Τακτική γενική συνέλευση 2019 της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. – Η νέα διοίκηση

Την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο «Sofitel», πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της «Ένωσης Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας», υπό την προεδρεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, κου Βασίλη Τοιχομίδη και γραμματέα τον γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου, κο Σωτήρη Κατσιμίχα, επιμεριζόμενη σε δύο μέρη.


Το πρώτο μέρος, που αφορούσε στις «Διεργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης» με τη συμμετοχή των Μελών της Ένωσης και μόνο – και το δεύτερο μέρος, της «Ανοικτής Συνεδρίας» με τη συμμετοχή Μελών, προσκεκλημένων και εκπροσώπων Τύπου.
Η γενική συνέλευση χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη και ενεργή συμμετοχή των Μελών της, ενώ ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των τακτικών και αρωγών Μελών της, καταδεικνύει ότι η Ένωση αποτελεί πλέον αναγνωρισμένο φορέα αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης των επιχειρήσεων της θέρμανσης.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του προέδρου κου Βασίλη Τοιχομίδη, ελήφθησαν αποφάσεις έγκρισης της ετήσιας διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ήτοι ο Οικονομικός και Διοικητικός Απολογισμός για την περίοδο χρήσης 2018, η Απαλλαγή Μελών του Δ.Σ. για την αντίστοιχη περίοδο χρήσης, καθώς και ο Προϋπολογισμός και ο Διοικητικός Προγραμματισμός του έτους 2019, ψηφίστηκαν ομόφωνα από το σώμα.
Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. και ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, τοποθετήθηκαν πάνω σε διάφορα θέματα που απασχόλησαν τα Μέλη, το Δ.Σ. αλλά και τον κλάδο της θέρμανσης γενικότερα, ενώ κατά την διάρκεια της κλειστής συνεδρίας παρουσιάστηκε αναλυτικά στα μέλη της Ένωσής η Μελέτη της ICAP με τίτλο «Μελέτη Αγοράς – Είδη Κεντρικής Θέρμανσης» (Φεβρουάριος 2019), η οποία επιμελήθηκε και συντάχθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. αποκλειστικά για τα Μέλη της, προκειμένου να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, τα δεδομένα και τις τάσεις της αγοράς, με την προσδοκία να είναι η απαρχή μιας πλήρους και σωστής χαρτογράφησης της ελληνικής αγοράς. Η μελέτη είναι διαθέσιμη και διατίθεται δωρεάν σε όσα υποψήφια Μέλη επιθυμούν να ενταχθούν στην Ένωση.
Το πρώτο μέρος της κλειστής συνεδρίας της Γενικής μας συνέλευσης έκλεισε με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της θητείας του υπάρχοντος, με νέα εκλεγέντα μέλη του, κατά σειρά ψήφων, τους κ.κ. Β. Γιωτόπουλο από την εταιρεία “ΕλβαλΧαλκορ Α.Ε.”, Κ. Λαμπρινίδου από την εταιρεία “Reflex Hellas Α.Ε.”, Λ. Φωτόπουλο από την εταιρεία “Calda Energy Α.Ε.”, Β. Φούρλα από την εταιρεία “Smart Systems Α.Ε.”, Δ. Δημάκη από την εταιρεία “Δημάκης Α.Ε.”,  Ν. Τζάνο από την εταιρεία “Novart Πηγή Α.Ε.” και Χ. Γκέκα από την εταιρεία “LG Electronics Hellas Α.Ε.”.

Οι έξι από τους επτά εκλεγέντες για την νέα διοίκηση της Ένωσης, από αριστερά: Ν. Τζάνος (Novart-Πηγή Α.Ε.), Δ. Δημάκης (Δημάκης Α.Ε.), Β. Φούρλας (FN Smart Systems A.E.), Τ. Λαμπρινίδου (Reflex Hellas A.E.), B. Γιωτόπουλος (Χαλκόρ Α.Ε.) και Ελ. Φωτόπουλος (Calda Energy A.E.B.E.). O έβδομος που εκλέχθηκε, είναι ο κ. Χ. Γκέκας (LG Electronics Hellas).

Στο σημείο αυτό, η Ένωση ευχαριστεί για την συνολική συνεισφορά τους  τους κ.κ Β. Τοιχομίδη, Σ. Κατσιμίχα, Κ. Αλβανό και Χ. Χρηστίδη, οι οποίοι και αποχώρησαν από την διοίκηση της Ένωσης, δίνοντας την δυνατότητα και σε άλλα Μέλη να προσφέρουν και να δουλέψουν για την πρόοδο και την ανάδειξή της, παραδίδοντας τους ένα πολύ σημαντικό έργο για να το συνεχίσουν.

Το δεύτερο μέρος της γενικής συνέλευσης, ακολούθησε με «Ανοικτή Συνεδρία», με προσκεκλημένους, εκπροσώπους των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης του Κλάδου και με τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών.
Αρχικά έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους «συγγενικών» συνδέσμων του Κλάδου και αναγνωρίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων και συντονισμό δράσεων μεταξύ των διαφορετικών κλαδικών φορέων στον χώρο της Θέρμανσης και Ενέργειας. Την Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (Ο.Β.Υ.Ε.) εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Δ. Βαργιάμης, ενώ την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Καύσης (ΠΟΕΤΕΚ), όπως και την Ένωση Αδειούχων Εγκαταστατών Εγκαταστάσεων Καύσης Καυστήρων Υγρών και Αερίων Καυσίμων «H Εστία», εκπροσώπησε ο πρόεδρος της «Εστίας», κ. Γεώργιος Ζυγούμης. Τέλος, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκαταστατών – Συντηρητών Καυστήρων Υγρών και Αέριων Καυστήρων «O Ήφαιστος», εκπροσώπησε ο γεν. γραμματέας του, Νίκος Χαϊδός.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Δημ. Βαργιάμης, ανέφερε:
«Κύριε απερχόμενε πρόεδρε και μέλη του δ.σ. της ΕΝΕΕΠΙΘΕ, νεοεκλεγέντα μέλη, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες, θα πρέπει καταρχήν να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να μεταφέρω τόσο τους χαιρετισμούς της πανελλήνιας Ομπσπονδίας υδραυλικών, όσο και συνολικά του δ.σ. της Ομοσμπονδίας.
Φίλες και φίλοι, έχουν περάσει 10 χρόνια από το 2009 που άρχισε η κρίση. Τα τρία βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η υπερφορολόγηση, η μη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η υπερχρέωση. Εκτός όμως από τα τρία αυτά βασικά προβλήματα που τα αναδεικνύουν όλοι οι φορείς, για μας υπάρχουν κι άλλα, δομικά προβλήματα στη χώρα, τα οποία το πολιτικό προσωπικό της χώρας στο σύνολό του, δεν τα αγγίζει. Και αυτό γιατί ή δεν μπορεί, λόγω του ελλειματικού τρόπου με τον οποίο σκέφτεται να τα αγγίξει, ή δεν θέλει να τα αγγίξει, επειδή από πίσω υπάρχον συμφέροντα. Η χώρα χρειάζεται βαθιές, θεσμικές και νομικές αλλαγές, που δυστυχώς δεν έχγιναν αυτή τη 10ετία, και γι’αυτό η κρίση είναι παρατεταμένη. Γινόμαστε σήμερα θιασώτες ενός θέατρου του παραλόγου στη Βουλή, όπου στην πραγματικότητα, δεν ασχολούνται με τα προβλήματα της χώρας. Είχαμε, το τελευταίο διάστημα μια συνάντηση, μετά από πρωτοβουλία της ΓΣΕΒΕΕ, εκπροσώπων των τεχνικών επαγγελμάτων με τον γ. γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης. Του θέσαμε τα κοινά ζηήματα που αφορούν τα τεχνικά αδειοδοτημένα επαγγέλματα, και γενικότερα τον Κλάδο μας. Κυρίαρχα, του θέσαμε το ζήτημα της παρεμβατικότητας που πρέπει να έχουν τα Επιμελητήρια στην αγορά εργασίας, σε όλα τα επίπεδα, κι αυτό για εμάς είναι τόσο η εκπαίδευση, όσο και η αδειοδότηση και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Επίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε όλα τα επίπεδα, είτε αυτό αφορά προϊόντα, υπηρεσίες ή αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα και παράτυπη οικονομία. Το θετικό της συνάντησης ήταν ότι ο γ.γ. ζήτησε από μόνος του η συνάντηση αυτή να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κι έτσι κάτι μπορεί να πετύχουμε. Γιατί αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κοινωνικός διάλογος δεν υπάρχει, και με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορεί τα επιμελητήρια να μη συμμετέχουν στο επιχειρείν με ουσιατικό τρόπο!
Εμείς από την πλευρά μας είμαστε εδώ, δίνουμε το «παρών» για να πάμε και σε κοινές δράσεις, γιατί δεν πιστεύουμε πως μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε τα προβλήματα που μας αφορούν, χωρίς τη διαβούλευση και την συλλογική δράση.
Δε θα σας κουράσω άλλο, θέλω μόνο να τονίσω ότι η ΟΒΥΕ είναι εδώ για να συνεργαστεί και με τη νέα διοίκηση, κυρίως για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο εκείνο όπου, μέσα από κοινές δράσεις, θα δώσουμε το καλύτερο για τη χώρα, την κοινωνία και τέλος τους εαυτούς μας. Ευχαριστώ πολύ που είχατε την καλωσύνη να με ακούσετε».
Ο πρόεδρος της «Εστίας» Γιώργος Ζυγούμης, στη συνέχεια δήλωσε στον χαιρετισμό του:
«Καλησπέρα κι από εμένα, συγχαρητήρια στη νέα διοίκηση. Δυστυχώς ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας δεν μπορούσε να είναι σήμερα εδώ, ωστόσο είναι μεγάλη χαρά για εμένα να βρίσκομαι στην ετήσια συνέλευσή σας. Η Ομοσπονδία μας αποτελείται από αδειούχους εγκαταστάτες – συνρτηρητές υγρών και αερίων καυσίμων και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα στον χώρο της θέρμανσης. Συνεπώς, οι στόχοι και το όραμά μας είναι κοινά με αυτά της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε. Για την τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση του Κλάδου, για την εξοικονόμιση ενέργειας, για την προώθηση της πράσινης ενέργειας και του περιβαλλοντολογικού προσανατολισμού, για την επιμόρφωση των στελεχών μας – κι εδώ θέλουμε τη βοήθεια τη δική σας, για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν να επιμορφώσουμε τους τεχνικούς μας. Ό,τι μπορεί να κάνει η Ομοσπονδία, όπως είπε και ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, μαζί και εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε να προσπαθήσουμε να σώσουμε αυτό που λέγεται περιβάλλον στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη συνεχεια και ο αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, κ. Σάββας Αραπκιλής, αναφερόμενος στην σημαντική δωρεά της ΕΝΕΕΠΙΘΕ στα σχολεία του δήμου, ο οποίος δοκιμάστηκε από τις θανατηφόρες πυρκαγιες του περασμένου καλοκαριού, λέγοντας:
«Καλησπέρα κι από μένα. Είναι εμβόλιμη η συμμετοχή μου σήμερα, είμαι Αντιδήμαρχος στο δήμο Πικερμίου και πρόεδρος στην σχολική επιτροπή. Θέλω εκ μέρους του δήμου Πικερμίου να ευχαριστήσω πραγματικά όλα τα μέλη της Ένωσης, για την προσφορά βοήθειας ώστε να αντιμετωπίσουμε ό,τι συνέβη πέρσυ το καλοκαίρι, που για εμάς δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη. Ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή. Θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες από τις διευθύνσεις των σχολείων αλλά και από την σχολική επιτροπή για την ευγενική προσφορά διαδραστικών πινάκων, κάτι που για μας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Τοιχομίδη και τον συνδημότη μας τον κ. Γιωτόπουλο, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση αυτής της πολύ σημαντικής για το Δήμο δωρεάς σας. Θέλω να σας ευχηθώ κάθε επαγγελματική επιτυχία, καικαλή συνέχεια στη γενική σας συνέλευση».
Ακολούθησαν παρουσιάσεις και εισηγήσεις για θέματα κλαδικού ενδιαφέροντος που συνδέονται άμεσα με την βελτίωση των λειτουργιών της Ένωσης αλλά και των εταιρειών Μελών της:
«Συνοπτική Παρουσίαση της Μελέτης Αγοράς (2ος 2019) “Είδη Κεντρικής Θέρμανσης”», κος Βασίλης Τοιχομίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Thermogroup Α.Ε.» και απερχόμενος πρόεδρος Δ.Σ. της Ένωσης.
Στην ομιλία του, ο κ. Τοιχομίδης έκανε μια σύντομη αλλά περιεκτική παρουσίαση της κατάστασης στην αγορά της θέρμανσης από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε, μετά από μια πολύ δύκολη δεκαετία που κυριολεκτικά «γονάτισε» τις επιχειρήσεις της θέρμανσης, έχουν αρχίσει να διακρίνονται σημάδια ανάκαμψης για όσους κατάφεραν να παραμείνουν στην αγορά, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής τους με το φυσικό αέριο, που εξακολουθεί να είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, αλλά εξίσου και και την εισαγωγή στην αγορά της νέας τεχνολογίας των αντλιών θερμότητας.
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάκαμψη που διαφαίνεται, αναμένεται να παίξει και η ενεργοποίηση του τρίτου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αφού θα δημιουργήσει την ανάγκη -και συνάμα την δυνατότητα- αντικατάστασης της υφιστάμενης παλιάς τεχνολογίας θέρμανσης με σύγχρονη.
Σύμφωνα με τον κ. Τοιχομίδη, ο Κλάδος δεν έχει τίποτα να περιμένει από το δομικό – κατασκευαστικό κομμάτι της αγοράς, αφού υπάρχει ήδη υπερπληθώρα αδιάθετων οικοδομών, δεσμευμένων από τις τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να ρευστοποιηθούν μέσα στο 2020 – και άρα νέες οικοδομές δεν πρόκειται άμεσα να ξεκινήσουν.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τοιχομίδης ανέφερε κάτι ακόμα θετικό ως προς το μέλλον της αγοράς της θέρμανσης, και αυτό αφορά την σημαντική μείωση των «φεσιών» τα οποία εξαντλήθηκαν μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια της κρίσης, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως την επόμενη χρονιά ο Κλάδος θα έχει μια αύξηση του ύψους του 10%, ακόμα και χωρίς αλλαγή αντικειμένου και παρόλες τις υπάρχουσες δυσμενείς συνθήκες.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στους παρευρισκόμενους τα παρακάτω θεματα:
«Αναδιάρθρωση και διαχείριση τραπεζικών δανείων», κος Γιάννης Κατσογιάννης, πρώην Γ. Δ/ντης Οικονομικών Υπηρεσιών της «EFG Eurobank Ergasias A.E.».
«Εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στον Κλάδο», κος Γεώργιος Χάρος, Δ/ντης του τομέα People Solutions της ICAP
•  «Ο κλάδος των μεταφορών και οι προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με την γιγάντωση του ηλεκτρονικού εμπορίου», κος Γιώργος Κατινιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος «Speedex».
Η γενική συνέλευση της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.» του έτους 2019 ολοκληρώθηκε με δείπνο στους παριστάμενους, εκπροσώπους των εταιρειών Μελών της και καλεσμένους. Η Ένωση ευχαριστεί για την συνδρομή τους στην επιτυχή διεξαγωγή της του χορηγούς της, οι οποίοι με την οικονομική ενίσχυση της διαδικασίας συνέδραμαν στο τελικό αποτέλεσμα. Οι εταιρείες – χορηγοί της γενικήςσ υνέλευσης, κατά αλφαβητική σειρά, ήταν οι “Calda Energy AEBE”, “Daikin Aircondition A.E.”, “LG Elecronics Hellas A.E.”, “Reflex Hellas A.E.”, “Robert Bosch A.E.”, “Siemens A.E.”, “Venman A.B.E.E.”, “Wilo Hellas A.B.E.E.”, “Γιοξας Α.Ε.Ε.”, «ΕλβαλΧαλκορ Α.Ε.” και “Υδρομαριν Α.Ε.”
Η «Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης Ενέργειας» συμπληρώνοντας πλέον δέκα συναπτά έτη μαχητικής παρεμβατικότητας στο κλάδο θέρμανσης – ενέργειας και στην αγορά γενικότερα, εκφράζει μέσω του απερχόμενου αλλά και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της, την αισιοδοξία πως με την συλλογικότητα του Κλάδου, θα δημιουργηθούν πρόσθετες προοπτικές εξέλιξης και βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεών της, του προσωπικού της, αλλά και της εν γένει αγοράς.

Την Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της «ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.» με θέμα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων, τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα. Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών εκλέχθηκαν ομόφωνα τα εξής μέλη κατ’ αντιστοιχία θέσεων και αρμοδιοτήτων:
Πρόεδρος: Βασίλειος Γιωτόπουλος (ΕλβαλΧαλκορ Α.Ε.)
Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Φούρλας (Smart Systems Α.Ε.)
Γεν. Γραμματέας: Ελευθέριος Φωτόπουλος (Calda Energy Α.Ε.)      
Ταμίας: Κωνσταντία Λαμπρινίδου (Reflex Hellas Α.Ε.)    
Μέλη: Διαλεχτός Δημάκης (ΔΗΜΑΚΗΣ Α.Ε.), Νικόλαος Τζάνος (Novart Πηγή Α.Ε.), Χρήστος Γκέκας (LG Electronics Hellas Α.Ε.).
Όλα τα Μέλη του Δ.Σ. δεσμεύτηκαν, με τις ενέργειές τους, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιτύχουν την ανάπτυξη του κλάδου θέρμανσης και ενέργειας στη κοινωνικοοικονομική συγκυρία που διανύουμε, με την αισιόδοξη όμως προοπτική της ανάπτυξης της αγοράς.