Αρχική » Αφιερώματα » Αυτοματισμοί κεντρικής θέρμανσης » CALDA: Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

CALDA: Συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση

calda-1

Ο ακατάστατος τρόπος λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων δημιουργεί μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, ενώ συγχρόνως επιτείνει την ανομοιομορφία στην κατανομή της θέρμανσης.
Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης πρέπει κατά το δυνατόν να είναι προγραμματισμένη και συνεχής.
Οι μεγάλες  αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στο χώρο δημιουργούν μεγάλη κατανάλωση και έλλειψη θερμικής άνεσης. Είναι προτιμότερο και οικονομικότερο η κεντρική θέρμανση να λειτουργεί περισσότερες ώρες και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Κάθε βαθμός επί πλέον σημαίνει σπατάλη καυσίμου περίπου 6%.
Ήδη προετοιμάζεται η εναρμόνιση της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οδηγία ΕΝ 15232 και η νομοθετική ρύθμιση για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, την καθιέρωση σώματος ενεργειακών επιθεωρητών και της ενεργειακής βαθμολόγησης όλων των κτηρίων.
Βασικό  ρόλ
calda-1ο στην εξοικονόμηση καυσίμων στην κεντρική θέρμανση παίζουν
οι αυτοματισμοί, που σας συνιστούμε παρακάτω:
Χρονοθερμ
οστάτες
Ο απλούστερος και συνηθέστερος μέχρι τώρα «αυτοματισμός» για να ελέγχει κανείς τη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης μιας μονοκατοικίας είναι ο θερμοστάτης χώρου, ο οποίος ως επί το πλείστον λειτουργεί σαν διακόπτης ΟΝ-OFF. Αυτό δημιουργεί κατανάλωση. Η πρώτη calda-3λοιπόν βελτίωση για εξοικονόμηση καυσίμου και θερμική άνεση είναι να αντικαταστήσετε τον θερμοστάτη με ένα ηλεκτρονικό χρονοθερμοστάτη.  Έτσι η θέρμανση θα εργάζεται προγραμματισμένα και με δύο επίπεδα θερμοκρασίας, π.χ. κανονικό 20°C και οικονομικό 16°C.

Θερμοστcalda-2ατικές βαλβίδες –κεφαλές Heimeier

Ο θερμοστάτης χώρου ή ακόμα καλλίτερα ο χρονοθερμοστάτης σε ένα διαμέρισμα ή μία μονοκατοικία, ρυθμίζει τη λειτουργία της θέρμανσης για όλους τους χώρους μαζί.
Χώροι όμως
με διαφορετικό προσανατολισμό ή σε διαφορετικούς ορόφους, έχουν διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης και δεν μπορούν να ρυθμιστούν, παρά μόνο με τις θερμοστατικές βαλβίδες-κεφαλές Heimeier. Έτσι κάθε σώμα είναι ανεξάρτητο, χωρίς άλλο αυτοματισμό ή καλωδιώσεις.
Για χώρους με πρόσθετες πηγές θερμότητας (τζάκι, κουζίνα) ή χώρους που δεν χρησιμοποιούνται καθημερινά (ξενώνες, play room, δώματα), οι θερμοστατικές κεφαλές είναι η ιδανική λύση, ώστε να ρυθμίζεται η επιθυμητή θερμοκρασία.
Αντικαταστήστε λοιπόν τον επάνω διακόπτη των σωμάτων με μια θερμοστατική βαλβίδα και κεφαλή Heimeier και θα έχετε έτσι εξοικονόμηση καυσίμου και θερμική άνεση.

 

Αυτοματισμός αντιστάθμισης θερμοκρασίας με ή χωρίς τρίοδη βάνα
Mόνο κατά τη διάρκεια των πιο κρύων 10-20 ημερών του χειμώνα, η θερμοκρασία του νερού που παράγεται στο λέβητα και τροφοδοτεί τα θερμαντικά σώματα, πρέπει να είναι υψηλή (70-75°C). Όλες τις υπόλοιπες ημέρες η θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χειροκίνητα.
calda-4Ο αυτοματισμός αντιστάθμισης ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού που στέλνεται στα θερμαντικά σώματα, ώστε να είναι ανάλογη με την εξωτερική θερμοκρασία, που συνεχώς μεταβάλλεται.
Το σύστημα έχει προγραμματισμό για τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης και συγχρόνως έχει τη δυνατότητα ρύθμισης διαφορετικής θερμοκρασίας την ημέρα και άλλη τη νύκτα. Αυτό επιφέρει μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου, γιατί η θέρμανση λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και προσφέρει θερμική άνεση, γιατί το σύστημα λειτουργεί συνεχώς.
Η αντιστάθμιση είναι κατάλληλη για μονοκατοικίες και για πολυκατοικίες.
Για παλιές πολυκατοικίες με δισωλήνιο σύστημα είναι ο καταλληλότερος αυτοματισμός για να πετύχουμε ομοιόμορφη θέρμανση και εξοικονόμηση καυσίμου.
Ο αυτοματισμός αντιστάθμισης, (1) σε μικρές εγκαταστάσεις μπορεί να ελέγχει κατ΄ ευθείαν τον καυστήρα, αλλά είναι προτιμότερο ο έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού να γίνεται μέσω τρίοδης βάνας (2) και σερβοκινητήρα, (3) που εγκαθίστανται στο πίσω μέρος του λέβητα.
Αυτονομία σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις με δισωλήνιο
Ασύρματο σύστημα αυτονομίας και ωρομέτρησης PERRY.
Το ασύρματο σύστημα αυτονομίας και ωρομέτρησης PERRY, συνίσταται στο εξής:
Σε κάθε θερμαντικό σώμα αντικαθίσταται ο επάνω διακόπτης με μια βαλβίδα που φέρει ασύρματη θερμοστατική κεφαλή PERRY (1). Ο  θερμοστατικές κεφαλές ελέγχονται μέσω ασύρματου θερμοστάτη (2) ή χρονοθερμοστάτη χώρου που εγκαθίσταται στο μέσον κάθε διαμερίσματος.
calda-5calda-6Στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας εγκαθίστανται δέκτες εντολών (3) που συνδέονται πλέον με καλώδια και μεταφέρουν την εντολή στο λεβητοστάσιο. Οι ώρες λειτουργίας της θέρμανσης του κάθε διαμερίσματος καταγράφονται στον πίνακα των ωρομετρητών (4), βάσει των οποίων γίνεται και η κατανομή των δαπανών.
Το σύστημα PERRY είναι εύκολο στην εγκατάσταση, δεν απαιτεί καλωδιώσεις μέσα στα διαμερίσματα και δεν απαιτεί πάγια έξοδα για την κατανομή των δαπανών, αφού αυτή γίνεται βάσει των ενδείξεων των ωρομετρητών. Επιτυγχάνεται αυτονομία των διαμερισμάτων και συγχρόνως εξοικονόμηση ενέργειας. Υπαρχει ακόμα δυνατότητα για αυτονομία κατά ζώνες. Η εγκατάσταση αυτοματισμού αντιστάθμισης με τρίοδη βάνα και σερβοκινητήρα στο λεβητοστάσιο μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση.
Συνιστάται επίσης η αντικατάσταση του υπάρχοντος κυκλοφορητή με νέο, τύπου inverter.
Ασύρματο σύστημα θερμιδομέτρησης κατανεμητών QUΝDIS.
Στο σύστημα θερμιδομέτρησης Qundis σε κάθε σώμα αντικαθίσταται ο επάνω διακόπτης με θερμοστατική βαλβίδα και κεφαλή Heimeier (1). Επίσης στην πρόσοψη κάθε θερμαντικού σώματος τοποθετούμε με ειδικό εργαλείο έναν ασύρματο ηλεκτρονικό κατανεμητή Qundis    (2) που καταγράφει την καταναλισκόμενη θερμότητα σε κάθε σώμα. Ανά δύο ή τρεις ορόφους στο κλιμακοστάσιο τοποθετείται μονάδα ασύρματου δικτύου (3) που συλλέγει όλες τις μετρήσεις των ηλεκτρονικών κατανεμητών. Δεν απαιτούνται καλωδιώσεις.
Η ανάγνωση των μετρήσεων γίνεται χωρίς επίσκεψη στο διαμέρισμα ή μπορεί ακόμα να διαβιβαστεί μέσω GSM. Η καταμέτρηση και η κατανομή των δαπανών γίνεται από την Calda.
Η εγκατάσταση αυτοματισμού αντιστάθμισης με τρίοδη βάνα και σερβοκινητήρα στο λεβητοστάσιο, είναι απαραίτητη.
Συνιστάται επίσης η αντικατάσταση του υπάρχοντος κυκλοφορητή με νέο, τύπου inverter.
Με το σύστημα των κατανεμητών θέρμανσης Qundis επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας, ασφαλής και δίκαιη κατανομή της δαπάνης θέρμανσης. Εύκολα ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγχει την κατανάλωσή του και να την περιορίζει αν χρειάζεται.
Ασύρματο σύστημα αυτονομίας και θερμιδομέτρησης.
Συνδυάζει το σύστημα αυτονομίας Perry με το σύστημα θερμιδομέτρησης Qundis.