Αρχική » Περιεχόμενα » Θέμα » ΓΣΕΒΕΕ και κλαδικές ομοσπονδίες, ανέστειλαν την κινητοποίηση της 12ης Μαρτίου για το ασφαλιστικό

ΓΣΕΒΕΕ και κλαδικές ομοσπονδίες, ανέστειλαν την κινητοποίηση της 12ης Μαρτίου για το ασφαλιστικό

oaee 5.jpg

oaee 5.jpgΈγγραφη δέσμευση του υπουργείου Απασχόλησης  για μη μείωση των συντάξεων, με νομοθετική παρέμβαση
Την αναστολή της κινητοποίησης της 12ης Μαρτίου, αλλά τη συνέχιση της δράσης της για το ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αποφάσισε το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ.
Μετά την έγγραφη δέσμευση (5 Μαρτίου) του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Δημοσθένη Μάμμωνα για νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των συντάξεων των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, η Γενική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ανακοίνωσε στις 7 Μαρτίου τα εξής:

«Τον Σεπτέμβριο του 2006 η ΓΣΕΒΕΕ αποκάλυψε το "ασφαλιστικό έγκλημα" που επιχειρήθηκε σε βάρος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, υπό το πρόσχημα της ενοποίησης των τριών Ταμείων (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), σύμφωνα με το Π.Δ.258/2005: μείωση συντάξεων με αναδρομική ισχύ.
Με το Π.Δ. οι παλαιοί ασφαλισμένοι (προ του 1993) θα λάμβαναν συντάξεις μειωμένες κατά 30% (Μ.Ο). Η ΓΣΕΒΕΕ προγραμμάτισε "εκστρατεία" κινητοποιήσεων και ενημέρωσης και του τελευταίου επαγγελματία – βιοτέχνη και εμπόρου, αλλά και όλης της κοινωνίας, με στόχο την ανατροπή των διατάξεων του Π.Δ. που αφορούσαν στην μείωση των συντάξεων. Όλες οι ομοσπονδίες μέλη της ΓΣΕΒΕΕ ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Στις 5/3/2007 το Υπουργείο Απασχόλησης απέστειλε επιστολή στην ΓΣΕΒΕΕ (στην κατεύθυνση της υλοποίησης δεσμεύσεων του κ. Υπουργού), σύμφωνα με την οποία με νομοθετική παρέμβαση οι ασφαλισμένοι των πρώην ΤΕΒΕ και ΤΑΕ που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την έναρξη λειτουργίας του ΟΑΕΕ, θα μπορούν να συνεχίσουν να λαμβάνουν την σύνταξή τους υπολογισμένη σύμφωνα με τις παλαιές καταστατικές Διατάξεις των παραπάνω Ταμείων. Δηλαδή, δεν θα υπάρξει τελικά καμία βλαπτική μεταβολή των  συντάξεών τους.
• Κατατίθεται σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ήδη συζητείται στη Βουλή.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, που αποτελεί ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία και δικαίωση όλης της "κοινωνίας" των επαγγελματιών – βιοτεχνών και εμπόρων, η ΓΣΕΒΕΕ αποφάσισε ομόφωνα σε συνεδρίαση του Προεδρείου στις 5/3/2007, να συνεχίσει τη δράση της για το ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ, διοργανώνοντας ειδικά θεματικά συνέδρια, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ταμείου, αλλά και την αξιοπρέπεια στη σύνταξη και περίθαλψη.
Είναι προφανές, ότι χωρίς και άλλες παρεμβάσεις και εξασφάλιση πόρων, το πρόβλημα (μειώσεις συντάξεων) μπορεί να εμφανιστεί πάλι στο μέλλον. Το ασφαλιστικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο ως μια λογιστική διαδικασία, γιατί είναι και ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα. Έχει να κάνει με την κοινωνική συνοχή και την αναδιανομή του πλούτου. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί και από την Επιτροπή των "Σοφών"  η οποία ασχολείται με την "εξερεύνηση" προτάσεων για το Ασφαλιστικό. Και που φαίνεται μέχρι στιγμής να "κατευθύνει" τις έρευνες και μελέτες προς συγκεκριμένες λύσεις, προετοιμάζοντας και την κοινή γνώμη "κατάλληλα" για να αποδεχθεί τα χειρότερα.  Αυτή η Επιτροπή ή αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα "ερωτοτροπώντας" και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή υπάρχουν προαποφασισμένα και οι "Σοφοί" απλώς υπακούν "προς τας υποδείξεις". Η ανασφάλεια για το Ασφαλιστικό των τελευταίων χρόνων που ενισχύεται και από τους "Σοφούς", έχει οδηγήσει και σε κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων :
Μέσος Όρος Ηλικίας Συνταξιοδότησης
για το 2003: 62,7 (Eurostat)
για το 2005: 61,7 (Eurostat)
Σύμφωνα δε με στοιχεία ο Μ.Ο βαίνει μειούμενος και για το 2006.
Η Κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Το "δεν σχολιάζω" δηλώσεις μελών της επιτροπής δεν αποτελεί δικαιολογία ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μια διορισμένη εκπροσώπηση. Η εν λόγω Επιτροπή δρα βλαπτικά για το Ασφαλιστικό μέχρι στιγμής. Δεν τοποθετήθηκαν δε, αλλά ούτε ασχολήθηκαν ποτέ με το πρόβλημα της ενοποίησης του ΟΑΕΕ. Αποδεχόμενοι στην ουσία την κάλυψη των ελλειμμάτων των τριών ενοποιημένων Ταμείων, με το 30% της περικοπής των συντάξεων που προέβλεπε το Π.Δ. 258. Δίνοντας έτσι και το στίγμα των σκέψεών τους και των οδηγιών που θα δοθούν για την σύνταξη μελέτης στον ILO (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας) για το μέλλον του Ασφαλιστικού στην Ελλάδα. Η ΓΣΕΒΕΕ στο επόμενο διάστημα θα οργανώσει συγκεντρώσεις για το Ασφαλιστικό, αρχίζοντας από την Αθήνα. Με τη συμμετοχή και των πολιτικών κομμάτων και εμπειρογνωμόνων.  Για να αναδείξει τις αδυναμίες που έχουν να κάνουν κύρια με την χρηματοδότηση και διαχείριση των Ταμείων, την εξασφάλιση πόρων και την εξάλειψη του ανεπίτρεπτου φαινομένου για ένα πολιτισμένο κράτος – που θέλει να στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή – των συντάξεων φτώχειας, των ελλειμματικών υπηρεσιών περίθαλψης που παρέχονται από τον ΟΑΕΕ και του μεγάλου προβλήματος της διαδοχικής ασφάλισης.
(Κάτω των 500 ευρώ σύνταξη λαμβάνει : το 56% του ΤΕΒΕ, το 95% του ΤΣΑ & το 46% του ΤΑΕ).
Η νέα ημερομηνία συνδιάσκεψης για το Ασφαλιστικό, σε αντικατάσταση της 12ης Μαρτίου 2007, θ΄ ανακοινωθεί σύντομα από την ΓΣΕΒΕΕ».
Το δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Ασημακόπουλο και το γενικό γραμματέα Νίκο Σκορίνη.