Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Συζήτηση και προβληματισμός στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Συνδέσμων Υδραυλικών Θεσσαλίας – Μακεδονίας – Θράκης

Συζήτηση και προβληματισμός στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Συνδέσμων Υδραυλικών Θεσσαλίας – Μακεδονίας – Θράκης

larpanel1

Πραγματοποlarpanel1ιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου στη Λάρισα με την παρουσία εκπροσώπων από 15 συνδέσμους

Τα θέματα που απασχολούν τον Κλάδο αλλά και γενικότερα τα οξυμένα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση συζήτησαν μέλη από διοικητικά συμβούλια 15 συνδέσμων που παραβρέθηκαν στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο Θεσσαλίας – Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο “Imperial” στη Λάρισα.
Τα θέματα προς συ
ζήτηση έτσι όπως τέθηκαν από τον «οικοδεσπότη» Σύνδεσμο Νομού Λάρισας, ήταν:
– Σχέδιο νέου Προεδρικού Διατάγματος για το επάγγελμα.
– Λαθροεγκαταστάτες – παράνομοι υδραυλικοί.
– Ενημέρωση – διαφήμιση του Κλάδου προς το καταναλωτικό κοινό.
– Έλλειψη συντηρητών καυστήρων στην περιφέρεια.
– Φυσικό αέριο.
– Διάφορα τρέχοντα θέματα.
(στη φωτό διακρίνονται από αριστερά: Γιώργος Παπαρίζος, Κώστας Σαγώνας, Γιώργος Κωνσταντέλλος και Ηρακλής Κατσαβάρος).
Αξίζει να σημειωθεί ότι και τις δύο ημέρες, πέρα από τις τοποθετήσεις συναδέλφων που πήραν το λόγο, έγινε και εκτενής διάλογος όπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα και οι προσπάθειες που γίνονται από τον κάθε σύνδεσμο για την επίλυσή τους.
Εκτενής συζήτηση έγινε για το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο και για το φαινόμενο των λαθροεγκαταστατών που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Όσον αφορά την ενημέρωση – διαφήμιση του κλάδου προς το καταναλωτικό κοινό παρουσιάστηκαν αρκετές ενέργειες που έγιναν από συνδέσμους τους τελευταίους μήνες για αυτό τον σκοπό. Τέτοιες ενέργειες ήταν η ανάρτηση πανό σε κεντρικά σημεία πόλεων (Λάρισα, Θεσσαλονίκη), η έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων και αυτοκόλλητων σημάτων που βασικό στόχο είχαν να παροτρύνουν τους καταναλωτές να επιλέγουν αδειούχους υδραυλικούς για τις σχετικές εργασίες.
Το θέμα της έλλειψης συντηρητών καυστήρων στην περιφέρεια μπήκε και πάλι πολύ έντονα από πολλούς συναδέλφους και πολλοί επισήμαναν ότι ο κλάδος δεν μπορεί να παραμένει απαθής μπροστά σε αυτό το φαινόμενο και πρέπει να παρέμβει για να βρεθεί κάποια λύση.
Σχετικά με το φυσικό αέριο επισημάνθηκε ότι παρατηρούνται πολλές κακοτεχνίες ενώ την εικόνα που επικρατεί σε αυτό τον χώρο την δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ο γενικός γραμματέας της ΟΒΥΕ και του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης συν. Δημήτρης Βαργιάμης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ΕΠΑ στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης μέχρι τώρα οι εγκαταστάσεις κεντρικής και ατομικής θέρμανσης φυσικού αερίου είναι περίπου 140.000, ενώ στον Σύνδεσμο έχουν κατατεθεί και έχουν θεωρηθεί 4.000 (!) υπεύθυνες δηλώσεις για εγκαταστάσεις φυσικού αερίου όλο αυτό το διάστημα.
Επίσης αναφέρθηκε και το θέμα της μη επαρκούς εκπαίδευσης στις σχολές με την ειδικότητα των υδραυλικών εγκαταστάσεων και επισημάνθηκε ότι οι σύνδεσμοι θα πρέπει να ενημερώνουν τους μαθητές – αυριανούς υδραυλικούς για όλες τις εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το επάγγελμα.
Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό που αφορά τη διοργάνωση την διοργάνωση των περιφερειακών συνεδρίων. Όπως επισημάνθηκε μικροί σύνδεσμοι της περιφέρειας είναι δύσκολο να διεκπεραιώσουν τέτοιες διοργανώσεις. Παράλληλα τονίστηκε ότι είναι ανάγκη να καθορίζονται συγκεκριμένα θέματα προς συζήτηση και να γίνεται σχετική προετοιμασία για την αναλυτική παρουσίασή τους.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί ότι η φιλοξενία από τους συναδέλφους της Λάρισας, όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, ήταν άψογη. Το Σάββατο το βράδυ το κλίμα έγινε ακόμη πιο θερμό σε παρακείμενη, του ξενοδοχείου που έγινε το συνέδριο, ταβέρνα. όπου οι συνάδελφοι (και οι συμβίες τους) συμμετείχαν με πολύ κέφι στο γλέντι που ακολούθησε. Η βραδιά ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν πολλοί συνάδελφοι τις δεινές χορευτικές ικανότητές τους (με πρώτο από όλους τον οικοδεσπότη Κώστα Σαγώνα). Επίσης τις άλλες του ικανότητες, αυτές στο τραγούδι παρουσίασε, αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα ο συνάδελφος Βασίλης Ιωάννου από την Καστοριά.

Η ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΟΒΥΕ

Όπως ήταν αυτονόητο, το βασικότερο θέμα που απασχόλησε το συνέδριο ήταν οι εξελίξεις που αφορούν το νέο Προεδρικό Διάταγμα για το επάγγελμα. Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ συν. Γιώργος Κωνσταντέλλος στο ξεκίνημα του συνεδρίου αναφέρθηκε στον αγώνα δρόμου που έκανε η Ομοσπονδία για να μπορέσει να καταθέσει τις προτάσεις του Κλάδου μέσα στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου του ΠΔ που διήρκεσε μόνο μια εβδομάδα. Επισήμανε ότι ο ελάχιστος χρόνος της διαβούλευσης δεν επέτρεψε να γίνει κατορθωτή η σύγκλιση ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή και πρώην συνδικαλιστικών στελεχών του Κλάδου για τη διαμόρφωση των τελικών προτάσεων και παρατηρήσεων επί του σχεδίου ΠΔ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Παράλληλα ενημ
έρωσlarkosm2ε για τη συνάντηση που έγινε στις 19 Οκτωβρίου με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη επισημαίνοντας ότι μετά από αυτή τη συνάντηση είναι αισιόδοξος ότι δεν θα γίνουν αλλαγές που θα θίγουν τον κλάδο στο θέμα της υπεύθυνης δήλωσης.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ τόνισε ότι το βάρος δόθηκε στο να παραμείνει η κατάθεση και θεώρηση της υπεύθυνης δήλωσης στα κατά τόπους σωματεία , επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί «ζήτημα ζωής» για τον Κλάδο.
Ένα άλλο σημαντικ
ό πρόβλημα που προκύπτει με τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο είναι αυτό που αφορά την αντιστοίχιση των υφιστάμενων αδειών με τις νέες που αναφέρονται στο ΠΔ. Όπως επισήμανε ο Γ. Κωνσταντέλλος στο σχετικό άρθρο (άρθρο 9, παρ.5) τα όσα προβλέπονται δεν αποτελούν ορθή αντιστοίχιση των νέων αδειών με τις παλιές. Μάλιστα η διατύπωση που υπάρχει τείνει να υποβιβάσει τους μέχρι πρότινος εγκαταστάτες υδραυλικούς αδειούχους αερίων καυσίμων.
Εκτός από το θέμα του ΠΔ ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ αναφέρθηκε και σε άλλα κλαδικά θέματα ενώ απάντησε σε πληθώρα ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν.
Αναφερόμενος στην άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει σημαντικό αντίκτυπο και στον κλάδο κάλεσε όλους να βοηθήσουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των συναδέλφων γύρω από την ΟΒΥΕ και τους κατά τόπους συνδέσμους κάτι που θα βοηθήσει όλους στον αγώνα για να «σταθούν όρθιοι» σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, το πρωί συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ στη Λάρισα με θέμα: «Κτίριο και ενέργεια».

Επισημάνσεις ομιλητών

sagonas
Κώστας Σαγώνας
(Λάρισα): Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λάρισας αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των συνδέσμων ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας την ιστορία του Συνδέσμου:
« Ο Σύνδεσμός μας ιδρύθηκε το 1938 και πριν προλάβουν όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής να οργανωθούν ήρθε ο πόλεμος του 1940 και η κατοχή της πατρίδας μας που διέκοψαν αυτή την προσπάθεια. Μετά την απελευθέρωση , το 1945, οι συνάδελφοι επανίδρυσαν τον Σύνδεσμο, και με πολύ μεράκι τον έφτασαν σε ψηλό επίπεδο από πλευράς οργάνωσης.
Το 1967 με τον ερχομό της χούντας ο Σύνδεσμος έκλεισε όπως και όλοι οι σύλλογοι της χώρας. Μετά την επταετία οι συνάδελφοι της Λάρισας ξαναλειτούργησαν τον Σύνδεσμο και μέχρι σήμερα δίνουμε αγώνα για να τον κρατήσουμε στο πιο ψηλό σκαλί του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Όμως σήμερα η κρίση και η ανέχεια που μας κτυπούν τα δύο τελευταία χρόνια κάνουν την κατάσταση πολύ δύσκολη για όλους μας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τους μη επαγγελματίες και τους μη αδειούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους βοηθούς, τους συνταξιούχους που επιδεινώνουν την κατάσταση στον κλάδο μας και πολλοί από εμάς φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο.
Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο να εξαφανίσουμε αυτήν την γάγγραινα που δημιουργούν οι λαθροεγκαταστάτες που έχουν φτάσει τα πράγματα στο απροχώρητο.
Εδώ στη Λάρισα λόγω των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου πιστεύω ότι είμαστε σε καλύτερη μοίρα από ότι σε άλλες πόλεις.
Μπορώ να πω ότι υπάρχουν μεροκάματα ακόμη. Είναι όμως μεροκάματα του μόχθου, και όχι μεροκάματα εργολάβου, με πολλές ώρες δουλειάς, «από ήλιο σε ήλιο» όπως έλεγαν οι παλιοί συνάδελφοι. Κάνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις  υποχρεώσεις μας.
Σε αυτό το έσχατο σημείο μας έφτασαν όλοι οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια, μηδενός εξαιρουμένου. Αδιαφορούν παντελώς για τα προβλήματά μας και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η σημερινή κατάσταση και τι μας περιμένει ακόμα.

larmixailidisΧαράλαμπος Μιχαηλίδης (Καβάλα): Σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας και εμείς μαζί έχουμε περιέλθει σε κατάσταση πανικού, απελπισίας και βαθιάς κατάθλιψης. Με την λεηλασία και τον τρόμο που σπέρνει η κατά τα άλλα σοσιαλιστική κυβέρνηση, τα παιδιά μας δεν έχουν κανένα μέλλον σε αυτόν το δύσμοιρο τόπο.
Αντίδραση για να ανατραπούν αυτές οι καταστάσεις μπορεί να φέρει αποτέλεσμα μόνο αν υπάρξει από το σύνολο του ελληνικού λαού, από τους άνεργους, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ο χρόνος μιας εβδομάδας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ΠΔ ήταν ελάχιστος. Εμείς στην Καβάλα συναντηθήκαμε αμέσως και αφού μελετήσαμε τα σχετικά άρθρα διαπιστώσαμε αρκετές εσκεμμένες, κατ΄εμέ, παραλήψεις, ασάφειες αλλά και αντιφάσεις τις οποίες επισημάναμε και αποστείλαμε με τη μορφή προτάσεων στην Ομοσπονδία.
Ο λόγος μου σήμερα θα ήταν διαφορετικός εάν δεν είχε γίνει η συνάντηση του προέδρου και του γραμματέα της Ομοσπονδίας, στις 19 Οκτωβρίου, με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και έτσι τα πράγματα πήραν νέα τροπή.
Δεν επιθυμώ να γίνονται τα λάθη του παρελθόντος γι΄αυτό ζητώ καλύτερη και πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ του προέδρου και του γενικού γραμματέα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, καθώς και γρηγορότερη αντίδραση για όποιο θέμα προκύπτει. Θέλω να κάνω μια παρατήρηση για το ότι δεν συνεδρίασε σε ολομέλεια η διοίκηση δύο μήνες μετά την συγκρότησή της σε σώμα.
Στα θετικά αυτής της διοίκησης καταγράφω το ότι έχει ανοιχτά αυτιά και ακούει.
Θέλω επίσης να πω ότι αυτό το «κάλεσμα των ιστορικών στελεχών» τείνει να γίνει κακόγουστο αστείο. Λες και δεν υπάρχουν συνάδελφοι εν ενεργεία που να μπορούν να δουν τα πράγματα καθαρά και να εκφράσουν ευθαρσώς την άποψή τους.
Θέλουμε επιτέλους να αποφασίζουν οι συνάδελφοι που εκλέξαμε για να μας εκπροσωπούν και όχι ιστορικά στελέχη ή οτιδήποτε άλλοι.
Όσο για το ΠΔ, περιμένοντας την υπογραφή του και διαβάζοντας και αυτά που αφορούν τους ηλεκτρολόγους και τους συντηρητές καυστήρων, έχω να πω ότι εάν δεν αλλάξουν κάποια πράγματα μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης τότε σίγουρα είμαστε εμείς οι χαμένοι της υπόθεσης και κερδισμένοι οι άλλοι κλάδοι που αναβαθμίζονται.
Η κατάσταση με τους παράνομους και τους λαθροεγκαταστάτες είναι πλέον εκτός ελέγχου. Παράνομοι από όλες τις πλευρές. Δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, συνάδελφοι που έχουν κάνει διαγραφή κλπ. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης ο μόνος δρόμος είναι αυτός των καταγγελιών. Εμείς στην Καβάλα αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τα σωματεία των άλλων επαγγελματιών, ηλεκτρολόγων, ψυκτικών, και με τον εντοπισμό οποιουδήποτε παράνομου γίνεται αμέσως καταγγελία.
Επίσης σε συνεργασία με το τοπικό Επιμελητήριο αποφασίσαμε να δημιουργηθεί ανοιχτή γραμμή ανώνυμης καταγγελίας από όπου ο καθένας θα μπορεί να καταγγέλλει κάθε παράνομο και τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει το Επιμελητήριο. Όσο για τη διαφήμιση του Κλάδου , πιστεύω ότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Εμείς σαν σωματείο νομού Καβάλας πέρυσι πετύχαμε να μοιραστεί μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ ένα έντυπο το οποίο ενημέρωνε τους συμπολίτες μας για τα πλεονεκτήματα που έχει η ανάθεση ενός θερμοϋδραυλικού έργου σε αδειούχο εγκαταστάτη υδραυλικό και μέλος του σωματείου μας.

larpapadopΙορδάνης Παπαδόπουλος (Κοζάνη): Πιστεύω ότι υπάρχουν σήμερα συνάδελφοι εδώ που για τον α΄ή β΄λόγο δεν έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο του ΠΔ που δόθηκε για διαβούλευση. Δεν είχαν την ευκαιρία να μπουν στο διαδίκτυο να το διαβάσουν και έτσι δεν κατανοούνται από όλους κάποια επιμέρους άρθρα που συζητάμε σήμερα εδώ. 
Το σχέδιο του ΠΔ που παρουσιάστηκε θα το χαρακτήριζα γελοίο συγκρίνοντάς το με το ΠΔ που ισχύει σήμερα για το επάγγελμά μας.
Στο σχέδιο εκτός από τα διαδικαστικά που αφορούν το πεδίο εφαρμογής και τις αλλαγές στις άδειες, υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που πρέπει να εστιάσουμε. Βέβαια το πιο σημαντικό είναι αυτό της υπεύθυνης δήλωσης και ελπίζουμε η τελική κατάληξη να είναι θετική για τον Κλάδο. Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτό που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για τα κτίρια που φτιάχνει τεχνική εταιρία προς τρίτους να μην κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση στα σωματεία για τη σύνδεσή τους με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.
Επίσης σημαντικό σημείο είναι ότι στο σχέδιο του ΠΔ προβλέπεται να έχουμε υποχρεωτικά ασφάλιση αστικής ευθύνης. Αυτό το είχαμε σαν Ομοσπονδία, αλλά σε προαιρετική βάση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμο να υποχρεώνεται ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας να έχει ασφάλιση αστικής ευθύνης.
Προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος με τη διαχείριση του θέματος του ΠΔ εκ μέρους της Ομοσπονδίας.
Δεν έχω καμιά αντιπαράθεση μα κανένα παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος του κλάδου μας. Ίσα – ίσα έχω εκφράσει επανειλημμένα τις απόψεις μου και σέβομαι πολλούς από αυτούς τους συναδέλφους για τα όσα έχουν καταφέρει έως σήμερα. Όμως όσοι συνάδελφοι ψηφίσατε εμένα και τους άλλα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ το κάνατε για να σας εκπροσωπούμε, να καταθέτουμε τις απόψεις μας και προτάσεις μας και να λειτουργούμε σαν διοίκηση της Ομοσπονδίας. Μέχρι τώρα από τότε που συγκροτηθήκαμε σε σώμα δεν έχουμε συνεδριάσει σε ολομέλεια.
Είναι ένα θέμα αυτό και δεν θα πρέπει να έχουμε σαν άλλοθι τα άσχημα οικονομικά της ΟΒΥΕ.
Η επαρχία έχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη συντηρητών καυστήρων. Σίγουρα είναι παράνομο να κάνουμε εμείς τις συντηρήσεις. Όμως σαν κλάδος πρέπει να παρέμβουμε ώστε να μην συνεχίσει να υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Λειτουργούν σχολές και φοιτούν αρκετά παιδιά στην ειδικότητα του καυστηρατζή. Το θέμα είναι αν υπάρχει η δυνατότητα αυτά τα παιδιά να εργαστούν, τελειώνοντας τη σχολή, σε περιοχές εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Στη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας είχα κάνει αναφορά και είχα ζητήσει να εκδώσουμε ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και για αυτό επαναφέρω το θέμα. Είναι αδιανόητο να ασχολούμαστε με το νερό, να το πηγαίνουμε μέσα στα σπίτια, να το διαχειριζόμαστε εμείς σαν επαγγελματίες και να μην μας αγγίζει η ιδιωτικοποίησή του.

larioannouΒασίλης Ιωάννου (Καστοριά): Το θέμα της συντήρησης καυστήρων στην επαρχία μας καίει εδώ και πολλά χρόνια. Στον νομό μου έχουμε επτά μήνες χειμώνα, λειτουργούν χιλιάδες καυστήρες και υπάρχουν τέσσερις συντηρητές καυστήρων. Σε πολλές πόλεις υπάρχουν σχολές που βγάζουν υδραυλικούς οι οποίοι δεν έχουν που να απασχοληθούν.
Αντίθετα δεν υπάρχουν σχολές στην περιφέρεια για συντηρητές καυστήρων οι οποίοι είναι απαραίτητοι.
Σχετικά με την ιστορία των περιφερειακών συνεδρίων θέλω να αναφέρω ότι το πρώτο έγινε στην Καστοριά.
Το ξεκινήσαμε δειλά – δειλά τότε, μετά διογκώθηκε και πήρε τη σημερινή του μορφή. Κάποιοι μονομερώς το διεύρυναν κατά το δοκούν και όπως τους βόλευε κατά περίσταση. Πιστεύω ότι τα περιφερειακά συνέδρια επειδή παρέχουν τη δυνατότητα να διαλογίζεσαι με τον απέναντι, μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να βγάλουν.
Στην Ομοσπονδία μετά από έντονες συγκρούσεις χρόνων είχαμε ομαλή μετεξέλιξη. Υπάρχει ένα νέο δυναμικό, νέα παιδιά που έχουν όρεξη να προσφέρουν μέσα σε άσχημες οικονομικά συγκυρίες. Όμως πρέπει και αυτό το θέμα να το ξεπεράσουμε και τα ζητήματα που μας απασχολούν θα μπορούμε να τα επιλύουμε αν λειτουργούμε με τη λογική της ενότητας και της συλλογικότητας.
Είναι κακό σημάδι το ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας δεν συνεδρίασε έως τώρα.
Επιλέξαμε νέα πρόσωπα για να βάλουν τον κλάδο σε μια άλλη πορεία. Τα ιστορικά στελέχη μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα μπορούν να έχουν και δεν μπορούν να παρεμβαίνουν στις διαδικασίες. Η Ομοσπονδία μπορεί να περπατήσει και να σταθεί μόνη της.
Η τρομακτική οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας, φυσικό είναι να έχει άμεσο αντίκτυπο και στον κλάδο μας.
Οι σύνδεσμοι, ιδίως οι μικροί, έχουν σοβαρά προβλήματα και είναι σχεδόν ακατόρθωτο να μεταβούν λειτουργικά στην νέα ηλεκτρονική εποχή. Οι συνάδελφοι απέχουν από τα συνδικαλιστικά δρώμενα του σωματείου τους και τώρα με την κρίση αδυνατούν να εκπληρώσουν και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Είναι τώρα μεγαλύτερη η ανάγκη σαν κλάδος να στηρίξουμε τα προϊόντα που παράγουν παραγωγικές μονάδες συνεταιρισμών και γενικότερα προϊόντα ελληνικά τα οποία είναι ανώτερα ποιοτικά από πολλά εισαγόμενα.

larpastirmatzisΓιώργος Παστιρματζής (Δράμα): Για το πρόβλημα των λαθροεγκαταστατών πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στην εφορία. Στην Δράμα συμφωνήσαμε με τον διευθυντή της εφορίας να κάνουμε καταγγελία μόλις αντιληφθούμε κάποιον μη νόμιμο να κάνει υδραυλικές εργασίες ώστε να του επιβάλλεται άμεσα πρόστιμο.
Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όσους εκλέχθηκαν στη νέα διοίκηση της ΟΒΥΕ. Βλέπω ότι εκλέχθηκαν νέα πρόσωπα και αυτό είναι ευχάριστο και ελπιδοφόρο γιατί πιστεύω ότι θα φέρουν νέα ψυχολογία.
Στεναχωρήθηκα όταν άκουσα ότι ακόμα δεν έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Πως θα λυθούν τα προβλήματά μας εάν δεν συνεδριάζουμε και δεν δρούμε συλλογικά;
Είμαστε σαν σύνδεσμος ευχαριστημένοι με τη δουλειά των υπαλλήλων της Ομοσπονδίας και θα πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να πληρώνονται κανονικά.
Ο Σύνδεσμός μας έχει εκδώσει ένα αυτοκόλλητο σήμα που μπαίνει στα αυτοκίνητα των μελών μας, αλλά και στα καταστήματα με υδραυλικά είδη.
Πιστεύω ότι όσα προβλήματα παρουσιάζονται μεταξύ μας μπορούμε να τα λύσουμε μέσα στους συνδέσμους μας. Στην πόλη μας η οικονομική κρίση υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, δεν ήρθε τώρα, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

larkailarisΔημήτρης Καϊλάρης (Καβάλα): Μέσα από τα επιμελητήρια μπορούμε να μάθουμε πόσοι ασχολούνται με τις υδραυλικές εγκαταστάσεις σε κάθε περιοχή. Τώρα με το νέο νόμο νομίζω ότι για να πάρεις βεβαίωση από το επιμελητήριο ή για να θεωρήσεις τιμολόγια θα πρέπει να επιδείξεις την άδειά σου. Έτσι θα είναι πιο προσιτό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι αδειούχοι υδραυλικοί σε κάθε περιοχή.
Το σχέδιο του νέου ΠΔ εάν το μελετήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι έχει πολύ καλά στοιχεία, εκτός από το θέμα της υπεύθυνης δήλωσης, που αν την χάναμε, θα είχαμε πρόβλημα ύπαρξης των σωματείων μας και της Ομοσπονδίας. Αν το δούμε καθαρά επαγγελματικά δεν χάνουμε κάποια πράγματα, ίσα – ίσα μερικά βελτιώνονται.
Στην επιτροπή για το νέο ΠΔ είπα ότι εάν κάποιος κλείνει τα φορολογικά του στοιχεία ή συνταξιοδοτείται θα πρέπει να καταθέτει την άδειά του. Την άποψή μου αυτή δεν την έκαναν αποδεκτή οι άλλοι συνάδελφοι που συμμετείχαν στην επιτροπή.
Πιστεύω ότι κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών των περιφερειακών συνεδρίων πρέπει να γίνεται και η γενική συνέλευση του συνδέσμου που φιλοξενεί το συνέδριο. Έτσι θα δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθούν τα συνέδρια περισσότεροι συνάδελφοι και ταυτόχρονα συνάδελφοι από άλλες περιοχές και στελέχη της Ομοσπονδίας να παρακολουθούν συνελεύσεις τοπικών συνδέσμων. Εάν δεν γίνει αυτό καλό θα ήταν μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ να παρίστανται σε γενικές συνελεύσεις συνδέσμων για να ενημερώνονται και να ακούν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις των συναδέλφων.
Νομίζω ότι η παρουσία κάποιων μελών της διοίκησης της ΟΒΥΕ σε τέτοιες συνευρέσεις ίσως δημιουργήσει ερεθίσματα για συμμετοχή νέων ανθρώπων στα συνδικαλιστικά δρώμενα του κλάδου.
Θα ήθελα ο κλάδος μας να συμμετέχει πιο ενεργά σε θέματα που αφορούν τις σχολές υδραυλικών. Πιστεύω ότι εκτός από τη συμμετοχή μας για τον καθορισμό της διδακτέας ύλης θα πρέπει να επιδιώξουμε να συμμετέχουμε και σε επιτροπές επιλογής των μαθητών. Πρέπει επίσης να ενημερώνουμε τους μαθητές για την εξέλιξη του επαγγέλματος, είτε σε τεχνικά θέματα είτε σε συνδικαλιστικά.

bargiamisΔημήτρης Βαργιάμης (Θεσσαλονίκη): Η κρίση που περνά η χώρα μας πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα γιατί πολύ απλά ερχόταν χρήμα από έξω ασύστολα και δεν εξετάζαμε που πήγαινε και τι αποτέλεσμα είχε. Η παραγωγική βάση της χώρας κυριολεκτικά έχε διαλυθεί, δεν παράγουμε τίποτα σαν κράτος. Από τη στιγμή που οι πολυεθνικές εταιρίες αποφάσισαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις λεγόμενες χώρες του τρίτου κόσμου, η Ευρώπη έχει πρόβλημα. Είτε το θέλουν είτε όχι σε όλες τις χώρες η κρίση αρχίζει να τους κτυπά την πόρτα. Μεγάλη ευθύνη έχουν οι πολιτικοί άρχοντες της Ευρώπης γατί δεν κατάφεραν να βρουν απάντηση στην παγκοσμιοποίηση. Σήμερα η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο και παίρνονται διάφορα μέτρα που αργότερα θα εφαρμοστούν και σε άλλες χώρες. Είμαστε ένας κλάδος με μακρόχρονη πορεία. Συστήματα θέρμανσης υπήρχαν από τους αρχαίους χρόνους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνα τα χρόνια ήταν η διαχείριση του νερού που όπως όλοι παραδέχονται είναι πηγή ζωής.
Έχουμε στα χέρια μας ένα επάγγελμα που διαχειρίζεται το πιο σημαντικό αγαθό που υπάρχει στη γη, το νερό. Δυστυχώς όμως αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Οι αντιλήψεις, οι αξίες και οι αρχές μας , θα το πω ωμά, έχουν κατρακυλήσει τον κλάδο μας πάρα πολύ χαμηλά στα μάτια και της κοινωνίας αλλά και της εξουσίας. Αυτά πρέπει να τα εξετάσουμε για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, να δώσουμε προοπτική στον κλάδο, στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, αλλά και ειδικότερα να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην αλλαγή πορείας αυτού του τόπου.
Είμαστε μια καινούργια διοίκηση στην Ομοσπονδία, χωρίς μεγάλη εμπειρία αλλά πιστεύω ότι έχουμε αρχές και αυτές, μαζί με τη δική σας συνδρομή, θα μας βοηθήσουν να καθοδηγήσουμε, να εμπνεύσουμε τον Κλάδο και παράλληλα να αποκτήσουμε ισχυρή φωνή απέναντι στην εκάστοτε πολιτική εξουσία.
Αν το τρέχον ζήτημα αυτό του ΠΔ έχει τελικά αίσιο τέλος, εμείς τι θα κάνουμε; Θα συνεχίσουμε με αυτή την πορεία που είχαμε μέχρι τώρα; Αν απαντήσουμε καταφατικά τότε πρέπει να δηλώσω ότι προσωπικά δεν έχω θέση ούτε στην Ομοσπονδία ούτε και σε οποιοδήποτε όργανο του Κλάδου. Θέλω κάποιες άλλες αρχές , κάποιες άλλες αξίες να περάσουν, κυρίαρχα, στη βάση των υδραυλικών.
Πρέπει να αλλάξουμε πορεία, να διαμορφώσουμε έναν άλλο υδραυλικό, να διαμορφώσουμε μια άλλη σχέση με το κράτος, με την πολιτεία και κυρίως με την κοινωνία που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Πρέπει να κοιταχτούμε όλοι μας στον καθρέπτη, πρώτος εγώ, και να δούμε τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξουμε σε αυτή τη σχέση με τον πελάτη. Να διαμορφώσουμε έναν μπούσουλα τον οποίο θα κάνουμε ευαγγέλιο και να τον «περάσουμε» με διάφορους τρόπους στα μέλη μας, στη βάση.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να ασχοληθούμε είναι αυτό που αφορά την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και της ποιότητας σπουδών των αυριανών υδραυλικών. Νομίζω ότι χρειάζεται αλλαγή ο τρόπος που διοργανώνονται τα περιφερειακά συνέδρια,. Θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία και να αναλαμβάνει κάποιος σύνδεσμος να κάνει συγκεκριμένη εισήγηση. Την πρώτη ημέρα να γίνονται οι γενικές τοποθετήσεις και ομιλίες και την δεύτερη να διοργανώνονται τραπέζια συζήτησης για συγκεκριμένα θέματα από όπου θα προκύπτουν και σχετικές προτάσεις.
Οι απόψεις και οι προτάσεις θα μεταφέρονται στην Ομοσπονδία η οποία θα τις προωθεί επί πλέον επεξεργασμένες, εάν χρειάζεται, στη γενική συνέλευση.

Οι χαιρετισμοί στο Συνέδριο

Στο περιφερειακό συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων Φαίδων Ζαμπούρας. Εκ μέρους του συνεταιριστικού κινήματος του κλάδου χαιρετισμό απηύθυνε ο συν. Γιώργος Παπαρίζος ο οποίος εκτός από γενικός γραμματέας του τοπικού συνδέσμου κατέχει και τη θέση του προέδρου του Συνεταιρισμού Θερμοϋδραυλικών Λάρισας, (ΥΔΡΩ – ΝΕΣΥΘΕΡΜ).

laragorastosΚώστας Αγοραστός: Θα είμαι στο πλευρό του κλάδου
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του επισήμανε ότι η σχέση του με τον κλάδο είναι πολύ στενή δεδομένου ότι ο πατέρας του ήταν υδραυλικός και έτσι δεν τού είναι άγνωστα τα προβλήματα.
«Βιώνουμε μια τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας με δραματικές επιπτώσεις… Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια η ανάπτυξη στηριζόταν στην οικοδομή και η κατακόρυφη μείωσή της είναι ευνόητο ότι έχει άμεση επίπτωση στον κλάδο.
Όμως στη κρίση για επιβιώσει κάποιος πρέπει να είναι μαχητής για να μπορέσει να εκμεταλλευθεί τις όποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται…
Η περιφέρεια Θεσσαλίας από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχει ρίξει στην αγορά 80 εκατ. Ευρώ για κατασκευή 15 σχολείων και άλλων κτιρίων συμβάλλοντας έτσι στο να υπάρχει δουλειά για τους υδραυλικούς της περιοχής…
Να ξέρετε ότι αισθάνομαι φίλος με όλους τους υδραυλικούς και θα είμαι πάντα στο πλευρό του κλάδου στην προσπάθεια προώθησης των δίκαιων αιτημάτων του»…

larzambourasΦ. Ζαμπούρας: Ανάγκη να μείνουμε ενωμένοι
Ζούμε μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε ολιγωρία ή διχασμό. Μέσα λοιπόν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Μόνο έτσι θα κατορθώσουμε να επιβιώσουμε και να βγούμε από τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε σήμερα…
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να καταλάβει κάποια αυτονόητα πράγματα. Είναι αυταπόδεικτο ότι όταν αυξάνονται οι φόροι τροφοδοτείται η ύφεση. Μόνο με μειωμένους φόρους θα μπορέσεις να έχεις ανάπτυξη για να προχωράς μπροστά σαν κοινωνία. Όμως στη χώρα μας όλα γίνονται ανάποδα με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η παραγωγική τάξη…
Θα είμαι πάντα κοντά σας για την αντιμετώπιση των κλαδικών και γενικότερων προβλημάτων …


larpaparizosΓ. Παπαρίζος: Οι συνεταιρισμοί χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων των υδραυλικών
…Οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι και για να επιβιώσουν οι συνεταιρισμοί του κλάδου μας θα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθούμε στην επίλυση των προβλημάτων.  Σήμερα αρκετοί συνεταιρισμοί, που πριν από λίγο καιρό δεν είχαν κανένα πρόβλημα, έχουν δυσκολίες. Θέλουμε την βοήθεια και από τους συναδέλφους που δεν είναι συνεταιριστές, να αγοράζουν προϊόντα για τις επιχειρήσεις τους από τα μαγαζιά των συνεταιρισμών…
Θα πρέπει να ξέρετε ότι οι συνεταιρισμοί των υδραυλικών δεν έχουν καμία σχέση με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς ή με τους συνεταιρισμούς των ξυλουργών ή των ηλεκτρολόγων. Στη Λάρισα ο πρώτος συνεταιρισμός που ιδρύθηκε ήταν των ξυλουργών που σήμερα δεν υπάρχει…
Σήμερα εδώ θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν τους συνδέσμους και θα πρέπει ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, που είναι παρών, να μεταφέρει στην συνέλευση της Ομοσπονδίας προς ψήφιση τις προτάσεις που θα γίνουν σε αυτό το περιφερειακό συνέδριο.

 

Οι χορηγοί του Συνεδρίου

Χορηγοί του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας – Μακεδονίας – Θράκης, ήταν:
Επιμελητήριο Λάρισας • Συνεταιρισμός Υδραυλικών και Φανοποιών Λάρισας• Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Λάρισας ΥΔΡΩ – ΝΕΣΥΘΕΡΜ
• ΚΑΡΙΝΑ ΑΒΕΕ• ΒΙΟΣΠΙΡΑΛ • HILTI • ΚΑΤΑΡΑΧΙΑΣ
(χαλβάδες Φαρσάλων)
.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι