Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Το λάθος, η πρόταση και η ελπίδα…

Το λάθος, η πρόταση και η ελπίδα…

Με οιωνούς όχι και τόσο ευχάριστους έκανε ποδαρικό ο νέος χρόνος. Ακούγοντας αυτούς που μας επέβαλαν τα Μνημόνια, ότι η συνταγή ήταν λάθος προς στιγμή αναθαρρέψαμε  και πιστέψαμε ότι επιτέλους αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τα βάσανά μας. Περιμέναμε από μέρα σε μέρα , αφού διαπίστωσαν το λάθος τους, να μας ζητήσουν σε πρώτη φάση συγγνώμη και αμέσως μετά να μας ανακοινώσουν  τα μέτρα για τη διόρθωση του λάθους. Αλλά φευ!  Όχι μόνο δεν ζήτησαν συγγνώμη αλλά με περίσσιο θράσος  μας τόνισαν ότι  το λάθος θα συνεχίζεται μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που σχεδίασαν. Δηλαδή μέχρι να φτάσουμε σαν λαός στην πλήρη εξαθλίωση. Από ότι φαίνεται για αυτούς που επέβαλαν τα Μνημόνια, αλλά και για αυτούς που με υπέρμετρη προθυμία τα εφαρμόζουν , στην οικονομική τους πολιτική στόχος είναι η ευημερία των αριθμών. Δείχνουν με αποφάσεις τους ότι αγνοούν εντελώς πως πίσω από τους αριθμούς  υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να ζήσουν, αν μη τι άλλο με αξιοπρέπεια.
Ενώ λοιπόν η αγορά έχει καταρρεύσει,   προτάσεις που φαίνονται αυτονόητες  μπαίνουν πολλές φορές στα συρτάρια των αρμοδίων. Ευχόμαστε να μην έχει την ίδια τύχη και η πρόσφατη πρόταση της Greenpeace που στάλθηκε με επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.  Η οικολογική οργάνωση ζητά να εφαρμοστούν περισσότερα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και στην επιστολή της προς τον υπουργό, μεταξύ άλλων, τονίζει χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Στην πραγματικότητα όμως, αδιέξοδος αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη διέξοδο και τη λύση: την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας!
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια (κατοικίες, εμπορικός και δημόσιος τομέα) μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα επανεκκίνησης της οικονομίας, αφού την εκσυγχρονίζουν και αυξάνουν την ανταγωνιστικότητά της, δημιουργούν βιώσιμες επενδύσεις με δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες και φυσικά περιορίζουν τις εισαγωγές πετρελαίου.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι αν επενδύατε στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, πόρους αντίστοιχους αυτών που θα κατευθυνθούν στις νέες οδικές αρτηρίες (7 δις ευρώ), τα αντίστοιχα οφέλη για την εθνική οικονομία και την κοινωνία θα ήταν πολλαπλάσια και σαφώς πιο διευρυμένα. Πιο συγκεκριμένα:
• Περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας, σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες του ευρύτερου κατασκευαστικού και εγχώριου βιομηχανικού τομέα (ηλιακοί θερμοσίφωνες, λέβητες βιομάζας κ.α.), μοιρασμένες σε όλη τη χώρα, για την περίοδο 2013-2016.
• 300.000-500.000 νοικοκυριά, περίπου το 15% του πληθυσμού δηλαδή, που θα έχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης μειώνοντας το λογαριασμό θέρμανσης και ψύξης κατά 50% ή ισοδύναμα κατά 150 εκατ. ευρώ.
• Μείωση εισαγωγών πετρελαίου κατά 100.000-150.000 τόνους ετησίως.
• Προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
• Πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας.
Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αντίθετο ούτε με τις συμφωνίες του Μνημονίου ούτε με τις επιταγές της τρόικας ενώ επηρεάζει θετικά τους στόχους της βελτίωσης του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, αναμένουμε με αγωνία τις άμεσες ενέργειες αρμοδιότητάς σας»…
Με αγωνία θα περιμένουμε και εμείς την απάντηση του υπουργού.
Μέσα στην καταχνιά των ημερών μια είδηση από τη Θεσσαλονίκη μας δείχνει ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα…
Μία από τις πρώτες περιπτώσεις πανελλαδικά αυτοδιαχείρισης εργοστασίου, από τους εργαζόμενούς του, προκύπτει στην περίπτωση της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής, θυγατρικής της βιομηχανίας δομικών υλικών, Φίλκεραμ – Johnson.
Τον Μάιο του 2011 η Φίλκεραμ Johnson, η οποία κήρυξε αργότερα και πτώχευση, προχώρησε σε στάση πληρωμών προς τους εργαζόμενους και εγκατέλειψε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ.
Οι περίπου 70 εργαζόμενοι της βιομηχανίας τον Οκτώβριο του 2011 δημιούργησαν έναν εργατικό συνεταιρισμό και σ’ αυτή τη φάση, με τη συναίνεση και του συνδίκου, θα αναλάβουν οι ίδιοι τη διαχείριση του εργοστασίου. Από τον φετινό Φεβρουάριο ανέλαβαν το εργοστάσιο, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να διαθέσουν κάποια υφιστάμενα αποθέματα προϊόντων και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να ξεκινήσει η παραγωγή.
Μια ελπιδοφόρα προσπάθεια που πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε.
Νίκος Χαβιέρης

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια