Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Την παρέμβασης της ΟΒΥΕ για τα σεμινάρια κοστολόγησης ζήτησαν οι συνάδελφοι στη σύσκεψη του Αγρινίου

Την παρέμβασης της ΟΒΥΕ για τα σεμινάρια κοστολόγησης ζήτησαν οι συνάδελφοι στη σύσκεψη του Αγρινίου

syskepsi agriniou 4.jpg

Τιμήθηκαν για την προσφορά τους, από τον τοπικό σύνδεσμο, οι Σ. Αναγνωστόπουλος και Β. Διαμάντης
Συγκίνηση, παραινέσεις για ενότητα, συμβουλές, κρίσεις και επικρίσεις, ενημέρωση για φορολογικά ζητήματα και άλλα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου.
Τα πάντα είχε η περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο στις 2 Δεκεμβρίου του 2007 υπό την ΟΒΥΕ, με τη συμμετοχή συναδέλφων από τους συνδέσμους Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.
Την παράσταση πάντως έκλεψαν οι …γυναικείες φούστες, τις οποίες κατήγγειλαν (όχι για το …ύψος τους) οι εκπρόσωποι των συνδέσμων Άρτας και Ιωαννίνων.
Και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι αποτελούν το παράδειγμα των μηχανολόγων που διδάσκουν στα σεμινάρια κοστολόγησης που διοργανώνει η ΟΒΥΕ με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ για τους συναδέλφους.
syskepsi agriniou 4.jpg«Αν είναι δυνατόν», είπε κατ’ αρχήν το μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Άρτας Νίκος Βασιλείου, «η κατασκευή μιας φούστας να αποτελεί παράδειγμα για τους επαγγελματίες υδραυλικούς για την κατανόηση της σωστής κοστολόγησης των εργασιών. Πέραν τούτου, και η όλη διοργάνωση του σεμιναρίου ήταν απαράδεκτη. Ο μηχανολόγος που, κατ’ επίφαση μας εκπαίδευε, δεν είχε ιδέα περί του αντικειμένου. Μας έδωσε κάτι φωτοτυπίες, και πέραν τούτου ουδέν. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται εκπαιδευτικό σεμινάριο».
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωαννίνων Βασίλης Μπάρμπας, καταθέτοντας την απορία του τόσο για το περιεχόμενο της ύλης του σεμιναρίου όσο και για το γεγονός του γνωστικού αντικειμένου των εκπαιδευτών, που όπως είπε δεν θα έπρεπε να είναι μηχανολόγοι, αλλά οικονομολόγοι.
«Συμφωνούμε κι εμείς με αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Κοντονάσιος, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ της Πάτρας, στην επικοινωνία που είχαν για τη διοργάνωση σεμιναρίων, «μας επισήμανε ότι πρέπει να βρούμε εμείς μηχανολόγο – εκπαιδευτή για τα σεμινάρια. Θεωρούμε ότι στα σεμινάρια έπρεπε να διδάσκουν οικονομολόγοι και όχι μηχανολόγοι».
Η όλη αναφορά προβλημάτισε τα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ, και κυρίως τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα, που όπως τόνισαν θα έρθουν σε άμεση επικοινωνία με το ΚΕΚ προκειμένου να δουν τι άλλαξε σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν για τη διοργάνωση των σεμιναρίων.
«Η ύλη των σεμιναρίων, με τις όποιες διορθώσεις – παρατηρήσεις κάναμε, εγκρίθηκαν από την ΟΒΥΕ και δεν αντιλαμβανόμαστε τι άλλαξε», επισήμαναν οι συνάδελφοι, προσθέτοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση -κι εφόσον αποσαφηνιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα- τα σεμινάρια αυτά είναι αναγκαίο να τα παρακολουθήσουν οι συνάδελφοι ανά την Ελλάδα για να μπορούν να κοστολογούν σωστά τα έργα τους.
Συγκίνηση με παραινέσεις
Οι εργασίες της σύσκεψης ξεκίνησαν με την απονομή τιμητικών πλακετών, από μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας, στον επίτιμο πρόεδρο της ΟΒΥΕ Σπύρο Αναγνωστόπουλο και τον Βαγγέλη Διαμάντη.
«Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας», τόνισε ο πρόεδρος Θανάσης Κοντονάσιος, «αποφάσισε, και γι’ αυτό τους καλέσαμε εδώ, να τιμήσει τους δύο συναδέλφους που πρωτοστάτησαν στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου  μας, με πολύ πλούσιο έργο και δράση».
Στους σύντομους χαιρετισμούς τους οι δύο συνάδελφοι, και αφού ευχαρίστησαν τα μέλη της διοίκησης του συνδέσμου για την τιμή, τόνισαν μεταξύ άλλων:
Σπύρος Αναγνωστόπουλος: «Αν μου λέγατε σήμερα, μετά από 40 χρόνια όπου υπηρέτησα τον κλάδο κερδίζοντας την αγάπη, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των συναδέλφων, για το τι θα ήθελα για να είμαι ευχαριστημένος, θα σας έλεγα να είστε ενεργοί πολίτες. Να αγωνίζεστε κάθε μέρα για να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο για μας και τα παιδιά μας. Να αγωνίζεστε για τα κοινωνικά θέματα, να είστε κοντά στο σύνδεσμο και το συνεταιρισμό σας, προσπαθώντας παράλληλα ν’ αυξήσετε τα μέλη του και από 24 που είστε σήμερα σύντομα να γίνετε 50.
Θέλω επίσης να είστε αγαπημένοι και να ξέρετε ότι το έργο που έχει παραχθεί στον κλάδο δεν είναι του Αναγνωστόπουλου, κανενός Αναγνωστόπουλου. Είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των συναδέλφων στους συνδέσμους και τους συνεταιρισμούς που συντηρούσαν αναμμένη τη φλόγα της ανάπτυξης του κινήματος όλα αυτά τα χρόνια».

syskepsi agriniou 1.jpgsyskepsi agriniou 2.jpg

Σπύρος Αναγνωστόπουλος και Βαγγέλης Διαμάντης τιμήθηκαν από το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας για το έργο και τη δράση τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα του Κλάδου

 

 

Βαγγέλης Διαμάντης: «Η διαδρομή ενός συνδικαλιστή που ασχολήθηκε με τα κοινά, είναι να βλέπει νέους ανθρώπους στο κίνημα, ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στα καλέσματα που τους έγιναν και τότε και τώρα.
Η διαδρομή ενός συνδικαλιστή, με τις όποιες ανεπάρκειες ή τα λάθη του, πρέπει να ταυτιστεί με την ανιδιοτελή υπηρέτηση των συναδέλφων και του κινήματος. Λάθη μπορεί να γίνουν, όμως ο απολογισμός ενός έργου πρέπει να περικλείεται στη φράση: εγώ προσπάθησα για το καλό.
Με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, οφείλουμε να υπηρετούμε τις ιδέες μας, οφείλουμε να αντισταθούμε και να μην ταυτιστούμε με τις επιλογές αυτών που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.
Μη φοβάσται τη σύγκρουση απόψεων, θέσεων και αντιλήψεων. Αλίμονο αν δεν υπήρχε η σύγκρουση. Οι μέρες που έρχονται για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα είναι πολύ βάρβαρες.
Κι επειδή εχθές συζητήθηκε και το θέμα της παιδείας, έχω να πω ότι μόνο η νιότη έχει την ορμή και τη διάθεση να λύσει τα προβλήματα.
Μη τη φοβόμαστε τη νιότη, έστω κι αν κάνει και κανένα λάθος».
«Σε συνεχή επαγρύπνηση»
Τους παρευρισκόμενους στη σύσκεψη καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Κοντονάσιος, ο οποίος αναφέρθηκε σε τοπικά αλλά και γενικότερα κλαδικά ζητήματα:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω στην περιφερειακή συνδιάσκεψη που διοργανώνεται με την ευκαιρία της διεξαγωγής στην πόλη μας, της ολομέλειας του Δ.Σ. της ΟΒΥΕ.
Είναι ευκαιρία συνάδελφοι να ενημερωθούμε όλοι για τα τρέχοντα προβλήματα του κλάδου μας και να καταθέσουμε τους δικούς μας προβληματισμούς πάνω σε αυτά.
Συνάδελφοι, ο κλάδος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά διαχρονικά προβλήματα και κάθε τόσο προστίθενται και νέα, όπως το ΜΗΚΙΕ, το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.
Εγώ δεν θα σας πω για τα προβλήματα αυτά, θα περιοριστώ στα εσωτερικά μας προβλήματα.
Συνάδελφοι, έχω ξανατονίσει πολλές φορές και στις συνελεύσεις της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου μας, ότι πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν να κάνουν καλή κοστολόγηση στις εργασίες που αναλαμβάνουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα όπως ΤΕΒΕ ή το ΙΚΑ του προσωπικού που απασχολούν. Πιστεύω ότι είναι έγκλημα να μην ασφαλίζουμε το προσωπικό που εργάζεται για μας, καλύτερα να δουλεύουμε μόνοι μας, παρά να έχουμε ανασφάλιστο προσωπικό. Το λέω αυτό γιατί μας έχουν γίνει τηλεφωνήματα από  γονείς ότι απασχολούν τα παιδιά τους συνάδελφοι χωρίς να τα έχουν ασφαλισμένα, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν σεμινάρια πάνω σε θέματα κοστολόγησης εργασιών.
Έχουμε φτάσει σε κατάσταση να μην μπορούμε να σπουδάσουμε και εμείς τα παιδιά μας, γιατί μόνο δωρεάν δεν είναι η παιδεία μας, όπως λένε οι κυβερνήσεις.
Το Π.Δ. 38/91 και οι τροποποιήσεις του κατοχύρωσαν το επάγγελμά μας και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ελέγχουμε αν οι διατάξεις του τηρούνται από τις υπηρεσίες.
Εδώ στο νομό μας κάναμε τρία χρόνια για να μπορέσουμε να πείσουμε τις υπηρεσίες της πολεοδομίας να ζητούν την υπεύθυνη δήλωση του υδραυλικού όπως ορίζει το Π.Δ. 38/91. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αγωγή για παράβαση καθήκοντος στο διευθυντή της πολεοδομίας Μεσολογγίου, την οποία αποσύραμε στη συνέχεια, αφού πείστηκε για το δίκαιο του αιτήματός μας.
Θα πρέπει να γίνει καλή πληροφόρηση του κοινού μέσα από τα ΜΜΕ για να πείσουμε τους καταναλωτές να ζητούν την υπεύθυνη δήλωση καθώς είναι προς το συμφέρον τους. Είναι η εγγύηση για τη δουλειά που τους έγινε, σε συνδυασμό με την ασφαλιστική κάλυψη που τους παρέχουμε για κάθε έργο, για πέντε χρόνια. Είναι πολύ εύκολο να τους πείσουμε, γι’ αυτό θα πρέπει η πληροφόρηση να είναι συνεχής.
Έτσι μόνο θα περιορίσουμε τους λαθροεγκαταστάτες που λημαίνονται τον κλάδο μας. Αυτοί είναι η αιτία που δυσφημίζεται ο κλάδος μας, γιατί ο επαγγελματίας είναι σωστός και συνεπής στις υποχρεώσεις του. Θα πρέπει επίσης να προβάλουμε μέσα από τα ΜΜΕ, ότι σήμερα ο υδραυλικός έχει άριστη τεχνογνωσία η οποία είναι αποτέλεσμα συνεχούς εκπαίδευσης μέσα από σχολές και από σεμινάρια που συνεχώς γίνονται πάνω σε νέες τεχνολογίες και υλικά.
Επίσης δεν θα πρέπει να υπογράφουμε για δουλειές που δεν κάναμε εμείς αλλά άλλοι, γιατί αυτό είναι ό,τι χειρότερο για τον κλάδο μας. Έχουμε περιπτώσεις συναδέλφων που χωρίς να ρωτήσουν μπαίνουν σε δουλειές, (που ξεκίνησαν άλλοι συνάδελφοι) για να τις αποτελειώσουν, ενώ υπάρχουν οικονομικές διαφορές.
Τελευταία πληθαίνουν οι επιστολές από συνδέσμους για οικονομική ενίσχυση οικογενειών συναδέλφων από αιφνίδιο θάνατο. Θα ήθελα να βάλω θέμα στο Δ.Σ. της ΟΒΥΕ το ζήτημα της ομαδικής ασφάλισης των συναδέλφων, που θα εξασφαλίζει σε περίπτωση θανάτου ένα εφάπαξ ποσό στην οικογένεια του συναδέλφου. Πιστεύω ότι θα είναι λίγο το ποσό που θα επιβαρυνθούν οι σύννδεσμοι. Γιατί δεν είναι, όπως θέλουν πολλοί να μας παρουσιάζουν, ότι οι υδραυλικοί είναι προνομιούχοι. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να τα βγάλουμε πέρα.
Δυστυχώς είχαμε και εδώ στο Αγρίνιο μια τέτοια περίπτωση, χάσαμε ένα συνάδελφο, τον Παναγιώτη Αμπλιανίτη, ο οποίος ήταν παντού παρών και στο σύνδεσμο και στο συνεταιρισμό και ήταν μεγάλη η απώλειά του για τον κλάδο μας.
Συνεταιρισμοί
Θα πρέπει ΟΒΥΕ και ΠΟΣΕΥΔ να διοργανώσουν συνέδριο για τους συνεταιρισμούς και την πορεία του συνεταιριστικού κινήματος. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από κοινού να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή συναδέλφων στους συνεταιρισμούς και όπου δεν υπάρχουν να γίνουν.
Συνάδελφοι, πέρα από τα κλαδικά μας προβλήματα υπάρχουν και κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας και σε αυτά θα πρέπει να συμμετέχουμε, να έχουμε θέση και να παλεύουμε για την επίλυσή τους.
Θέλω επίσης, να αναφερθώ λίγο και στα τοπικά προβλήματα του νομού μας. Όπως ξέρετε η περιοχή μας είναι καθαρά αγροτική, δεν υπάρχουν εργοστάσια για απασχόληση. Κύριο προϊόν ήταν ο καπνός του οποίου σταμάτησε η παραγωγή, με συνέπεια να σταματήσουν πολλές δραστηριότητες. Τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα δεν έχουν καμία τύχη, χρόνο με το χρόνο μειώνουν τις τιμές, με αποτέλεσμα πολλοί συντοπίτες μας να εγκαταλείπουν τον τόπο μας και να τρέχουν για εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η κτηνοτροφία δεν έχει καμιά τύχη, κάθε χρόνο το γάλο και το κρέας από τους κτηνοτρόφους, το παίρνουν οι έμποροι φθηνά και τα πωλούν ακριβότερα αυτοί.
Και από το κράτος καμία μέριμνα, θέλουν με την  έλλειψη αγροτικής πολιτικής να μειώσουν τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας με τραγικές συνέπειες για τις αγροτικές περιοχές. Με λίγα λόγια στην περιοχή μας μαστίζει η ανεργία.
Τέλος , κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, καλέσαμε για να τιμήσουμε δύο συναδέλφους που πρωτοστάτησαν στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου μας με πολύ πλούσιο έργο και δράση και είναι και πολύ γνωστοί σε όλους τους συναδέλφους της Ελλάδας.
Είναι ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΒΥΕ, ο Σπύρος Αναγνωστόπουλος και ο Βαγγέλης Διαμάντης. Επίσης καλέσαμε και τον ειδικό συνεργάτη της ΟΒΥΕ Βασίλη Κορδάτο που έχει βγει και αυτός στη σύνταξη και να του ευχηθούμε υγεία και μακροζωία».
«Αυξήστε τα μέλη του συνεταιρισμού σας»
Από την πλευρά των μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αριστοτέλης Παπακονδύλης ενημέρωσε τους συναδέλφους για τα θέματα που συζητήθηκαν την προηγούμενη ημέρα στην ολομέλεια και τις αποφάσεις που πάρθηκαν.
Ζήτησε την προσοχή τους σε ό,τι αφορά τα φορολογικά παραστατικά στοιχεία που πρέπει να εκδίδουν για τα υλικά που μεταφέρουν και τις εργασίες που εκτελούν, όπως και στον τρόπο σύνταξης των φορολογικών τους δηλώσεων. «Επειδή δεν είμαστε φοροφυγάδες όπως θέλουν να λένε κάποιοι, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις υποχρεώσεις μας» είπε.
Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των συνεταιρισμών, «που υποστηρίζουν τους υδραυλικούς και δεν τους εκμεταλλεύονται εν αντιθέσει με τις μεγάλες επιχειρήσεις», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της κοστολόγησης των εργασιών και της ασφάλισης των έργων.
Επισήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο «να υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις για έργα άλλων», ενώ μίλησε ακόμα και για την έλλειψη περιφερειακής πολιτικής από την Πολιτεία.
Ο αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ Μαρίνος Παραβολιάσης, αναφέρθηκε στα συνεταιριστικά θέματα, παροτρύνοντας τους συναδέλφους που δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού, να γίνουν.
Στα πλαίσια αυτά μίλησε για τα οφέλη του συνεταιρίζεσθαι και για το γεγονός, όπως είπε, ότι «στα γονίδια των υδραυλικών υπάρχει η συνεταιριστική ιδέα και ο αλτρουϊσμός. Αυτό που χρειάζεται, είναι η καλλιέργειά τους». Έτσι, κάλεσε τα μέλη της διοίκησης και του συνεταιρισμού και του συνδέσμου να βρουν τους τρόπους εκείνους που θ’ αυξήσουν, όχι μόνο στο διπλάσιο αλλά και παραπάνω τον αριθμό των μελών του συνεταιρισμού.
Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού και του συνδέσμου Κώστας Πετρόπουλος τόνισε ότι το ύψος της συνεταιριστικής μερίδας δεν είναι υψηλό και ότι γίνονται πολλές διευκολύνσεις, προκειμένου ένας συνάδελφος να γίνει μέλος.
Τέλος, ο γενικός γραμματέας της     ΟΒΥΕ Διονύσης Σβορώνος μίλησε για το αγωνιστικό – διεκδικητικό πλάνο που πρέπει να διακρίνει το συνδικαλιστικό κίνημα.
«Το φορολογικό και το ασφαλιστικό θέμα, έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες οικονομικές πολιτικές.
Οι φορολογικοί συντελεστές μας, ξεκινούν από 25% – 29%, ενώ στις μεγάλες εταιρίες ο συντελεστής συνεχώς μειώνεται. Τα θέματα αυτά πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα σε όλους, οι θέσεις της Ομοσπονδίας πρέπει να γίνουν κτήμα όλων των συναδέλφων.
Μέσα από συλλογική δουλειά μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον ατομικισμό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι απευθυνόμαστε σ’ ένα κόσμο με μισθό 700 ευρώ. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όσοι συνάδελφοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ, θα πάρουν σύνταξη 280 ευρώ. Αν ξεκαθαρίσουμε όλα αυτά τα θέματα, και καταλήξουμε στο πού θέλουμε να πάμε, τότε συλλογικά μπορούμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματά μας».
Μετά τις ομιλίες των μελών της διοίκησης, ο φοροτεχνικός σύμβουλος της ΟΒΥΕ Χρήστος Μπακογιάννης έκανε μια εκτενή ενημέρωση γύρω από τις αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος και άλλα σχετικά ζητήματα.
Από την πλευρά των συναδέλφων ο Νίκος Βασιλείου από την Άρτα, εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός, όπως είπε, ότι «η ΟΒΥΕ, το καθοδηγητικό μας όργανο δεν μπορεί να συντονιστεί με τα προβλήματα του κλάδου και της κοινωνίας. Πρέπει και μπορεί η ομοσπονδία να ξαναβρεί το δρόμο της, και να εργαστεί με βάση τις ανάγκες των καιρών».
Ενώ, μιλώντας για την πραγματικότητα που βιώνουν οι ΕΒΕ και τα μεγάλα λόγια των υπουργών περί ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, τόνισε ότι «την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι θα κατατεθούν 500.000 ευρώ στο ταμείο συνοχής για να ενισχυθούν αυτοί που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δηλαδή, τα 2 εκατ. των Ελλήνων αναξιοπαθούντων θα πάρουν από 0,68 ευρώ την ημέρα. Και από την άλλη, πέρασαν τροπολογία χαρίζοντας 1 δισ. σε μεγαλοτραπεζίτη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εμάς τους ΕΒΕ, τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, παίρνουν άμεσους και έμμεσους φόρους για να χαρίσουν χρήματα στο κεφάλαιο».
Τέλος ο Βασίλης Μπάρμπας από τα Ιωάννινα καυτηρίασε το γεγονός των πολλών επιστολών που φτάνουν στους συνδέσμους για όλα αυτά που έχουν συμβεί στην Ομοσπονδία.
«Για τα όσα έχουν συμβεί, μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχουμε όλοι μας. Όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθεί αυτή η κατάσταση. Εμείς στα Γιάννενα σεβόμαστε το Δ.Σ. που έχει εκλεγεί για να λύσει τα προβλήματα του κλάδου. Και με αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να ασχοληθούμε.
Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς να κερδίζουμε τίποτα. Οι «εμποροσπιτάδες» πλουτίζουν σε βάρος μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που μας θίγουν με ενιαία γραμμή. Πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και η ΟΒΥΕ να έρθει κοντά στους συνδέσμους.
Το ασφαλιστικό χτύπησε την πόρτα μας κι εμείς δεν κάνουμε τίποτα.
Να δούμε το θέμα των τιμών μας, της ασφάλειας, της δημιουργίας ταμείου αλληλοβοήθειας – συνταξιοδοτικού. Να ενεργοποιηθούμε στους τομείς που μας καίνε».
Στις συζητήσεις που ακολούθησαν με τη μορφή ερωτοαπαντήσεων, προέκυψε διάσταση απόψεων μεταξύ του προέδρου της ΟΒΥΕ και του αντιπροέδρου, στο θέμα του αν ένας βοηθός μπορεί να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ τόνισε ότι στους αυτοαπασχολούμενους βοηθούς η εφορία δεν μπορεί να κάνει έναρξη, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το Π.Δ. 38/91.
«Το Π.Δ. 38/91», υπογράμμισε ο συν. Μαρίνος Παραβολιάσης «δεν αφορά στην κατοχύρωση του επαγγέλματος όπως συμβαίνει στους ηλεκτρολόγους, αλλά σε αυτούς που πιάνουν τη σωλήνα και τη βιδώνουν. Και ο γιατρός αν θέλει, μπορεί να κάνει τον εργολάβο υδραυλικό, αρκεί να έχει αδειούχους για τις εργασίες. Αυτό ορίζει το Π.Δ., και οτιδήποτε άλλο αν προσσθέσουμε αποτελεί επιθυμία μας. Στόχος μας είναι να τροποποιήσουμε το διάταγμα και να καταφέρουμε να περάσουμε διάταξη που να λέει ότι αν δεν έχεις άδεια δεν μπορείς να ασκήσεις το επάγγελμα.
Μέχρι να γίνει αυτό όμως, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι λέει το Π.Δ.».
Τέλος έγινε αναφορά στους 3 συνδέσμους που υπάρχουν στο νομό και στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο.