύδρευσης μιας σύγχρονης κατοικίας μπορούν να καλυφθούν όχι μόνο από σιδηροσωλήνες όπως παλιότερα, αλλά από πληθώρα νέων υλικών όπως οι χαλκοσωλήνες, οι ανοξείδωτοι σωλήνες, οι πλαστικοί σωλήνες (από δικτυωμένο πολυαιθυλένιο, πολυπροπυλένιο), οι πολυστρωματικοί κ.ά.
Άρα, δεν αρκεί ένας απλός βιδολόγος, αλλά μια ποικιλία νέων σύγχρονων εργαλείων, όπως οι ηλεκτρικοί βιδολόγοι, οι συσκευές αυτογενούς συγκόλλησης πλαστικών σωλήνων, τα ηλεκτρικά μηχανήματα σύσφιξης των πρεσσαριστών εξαρτημάτων χαλκού ή των πολυστρωματικών σωλήνων κ.λπ.
Για τη θέρμανση των νέων κατοικιών δεν περιοριζόμαστε στην επιλογή ενός χαλύβδινου ή χυτοσιδηρού λέβητα πετρελαίου, αλλά αντίθετα έχουμε στη διάθεσή μας μια μεγάλη ποικιλία αξιόπιστων προϊόντων όπως οι λέβητες συμπύκνωσης με καύση πετρελαίου, αερίου ή στερεών καυσίμων (ξύλο, πέλετ, βιομάζα), οι ηλεκτρικοί λέβητες κ.ά.
Κατά συνέπεια, οι ανάγκες για νέα εργαλεία σύνδεσης και συσκευές ρύθμισης είναι επίσης αυξημένες. Ενδεικτικά αναφέρω τους ηλεκτρικούς αναλυτές καυσαερίων, τα ηλεκτρονικά θερμόμετρα, τους ρυθμιστές ροής, τους ανιχνευτές διαρροής αερίων καυσίμων κ.ά.
Όσον αφορά τον κλιματισμό -πολυτέλεια ακόμη και πριν 15 χρόνια, ανάγκη για τις σύγχρονες κατασκευές- οι επιλογές ποικίλες:
Αντλίες θερμότητας κάθε τύπου (υψηλών μέσων και χαμηλών θερμοκρασιών), ολοένα και συντελούν στη διαμόρφωση ιδανικότερων συνθηκών ευεξίας. Και σ’ αυτόν τον τομέα λοιπόν οι ανάγκες για πληρέστερη τεχνική κατάρτιση και νέες συσκευές σύνδεσης ρύθμισης και αυτοματισμού είναι μεγάλες.
Ολοκληρώνοντας το θέμα μας, θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως αυτή η μεγάλη ποικιλία νέων προϊόντων που προαναφέραμε δεν απαιτεί μόνο γνώση, εμπειρία και σύγχρονο εξοπλισμό εργαλείων, οργάνων και συσκευών ρύθμισης αλλά και ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια: «όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η ώρα». Για το λόγο αυτό, η επιλογή των εν λόγω υλικών θα πρέπει να βασίζεται, πέρα από την οικονομική πλευρά, την ευκολία χρήσης και την αποδοτικότητα, στους παρακάτω βασικούς κανόνες:
Πιστοποίηση: Δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε αγορές προϊόντων, χωρίς να διασφαλίζεται η πιστοποίησή τους από κάποιο αξιόπιστο φορέα (ISO, EN, TUV,  κ.ά.).
Εγγύηση: Τα χρόνια και οι όροι της εγγύησης ενός προϊόντος αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιλογής.
Service και τεχνική υποστήριξη: Είναι επίσης στοιχεία που διασφαλίζουν τη σωστή και μακρόχρονη λειτουργία ενός προϊόντος.
Σίγουρα, με τα λίγα λόγια που έγραψα δεν σας έκανα «σοφότερους».
Κάναμε απλά ένα ταξιδάκι στο χρόνο και ας ευχηθούμε, οι μελλοντικοί αντικαταστάτες μας, τα παιδιά μας, να έχουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές, γιατί τότε θα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συνέχεια στην εξέλιξη και την ποιότητα ζωής.