Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » Ο ΣΕΥΑ ενημερώνει τους μαθητές της σχολής του ΟΑΕΔ-ΕΠΑΣ στον Πειραιά για το αυριανό τους επάγγελμα

Ο ΣΕΥΑ ενημερώνει τους μαθητές της σχολής του ΟΑΕΔ-ΕΠΑΣ στον Πειραιά για το αυριανό τους επάγγελμα

Eπισκέψεις στις σχολές Μαθητείας όπου υπάρχουν τμήματα για υδραυλικούς, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο Συνδέσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθηνών. Στόχος των επισκέψεων αυτών, είναι οι μαθητές, αποφοιτώντας από τη σχολή τους, να είναι ενημερωμένοι σχετικά με το επάγγελμα τους και να γνωρίζουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους

Ξεκινώντας την υλοποίηση της απόφασης, στις 24 Ιανουαρίου 2018 ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Πετρόπουλος, επισκέφτηκε το τμήμα υδραυλικών στη σχολή του ΟΑΕΔ – ΕΠΑΣ στον Πειραιά. Παίρνοντας τον λόγο μπροστά στα συγκεντρωμένα παιδιά και τους δασκάλους τους, είπε:
«Είμαι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών της Αθήνας και βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, τόσο για να σας μιλήσω για το μελλοντικό σας επάγγελμα, όσο και για να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς, τις απορίες, τις ανησυχίες σας, για να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο». Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στα Π/Δ 38/91, 48/95 και 55/00, τα οποία αφορούσαν τις επαγγελματικές άδειες των υδραυλικών μέχρι το 2012, οπότε και ψηφίστηκε το Π/Δ 112, καταργώντας ό,τι ίσχυε μέχρι τότε και θέτοντας σε ισχύ τρεις νέες άδειες: Του Τεχνίτη, του Αρχιτεχνίτη και του Εργοδηγού, οι οποίες πρέπει να ανανεώνονται κάθε 8 χρόνια, ενώ οι παλιές έπρεπε να ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια»
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι:
«Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν τίθεται θέμα ανανέωσης της επαγγελματικής Άδειας, γι’ αυτό κι εμείς, ως Σωματείο, ζητήσαμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης. Εξετάσεις για επαγγελματικές άδειες στην Αθήνα, έχουν να γίνουν 4 χρόνια, οπότε όσα παιδιά έχουν αποφοιτήσει την τελευταία 4ετία και έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία, δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, άρχισαν οι θεωρητικές εξετάσεις. Αυτές χωρίζονται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Αυτή την στιγμή ετοιμάζεται ο χώρος στα ΤΕΙ στο Αιγάλεω, στην Θηβών, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις. Εκεί βρεθήκαμε αντμέτωποι με το πρόβλημα των μετατροπών στον εργαστηριακό του εξοπλισμό, προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στην εξεταστέα ύλη. Σαν Σύνδεσμος, κάναμε αρκετές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια, στο υπουργείο και τους αρμόδιους διευθυντές, για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η τελευταία απάντηση που πήραμε, είναι ότι κάποια προβλήματα ξεπεραστήκαν και ότι πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις στο πρακτικό σκέλος.
Όταν τελειώσετε από την σχολή, θα έχετε την άδεια του Τεχνίτη. Για να πάρετε την επόμενη, του Αρχιτεχνίτη, χρειάζεται να έχετε ένσημα δύο χρόνων και μετά χρειάζεστε άλλο ένα χρόνο ένσημα για να γίνετε Εργοδηγοί. Με την Άδεια του Αρχιτεχνίτη μπορείτε να εκτελείτε -χωρίς κανέναν περιορισμό – το σύνολο των υδραυλικών εγκαταστάσεων, πλην των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, για τις οποίες θα χρειάζεστε επίβλεψη από μηχανολόγο ή Εργοδηγό υδραυλικό. Ο Εργοδηγός υδραυλικός έχει πλήρη δικαιώματα, και άρα υπογραφής, στην κατηγορία των αερίων (φυσικό αέριο, ιατρικά αέρια, ατμός κ.λπ.).
Αρμόδια για τις εξετάσεις και τις Άδειές σας, είναι η Διεύθυνση Επαγγέλματος της Περιφέρειας Αττικής του Πειραιά. Εκεί θα πρέπει να καταθέτετε τα ένσημα και τα λοιπά δικαιολογητικά σας, προκειμένου να σας δοθεί ημερομηνία εξετάσεων. Τα συγκεκριμένα ένσημα, που παίρνετε τώρα ως μαθητευόμενοι, δεν προσμετρώνται ως προϋπηρεσία. Το ένσημο που παίρνετε, είναι ισοδύναμο με αυτό του ανειδίκευτου εργάτη. Μετράει μόνο ως χρόνος για τη σύνταξή σας και σας καλύπτει και την ασφάλισή σας. Λογικά, εφόσον δουλεύετε ως βοηθοί, θα έπρεπε να προσμετράται ως προϋπηρεσία, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι.Το ίδιο ισχύει για όλες τις ειδικότητες. Αφού πάρετε το πτυχίο σας, για να αρχίσει να μετράει η προϋπηρεσία σας για το επόμενη άδεια του Αρχιτεχνίτη, θα πρέπει να κολλάτε ένσημα βοηθού υδραυλικού. Όσοι φοιτούν στον ΟΑΕΔ, δουλεύουν σε εργοδότες οι οποίοι συνεργάζονται με την σχολή, καθώς το πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο. Υπάρχει κανονισμός που καθορίζει το κατώτερο ωρομίσθιο του τεχνίτη, του αρχιτεχνίτη και του εργοδηγού. Το μεροκάματο που προβλέπεται είναι χαμηλό, δυστυχώς και, πολλές φορές, αυτά που λένε στα χαρτιά δεν ισχύουν.
Να ξέρετε ότι το πτυχίο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ισχύει».

Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους και τον διευθυντή της σχολής. Διακρίνονται από δεξιά οι καθηγητές κ.κ. Νίκος Χασαλεύρης και Γιώργος Πουλόπουλος και αριστερά ο διευθυντής κ. Γιώργος Νικολόπουλος

Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βγαίνοντας στην αγορά εργασίας. «Τίποτα δεν είναι εύκολο», τόνισαν,«την σημερινή εποχή. Υπάρχει βαριά φορολογία, δεν υπάρχουν νέες οικοδομές και γενικότερα δεν υπάρχουν πολλές δουλειές. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τον ανταγωνισμό από κάποιους που παίρνουν τις δουλειές σε πολύ χαμηλές τιμές, πακέτο όλα μαζί, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, βάψιμο κ.λπ., χωρίς βέβαια να σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και ποιοτικά υλικά».
Τέλος, σε ερώτηση του Ν. Πετρόπουλου για το πού κάνουν την πρακτική τους εξάσκηση κατά την διάρκεια των σπουδών τους, διαπιστώθηκε ότι όλα τα παιδιά δουλεύουν ως βοηθοί υδραυλικών σε δουλειές του δημοσίου. Όπου όμως, όπως ανέφεραν, πολύ συχνά τους βάζουν να ασχολούνται με κάθε είδους άσχετες εργασίες αντί για υδραυλικές. Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου παρατήρησε πως, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μαθητές θα πρέπει να μην το δέχονται, λέγοντας ότι βρίσκονται εκεί για να μάθουν το επάγγελμα του υδραυλικού και για κανέναν άλλο λόγο.