Αρχική » Αφιερώματα » Αυτοματισμοί κεντρικής θέρμανσης » CHARMEG: Πλήρης και τεχνολογικά άρτια σειρά αυτοματισμών

CHARMEG: Πλήρης και τεχνολογικά άρτια σειρά αυτοματισμών

charmeg-1

Τα αποτελέσματα ερευνών για το ενεργειακό ισοζύγιο των κτιρίων φανερώνουν ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ενεργειακής δαπάνης προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης. Είναι λοιπόν λογικό κανείς προκειμένου να επιτύχει εξοικονόμηση να ξεκινήσει την προσπάθεια από τον τομέα της αυτό. Σε χώρες βορειότερες της δικής μας με κλίματα ψυχρότερα η εξοικονόμηση ήταν προ πολλού το ζητούμενο. Οι ίδιες ανάγκες εμφανίζονται τώρα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης ολοένα και πιο σημαντικές. Αξίζει λοιπόν να επενδύσει κάποιος σε αυτοματισμούς κεντρικής θέρμανσης που θα ελαχιστοποιήσουν τη δαπάνη λειτουργίας, θα καταστήσουν ενεργειακά αποδοτικότερο το κτίριο και θα βοηθήσουν το περιβάλλον.
charmeg-1Η Charmeg εργάζεται συστηματικά επί δεκαετίες στον τομέα των αυτοματισμών της κεντρικής θέρμανσης και έχει να προτείνει μια πλήρη και τεχνολογικά άρτια σειρά αυτοματισμών που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε τομέα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας: την διανομή, τη διαχείριση και την εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών.
1) Η διανομή της θερμικής ενέργειας αποτελεί σήμερα αναγκαιότητα που σε λίγο καιρό θα είναι και νομοθετικά προσδιορισμένη. Σε παλιές και νέες πολυκατοικίες, σε κτίρια πολλαπλών ιδιοκτησιών η χρήση θερμιδομέτρησης θα είναι απαραίτητη. Στις ανάγκες αυτές η Charmeg απαντά με τα καταξιωμένα προϊόντα της Ελβετικής εταιρίας Sontex. Η πλούσια γκάμα περιλαμβάνει:
• Κατανεμητές δαπανών για σώματα καλοριφέρ προκειμένου να γίνει αυτονόμηση και θερμιδομέτρηση πολυκατοικιών με δισωλήνια συστήματα θέρμανσης.
• Μηχανικούς θερμιδομετρητές Supercal 539 ψύξης/θέρμανσης, με ασύρματη διαβίβαση των μετρήσεων.
• Θερμιδομετρητές Superstatic δίχως κινητά μέρη (τεχνολογίας ροϊκής ταλάντωσης) για εγκαταστάσεις ιδιαίτερων απαιτήσεων, μεγάλης ακρίβειας ή BMS.
2) Στον τομέα της διαχείρισης θερμικής ενέργειας που σχετίζεται κατά πολύ με αυτό που είναι περισσότερο γνωστό ως αντιστάθμιση, η Charmeg προτείνει μια εκτεταμένη σειρά αυτοματισμών όπως οι αντισταθμίσεις της οικογένειας Versa που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις εύκρατες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. Διαθέτουν τον πλέον ευέλικτο και εξελιγμένο χρονοπρογραμματισμό, συνεργάζονται με τρίοδες, τετράοδες αναμεικτικές βάνες ή ενεργούν απ’ευθείας στον καυστήρα και επιτυγχάνουν οικονομική λειτουργία και ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης. Επιπλέον προσφέρουν άλλες χρήσιμες δυνατότητες, όπως συμπαραγωγή ζεστού νερού χρήσης αλλά και ενσωμάτωση βοηθητικών πηγών θέρμανσης, όπως τζάκια, ηλιακοί συλλέκτες κ.α. για ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση.
3) Τέλος οι ανανεώσιμες-εναλλακτικές πηγές και η χρησιμοποίησή τους σε μία εγκατάσταση θέρμανσης συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
charmeg-2Η χρήση συστημάτων ηλιοθερμίας, τζακιών καλοριφέρ, λεβήτων βιομάζας κ.α. αν και ωφέλιμη απαιτεί εξειδικευμένους αυτοματισμούς που θα αναλάβουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια και οικονομία την εγκατάσταση. Η Charmeg μέσω της εκτεταμένης οικογένειας διαφορικών θερμοστατών MP-DT και των ελεγκτών ηλιοθερμικών εγκαταστάσεων Ultra εφοδιάζει επί χρόνια την τεχνική και κατασκευαστική κοινότητα με αξιόπιστες και ευέλικτες λύσεις που ξεκινούν από τον απλό διαφορικό έλεγχο ενός συστήματος βεβιασμένης κυκλοφορίας, προχωρούν στην επιτήρηση και τον έλεγχο βοηθητικών πηγών ενέργειας και εκτείνονται ως την απομακρυσμένη διαχείριση της εγκατάστασης από το Internet.
Καθώς η τεχνολογική εξέλιξη προχωράει και οι τεχνικές δυνατότητες επεκτείνονται,εφαρμογές και χρήσεις που φάνταζαν κάποτε απόμακρες τώρα δείχνουν προσιτές και σχεδόν τετριμμένες.
Η Charmeg βρισκόμενη πάντα στο πλευρό του τεχνικού, εγκαταστάτη, μηχανικού, επαγγελματία διαθέτει έναν πλήρως λειτουργικό διαδικτυακό τόπο από τον οποίο ο καθένας μπορεί να αντλήσει πληροφορίες και τεχνικά άρθρα για εφαρμογές και εγκαταστάσεις με πρακτικές συμβουλές, ενδεδειγμένες μεθοδολογίες σχεδιασμού και σύγχρονης πρακτικής.