Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Αναγκαία η ενότητα για να ανταπεξέλθει ο Κλάδος των υδραυλικών στις σημερινές δύσκολες συνθήκες

Αναγκαία η ενότητα για να ανταπεξέλθει ο Κλάδος των υδραυλικών στις σημερινές δύσκολες συνθήκες

obyeproedreio

Προβληματισμός και αγανάκτηση, στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ στις 8 Ιουνίου 2013, για την πολιτική των Μνημονίων που οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες επαγγελματίες.

obyeproedreioΜε την παρουσία 94 αντιπροσώπων από 40 συνδέσμους πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Ιουνίου, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ με θέματα της ημερήσιας διάταξης τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, τον προϋπολογισμό του 2013 και τον προγραμματισμό δράσης για την επόμενη περίοδο.
Στο προεδρείο της συνέλευσης εκλέχθηκαν οι συν. Μπάμπης Μιχαηλίδης (πρόεδρος), Αντώνης Κόντης και Κώστας Φυσαράκης οι οποίοι κράτησαν τη διαδικασία σε πολύ καλό επίπεδο. Στη γενική συνέλευση παρευρέθηκαν οι Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Βλασόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εγκαταστατών – Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ) και ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ Σπύρος Αναγνωστόπουλος οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
Τόσο μέσα από την εισήγηση της διοίκησης όσο και από τις τοποθετήσεις συναδέλφων ακούστηκε για μια ακόμη φορά η «κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης» για τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και της συνεχιζόμενης καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται με την εφαρμογή των Μνημονίων. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι με τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει το επάγγελμα είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα στον Κλάδο για να μπορέσει να επιβιώσει.
Οι αποφάσεις
Οι αποφάσεις της συνέλευσης, έτσι όπως καταγράφονται στην ενημερωτική εγκύκλιο της διοίκησης που στάλθηκε σε όλα τα σωματεία, και που αποτέλεσαν τα βασικά σημεία της εισήγησης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Κωνσταντέλλος, είναι:
1) Π.Δ για τις άδειες: Να χαραχθεί νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην επικοινωνία με τους συναδέλφους, έτσι ώστε όλοι μαζί να αγωνιστούμε για τα θέματα που σχετίζονται με το νέο Π.Δ και την Υ.Δ.Κ.Ε. (Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών). Να υποστηριχθούν οι ενέργειες της ΟΒΥΕ για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, που θα αναφέρει, ότι ’’η Υ.Δ.Κ.Ε καταχωρείται στα σωματεία και εν συνεχεία δίδεται ή κατατίθεται στις αρμόδιες υπηρεσίες’’.
2) Φορολογία: Παλεύουμε για την μείωση του Φ.Π.Α στην εστίαση και στις επισκευές. Ζητούμε την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος.
3) Οικοδομική δραστηριότητα: Προτείνουμε την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων – σχολών κλπ, με ύψιστο σκοπό την προστασία των πολιτών – μαθητών κλπ και φυσικά την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας.
4) Εκπαίδευση – επιμόρφωση: Πιέζουμε για την εκπαιδευτική αναβάθμιση του επαγγέλματος μέσω ανωτέρων σχολών.
5) Απεργίες – κινητοποιήσεις: Συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων μας.
6) Α.Π.Ε. (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας): Μετά την προσθήκη των Α.Π.Ε (γεωθερμία κλπ) στο νέο Π.Δ 112/2012, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε και να προσπαθήσουμε ώστε, να μπει δυναμικά ο Κλάδος στο τομέα αυτό.
7) Μητρώο μελών: Επικαιροποίηση των μητρώων ηλεκτρονικά, και αποστολή των στοιχείων στην Ομοσπονδία, έτσι ώστε να μη μας προλαβαίνουν οι εξελίξεις. Στην επόμενη συνέλευση προχωράμε στη τροποποίηση – επικαιροποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας.
8) Νερό: Απορρίπτουμε ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων φορέων ύδρευσης, διότι αυτό θα ωφελήσει ιδιωτικά συμφέροντα, σε ένα θέμα που αφορά το δημόσιο συμφέρον.
9) Ζητούμε αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, όχι μειώσεις, και παλεύουμε για την άρση των Μνημονίων της εξαθλίωσης.
Ο οικονομικός απολογισμός που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία παρουσιάστηκε από το νέο ταμία συν. Βασίλη Μπάρμπα (ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Ασλανίδης παραιτήθηκε λόγω ασθένιας), ενώ την έκθεση της ελεγκτικής επιτροπής της παρουσίασε ο πρόεδρός της συν. Βασίλης Τραούδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη γενική συνέλευση η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Κεφαλονιάς Γιώργου Κουμαριώτη ο οποίος παρουσίασε ανάγλυφα την δύσκολη κατάσταση που περνούν οι συνάδελφοι στο νησί και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος για τη στήριξή τους (ολόκληρη η ομιλία του συν. Γ. Κουμαριώτη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του «Υ»).
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων καθώς και το βασικότερο μέρος της εισήγησης της διοίκησης. Θα επανέλθουμε στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ στο επόμενο τεύχος παρουσιάζοντας τις κύριες επισημάνσεις από τις ομιλίες των συναδέλφων που πήραν το λόγο.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση»

obyekostandellosΤόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος Γιώργος Κωνσταντέλλος απευθύνοντας αγωνιστικό και ενωτικό κάλεσμα για την ανατροπή της εξοντωτικής Μνημονιακής πολιτικής
Ευχαριστούμε θερμά όσους σήμερα μπόρεσαν να είναι παρόντες στην ετήσια γενική συνέλευση. Στα 51 χρόνια της ιστορίας της Ομοσπονδίας επετεύχθησαν αρκετά από όλες τις διοικήσεις, πάλεψαν ακούραστα για την υλοποίηση στόχων προς το συμφέρον του επαγγέλματος…
… Το μείζον θέμα που απασχόλησε τον κλάδο τα τρία τελευταία χρόνια ήταν και συνεχίζει να είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Αμέσως μετά την προηγούμενη συνέλευση (25/5/2012), και αφού συνεργαστήκαμε τα μέλη της διοίκησης, αποφασίσαμε να αλλάξουμε ένα κομμάτι από τη στρατηγική μας. Θεωρήσαμε ότι με την κατ’ ιδίαν επαφή και συζήτηση με τους αρμόδιους (γενικούς γραμματείς, διευθυντές υπηρεσιών), ότι ίσως να προέκυπταν καλύτερα αποτελέσματα. Πρώτη κίνηση μας, ήταν η παράσταση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 8 Ιουνίου 2012 μαζί με τον πληρεξούσιο δικηγόρο. Παρευρέθηκα ο ίδιος στο αρμόδιο τμήμα για τα Π.Δ και εξήγησα τους λόγους και την αναγκαιότητα διατήρησης κατάθεσης της Υ.Δ.Κ.Ε. (Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης) στα σωματεία. Είχε προηγηθεί η έγγραφη παρέμβαση μας με την υποβολή σχετικού υπομνήματος. Η απάντηση που λάβαμε τότε από την αναπληρώτρια εισηγήτρια, ήταν ότι το υπόμνημα μας λόγω των εθνικών εκλογών δεν εξετάστηκε. Δεν μείναμε όμως εκεί. Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και ζητήσαμε συνάντηση (μετά τις εκλογές), από το νέο υφυπουργό υπεύθυνο για τα Π.Δ κ. Αθανάσιο Σκορδά. Στις αρχές Αυγούστου λοιπόν, με την υποστήριξη του πρώην Β’ αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Βασίλη Ιωαννίδη έγινε συνάντηση με το διευθυντή του υφυπουργού και συναρμόδιο για τα Π.Δ κ. Ευάγγελο Κακκαβή. Ο εν λόγω διευθυντής, κατά τη διάρκεια δίωρης συνάντησης, μας ανέφερε ότι: ’’πρόθεση μας είναι να υπάρξει δίκαιη λύση για τον κλάδο σας, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει το ΣτΕ’’. Μάλιστα, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι τηλεφώνησε ενώπιον μας στον διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (Γ.Γ.Β) κ. Ρασιά, διαμηνύοντας του, ότι το Π.Δ των υδραυλικών το τελευταίο και ισχύον (55/2000), δεν είναι παλαιό – και ότι θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα πρόβλεψης υποπαραγράφου, που να αναφέρει, ’’ότι η δήλωση μπορεί να καταχωρείται από τα κατά τόπους σωματεία’’. Η λέξη κατάθεση όπως σας είχαμε πληροφορήσει είχε αποκλεισθεί από κάθε συζήτηση με σαφή εντολή της Τρόικα (με βάση όσα μας έλεγαν). Το επόμενο διάστημα πληροφορηθήκαμε για τη γνωμάτευση του ΣτΕ υπ’ αρ. 136/2012, η οποία αποτελεί την επίσημη θέση τους, ανεξάρτητα από το τι ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση τους. Η εν λόγω γνωμάτευση δεν ανέφερε λέξη για υπεύθυνη δήλωση. Επ’ αυτού θα ήθελα να γνωρίζετε, ότι ήμασταν από τα λιγοστά όργανα που συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του ΣτΕ οι παρατηρήσεις και τα αιτήματα μας. Ακολούθησαν και άλλες συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο. Εισπράξαμε θετική διάθεση χωρίς όμως καμία διαβεβαίωση.
Ίσως κάποιοι να θεωρούν ή να πιστεύουν ότι η στρατηγική που ακολουθήσαμε ήταν λανθασμένη.
Ερώτημα: Ποια ήταν η εναλλακτική πρόταση; Υπήρξε; Απάντηση: Όχι δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση τεκμηριωμένη. Παρά μόνο κριτική η οποία σαφώς έγκειται στο πλαίσιο των δημοκρατικών διαδικασιών, όμως, θεωρούμε πως ήταν κάποιες φορές κακοπροαίρετη και εκ του ασφαλούς. Και ας υποθέσουμε ότι ίσως θα έπρεπε να είχαμε ενεργήσει μέσω άλλης οδού, με διαμαρτυρίες αποκλεισμούς κλπ. Επανέρχομαι όμως και ερωτώ: Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα; Πιστέψτε με αν συνεχίζαμε και επιλέγαμε την κατά μέτωπο επίθεση ίσως τα πράγματα να ήταν ακόμη χειρότερα. Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Σας πληροφορούμε χωρίς γενικότητες και κινδυνολογίες, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού μελετούσε και ήταν στο παρά πέντε να λάβει απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος και την κατάργηση των επαγγελματικών αδειών. Ίσως λοιπόν η διαφορετική στρατηγική που είναι θεμιτή, κατά τ’ άλλα ως θέση, να οδηγούσε στην ολοκληρωτική μας διάλυση. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να πάρουμε τέτοια ευθύνη για μετωπική σύγκρουση, παίζοντας στα ’’ζάρια’’ τις τύχες ενός ολόκληρου κλάδου.
Το νέο Π.Δ υπ’ αρ. 112 εκδόθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2012 με θετικά και αρνητικά κατά την άποψή μας. Ναι, χάθηκε η Υ.Δ.Κ.Ε από τα σωματεία γεγονός που μας θλίβει. Παλέψαμε όμως ακούραστα για τη διατήρηση της. Εν συνεχεία εκδόθηκαν και μια σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α). Για όλα αυτά σας είχαμε τηλεφωνήσει, σας τα στείλαμε όπου ήταν εφικτό και τα αναρτήσαμε έγκαιρα στο site της Ομοσπονδίας.
Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει από το ύψος των παραβόλων για τις ληγμένες άδειες. Λέγαμε εδώ και χρόνια ότι οι άδειες πρέπει να θεωρούνται ανά 5ετία. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, και έπρεπε να’ ναι πρωταρχική υποχρέωση των σωματείων να ενημερώνονται έγκαιρα οι συνάδελφοι. Η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί πλέον με τις άδειες, οφείλεται στο ότι το αρμόδιο υπουργείο και η συγκεκριμένη υπηρεσία (Γ.Γ.Β), δεν έχει αποστείλει ακόμη καμία σχετική οδηγία στις τοπικές διευθύνσεις. Απαιτήσαμε προσφάτως σε συνάντηση στο υπουργείο να σταλεί οδηγία, και μάλιστα ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Ρασιάς δεσμεύτηκε γι’ αυτό, αλλά και ταυτόχρονα μας ενημέρωσε ότι η εξάμηνη προθεσμία για τη θεώρηση των αδειών, προσμετράται από την έκδοση της Κ.Υ.Α 457/25/αρ. Φ. 33 11-1-2013.
Ο αγώνας μας δεν σταμάτησε ποτέ. Και όπως σας είχαμε πληροφορήσει απαιτούμε ισονομία και ίση μεταχείριση.
Σε όλες αυτές τις προσπάθειες όμως οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η Ομοσπονδία δεν είχε την υποστήριξη που χρειαζόταν. Σας στείλαμε τεκμηριωμένες επιστολές με την παράκληση να σταλούν ομαδικά έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμένος μοχλός πίεσης, αλλά και σ’ αυτό ανταποκρίθηκαν όχι πάνω από είκοσι σύνδεσμοι. Δεχόμαστε κάθε κριτική αλλά ήλθε ή ώρα να μην κουνάμε μόνο το δάχτυλο. Να δουλέψουμε όλοι μαζί!
Σε όλα τα θέματα λοιπόν ενεργήσαμε άμεσα. Στο φορολογικό και στην προπαγάνδα για τους «φοροφυγάδες υδραυλικούς», απαντήσαμε αποτελεσματικά εγγράφως, αλλά και μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών μεγάλης τηλεθέασης και ακροαματικότητας.
Για το ασφαλιστικό στείλαμε σε όλους ενδελεχή ενημέρωση για τις νέες αλλαγές για την επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, επίσης ζητήσαμε το πάγωμα των παλαιών οφειλών τουλάχιστον για τα τρία τελευταία χρόνια έκτος του 2013 που δεν έχει παρέλθει. Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες, καταγγείλαμε το Μνημόνιο και τους μισθούς πείνας, γιατί οι μισθοί πείνας και οι συντάξεις – βοηθήματα, διογκώνουν την ανεργία σε εμάς και αυτό πρέπει να κατανοηθεί. Κάναμε συναντήσεις με εκπροσώπους κομμάτων – βουλευτές, για όλα τα θέματα (Π.Δ, φορολογικό, ασφαλιστικό, εκπαίδευση). Παλέψαμε υπό αντίξοες συνθήκες γιατί η κρίση που δημιούργησαν κάποιοι τα έφερε έτσι ώστε τα οικονομικά όλων μας να είναι στενόχωρα. Οι δράσεις της Ομοσπονδίας ήταν πολλές και στοχευμένες.
Το βασικό ερώτημα όμως που τίθεται από δω και πέρα είναι ένα. Ποιες είναι οι προτάσεις μας για το μέλλον; Ας τις δούμε μια προς μια.
Προτάσεις
Π.Δ – άδειες: Οφείλουμε να χαράξουμε νέα στρατηγική που να βασίζεται στη πραγματικότητα. Οφείλουμε να γνωρίζουμε τη νέα νομοθεσία και να ενημερωθούν οι συνάδελφοι. Άμεση ανάγκη, η πραγματική επαφή με τους συναδέλφους. Ευελπιστούμε, ότι μέσω των προτάσεων που θα γίνουν να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο συζήτησης και διαλόγου. Προτείνουμε να επισημανθεί στους συναδέλφους ότι η αναγκαιότητα της ενεργού συνδικαλιστικής δράσης είναι μεγάλη, καθώς όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε. Και αυτό, δεν αποτελεί περιεχόμενο προπαγάνδας. Αντίθετα, όταν ο κλάδος είναι ένα μπορούν να επιτευχθούν πολλά πράγματα. Αρκεί επιτέλους να το κατανοήσουμε. Για τις άδειες πρέπει να εντείνουμε (ιδιαίτερα οι διοικήσεις των συνδέσμων) τις επαφές με τις τοπικές διευθύνσεις ώστε να υπάρξει άρτια συνεργασία και ομαλή μετάβαση στο νέο νομοθετικό πλαίσιο.
Για την Υ.Δ.Κ.Ε εξυπηρετούμε μόνο τους συναδέλφους και όχι τους πελάτες. Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας ενεργά για την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα δικαιώσει το αίτημα μας για την καταχώρηση της δήλωσης στα κατά τόπους σωματεία. Επίσης, σημαντικό είναι να συνεχίσει η Υ.Δ.Κ.Ε. να κατατίθεται και στις πολεοδομικές υπηρεσίες. Όσον αφορά τα αέρια, (καύσιμα, ιατρικά κλπ) βάσει του νέου ΠΔ 112/2012 που εκδόθηκε σε εφαρμογή κυρίως του ν 3982/11, ορίζεται, ότι την Υ.Δ.Κ.Ε. την υπογράφει ο εργοδηγός υδραυλικός και είναι ο υπεύθυνος για την εκτέλεση των εγκαταστάσεων αυτών.
Φορολογία: Προσέχουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας όσο μπορούμε. Και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΒΕΕ. Υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που απαντά στη προπαγάνδα κάποιων δημοσιογράφων, ’’ότι οι υδραυλικοί είναι φοροφυγάδες’’.
Παλεύουμε για μείωση του Φ.Π.Α από 23% σε 13% στην εστίαση, και από 13% σε 9% στις επισκευές. Ζητούμε την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Ασφαλιστικό: Πιέζουμε για το πάγωμα των παλιών οφειλών (τελευταία 3ετία) και ζητούμε να υπάρξει ρύθμιση και για άλλες παλαιότερες οφειλές. Επιπλέον, πρέπει να αγωνιστούμε και για την μείωση των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Στην κατεύθυνση αυτή, πιέζουμε τη ΓΣΕΒΕΕ να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις μαζικές και συνεχείς. Απαιτούμαι δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, και δε δεχόμαστε καμία μείωση στις συντάξεις.
Οικοδομική δραστηριότητα: Μονόδρομος για να επιβιώσουμε είναι η επανεκκίνηση της οικοδομής. Προτείνουμε την αντισεισμική θωράκιση όλων των σχολείων, σχολών κλπ, έτσι ώστε να υπάρξει αφενός κοινωνικό έργο, και αφετέρου αναθέρμανση των οικοδομικών εργασιών. Πιέζουμε για την πτώση των εμπορικών αξιών των ακινήτων ώστε να πουληθούν τα πάνω από 150.000 αδιάθετα διαμερίσματα – οικήματα. Δεν συμφωνούμε σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων γιατί κάτι τέτοιο θα τερματίσει κάθε μικροεργασία – επισκευή.
Εκπαίδευση – επιμόρφωση: Συνεχίζουμε την υλοποίηση του προγράμματος διαρθρωτικής προσαρμογής εντός της οικονομικής κρίσης που, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη ξεκινήσει σεμινάρια σε αρκετούς συνδέσμους. Με αποτέλεσμα αφενός να βοηθιούνται οικονομικά οι σύνδεσμοι αυτοί και οι συνάδελφοι, και αφετέρου να αναβαθμίζονται οι γνώσεις σε νέα αντικείμενα. Πρόγραμμα που έφερε η Ομοσπονδία και ενημέρωσε όλους, δεχόμενη τότε, δυστυχώς και αρνητική κριτική. Η Ομοσπονδία αναμένει μέχρι το τέλος του έτους να ξεκινήσει το πρόγραμμα και στην Αττική έτσι ώστε να ενισχυθεί. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε, ότι οι σύνδεσμοι που υλοποιούν αυτά τα προγράμματα θα έπρεπε ήδη να έχουν βοηθήσει πιο γενναία την Ομοσπονδία. Πιέζουμε για την εκπαιδευτική αναβάθμιση του επαγγέλματος για ένταξή σε ανώτερες σχολές.
Απεργίες κινητοποιήσεις: Απαραίτητη η συμμετοχή μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με οποιοδήποτε δημοκρατικό και νόμιμο φορέα, και πάντα δίπλα στη ΓΣΕΒΕΕ και στις τοπικές Ομοσπονδίες. Με στόχο την μαζικότερη συμμετοχή και ενιαίο μέτωπο όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.
Α.Π.Ε.: Έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, ότι η χρήση και η εφαρμογή των Α.Π.Ε βοηθούν αρκετά. Τρανό παράδειγμα η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα περιοχές της Θράκης, όπου εκεί συναντά κανείς μια ’’έξαρση’’, τοποθέτησης αντλιών θερμότητας. Επίσης, θεωρούμε ότι πρέπει να προωθήσουμε τη χρήση ηλιοθερμικών συστημάτων σε όλη την επικράτεια.
Πλέον, η γεωθερμία και η ηλιοθερμία συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες ειδικοτήτων των επαγγελματικών μας αδειών. Ήδη μπήκαμε σε πιλοτικό πρόγραμμα.
Μητρώο μελών: Πρώτη η Ομοσπονδία είχε ζητήσει στοιχεία προκειμένου να συσταθεί ηλεκτρονικό μητρώο μελών. Τότε, κατηγορηθήκαμε για προσωπικά δεδομένα κλπ. Αν όμως γινόταν τότε, τώρα θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ’’πόσοι έχουμε μείνει’’… Ζητούμε ξανά να μας αποστείλετε μητρώα με στοιχεία συναδέλφων, άδειες κλπ. Επίσης, ένα άλλο θέμα που προτείνουμε και σχετίζεται με τον ”εκσυγχρονισμό” της Ομοσπονδίας, είναι η επικαιροποίηση και τροποποίηση του καταστατικού στην επόμενη γενική (εκλογοαπολογιστική 2014) συνέλευση, που πρέπει να είναι καταστατική.
Νερό: Πολύτιμο και αναγκαίο αγαθό για την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνο. Και όμως τα 2/5 του πληθυσμού της γης δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Το τελευταίο διάστημα ως απόρροια της Μνημονιακής πολιτικής και ιδιαίτερα των ’’Γερμανικών’’ επιδιώξεων, παρατηρούμε την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων φορέων ύδρευσης. Είμαστε αντίθετοι με τέτοιου είδους ιδιωτικοποιήσεις που, προσβλέπουν κυρίως σε οικονομικά οφέλη και όχι στην προστασία του μείζονος κοινωνικού αγαθού που λέγεται νερό. Ως εκ τούτου, απορρίπτουμε κάθε είδους ενέργεια που δεν προστατεύει την χρησιμότητα του νερού, και προτείνουμε, τα λήμματα νερού να περνούν από κατάλληλους βιολογικούς καθαρισμούς και εν συνεχεία να χρησιμοποιούνται για πότισμα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μπορούμε να δώσουμε και να υλοποιήσουμε ένα νέο ενωτικό και αγωνιστικό κάλεσμα για την ανατροπή της εξοντωτικής Μνημονιακής πολιτικής. Θέλουμε ανάπτυξη – χωρίς ανταγωνιστικότητα ”έτσι όπως την εννοούν’’ οι δανειστές – με αμοιβές εξευτελιστικές. Θέλουμε αποκατάσταση μισθών και συντάξεων – και όχι νέες μειώσεις, γιατί έτσι μόνο θα ανακοπεί η ύφεση και η ανεργία και θα υπάρξει ανάκαμψη. Η συνεχής λιτότητα και τα επαχθή μέτρα οδηγούν στη καταστροφή. Λέμε όχι στην προπαγάνδα και στις φρούδες ελπίδες – που μας ’’βομβαρδίζουν’’ καθημερινά.
Λέμε «ναι» σε μια επιτυχημένη πορεία για την κοινωνία.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση.

Οι χαιρετισμοίτων προσκεκλημένων

obyekabbathasΓιώργος Καββαθάς (Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ):
Υπάρχουν και συλλογικές και ατομικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση
Είναι δεδομένο ότι η Ομοσπονδία σας και η Συνομοσπονδία αγωνίζονται για τα ίδια προβλήματα. Τα προβλήματα που έχουν οι ομοσπονδίες που ανήκουν στην ΓΣΕΒΕΕ είναι προβλήματα που έχουν όλοι οι κλάδοι παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες του κάθε ένα. Με την Ομοσπονδία σας έχουμε κάνει προσπάθειες από κοινού για κάποια κλαδικά σας θέματα που δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους. Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες τώρα που και οι συνθήκες ωριμάζουν ώστε να μπορέσουμε να προωθήσουμε κάποια θέματα. Θέματα που μέχρι χθες, μέσα σε αυτήν την λαίλαπα των μνημονίων, δεν υπήρχε καν ο χρόνος να δεις κάποιον από την πολιτική ηγεσία να τα κουβεντιάσεις.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΕΒΕ είναι πολλά. Το κυρίαρχο όλων, για την ΓΣΕΒΕΕ τώρα, είναι το ασφαλιστικό. Ο ασφαλιστικός μας φορέας στο τέλος του χρόνου θα κλείσει με έλλειμμα πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Και υπολογίστε σ’ αυτά άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι κλεμμένα από τα λεφτά που βάλαμε για το Ταμείο Aνεργίας των επαγγελματιών και των εμπόρων και άλλα 30 εκατομμύρια που προορίζονταν για τον κοινωνικό τουρισμό των συνταξιούχων και των εν ενεργεία συναδέλφων.
Σε ότι αφορά τη ΓΣΕΒΕΕ, το θέμα βάζω το χέρι μου σε ένα κουβά και παίρνω όπου βρω λεφτά για να τα ρίξω σε μια μαύρη τρύπα, μπορείτε να θεωρήσετε ότι είναι τελειωμένο. Στο προχθεσινό προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, εξουσιοδοτήθηκα εγώ και ο γενικός γραμματέας να καταθέσουμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το ζήτημα τον χρημάτων που χάθηκαν από τον ΟΑΕΔ για το Ταμείο Ανεργίας. Βέβαια δεν νομίζω ότι η κίνηση αυτή λύνει το πρόβλημα αλλά νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτό το πλιάστικο που γίνεται χωρίς να τιμωρείται κανένας.
Στο πολυνομοσχέδιο του Μαΐου, για το ασφαλιστικό πέρασε μια ρύθμιση που στην πράξη για εμάς τους εμποροβιοτέχνες δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είπαμε στον κ. Βρούτση, ο οποίος έδωσε μεγάλο αγώνα να πείσει την τρόϊκα, οι 12 δόσεις να γίνουν 48: «Όταν έκανες την διαπραγμάτευση προφανώς δεν είχες μπροστά σου κομπιουτεράκι να κάνεις πράξεις, γιατί αν είχες θα ήξερες ότι μια μέση διμηνιαία εισφορά είναι 800 ευρώ και μια μέση οφειλή στον ΟΑΕΔ είναι 10.000 ευρώ. Εάν παραμείνουν οι δόσεις 12, και με το δεδομένο ότι θα πρέπει να πληρώνονται και οι τρέχουσες εισφορές, οι συνάδελφοι θα πρέπει να καταβάλλουν 1600 ευρώ το δίμηνο αντί για 800 ευρώ». Προφανώς συνάδελφοι, αυτοί που αποφασίζουν μοιάζει να μην ζουν σ’ αυτήν την χώρα αλλά σε έναν δικό τους, φανταστικό κόσμο, εκτελώντας προειλημμένες αποφάσεις για τους επαγγελματοβιοτέχνες με στόχο, είμαι βαθιά πεπεισμένος γι’ αυτό, να τελειώσουν με άλλες 200 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε να κινηθεί η αγορά μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Αυτή είναι η αλήθεια όσο πικρή και αν ακούγεται.
Έχω βαρεθεί συνάδελφοι, παραμονές εκλογών να μας αποκαλούν «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» και την επόμενη των εκλογών να μας πετούν στο καλάθι των αχρήστων. Για αυτή την αντιμετώπιση έχουμε ευθύνες και εμείς γιατί στηρίξαμε τέτοιες λογικές.
Σε ότι αφορά τον ΟΑΕΕ η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να θεωρηθούν όλα τα ασφαλιστικά βιβλιάρια υγείας και να δοθεί ασφαλιστική ενημερότητα σε όλους τους επαγγελματίες για να μπορούν να δουλέψουν. Είναι η υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσοκομειακή κάλυψη στους πολίτες της χώρας. Χωρίς καμιά διάθεση ρατσιστική δεν θεωρώ λογικό, το έχω πει και στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, ένας ξένος υπήκοος είτε οικονομικός μετανάστης να πηγαίνει σε κρατικά νοσοκομεία και να έχει νοσοκομειακή περίθαλψη δωρεάν και οι Έλληνες πολίτες που πληρώνουν φόρους να είναι εκτός ασφαλιστικού συστήματος και να πρέπει να καλύψουμε μόνοι μας τα νοσοκομειακά τους έξοδα. Σήμερα 370.000 συνάδελφοι δεν καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι κοινωνικό. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε από μηδενική βάση την συνεισφορά του κράτους στην διμερή χρηματοδότηση. Τα λεφτά των ταμείων μέχρι το 1991-1992 ήταν κατατεθημένα άτοκα στην τράπεζα Ελλάδος. Επί κυβέρνησης Καραμανλή τότε που έγινε η αναλογιστική μελέτη, βγήκε ότι το κράτος χρωστάει 49 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την ενοποίηση των ταμείων ΤΑΕ, ΤΣΑ και ΤΕΒΕ της υποχρεώσεις του το κράτος δεν τις έχει καλύψει ακόμα… Από την άλλη πλευρά κρίσιμο είναι το πώς ενεργοποιούμε τους 370 χιλιάδες συναδέλφους που είναι ανασφάλιστοι. Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ, την οποία έχουμε ήδη καταθέσει στα κόμματα και στην κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη. Κεφαλαιοποίηση και πάγωμα των οφειλόμενων μέχρι σήμερα και για τα δυο επόμενα χρόνια. Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης. Δεν μπορεί κάποιος να καταβάλει 800,00 ευρώ ας καταβάλει 450,00 ευρώ το δίμηνο. Αν από τους 370.000 ενεργοποιηθούν οι 200.000 θα έχει ετησία έσοδα το Ταμείο 540 εκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα προχωράει μία έρευνα που έχουμε αναθέσει σε εταιρία με δείγμα 1200 συναδέλφων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα συνάδελφοι, είναι αποκαρδιωτικά γιατί οδηγούν στην κατάρρευση του ασφαλιστικού φορέα. Για αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας να μην καταρρεύσει. Το 91% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, ζητάει να είναι προαιρετική η ασφάλιση. Αυτό σημαίνει κατάργηση. Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών για να είναι δημόσιο. Ακούμε φωνές, όπως αυτή του Προβόπουλου της τράπεζας Ελλάδος, να λένε ότι θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ασφαλιστικό, να ανοίξουμε το θέμα για Επαγγελματικό Ταμείο με συμμέτοχη του ιδιωτικού τομέα ασφάλισης. Αυτό όμως δεν είναι ούτε κοινωνικό κράτος ούτε είναι δημόσια ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Και βεβαίως έχουμε και το θέμα ότι τώρα για οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ προβλέπεται να υπάρχει και προσωποκράτηση. Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης υπάρχουν,δεν φτάνουν; Άλλωστε η πλειονότητα τον επαγγελματοβιοτεχνών, έχουν ατομικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις ΟΕ και ΕΕ. Είναι εταιρίες απεριορίστου ευθύνης διότι οι οφειλές από την επιχείρηση μεταφέρονται αυτόματα και στην προσωπική περιουσία. Άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει κανείς, εκτός από εμάς τους ίδιους λεφτά.
Με την ευκαιρία της γενικής σας συνέλευσης να σας πω ότι αύριο συζητιέται στην Βουλή το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη για τους δανειολήπτες και έχουμε ζητήσει την ένταξη και των επαγγελματιών και εμπόρων που έχουν ατομικές, ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρίες στις ίδιες διαδικασίες. Ένα ακόμα κυρίαρχο για την ΓΣΕΒΕΕ θέμα είναι και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Καταφέραμε στην νέα σύμβαση να διατηρηθεί το 10% του επιδόματος γάμου. Όχι βέβαια ότι σώθηκε η κατάσταση. Εάν η χώρα δεν μπορεί να εγγυηθεί 751 ευρώ κατώτερο μισθό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση που έληξε στις 31/12/12 να πτωχεύσει. Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με συνθήκες σκλαβιάς, ούτε ανάπτυξη μπορεί να φέρει ούτε ανταγωνιστικότητα. Η πτώση των μισθών στο 586 και 510 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου και της ΕΛΕΣΤΑΤ, έφερε και νέα απώλεια θέσεων εργασίας.
Πρόβλημα υπάρχει και με τον δημόσιο τομέα ο οποίος είναι πολύ ακριβός για τις πολύ κακές υπηρεσίες που προσφέρει. Αποτελεί τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάπτυξης γίνεται είτε αυτή λέγεται αδειοδότηση επιχειρήσεων, είτε λέγεται φορολογία. Αισθάνομαι πολίτης β΄κατηγορίας όπως και το 2008 όταν τότε επιχειρήθηκε η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματοβιοτέχνιες. Το πέρασαν τελικά μέσα από τα μνημόνια και τα δήθεν προαπαιτούμενα της τρόικας η οποία σήμερα παραδέχεται αυτό που έλεγε η ΓΣΕΒΕΕ το 2010. Ότι στην απίθανη περίπτωση που θα πετύχαινε το Μνημόνιο θα είχαμε σώσει το οικόπεδο, αλλά δεν θα υπήρχαν πολίτες να κατοικίσουν σ’ αυτό. Σε αυτή την εξαθλίωση έχουμε έρθει συνάδελφοι και με δική μας ευθύνη και του συλλογικού μας κινήματος. Από το γραφείο μας είναι πάρα πολύ εύκολη η κριτική. Στις κινητοποιήσεις υπάρχει μόνιμη απουσία των επαγγελματοβιοτεχνών και των εμπόρων. Αυτή είναι η πραγματικότητα συνάδελφοι. Υπάρχουν ευθύνες στις διοικήσεις αλλά υπάρχουν και στον καθένα από εμάς ξεχωριστά.
obyeblassopoulosΓιώργος Βλασόπουλος (πρόεδρος ΠΟΒΕΣΑ):
Αναγκαία η κοινή δράση από τις Ομοσπονδίες των επαγγελμάτων της οικοδομής

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που θα παρακολουθήσω τις εργασίες της συνέλευσής σας.
Είναι γνωστά τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζει, κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τρικομματική κυβέρνηση.Η φτωχοποίηση 3 εκατομμυρίων συμπολιτών μας, η κατάρρευση του ασφαλιστικού μας φορέα, ο μηδενισμός της παιδείας, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού είναι μερικά από τα πιο σημαντικά.
Δεν θα ξεχάσουμε αυτό που ξεστόμισε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν διαρθρωτικό πρόβλημα. Εδώ μπαίνουν τεράστιες ευθύνες των σωματείων, των ομοσπονδιών και της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας.
Δεν θα ξεχάσουμε ότι το 2012 έκλεισαν 100.000 επιχειρήσεις κι ότι το 2013 αναμένεται να κλείσουν άλλες 120.000, όταν είναι γνωστό ότι οι ΜΜΕ δίνουν το 60% των θέσεων εργασίας στην χώρα μας.
Δεν θα ξεχάσουμε βέβαια και την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων που διεκδικήθηκαν από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Αναφέρθηκε επίση ο υπουργός Οικονομικώνς στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στην παροχή υπηρεσιών από 13% σε 23%, επισημαίνοντας ότι ήδη οι καταναλωτές προτιμούν να μην κοπεί τιμολόγιο παρά να πληρώσουν 13% επιπλέον. Πόσο μάλλον αν γίνει 23% .
Τελειώνοντας επισήμανε ότι: «Μέχρι σήμερα η πορεία μας έδειξε ότι όπου έχουμε κοινή δράση μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας.
Το 2009 εναντιωθήκαμε στο ΤΕΕ που ήθελε να είναι πάνω απ’ όλους και να φτιάξει μόνο του το Μητρώο των Τεχνικών Επαγγελμάτων και Επαγγελματιών, όπως και τότε που καταφέραμε να ανασταλεί η ψήφιση των άρθρων 38 και 142 του πολυνομοσχεδίου του Μ. Βορίδη μια ημέρα πριν αποχωρήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Με κοινή δράση και των 12 ομοσπονδιών επαγγελμάτων της οικοδομής κάτι μπορούμε να πετύχουμε».
obyeanagnostopoulosΣπύρος Αναγνωστόπουλος (Επίτιμος πρόεδρος ΟΒΥΕ):
Να πιστέψουμε ότι μπορούμε…
«Ήμουν πριν λίγες ημέρες στην γενική συνέλευση του ΣΕΥΔΑΠ. Ακούγαμε λοιπόν τον πρόεδρο να μας λέει για τα υποκαταστήματα που έχουν κλείσει, το προσωπικό που έχει μειωθεί, τους συνταξιούχους που αποχωρούν και ο συνεταιρισμός δεν μπορεί να τους δώσει τα λεφτά τους και πάει λέγοντας.
Ένα συνάδελφος που ήταν δίπλα μου λέει, νομίζοντας ότι έχω φύγει εδώ και 10 χρόνια από το Συνεταιρισμό: «Πρόεδρε πως αισθάνεσαι που τα ακούς όλα αυτά»; Τον κοιτάω και του λέω: «Δεν μου λες αν εσύ είχες το παιδί σου, χτύπα ξύλο, στην εντατική πως θα αισθανόσουνα»; Δεν είπε τίποτε.
Συνάδελφοι, μπορεί να έχω φύγει εδώ και 14 χρόνια από τον Κλάδο άλλα αισθάνομαι ότι έχω δυο παιδιά και ένα ο πρόεδρος τρία.
Το ένα είναι στην εντατική να μου επιτρέψετε να ανησυχώ και εγώ τουλάχιστον όσο ανησυχείτε και εσείς.
Ακούσαμε τον πρόεδρος της ΟΒΥΕ ακούσαμε και τον ο πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ. Ο δικός μου ο ρόλος δεν είναι πια να αναφέρομαι στα προβλήματα.
Εκείνο όμως που εισπράττω σήμερα, και που έχω εισπράξει και από την εφημερίδα, και από συναδέλφους που μιλάω, είναι ότι ο Κλάδος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να πάψει να έχει σωματεία ζωντανά διότι καταργήθηκε η κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης στο σωματείο.
Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα και σε αυτό ακριβώς θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ. Εγώ το μόνο μέσο που έχω στην διάθεσή μου είναι η εμπειρία μου και η γνώση που απέκτησα τα 50 χρόνια που είμαι μαζί σας. Αναγνωρίζουμε σήμερα συνάδελφοι ότι κάναμε κακή χρήση της υπεύθυνης δήλωσης. Όταν ζητήσαμε την καθιέρωσή της το κάναμε για άλλους λόγους και όχι για να έχουμε μια αγελάδα και να την αρμέγουμε.
Ο Κλάδος σήμερα δεν έχει λεφτά. Όταν ξεκινήσαμε, δεν σας λέω το 1964, αλλά το 1975 που είχαμε μόνο 5 σωματεία, 2 συνεταιρισμούς και ο Σύνδεσμος της Αθήνας είχε μόνο 151 μέλη.
Το πρώτο που κάναμε τότε ήταν να στήσουμε 10 επιτροπές και να πάρουμε τους δρόμους. Χτυπούσαμε τις πόρτες των συναδέλφων στις 10 η ώρα το βράδι, κάποτε και στις 11.
Σύντομα οι εγγεγραμμένοι στο Σύνδεσμό μας έφτασαν τους 600. Με την Ομοσπονδία το ίδιο.
Είπαμε πρέπει να οργανώσουμε τον Κλάδο να πάμε σε όλες τις πόλεις και να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε σωματεία. Λεφτά δεν υπήρχαν.
Φτιάξαμε την ατζέντα και με τα έσοδα καλύψαμε τα έξοδα των ταξιδιών που κάποιες φορές ήταν 25 και 30 μέσα σε μια χρονιά.
Όταν πια αρχίσαμε να εισπράττουμε λεφτά από τις υπεύθυνες δηλώσεις ο Κλάδος είχε ήδη οργανωθεί.
Σήμερα, που δεν υπάρχει η υπεύθυνη δήλωση η Ομοσπονδία πρέπει να πείσει τους συναδέλφους να δώσουν χρήματα. Συνάδελφοι, για να πείσουμε πρέπει να εκφωνήσουμε ένα καινούργιο λόγο.
Οι γενιές έρχονται και φεύγουν. Το πρώτο είναι να πιστέψουμε εμείς ότι μπορούμε. Τότε θα πείσουμε και τους άλλους ότι σήμερα είναι ανάγκη να οργανωθούμε όπως ήμασταν οργανωμένοι και παλιά.
Εδώ μέσα στην αίθουσα υπάρχουν πολλοί Αναγνωστόπουλοι καλύτεροι από μένα τον Αναγνωστόπουλο τον γνήσιο.
Πρέπει να ανεβούν εδώ στο βήμα, εγώ θα καθίσω μέχρι το βράδυ, να δώσουν έναν άλλο λόγο. Και χαίρομαι που σήμερα η Διοίκηση στον απολογισμό της εκφώνησε έναν άλλο λόγο, όχι διχαστικό. Θέλω να το χειροκροτήσω αυτό και εύχομαι να διεξαχθούν οι εργασίες της γ,σ, με το ίδιο πνεύμα μέχρι το τέλος.
Να πιστέψετε συνάδελφοι ότι έχετε δίκιο και να κατεβείτε στους συναδέλφους να τους βάλετε μπουρλότο όπως κάναμε κι εμείς οι παλαιότεροι. Γιατί οι συνάδελφοι πέρα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν και καρδιά και ψυχή. Αρκεί να τους πλησιάσετε με ένα λόγο ενωτικό και όλα θα πάνε καλά».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ