Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » Διεργασίες μετ’ εμποδίων για την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας

Διεργασίες μετ’ εμποδίων για την ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας

Άκαρπη η συνάντηση των σωματείων στη Λάρισα στις 15 Απριλίου Δεν ευοδώθηκαν προτάσεις και για άλλες συναντήσεις με στόχο την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης Θεωρώντας ότι η 15η Απριλίου θα ήταν μία από τις ημέρες που θα καταγραφόταν ως από τις πλέον ιστορικές στη συνδικαλιστική ιστορία του κλάδου, ξεκίνησα με όλη μου την καλή διάθεση το ταξίδι προς τη Λάρισα, όπου θα γινόταν η 5η συνάντηση όλων των σωματείων με το βασικότερο θέμα την ίδρυση της κλαδικής ομοσπονδίας.

   

Ο πρόεδρος του σωματείου Θεσσαλίας Χρήστος
Ζαχαρής (όρθιος), καλωσορίζει τους συναδέλφους

Παρ’ όλο ότι επί είκοσι, και κάτι, συναπτά έτη «συνοδοιπορώ» με τον κλάδο, καλύπτοντας δημοσιογραφικά εκατοντάδες συνελεύσεις και άλλες εκδηλώσεις των σωματείων, συνειδητοποίησα ημέρες πριν, ότι αυτή τη φορά δεν ήμουν ευπρόσδεκτος, τουλάχιστον από μερικά συνδικαλιστικά στελέχη, σ’ αυτή τη συνάντηση. Όμως επειδή νόμιζα ότι στη συνάντηση αυτή θα καταγραφόταν η πρώτη, από νομικής έστω πλευράς, επίσημη πράξη ίδρυσης της κλαδικής ομοσπονδίας, θεώρησα ότι δεν ήταν δυνατόν να μην παρευρίσκομαι. Έτσι λοιπόν, ομολογουμένως μετά από κάποιες διεργασίες, βρέθηκα στη Λάρισα για να καλύψω δημοσιογραφικά τη συνάντηση των σωματείων του κλάδου. Προκαταβολικά ζητώ συγνώμη για το προσωπικό ύφος του προλόγου αυτού του ρεπορτάζ. Το κάνω αυτό, ίσως για πρώτη φορά, γιατί το κείμενο που ακολουθεί δεν θα είναι μια δημοσιογραφική καταγραφή των όσων διαδραματίστηκαν σ’ αυτή τη συνάντηση. Θα είναι περισσότερο μία γενική παρουσίαση του κλίματος που επικράτησε με στόχο να βοηθηθούν οι πολλοί αδειούχοι συντηρητές καυστήρων που δεν συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι γίνεται σ’ αυτό το χώρο, και πώς εξελίσσεται η πορεία για ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πρώτη επίσημη αναφορά σε κλαδική ομοσπονδία έγινε πριν από πέντε περίπου χρόνια, στο 2ο συνέδριο του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Από τότε το θέμα αυτό άρχισε να συζητιέται όλο και πιο συχνά. Ενδιάμεσα δημιουργήθηκαν και άλλα σωματεία, (Πανηπειρωτικό και πρόσφατα της Νοτιοδυτικής Ελλάδας) και έτσι υπήρχαν οι νομικές προϋποθέσεις για ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας. Στις συναντήσεις των σωματείων που καθιερώθηκαν εδώ και τρία χρόνια περίπου, το θέμα αυτό έμπαινε πάντα προς συζήτησης.
Στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2006, συμφωνήθηκε ότι η οριστική λύση στο θέμα της ομοσπονδίας θα δοθεί στην επόμενη συνάντηση που ορίστηκε να γίνει στη Λάρισα. Μέσα σ’ αυτούς τους εννέα μήνες, από τη συνάντηση των Αθηνών έως αυτή της Λάρισας, έγιναν διεργασίες και ενέργειες για να γίνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα, δηλαδή να γίνει εφικτή η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης. Φαίνεται όμως ότι ενώ αυτές οι διεργασίες και ενέργειες είχαν κοινή αφετηρία, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στη συνάντηση της Λάρισας φάνηκε ότι, τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί γι’ αυτό το πρώτο βήμα, δεν ήταν κοινή για όλα τα σωματεία. Αρκετό καιρό πριν τις 15 Απριλίου, ο Ήφαιστος έφτιαξε ένα σχέδιο καταστατικού της ομοσπονδίας, το οποίο τα υπόλοιπα σωματεία -πλην της Εστίας- το πήραν στα χέρια τους για να το μελετήσουν και να το θέσουν προς έγκριση στις γενικές τους συνελεύσεις. Επίσης από τις γενικές συνελεύσεις που έγιναν, εν τω μεταξύ, οι πρόεδροι και οι γραμματείς των σωματείων πήραν εξουσιοδοτήσεις για να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη.
Η Εστία, όπως κατέθεσαν ο πρόεδρός της και ο γενικός γραμματέας της, το σχέδιο του καταστατικού το έλαβε τέλη Μαρτίου. Έτσι λοιπόν στη Λάρισα το τοπικό σωματείο, ο Ήφαιστος, ο Προμηθέας, το σωματείο των Σερρών και το σωματείο Νοτιοδυτικής Ελλάδας, είχαν όλα τα έγγραφα (εξουσιοδοτήσεις από γ.σ. και σχετικές αποφάσεις) για να προχωρήσει η διαδικασία. Για το Πανηπειρωτικό Σωματείο όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί του ξέχασαν να φέρουν μαζί τους τη σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης. Κατατέθηκαν προτάσεις, από πλευράς Ήφαιστου, να προχωρήσουν σε πρώτη φάση τα σωματεία που έχουν όλα τα νόμιμα έγγραφα, να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη και στο επόμενο διάστημα να υπογράψουν και τα άλλα δύο σωματεία (Εστία και Πανηπειρωτικό) εφόσον προσκομίσουν και αυτά τις αποφάσεις και την εξουσιοδότηση των γενικών τους συνελεύσεων. Αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή, και υπήρξε τροφοδότης της παραπέρα συζήτησης εν μέσω εντάσεων, διακοπών και διαβουλεύσεων για να βρεθεί μια αποδεκτή λύση απ’ όλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση μπήκαν σχεδόν όλα τα συνδικαλιστικά θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο.
Έγιναν αναφορές σε θέματα όπως εκκαθάριση μητρώων μελών, για ξεχωριστές ενέργειες σωματείου για θέματα που αφορούν όλο τον κλάδο χωρίς καμία συνολική συνεννόηση, για αθέτηση υπογραφών κ.ά. Το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε στη συζήτηση «έσπρωξε» το να βγουν από τις «θήκες τους συνδικαλιστικά ξίφη», με αποτέλεσμα η συνάντηση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και να μην παρθεί καμμία απόφαση. Πάντως απ’ ότι φάνηκε το αδιέξοδο αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αρκετά στελέχη που συμμετείχαν στις διεργασίες που προηγήθηκαν της συνάντησης της Λάρισας, είχαν «διαισθανθεί» την αποτυχία αυτής της συνάντησης. (Ίσως αυτός να ήταν και ο σοβαρότερος λόγος που δεν ήθελαν να παρευρίσκονται εκπρόσωποι του Τύπου).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρ’ όλη την ένταση που επικράτησε στη Λάρισα και τους διαξιφισμούς που υπήρξαν, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, ότι όλα τα σωματεία του κλάδου μιλούν για την αναγκαιότητα ίδρυσης της Ομοσπονδίας. Το θέμα που πλέον τίθεται είναι το πώς θα κατορθώσουν να ιδρύσουν αυτή την ομοσπονδία. Κάποιοι συνάδελφοι, στο περιθώριο της συνάντησης εξέφρασαν την άποψη ότι εφ’ όσον υπάρχει αυτή η βούληση, οι όποιες «συνδικαλιστικές τρικλοποδιές» προκύπτουν ένθεν και κείθεν, έστω και βασανιστικά, θα ξεπεραστούν… Πρέπει να αναφέρουμε και τις αγωνιώδεις προσπάθειες των εκπροσώπων του τοπικού σωματείου, που ήταν και οικοδεσπότης της συνάντησης, (του προέδρου Χρήστου Ζαχαρή, του γραμματεία Νίκου Πλατσά και του ταμία Αστέριου Γκουντουβά), να οδηγηθεί σε κάποιο δρόμο η όλη συζήτηση και να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Επίσης, φιλότιμη ήταν και η προσπάθεια του προέδρου και του γενικού γραμματέα της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών, Κώστα Καγκελάρη και Βαγγέλη Κακαγιάννη αντίστοιχα, οι οποίοι με παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στο τι προσφέρει μία κλαδική ομοσπονδία και έκαναν παραινέσεις να ξεπεραστούν οι όποιες αντιθέσεις και να υπογραφεί η ιδρυτική πράξη. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι στη συνάντηση της Λάρισας εκπροσωπήθηκαν με τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείς τους και τα επτά σωματεία του κλάδου.
Για πρώτη φορά συμμετείχε το νεοσύστατο σωματείο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας με τον πρόεδρο Κώστα Μπαϊλό και το γενικό γραμματέα Ανδρέα Χρόνη. Εκτός από τους προέδρους και τους γραμματείς των σωματείων στη συζήτηση παραβρέθηκαν, (έγιναν και παρεμβάσεις), και άλλοι συνάδελφοι μέλη διοικητικών συμβουλίων και απλά μέλη των σωματείων. Παρών στη συζήτηση ήταν και ο νομικός σύμβουλος του Προμηθέα Μιχάλης Ζολάς. Η επόμενη μέρα Μετά την αποτυχία στη Λάρισα οι διεργασίες συνεχίστηκαν (και συνεχίζονται) με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Έγιναν προσκλήσεις για νέα συνάντηση, στην οποία θα συνεχιζόταν η συζήτηση και η προσπάθεια υπογραφής της ιδρυτικής πράξης. Όμως και σ’ αυτές τις ενέργειες δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, δύο ημέρες μετά τη συνάντηση της Λάρισας, στις 17 Απριλίου, ο Ήφαιστος στέλνει επιστολή στα άλλα σωματεία για συνάντηση στις 21 ή 22 Απριλίου, στη διάρκεια της έκθεσης «Aerion 2007». Στην επιστολή αυτή, το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου αναφέρει τους λόγους που, κατά τη γνώμη του, απέτυχε η συνάντηση στη Λάρισα και καλούσες «τις διοικήσεις των σωματείων που πράγματι επιθυμούν την ίδρυση της ομοσπονδίας και έχουν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της ιδρυτικής πράξης». Στην επιστολή αυτή, μεταξύ άλλων αναφέρεται επίσης: «Εάν οι συνδικαλιστές της Εστίας προσκομίσουν την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης την οποία ισχυρίστηκαν ότι έχουν, τότε κανείς δεν μπορεί να τους αποκλείσει να συμμετέχουν και να υπογράψουν την ιδρυτική πράξη. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν, που έχει τις προϋποθέσεις ή θα τις αποκτήσει στην πορεία. Το καταστατικό της ομοσπονδίας απ’ ότι έχετε ήδη διαπιστώσει είναι σύννομο, επομένως δεν θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες και μπορούμε να προχωρήσουμε με μικροδιορθώσεις αν χρειαστούν.
Για την εκλογή της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας προτείνουμε να υπάρξει αναλογικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εκπροσωπούνται όλα τα σωματεία…». Στην πρόσκληση αυτή δεν υπήρξε συνολική ανταπόκριση και έτσι δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση στις 21 ή 22 Απριλίου. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι στα πλαίσια της «Aerion 2007» όπου συμμετείχαν και τα δύο σωματεία της Αθήνας, με ξεχωριστά περίπτερα, έγιναν πολλές συζητήσεις με συναδέλφους απ’ όλη τη χώρα, που ζητούσαν πληροφόρηση για το θέμα της ομοσπονδίας και όχι μόνο.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Απριλίου, το Πανηπειρωτικό σωματείο «η Φλόγα» στέλνει επιστολή στα άλλα σωματεία και τα προσκαλεί για συνάντηση στις 6 Μαΐου στα Γιάννενα, «σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα». Τα προτεινόμενα θέματα συζήτησης ήταν: Ίδρυση κλαδικής ομοσπονδίας και υπογραφή ιδρυτικής πράξης, συζήτηση για τεχνικού αερίων καυσίμων και ασφαλιστικό. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν τα σωματεία Εστία, Προμηθέας, νομού Σερρών όπου εκπρόσωποί τους παραβρέθηκαν στα Γιάννενα. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Φλόγας: «Το σωματείο Θεσσαλίας αποδέχθηκε την πρόσκληση, αλλά λόγω κωλύματος δεν παραβρέθηκε… Στο κάλεσμα αυτό δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε ο Ήφαιστος και το σωματείο νοτιοδυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα επικαλούμενο τη χιλιομετρική απόσταση». Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Γιάννενα οι εκπρόσωποι των σωματείων που παραβρέθηκαν συζήτησαν και κατέθεσαν απόψεις για την παραπέρα πορεία στο θέμα ίδρυσης της ομοσπονδίας. Δόθηκε κατεύθυνση, να δοθεί άμεση προτεραιότητα από το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι θα διενεργηθούν εκλογές, μέσα στον Ιούνιο, για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων στην Εστία, τη Φλόγα και τον Προμηθέα. Στα μέσα Μαΐου το διοικητικό συμβούλιο του Ήφαιστου εξέδοσε ανακοίνωση, που καταθέτει τις απόψεις του για την όλη κατάσταση και παράλληλα ανακοίνωσε ότι επαναπροσδιορίζει τη στάση του και αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης, με συγκέντρωση των συναδέλφων στην Αθήνα, την Κυριακή 10 Ιουνίου (οι ανακοινώσεις του Ήφαιστου δημοσιεύονται σε άλλες στήλες).

Τάσος Κατσαρός