Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » «Αγωνιστικά, χωρίς συμβιβασμούς, διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων μας»

«Αγωνιστικά, χωρίς συμβιβασμούς, διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων μας»

gs athinas 1.jpg

Επισήμανε στον απολογισμό της διοίκησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αθηνών Θανάσης Στρουμπούλης
Δημοσιεύουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου της Αθήνας, που παρουσίασε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Θανάσης Στρουμπούλης, στη γενική συνέλευση στις 16/3/2008
«Φίλοι προσκεκλημένοι
Αγαπητοί συνάδελφοι
Είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για όλη την ελληνική κοινωνία η ανάδειξη της δραχμής σαν την μέγιστη ερωτική νοσταλγία των χαμηλών και μεσαίων οικονομικά στρωμάτων.
Είναι πλέον μόνιμη πρόταση το (κάθε πέρσι και καλύτερα) είναι πλέον μόνιμος προβληματισμός, το τι μας περιμένει στο μέλλον.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων, καταγράφεται καθημερινά με το κλείσιμο χιλιάδων άλλων τόσων που φυτοζωούν, είτε γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή στην αγορά εργασίας, είτε περιμένοντας κάποιοι επαγγελματίες την σύνταξη.
Την ίδια στιγμή όμως κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις ανοίγουν συνεχώς νέα τεράστια καταστήματα παρνοντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε βάρος των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών.
Και στον κλάδο μας η εικόνα δεν είναι η καλύτερη. Η ίδρυση μεγάλων εταιριών ιδιαίτερα στο χώρο του φυσικού αερίου, ο φόβος της ανεργίας, ο αθέμιτος ανταγωνισμός από υπαλλήλους και αλλοδαπούς παράνομους, έχουν οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα των συναδέλφων μας είτε στην
ανεργία είτε στην φτηνή εργασία κάτω του πραγματικού κόστους, με αποτελέσματα τραγικά για την επιβίωσή τους.
gs athinas 1.jpgΜόνιμα εκφράζουμε την ανησυχία μας για το μέλλον αν και κάποιοι στην αίθουσα αυτή θέλουν να περνάει επιφανειακά.
Όμως τα επίσημα στοιχεία του 2007 για άλλη μια φορά μας επιβεβαιώνουν ότι κάτω από το όριο της φτώχειας ζουν πάνω από 1.750,00 συμπολίτες μας, και 620.000 δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν.
…Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η καθημερινή αύξηση της ανεργίας σε όλα τα στρώματα, ιδιαίτερα στους νέους και στους μετά το πεντηκοστό έτος ηλικίας όπου η εξεύρεση θέσης στην αγορά εργασίας είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Τα ποσοστά ανεργίας σε αυτές τις κατηγορίες παραμένουν με αυξητική τάση στο 22% και φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της Ευρωζώνης.
Οι κυβερνήσεις όμως με διάφορα τρικ, όπως επιδοτούμενα προγράμματα υποαπασχόλησης και κατάρτισης μερικής απασχόλησης και το νέο φρούτο το stage, κοροϊδεύουν τους ανέργους που σε καμιά περίπτωση δεν τους διασφαλίζει το μέλλον. Και αυτή η κατάσταση που επικρατεί είναι αποτέλεσμα του συνεχούς κλεισίματος των επιχειρήσεων σε καθοριστικούς τομείς για την οικονομία και τους εργαζομένους της χώρας. Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεγάλες επιχειρήσεις μαζί με την ευλογία των δικών μας κυβερνήσεων, τους οδήγησαν στα γειτονικά μας κράτη όπως, Σκόπια – Βουλγαρία – Ρουμανία, επωφελούμενες την τεράστια διαφορά του εργατικού κόστους της επιδότησης μετεγκατάστασης και την φορολογική ασυλία.
…Για να δούμε όμως και την εικόνα που επικρατεί στον κλάδο μας. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια τεράστια άνοδος της δουλειάς μας που οφειλόταν σε τρεις κυρίως παράγοντες:
α) Στην τεράστια οικοδομική δραστηριότητα.
β) Στα ολυμπιακά έργα.
γ) Στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.
Όπως είναι γεγονός, ότι το οικονομικό αποτέλεσμα για τους συναδέλφους των τριών παραγόντων δεν ήταν το ανάλογο. Κατασκευάσαμε έργα την εξαετία 2001-2007 όσο τα προηγούμενα 20 χρόνια. Θα περίμενε κανείς, μετά από αυτό τον όγκο δουλειάς, στον κλάδο μας να επικρατεί μια οικονομική ευρωστία.
Τουναντίον, όχι μόνο δεν είναι έτσι τα πράγματα αλλά και πολλοί συνάδελφοι ανάμεσά μας όχι μόνο δεν είχαν οικονομικά οφέλη αλλά υπέστησαν και ζημιά οικονομική. Αυτό οφείλεται από τη μια πλευρά σε παράγοντες όπως οι κακές κοστολογήσεις των έργων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο συνάδελφος σε συνδυασμό με μη συγκεκριμένο αναλυτικό συμφωνητικό που να τον διασφαλίζει.
Και από την άλλη πλευρά, σε αυτό που έκαναν οι κατασκευαστές και οι τεχνικές εταιρίες, να εφαρμόζουν δηλαδή, σχεδόν στο σύνολό τους συγκεκριμένο τιμοκατάλογο εργασιών που ήταν και είναι ασύμφορος για τον κλάδο μας. Εμείς όμως, αντί  να εφαρμόσουμε τον δικό μας και ενιαία, πέσαμε και συνεχίζουμε να πέφτουμε στην παγίδα τους με τα παραπάνω αποτελέσματα.
Ακόμα και σήμερα δε, υπάρχουν συνάδελφοι που προσπαθούν να εισπράξουν ακάλυπτες επιταγές κοινοπραξιών που με το καθεστώς το νομικό που τις διέπει, είναι πολύ δύσκολο να πάρεις τα χρήματά σου.
Από εδώ και πέρα όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο, διότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει και έχει ήδη ραγδαία πτώση.
Το απόθεμα ρεκόρ των αδιάθετων έτοιμων κατοικιών που έφθασε πανελλαδικά τα 360.000 με 400.000, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ειδικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, και η σημαντική πτώση της ζήτησης για νέα σπίτια, αποτελούν τη μεγαλύτερη ”βόμβα” για την  αγορά.
…Από την άλλη, το 7% των δανειοληπτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, ενώ και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας δημιουργεί ερωτήματα για το πόσο ομαλά θα εξελιχθεί η αγορά στο άμεσο μέλλον.
Ενημερωτικά το 2007 οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις ξεπερνούν τις 100.000.
Άλλο ένα πρόβλημα είναι η αύξηση του κόστους της οικοδομής μόνο κατά τους τελευταίους 18 μήνες κατά 13%.
Πέραν από τα υλικά που τραβούν την ανηφόρα σημαντικές αιτίες είναι:
Η αύξηση της τιμής της γης καθώς το κόστος του οικοπέδου αντιπροσωπεύει πλέον το 45-55% του συνολικού κόστους για τον κατασκευαστή.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και γενικότερα η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων.
Το κράτος υπολογίζεται ότι εισπράττει 32 φόρους και τέλη από την φορολογία των ακινήτων με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο απρόσιτη η εξασφάλιση κατοικίας για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.
Στις δε συντηρήσεις – επισκευές, κάνουν θραύση οι αλλοδαποί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στις δε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, γίνεται πρωτάθλημα εκπτωτικών προσφορών. Άρα, από εδώ και πέρα, για την επαγγελματική μας επιβίωση θα πρέπει την αιχμή του δόρατος για τον κλάδο μας να αποτελούν δύο πράγματα.
α) Να κάνουμε τα αδύνατα – δυνατά για την περιφρούρηση του επαγγέλματός μας και των αδειών με λήψη μέτρων.
β) Να πιέσουμε την πολιτεία για μια σειρά σημαντικά θέματα που άπτονται του κλάδου μας, όπως η θερμιδομέτρηση, σαν τίμια μέτρηση κατανάλωσης των διαμερισμάτων που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις αυτόνομες παλιές και νέες οικοδομές, σε συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως γεωθερμία – ηλιακή ενέργεια κλπ.
Στην επεξεργασία νερού, στο διαχωρισμό όμβριων υδάτων από το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων, που όπως γνωρίζουμε απαγορεύεται διότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα, και στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την επεξεργασία των λυμάτων και όμβριων υδάτων. Όπως καταλαβαίνετε, είναι τομείς που θα δώσουν τη δυνατότητα για νέους ορίζοντες και δουλειά στους συναδέλφους.
Στα πλαίσια αυτά η Διοίκηση που θα εκλεγεί από τις επικείμενες αρχαιρεσίες θα πρέπει να επισκεφτεί τους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ για να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων.
Συνάδελφοι στον χρόνο που πέρασε το Δ.Σ. λειτούργησε πολύ καλά στη βάση επεξεργασίας, προώθησης και διεκδίκησης σημαντικών προβλημάτων.
Τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα καλύτερα αν σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαν και οι συνάδελφοι της ΑΔΕΚΥ. Σίγουρα για να πάει μπροστά ο Σύνδεσμος χρειάζεται η βοήθεια όλων των συναδέλφων χωρίς σκοπιμότητες και στείρα αντιπαράθεση.
Ασφαλιστικό
Συνάδελφοι είναι γνωστό το Π.Δ. 258/2005 που η κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, πατώντας και στους αντιασφαλιστικούς νόμους Σιούφα και Ρέππα, επιχειρεί να κατεδαφίσει ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό περιεχόμενο του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Τις επιπτώσεις τις έχουμε αναλύσει και θα είναι εξοντωτικές για τους ασφαλισμένους, αφού θα αυξηθούν, έως και διπλασιασμό, οι εισφορές, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θα μειωθούν αναλογικά οι συντάξεις.
Για όλα τα παραπάνω την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις μας που θεωρούν την ασφάλιση και την υγεία εμπόρευμα και που θέλουν να απαλλάσσεται το κράτος από τη συμμετοχή του στην χρηματοδότηση των Ταμείων και να  την φορτώνει στους ασφαλισμένους.
…Και σε αυτήν την κατεύθυνση έμμεσα συνηγορούν οι συνδικαλιστικές  δυνάμεις που αποτελούν την πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ.
Έχουν κάνει στρατηγική τους το συμβιβασμό, καλλιεργούν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία και πηγαινοέρχονται στους κοινωνικούς διαλόγους, δήθεν για να ωφεληθούμε.
Ωφεληθήκαμε τίποτα; και βέβαια όχι. Αντίθετα, ζημιές είχαμε.
Άλλωστε για χαζούς τους περνάμε αυτούς που μας κυβερνάνε;
Αν είχαν διάθεση να ικανοποιήσουν κάποιο αίτημά μας την ΓΣΕΒΕΕ θα περίμεναν η οποιαδήποτε ομοσπονδία ή θα το έκαναν από μόνοι τους στις προεκλογικές εξαγγελίες για να έχουν και εκλογικά οφέλη.
Ταμείο Αλληλοβοήθειας
Το Ταμείο του Συνδέσμου θέλουμε να έχει την δυνατότητα να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των συναδέλφων που περνούν κάποιες δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Σαφέστατα θέλουμε να είναι διπλά στους συνταξιούχους, απόμαχους της δουλειάς μας με ποικίλους τρόπους.
Επειδή δεν είναι ό,τι καλύτερο να συνεχίζει να λειτουργεί όπως μέχρι τώρα, με επαιτιακές εκκλήσεις  οικονομικής  ενίσχυσης  και  χωρίς  πρόγραμμα παροχών, ανατέθηκε σε οικονομο-επιστημονικό γραφείο μελετών και μας κατέθεσαν προτάσεις που θα αξιολογηθούν σε ανοικτή σύσκεψη στελεχών και μελών του Συνδέσμου και του Ταμείου για να βρεθεί η καλύτερη και βιώσιμη λύση, που να είναι όμως πραγματοποιήσιμη.
Θεωρούμε ότι σε  ένα – με ενάμιση μήνα θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αυτή η σύσκεψη για να επεξεργαστούν οι προτάσεις από τους συναδέλφους.
Ασφάλιση έργων
Σε τρεις μήνες κλείνουμε δύο χρόνια που τα έργα μας μέσω των υπευθύνων δηλώσεων του Συνδέσμου είναι ασφαλισμένα για ζημιές που τυχόν προκύπτουν.
Στο διάστημα αυτό, και με κατατεθειμένες 24.000 υπεύθυνες δηλώσεις στο Σύνδεσμο, έχουν δηλωθεί 11 ζημιές συναδέλφων. Δηλαδή ποσοστά 0,46% στα δύο χρόνια. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταρρίπτει την εικόνα που θέλει ή θέλουν να περάσει μερίδα των ΜΜΕ για τον κλάδο μας και τους κακότεχνους υδραυλικούς που ζητούν πολλά χρήματα από τους πελάτες τους.
Ενδεικτικά, δύο περιπτώσεις ζημιών σε συναδέλφους ήταν αρκετά σοβαρές σε κόστος.
Η πρώτη, που η εκτίμηση του πραγματογνώμονα είναι 13.110 ευρώ και ο πελάτης απαιτεί 20.000 ευρώ και η δεύτερη, που αποζημιώθηκε με 15.500 ευρώ.
Οι άλλες είναι ποσά από 1.000 έως 3.500 ευρώ.
gs athinas 2.jpgΓραφείο φυσικού αερίου
Το γραφείο  φυσικού αερίου του Συνδέσμου,  που  ιδρύσαμε  πριν 2 χρόνια περίπου, θεωρούμε  ότι  συνεισέφερε  σημαντικά  στην  αναβάθμιση του ρόλου  των εγκαταστάσεων υδραυλικών 3ης ειδικότητας στη μεταβαλλόμενη αγορά του νέου ενεργειακού καυσίμου.
Με τις παρεμβάσεις του προς την ΕΠΑ Αττικής, το Γραφείο περιόρισε, κατ’ αρχήν, τις διενέξεις που παρατηρούνταν μεταξύ των συναδέλφων και των επιθεωρητών της εταιρίας σε ζητήματα που είχαν να κάνουν με τις εσωτερικές εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν τελείως.
Στην ίδια λογική κινήθηκαν και οι παρεμβάσεις που έγιναν προς τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, για τον περιορισμό των αυθαιρεσιών επί της υπογραφής των εγκαταστατών. Δηλαδή, τις υπογραφές των μηχανολόγων ως εγκαταστάτες. Το θέμα αυτό, βέβαια, ίσως να είναι από τα πιο δύσκολα, μια και το όλο ζήτημα δεν περιορίζεται στις αρμοδιότητες και το καταστατικό λειτουργίας της όποιας εταιρίας αερίου, αλλά στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών. Η άποψη του Διοικητικού Συμβουλίου σε αυτό το θέμα, είναι ξεκάθαρη.
Για κάθε ενεργοποίηση εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου πρέπει να κατατίθενται 3 υπογραφές. Του μηχανικού, για την επίβλεψη του έργου, του αδειούχου υδραυλικού 3ης ειδικότητας, για την εκτέλεση της εγκατάστασης και του συντηρητή καυστήρων, για την έναυση και τη ρύθμιση των συσκευών.
Κι επειδή δεν βρισκόμαστε πολύ μακριά από την αναθεώρηση του ΦΕΚ 963 του 2003, που αφορά στον κανονισμό των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως 1 bar, θα επιδιώξουμε τη θέση μας αυτή, για τις 3 υπογραφές, να την κάνουμε γνωστή στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
Η αγωνία μας συνάδελφοι ως διοίκηση του Συνδέσμου κι αυτό θέλουμε να το πιστέψετε πραγματικά, είναι να μη μείνει ο κλάδος θεατής στην αγορά του φυσικού αερίου. Μιας αγοράς της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΠΑ Αττικής και με βάση τα 3.100 χιλιόμετρα δικτύου που θέλει  να έχει ενεργοποιήσει μέχρι το τέλος του 2009.
Όπως μας ενημέρωσαν στελέχη της εταιρίας αερίου, πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο αερίου (2.200 χλμ.) και στα 900 περίπου χιλιόμετρα που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2009, 500.000 περίπου νοικοκυριά θα μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 125.000 κτίρια μέχρι 2 ορόφους και σε 55.000 κτίρια με πάνω από 2 ορόφους.
Στα πλαίσια αυτά θέλουμε οι συνάδελφοι να πάρουν το μερίδιο αγοράς, το μερίδιο εργασίας που τους ανήκει, με βάση τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Δραστηριότητες – Συσκέψεις – Τεχνικά σεμινάρια
Απευθυνθήκαμε στην ΕΥΔΑΠ ζητώντας να λυθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στις νεόδμητες πολυκατοικίες που κατοικούνται πριν την τοποθέτηση των μετρητών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ κατασκευαστών – ΕΥΔΑΠ και υδραυλικού ως προς τον προγραμματισμό της σύνδεσης των σωληνογραμμών με τους μετρητές.
Στείλαμε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών για την φορολογική αντιμετώπιση της ζημιάς από κλοπή υδραυλικών υλικών σε οικοδομή. Για το ίδιο θέμα απευθυνθήκαμε για μια φορά ακόμα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, επισημαίνοντας το πρόβλημα και ζητώντας άμεσα μέτρα για τα συνεχόμενα κρούσματα κλοπής υδραυλικών εργαλείων στις οικοδομές.
 Στην προκειμένη περίπτωση ζητάμε επίσης από το Υπουργείο Οικονομικών μια ελαστικότητα – μια έκπτωση της ζημιάς από τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία μας, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τις ελεγκτικές αρχές της Δ.Ο.Υ.
Ζητήσαμε με επιστολή από τους υπουργούς Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ, Μεταφορών και Επικοινωνίας την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης των επαγγελματικών αυτοκινήτων στην Αθήνα.
– Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τον Αντινομάρχη Αθηνών, κ. Προμπονά, για τις αυθαιρεσίες  που διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Βιομηχανίας σχετικά με την κατάθεση δικαιολογητικών αλλά και για την διαδικασία των εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας. Συμφωνήσαμε στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων εκ μέρους των υπαλλήλων των Διευθύνσεων Βιομηχανίας, αν και το βλέπουμε δύσκολο έτσι όπως λειτουργούν, έχοντας δικό της θεό η κάθε Διεύθυνση Βιομηχανίας.
– Συμμετείχαμε ως επιτροπή στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης παιδιών που φοιτούν σε ΙΕΚ τμήμα θερμοϋδραυλικών. Απογοητευτήκαμε όμως με το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
– Σαν πρόεδρος του Συνδέσμου έχω καλεστεί πολλές φορές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τον κλάδο. Πιστεύω ότι βοήθησα με τις τοποθετήσεις μου για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού που είναι αποδέκτης όλων όσων φημολογούνται εις βάρος μας.
– Στα πλαίσια της ενημέρωσης των μελών μας οργανώσαμε ενημερωτικές συσκέψεις εδώ στην αίθουσά μας, καλώντας τους συναδέλφους.
Σκοπός μας η έγκυρη ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν την δουλειά μας, όπως οι άδειες, ο τρόπος κοστολόγησης και προσφοράς του έργου μας, η μείωση του ΦΠΑ στο 9% όταν πρόκειται για επισκευές και άλλα κρίσιμα θέματα όπως η ασφάλιση των έργων, ασφαλιστικό κλπ.
– Άλλη μια ενημερωτική σύσκεψη οργανώθηκε για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και του ΦΠΑ.
– Οργανώσαμε   σε  συνεργασία  με   την  εταιρία  ”Σαπουντζή”  δύο  τεχνικά        εκπαιδευτικά σεμινάρια για την παρουσίαση νέων της προϊόντων.
– Επίσης στις 25 Ιουνίου οργανώσαμε ένα ακόμα τεχνικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με την εταιρία Hilti με τα προϊόντα της εταιρίας και τη χρήση τους.
– Τον Δεκέμβριο ένα επίσης τεχνικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε εδώ στην αίθουσά μας για το υγραέριο και τα υπόγεια δίκτυα.
– Στις 25 Φεβρουαρίου καλέσαμε τους αδειούχους συναδέλφους καυσίμων αερίων σε τεχνικό σεμινάριο για λέβητες συμπυκνωμάτων.
– Συνεχίστηκαν με επιτυχία επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2007 σεμινάρια καυσίμων αερίων και τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΔΕ.
Στόχος μας η κατάρτιση όσο το δυνατόν περισσοτέρων συναδέλφων για την απόκτηση της ανάλογης άδειας.
– Συμμετείχαμε στην έκθεση φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ Πειραιά, όπως και στην έκθεση Climatherm που έγινε φέτος τον Φεβρουάριο στο Ελληνικό.
Πιστεύουμε όμως ότι θα ήταν πολύ καλύτερο, από εδώ και στο εξής, αυτό το κόστος να το διαθέτουμε για διαφήμιση  του κλάδου.
…Επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι με τα ελαττωματικά υλικά των εταιριών, και τη μόνιμη επωδό τους ότι για όλα φταίνει οι υδραυλικοί, πήραμε τα εξής μέτρα:
– Τη δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, να καταγράφονται δηλαδή όλες αυτές οι περιπτώσεις καταγγελιών μαζί με  τις απαντήσεις των εργοστασίων και προμηθευτών, για να έχουμε εικόνα και να μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ανάλογα στο μέλλον.
– Τα δείγματα των ελαττωματικών υλικών να τα στέλνει ο Σύνδεσμος για εξέταση στο αυστηρότερο και εγκυρότερο οργανισμό, την DVGW για να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα που θα μας στέλνουν, εάν συμφωνούν με τα δικά τους που μόνιμα ευθυνόμαστε εμείς.
Όσο για το ποιος θα πληρώσει τη νύφη, που εμείς διεκδικούμε, η απάντησή τους είναι από εκεί που προμηθεύεστε τα προϊόντα. Δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα με το υλικά μας. Σ’ αυτό το σημείο θα μπορούσαν εάν ήθελαν να παίξουν σημαντικό ρόλο πίεσης ο ΣΕΥΔΑΠ, η ΠΟΣΕΥΔ και εν γένει οι Συνεταιρισμοί ανά την Ελλάδα.
Δεν είναι ότι καλύτερο από τη μια ο Σύνδεσμος να αγωνίζεται και να καταγγέλλει τους παραγωγούς των υλικών της δουλειάς μας, που τα ελαττωματικά τους προϊόντα μας ταλαιπωρούν οικονομικά και ηθικά, και από την άλλη, π.χ. ο ΣΕΥΔΑΠ να μην τους λέει κουβέντα για την ταμπακέρα και να αυξάνει τις αγορές από τους εν λόγω κυρίους.
Η δύναμη του Συνεταιριστικού κινήματος θα πρέπει εδώ να φαίνεται και να στέκεται δίπλα στο συνάδελφο υδραυλικό και στα προβλήματά του.
Διαμαρτυρίες – Καταγγελίες – Κινητοποιήσεις
• Στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΒΥΕ, για την αναστολή της κινητοποίησης της 12ης Μαρτίου για το ασφαλιστικό μια και η έγγραφη δέσμευση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης δεν λύνει κανένα πρόβλημα της ενοποίησης των Ταμείων στον ΟΑΕΕ, που προέκυψε με το Π.Δ. 258/2005.
• Για άλλη μια φορά η ΓΣΕΒΕΕ προσπάθησε να πνίξει τις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος με αστείες προφάσεις.
• Συμμετείχαμε σ’ όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν για το ασφαλιστικό από την ΟΒΣΑ και την Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα, με συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων.
• Στείλαμε ψήφισμα διαμαρτυρία στη Βουλή των Ελλήνων και στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στις παραλίες της χώρας, καταδικάζοντας κάθε μέτρο ή πράξη που παρεμποδίζει και αντιτίθεται σ’ αυτό.
• Διαμαρτυρηθήκαμε επίσης στέλνοντας επιστολή στη Βουλή των Ελλήνων και στο Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που έγιναν στη χώρα μας.
• Ζητήσαμε τη λήψη μέτρων που θα θωρακίσουν και θα προφυλάξουν τις δασικές περιοχές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας.
Εκδηλώσεις
• Στις 30 Μαρτίου για πρώτη φορά οργανώσαμε για τα μέλη μας μια θεατρική βραδιά στο θέατρο ”ΑΛΦΑ” με το έργο του Μολιέρου ”Ταρτούφος” με τους Θύμιο Καρακατσάνη και Γιώργο Κωνσταντίνου. Ήταν μια ευχάριστη νότα στην σκληρή καθημερινότητά μας γι’ αυτό και το επαναλάβαμε κα φέτος στο θέατρο ”ΑΜΙΡΑΛ” την 1η Μαρτίου στο έργο του Ρομπέρ Τομά ”8 γυναίκες κατηγορούνται”.
• Στις 19 και 20 Μαΐου πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη ετήσια – διήμερη    εκδρομή μας στην Ερατεινή Φωκίδας όπου συμμετείχαν 300 συνάδελφοι με τις οικογένειές τους.
• Στις 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε την Γιορτή του Παιδιού σε συνεργασία με το Ταμείο Αλληλοβοηθείας και τον Συνεταιρισμό, στο θέατρο ”ΠΕΡΟΚΕ” με το έργο ”Σταματήστε τη γη να κατέβω”.
• Τέλος για πρώτη φορά δεν πραγματοποιήσαμε τον αποκριάτικο χορό, προσφέροντας στους συναδέλφους και τις οικογένειές τους εναλλακτικά, όπως ανέφερα και παραπάνω, μια θεατρική παράσταση.
Συνάδελφοι
Δεσμευμένοι απέναντί σας, πιστεύουμε ακολουθήσαμε την τριετία που πέρασε τον αγωνιστικό μας διεκδικητικό δρόμο, χωρίς ενσωματώσεις και συμβιβασμούς, που είναι η μόνη λύση στη σημερινή πραγματικότητα.
Αταλάντευτα διεκδικούμε την υλοποίηση των προτάσεων και των θέσεων στο φορολογικό ζήτημα, στο ασφαλιστικό, στο χρηματοδοτικό και την παιδεία».