Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Άλλη μια τραγωδία από το μονοξείδιο του άνθρακα

Άλλη μια τραγωδία από το μονοξείδιο του άνθρακα

Νεκροί δύο άνθρωποι στο Νιοχώρι Ζαχάρως Ηλείας από το φονικό αέριο που διέφυγε από το λεβητοστάσιο
Ένα λεβητοστάσιο κάτω από δωμάτιο ύπνου, μία φραγμένη καμινάδα από φωλιές πουλιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν δίοδο διαφυγής των καπναερίων, προκάλεσαν μία ακόμη τραγωδία, σε διάστημα περίπου δύο μηνών απ’ αυτήν της Κέρκυρας.
Στο Νιοχώρι Ζαχάρως Ηλείας, βρέθηκαν νεκροί το πρωί του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου ο 45χρονος Φίλιππος Μπριλλάκης και η 41χρονη σύζυγός του Μυρσίνη Μαυρογιάννη, όπου ήταν προσκεκλημένοι από φιλικό τους ζευγάρι (οι ιδιοκτήτες του σπιτιού) για να περάσουν εκεί το Σαββατοκύριακό τους.
Με εντολή του αστυνομικού διευθυντής Ηλείας συστάθηκα αμέσως επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από το διευθυντή της ΔΕΗ Πύργου Γιώργο Θεοδωρόπουλο και τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών της νομαρχίας Ηλείας Γιώργο Θεοφιλόπουλο, οι οποίοι έκαναν αυτοψία στο χώρο της τραγωδίας προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία θανάτου του ζευγαριού.
Μετά από επισταμένη εξέταση του χώρου του λεβητοστασίου, της κρεβατοκάμαρας και γενικότερα του σπιτιού (το οποίο είναι νεόδμητο) κατέληξαν στο πόρισμα που λέει ότι: «επειδή η καπνοδόχος είχε φράξει μερικώς από χόρτα που μετέφεραν στην έξοδό της πουλιά, στον καυστήρα γινόταν ατελής καύση του πετρελαίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καπναέρια. Αυτά εγκλωβίστηκαν στο χώρο του λεβητοστασίου, και μη έχοντας άλλη δυνατότητα διαφυγής, πέρασαν μέσα από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση (τα σπιράλ κανάλια που περνούν τα καλώδια) προς τους χώρους του σπιτιού. Η κλειστή πόρτα στην κρεβατοκάμαρα, εγκλώβισε εκεί τις αναθυμιάσεις, δηλητηριάζοντας έτσι το ζευγάρι». Επισημαίνεται, ότι όπως φάνηκε και στο δωμάτιο που βρισκόταν το άτυχο ζευγάρι, οι αναιθυμιάσεις είχαν περάσει μέσα από τις πρίζες και τους διακόπτες του ρεύματος, στο χώρο.
Το τραγικό συμβάν και τα ΜΜΕ
Το τραγικό συμβάν στην Ηλεία «απασχόλησε» τα μέσα ενημέρωσης για τρεις μέρες περίπου. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η κρατική τηλεόραση και στη συνέχεια την παρουσίασαν στα δελτία τους και σε ενημερωτικές εκπομπές τα ιδιωτικά κανάλια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έτσι όπως παρουσιάστηκε στην αρχή, από πολλά κανάλια η είδηση, προκάλεσε σύγχυση γιατί γινόταν λόγος για φραγμένη καμινάδα τζακιού. Προφανώς, οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται περί παντός επιστητού έχουν ταυτίσει την καμινάδα με το τζάκι, αγνοώντας ότι και για το λεβητοστάσιο υπάρχει καμινάδα, ξεχωριστή.
Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε, ότι στην τραγωδία της Ηλείας δεν δόθηκε τόσο έκταση όσο σ’ αυτή της Κέρκυρας πριν από διόμισυ μήνες περίπου.
Με αφορμή αυτό το γεγονός, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alter» φιλοξενήθηκαν ο πρόεδρος του Ήφαιστου, Θεόδωρος Χρυσολωράς και ο Γ. Λάμπογλου ως μέλος της Ένωσης Συντηρητών Καυστήρων, καθώς και ο πρόεδρος του συνδέσμου υδραυλικών της Αθήνας, Θ. Στρουμπούλης.
Ο Θ. Χρυσολωράς, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Τα καυσάερια πήγαν στο λεβητοστάσιο το οποίο επικοινωνούσε με το δωμάτιο που κοιμόταν το ζευγάρι και έτσι είχαμε τον άδικο χαμό δύο ανθρώπων.
…Για τις συντηρήσεις πρέπει πάντα να φωνάζουμε εξειδικευμένο τεχνίτη που έχει την απαιτούμενη άδεια.
Ο τεχνίτης αυτός θα καθαρίσει το λέβητα, θα ρυθμίσει τον καυστήρα, θα κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις. Μετά το τέλος των εργασιών του θα πρέπει να του ζητείται οπωσδήποτε το φύλλο συντήρησης, το οποίο είναι κοινό για όλα τα επαγγελματικά σωματεία του κλάδου…
Η καμινάδα θα πρέπει να είναι καθαρή και να συνδέεται σταθερά με τον καπναγωγό. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει θυρίδα καθαρισμού έτσι ώστε να είναι εφικτός ο συχνός καθαρισμός της…
Ο τακτικός έλεγχος στο λεβητοστάσιο, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, από αδειούχο συντηρητή βοηθά στο να αποφεύγονται διάφορα προβλήματα κατά τη λειτουργία της θέρμανσης»…
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδραυλικών της Αθήνας επισήμανε ότι στην κατασκευή ενός κτιρίου θα πρέπει να φροντίζεται το λεβητοστάσιο να μην έχει καμμία επαφή με τα δωμάτια ύπνου.
Από την πλευρά του ο Γ. Λάμπογλου μεταξύ άλλων επισήμανε:
«Τα πράγματα είναι απλά. Τα ‘χουμε πει και άλλες φορές ότι εμείς έχουμε μία άδεια η οποία πρέπει πάντα να ζητείται από τον τεχνίτη που καλείται για δουλειά στο λεβητοστάσιο…
Εμείς οι εγκαταστάτες – συντηρητές καυστήρων κάνουμε μια ιδιαίτερη δουλειά που απαιτεί εξειδίκευση. Σε κάθε εργασία μας, είτε πρόκειται για αρχική εγκατάσταση, είτε πρόκειται για συντήρηση μετράμε και το μονοξείδιο του άνθρακα, που είναι αυτό που σκότωσε τους ανθρώπους, αλλά και τον ελκυσμό της καμινάδας.
Δηλαδή, ακόμα και αν τα πουλιά έφραξαν την καμινάδα, σε κάποιον έλεγχο, όσο προγενέστερος και αν ήταν αυτός, θα είχαμε προλάβει το κακό, γιατί ο ελκυσμός μετριέται και καταγράφεται στο φύλλο ελέγχου… όποιος έχει καυστήρα στο σπίτι του είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κάνει μία φορά τουλάχιστον το χρόνο συντήρηση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση αν ο ιδιοκτήτης καλούσε πριν κάποιον για μια απλή ρύθμιση του καυστήρα, που το κόστος είναι ελάχιστο, τότε θα είχε βρεθεί το πρόβλημα στην καμινάδα…
Τις περισσότερες φορές ο καλός ελκυσμός της καμινάδας και το ανοικτό παράθυρο, για να υπάρχει αερισμός, βοηθά στο να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις που όπως συνέβη τώρα, έχουμε και ανθρώπινα θύματα»…
Σε ερώτηση του παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων αν υπάρχουν πολλά σπίτια που δεν γίνεται έλεγχος στα λεβητοστάσια, ο Γ. Λάμπογλου, «στάθηκε» στις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«Η τελευταία δική μας στατιστική έρευνα έδειξε ότι τέσσερα στα δέκα λεβητοστάσια με φυσικό αέριο έχουν πάνω από 800 ppm μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σε τέτοια ατμόσφαιρα επέρχεται θάνατος μετά από δύο με τρεις ώρες»…
Το παραπάνω γεγονός ο Γ. Λάμπογλου το απέδωσε στο ότι οι συντηρήσεις και οι ρυθμίσεις δεν γίνονται από τους εξειδικευμένους τεχνίτες.
Ο Γ. Λάμπογλου ήταν καλεσμένος και στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», όπου και εκεί κατέθεσε το τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές για τη συντήρηση στα λεβητοστάσια.
Πολλά ερωτήματα για
τη νέα τραγωδία
Πολλοί συνάδελφοι μετά την παρουσίαση από τα ΜΜΕ της τραγωδίας στη Ζαχάρω, επικοινώνησαν μαζί μας ζητώντας περισσότερες πληροφορίες, αλλά παράλληλα κατέθεσαν και αρκετά ερωτήματα, που έχουν σχέση με το συμβάν. Μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν ήταν:
– Πώς είναι δυνατόν σε μια νέα οικοδομή να μην υπάρχει πρόβλεψη για επαρκή αερισμό;
Από τα τηλεοπτικά πλάνα φάνηκε ότι υπήρχε μόνο πόρτα στο λεβητοστάσιο, η οποία είχε περσίδες μόνο στο κάτω μέρος της.
– Πώς είναι δυνατόν να μην μπλοκάρει ο καυστήρας, αφού με την επιστροφή των καπναερίων, λογικά θα υπήρξε έλλειψη του απαραίτητου οξυγόνου για την καύση;
– Πόσο ενημερωμένος είναι ο κάθε πολίτης ότι οι κακοτεχνίες στοιχίζουν ζωές και ποιος τελικά κάνει ελέγχους για αυτές τις κακοτεχνίες;
Πέρα από τα ερωτήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι, πολλοί απ’ αυτούς μας κατέθεσαν και περιπτώσεις που συνάντησαν έως τώρα, και που δείχνουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές εγκαταστάσεις θέρμανσης σε όλη τη χώρα που είναι προβληματικές και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Μας ανέφεραν για τα λεβητοστάσια σε κλιμακοστάσια, για αυτά σε υπόγεια χωρίς τον απαράιτητο αερισμό, για καμινάδες με ρωγμές που περνούν μέσα από φωταγωγούς, για φραγμένες καμινάδες στο σημείο που έχουν συνδεθεί με τον καπναγωγό γιατί έχουν πέσει μέσα οικοδομικά υλικά.
Αρκετοί συνάδελφοι μας ανέφερα ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με τις φωλιές των πουλιών στις καμινάδες. Το πιο συνηθισμένο είναι τα πουλιά να πέφτουν, μαζί με τις φωλιές τους τις περισσότερες φορές, μέσα στην καμινάδα, και όταν δημιουργηθεί πρόβλημα, αυτόματα μπλοκάρει ο καυστήρας και σταματά η καύση.
Ένα άλλο, χαρακτηριστικό, παράδειγμα, που εκ πρώτης όψεως φαίνεται απίστευτο, μας ανέφερε συνάδελφος που κλήθηκε από πελάτη του, γιατί το υπνοδωμάτιο είχε γεμίσει καπνό. Ερευνώντας για το πώς συμβαίνει αυτό, διαπίστωσε ότι η καμινάδα που από την υγροποίηση είχε ρωγμές ήταν «κολλημένη» στον τοίχο του υπνοδωματίου πριν αυτός ο τοίχος να έχει προηγουμένως σοβατιστεί. Έτσι η καμινάδα ερχόταν σε άμεση επαφή με τα τούβλα, τα καπναέρια έφευγαν από τις ρωγμές, περνούσαν στα τούβλα και έβρισκαν διέξοδο στο υπνοδωμάτιο από το κενό που υπήρχε για τα συρόμενα παράθυρα!.
Διαπιστώθηκε ότι στη συγκεκριμένη καμινάδα ύψους 9 μέτρων υπήρχαν ρωγμές, απ’ όπου έφευγαν καπναέρια σε μήκος επτά μέτρων.
Και στην Καστοριά πριν ένα χρόνο
Πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ψάχνοντας για δυστυχήματα από το μονοξείδιο του άνθρακα, «ανακαλύψαμε» άλλο ένα τέτοιο γεγονός, που διέφυγε και της δική μας προσοχής και σημειώθηκε παραμονές πρωτοχρονιάς του 2006 στο Νεστόριο Καστοριάς.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης ο «Αγγελιοφόρος» στις 29/12/2005 δημοσίευσε την παρακάτω είδηση:
«Ένας 70χρονος από το Νεστόριο Καστοριάς έχασε τη ζωή του, ενώ η σύζυγός του, ο γαμπρός του και η 17χρονη εγγονή του δηλητηριάστηκαν από αναθυμιάσεις καυστήρα πετρελαίου και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τραγωδία προκλήθηκε πιθανότατα από διαρροές στην παλιά καμινάδα με την οποία είχε συνδεθεί ο λέβητας, με αποτέλεσμα το μονοξείδιο του άνθρακα να συγκεντρώνεται στο χώρο του υπογείου που βρισκόταν ο λέβητας, μετατρέποντάς το σε …θάλαμο αερίων, ενώ στη συνέχεια διαπερνώντας τα ξύλινα πατώματα έφτανε στα δωμάτια του ύπνου…».