Αρχική » Περιεχόμενα » ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ » AiD ENGINEERING: Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας «Florida Heat Pumps»

AiD ENGINEERING: Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας «Florida Heat Pumps»

aidengb 3.jpg

Στην παραγωγή γεωθερμικών αντλιών θερμότητας ο κατασκευαστικός οίκος Florida Heat Pumps αποτελεί πρωτοπόρο εταιρία από το 1969. Οι αμερικάνικης προελεύσεως γεωθερμικές αντλίες θερμότητας κατέχουν πιστοποίηση ISO για την παραγωγική διεργασία και απαντώνται σε δύο κατηγορίες: μονάδες νερού – νερού ή νερού – αέρος. Η εταιρία είναι πιστοποιημένη για τα προϊόντα της από την παγκόσμια οργάνωση IGSHPA [International Ground Source Heat Pump Association], Geoexchange και Energy. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος των FHP στην Ελλάδα είναι η AiD Engineering.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας μπορούν να βελτιστοποιήσουν τον αρχικό σχεδιασμό του συνολικού γεωθερμικού συστήματος με στοιχεία των οποίων η απόδοση ανέρχεται στο 6,1. Διατίθενται είτε με έναν συμπιεστή είτε με δύο σε παράλληλη διάταξη. Στις περιπτώσεις των δύο παράλληλων συμπιεστών, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας παρουσιάζουν υψηλότερη εξοικονόμηση – από ότι θα ήταν αν επρόκειτο για έναν συμπιεστή και μόνον – λόγω του ετεροχρονισμού που υπάρχει στην εκκίνηση λειτουργίας.
aidengb 3.jpgΟι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού – νερού μπορούν να συνδυαστούν με οποιοδήποτε γεωθερμικό σύστημα, είτε αυτό είναι ανοικτού, κλειστού ή υβριδικού τύπου και χρησιμοποιούνται ευρέως σε περιπτώσεις κεντρικού κλιματισμού κατοικιών, ξενοδοχείων, κτιρίων γραφείων κ.α. Επιλέγονται όταν είναι επιθυμητή η θέρμανση ή η ψύξη του χώρου, με διανομή θερμού ή ψυχρού νερού, μέσω ενδοδαπέδιας θέρμανσης ή fan coil units. Ο συντελεστής απόδοσης μιας γεωθερμικής αντλίας νερού – νερού είναι υψηλότερος όταν αυτός χρησιμοποιηθεί με ενδοδαπέδια θέρμανση και αυτό συμβαίνει λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Στην Ελληνική αγορά, οι γεωθερμικές αντλίες νερού – νερού είναι εκείνες, που κατά κανόνα, προτιμούνται.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας νερού – αέρος χρησιμοποιούνται συχνά σε χώρους οι οποίοι κλιματίζονται
aidengb 4.jpg με εξαναγκασμένη ανακυκλοφορία αέρα και εισαγωγή κατάλληλης ποσότητας νωπού μέσω καναλιών αέρα. Εφαρμόζονται ευρέως σε κτίρια γραφείων που βρίσκονται σε αστικές περιοχές, όταν αυτά συνδυάζονται είτε με ανοικτά, είτε κλειστά ή υβριδικά συστήματα. Οι αντλίες θερμότητας νερού – αέρος κλιματίζουν τους περισσότερους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Η εξοικονόμηση που μπορούν να παρέχουν σε ένα υβριδικό σύστημα ανέρχεται στο 34 – 40% όταν η τιμή πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται σε 0.65 Ευρώ ανά λίτρο. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση (ανοικτό ή κλειστό γεωθερμικό σύστημα) οι μονάδες αέρα παρέχουν εξοικονόμηση μεγαλύτερη του 45% όταν η τιμή πετρελαίου θέρμανσης δεν ξεπερνά τα 0.55 Ευρώ ανά λίτρο.
aidengb 2.jpgΗ διάθεση των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας FHP ξεκινάει από 1,1 KW έως 118 KW θερμικών φορτίων και η εγγύηση τους είναι πενταετής. Μέχρι το τέλος του 2008 αναμένεται η κατασκευή γεωθερμικών αντλιών θερμότητας νερού – νερού με απόδοση 200 KW θερμικών φορτίων. Επιπλέον, παρέχονται με εναλλάκτη χαλκού ή νικελίου – χαλκού για χρήση σε υδροφόρους ορίζοντες όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό υφαλμυρότητας.
Όσο αφορά τον τεχνικό έλεγχο και την συντήρηση των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας η Aid Engineering καινοτομεί στον χώρο του διαδικτύου με την υπηρεσία συνεχούς και απομακρυσμένης παρακολούθησης e – Monitoring. Στόχος της εφαρμογής είναι η 24/7 παρακολούθηση, η αποφυγή σφαλμάτων (από τυχόν δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες όπως πτώση τάσης, επέμβαση στον κλιματισμό από το χρήστη κλπ), η συνεχή ρύθμιση και η συντήρηση του εξοπλισμού από το τεχνικό προσωπικό της εταιρίας. Ουσιαστικά το e-Monitoring παρέχει την ευελιξία στο χρήστη για τη ρύθμιση του τρόπου κλιματισμού ολόκληρης της εγκατάστασης ακόμα και από απομακρυσμένες περιοχές. Επιπλέον, παρέχει στο συντηρητή της εγκατάστασης μία ευελιξία να γνωρίζει τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν, να ρυθμίζει το PLC από απομακρυσμένες περιοχές και τέλος βάσει των δεδομένων που ανακτά σε real time να βελτιστοποιεί συνεχώς τη λειτουργία του συνολικού συστήματος.