Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Συμβουλές προς τους ακροατές τοπικού καναλιού, από τους προέδρους των Συνδέσμων Λάρισας και Καρδίτσας

Συμβουλές προς τους ακροατές τοπικού καναλιού, από τους προέδρους των Συνδέσμων Λάρισας και Καρδίτσας

Δημοσιεύουμε τα όσα αναφέρθηκαν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή, που, αν και προβλήθηκε πριν ένα χρόνο για πρώτη φορά, επαναλήφθηκε και πρόσφατα, καθώς το περιεχόμενό της παραμένει επίκαιρο. Οι συν. Κώστας Σαγώνας (Λάρισα) και Γιώργος Κουνάβας (Καρδίτσα), μίλησαν στη εκπομπή, αναλύοντας θέματα του Κλάδου και λύνοντας σημαντικές απορίες. Ο συν. Κώστας Σαγώνας, εκπροσώπησε και το Περιφερειακό Γραφείο Θερμοϋδραυλικών Θεσσαλίας, ως πρόεδρός του.


Κύριε Σαγώνα πείτε μας σας παρακαλώ για τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν, τι πρέπει να κάνουν πριν ανάψουν τα καλοριφέρ τους;
Κ. Σαγώνας: Πρώτα απ’ όλα, ο καταναλωτής για την ασφάλειά του, αλλά και για την καλύτερη απόδοση των μηχανημάτων, πρέπει να φροντίσει να κάνει συντήρηση. Βέβαια οι υδραυλικοί δεν είμαστε αρμόδιοι γι’ αυτό, είναι οι συντηρητές καυστήρων. Ιδιαίτερα για τις συσκευές φυσικού αερίου, θα πρέπει αυτός που άναψε το καυστήρα, αυτός να κάνει και την συντήρηση. Αν δεν γίνει συντήρηση, όπως παλιά με τους καυστήρες πετρελαίου, και περάσουν 2 ή 3 χρόνια χωρίς συντήρηση στο μηχάνημα, θα διαπιστώσουμε ότι καίει πολύ περισσότερο. Είναι άδικο να μην γίνεται συντήρηση, που δεν στοιχίζει και πολύ, να μην έχει σωστή απόδοση το μηχάνημα και να κινδυνεύει να χαλάσει και πριν την ώρα του. Αυτό ισχύει για τις συσκευές και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ισχύει αυτό που κάναμε, ατομικά σε κάθε σώμα καλοριφέρ, εξαέρωση με το κλειδάκι?
Κ. Σαγώνας: Όχι να μην το κάνουμε. Σήμερα ειδικά, για ό,τι έχει σχέση με την θέρμανση, υπάρχει ο χημικός καθαρισμός των σωμάτων και του επίτοιχου λέβητα με φάρμακα και δεν χρειάζεται. Βέβαια σήμερα δεν κάνει κανένας χημικούς καθαρισμούς, ιδιαίτερα στις καινούργιες εγκαταστάσεις που δουλεύουν 5-10 χρόνια. Στις πιο παλιές επιβάλλεται ο χημικός καθαρισμός κι’ ο κόσμος αυτό δεν το ξέρει ακόμα. Πρόκειται να βγει σχετικό διάταγμα. Από την Ομοσπονδία μας, έχουν γίνει ενέργειες για να είναι υποχρεωτικός ο χημικός καθαρισμός των δικτύων όπως είναι και στο εξωτερικό. Το ίδιο θα ισχύει και για τον επίτοιχο λέβητα.
Πέρα από την συντήρηση υπάρχει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Για αυτό τι πρέπει να κάνει ο καταναλωτής;
Γ. Κουνάβας: Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι ως 22°C. Πέρα από τους 22°c αναγκαστικά καίμε περισσότερα καύσιμα. Σταθερός πρέπει να είναι ο θερμοστάτης στους 20-21°C όλη την ημέρα. Άμα το ανοιγοκλείνουμε, έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
Π.χ. ένα εξοχικό με ξύλινες πόρτες και κουφώματα, θα έχει απώλειες. Το καλύτερο είναι να υπάρχουν καλή μόνωση και καλά κουφώματα, γιατί έτσι επιτυγχάνουμε πιο σταθερή θερμοκρασία. Είναι ασύμφορο όταν φεύγουμε από τον χώρο να το κλείνουμε τελείως, και κυρίως σε κακοκαιρία, και να το ανάβουμε ξανά από την αρχή. Πρέπει να το κρατάμε σε μια θερμοκρασία σταθερά χαμηλή, γιατί αλλιώς δυσκολεύεται ο λέβητας να ξεκινήσει από το μηδέν. Η καλύτερη περίπτωση, είναι να το αφήσουμε σταθερά. Εάν δεν θέλουμε την αυξομείωση, μπορούμε να το κατεβάσουμε στους 19°C ώστε να έχει μόνο δυο βαθμούς να ανέβει. Αν έχει μια σταθερή θερμοκρασία θα ανάβει και θα σβήνει συνέχεια.
Συνοπτικά: Στην συντήρηση δεν χρησιμοποιούμε όπως παλιά το κλειδάκι. Κάνουμε χημικό καθαρισμό. Συντήρηση σημαντικό κομμάτι απαραίτητο. Κρατάμε σταθερή θερμοκρασία ποτέ δεν πάμε στο μηδέν τον θερμοστάτη για να μην έχουμε απώλειες, αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας.
Η καμινάδα πρέπει να είναι καθαρή στην κλασική θέρμανση κ. Κουνάβα;
Γ. Κουνάβας: Και βέβαια πρέπει να είναι καθαρή, ώστε να «τραβάει» καλά. Η κύρια ρύθμιση γίνεται από τον συντηρητή, ώστε να δουλεύει σωστά ο καυστήρας: Να μην υπάρχει σπατάλη καύσιμου, να μην μας παίρνει την φωτιά ο δυνατός αέρας έξω. Αν ο καυστήρας είναι σωστά ρυθμισμένος, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και ο λέβητας και η καμινάδα θα μαζέψουν μέσα λιγότερη καπνιά.
Υπάρχουν σε όλες τις συσκευές φυσικού αερίου βαλβίδες ασφαλείας; Όταν ακούμε ότι έγινε έκρηξη και αφορά τους κεντρικούς αγωγούς, τι πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής;
Γ. Κουνάβας: Οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι πολύ ασφαλείς, γιατί υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας στο μειωτή για τον έλεγχο διαρροών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε συντήρηση για να λειτουργεί σωστά. Γιατί το κάθε σπίτι έχει και παιδιά και ανθρώπους. Πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι το βράδυ.
Κ. Σαγώνας: Οι επίτοιχοι λέβητες στην Ιταλία, για παράδειγμα, δεν είναι τοποθετημένοι έξω. Εδώ, κυρίως έξω μπαίνουν. Στην Ελλάδα δεν έχουμε και τις καλύτερες εγκαταστάσεις, παρ’όλα αυτά οι εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς, γιατί γίνονται έλεγχοι από τις εταιρείες διανομής.
Τι γίνεται στον κλάδο, είναι όλοι θερμοϋδραυλικοί ή όποιος θέλει ασκεί το επάγγελμα;
Κ. Σαγώνας: Ο κλάδος των υδραυλικών βάλλεται σήμερα πιο πολύ από όλους τους κλάδους της οικοδομής. Είναι ο μόνος Κλάδος όπου υπάρχουν τόσοι πολλοί λαθρεγκαταστάτες, πειρατές, υδραυλικοί-μαϊμούδες, υπάλληλοι σε υπηρεσίες, ακόμα και συνταξιούχοι. Εδώ, στην Λάρισα, δεν υπάρχει συνάδελφος υδραυλικός αδειούχος που να έχει εγκαταστήσει παροχές έξω στα πεζοδρόμια. Όπου κάτι σπάει, επιδιορθώνεται από τις ΔΕΥΑ. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι, βάση του νόμου, υπάρχουν πρόστιμα όταν κάποιος εργάζεται χωρίς να έχει την κατάλληλη άδεια. Στην Ρόδο, έπιασαν κάποιον χωρίς Άδεια ο οποίος πλήρωσε μεγάλο πρόστιμο. Μιλάμε για ανθρώπους που ξέρουν μεν την δουλειά, αλλά δεν έχουν την σωστή άδεια, όπως προβλέπει ο νόμος. Η δική μας κατηγορία αποτελείται από 3 άδειες: 1. Βοηθού εγκαταστάτη, 2. Αρχιτεχνίτη υδραυλικού, 3. Εργοδηγού τεχνίτη, ο οποίος φτιάχνει την γκάμα από Φυσικό Αέριο, Ιατρικά Αέρια κ.λπ.
Πώς θα ξέρω αν ο Σάκης ο Υδραυλικός, που θα έρθει σπίτι μου, τηρεί τις προδιαγραφές που αναφέρατε;
Κ. Σαγώνας: Οι αδειούχοι μπορούν να δείξουν την άδειά τους. Υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας κατάλογος ποιος είναι αδειούχος υδραυλικός αν θέλει να το μάθει.
Στην Καρδίτσα κ. Κουνάβα έχουμε τα ίδια προβλήματα;
Γ. Κουνάβας: Το ίδιο πρόβλημα έχουμε κι εμείς, δεν αλλάζει κάτι. Απλά σαν πιο μικρή πόλη, έχουμε λιγότερα κρούσματα. Οι υπάλληλοι δεν μας ενοχλούν, γιατί τους έγιναν κάποιες παρατηρήσεις. Και πράγματι συμμορφώθηκαν.
Εμείς έχουμε πρόβλημα κυρίως με υδραυλικούς συνταξιούχους, που παρέδωσαν τα χαρτιά τους και συνεχίζουν να δουλεύουν μαύρα. Δεν τους εμποδίζει κανείς. Ακόμα και ένας υδραυλικός που δούλευε μόνιμος σε νοσοκομείο και βγήκε στην σύνταξη, πάει και δουλεύει μαύρα.
Αν έρθουν δυο υδραυλικοί σπίτι μου, ο ένας μου δώσει π.χ. προσφορά 10 ευρώ κι ο άλλος 50 ευρώ. Δεν θα προτιμήσω αυτόν με τα 10 ευρώ;
Γ. Κουνάβας: Οι περισσότεροι προτιμούν τον φθηνότερο. Aν όμως γίνει κάποιος έλεγχος, ενώ έχει ξεκινήσει την δουλειά, θα επιβληθεί πρόστιμο και στον υδραυλικό και στον ιδιοκτήτη. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από την Περιφέρεια, η οποία δεν έρχεται μόνη της αλλά ύστερα από καταγγελία. Κάποιος την στέλνει. Γίνονται έλεγχοι γιατί δεν πάει άλλο.
Κ. Σαγώνας: Αυτά όλα γίνονται με την ανοχή κάποιων μηχανολόγων. Αυτοί είναι που έχουν το πάνω χέρι, που υπογράφουν για αυτούς. Σήμερα υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους μηχανολόγους οι οποίοι, κατά 70%, απασχολούν συναδέλφους που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια και έχουν κλείσει, οι περισσότεροι, τα βιβλία τους. Υπάρχει μεγάλη ανοχή και ας το έχουμε κυνηγήσει. Δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα.
Γ. Κουνάβας: Όταν διαλέξουμε την φθηνότερη προσφορά, και υπάρξουν κακοτεχνίες, θα πληρώσουμε διπλάσια χρήματα για να διορθωθούν. Έτσι, δεν κερδίζουμε κάτι.
Εμείς οι αδειούχοι υδραυλικοί επαγγελματίες, έχουμε μια φορολογία 50% και είμαστε από αυτούς που πληρώνουν. Αυτοί που δεν πληρώνουν, και τα μισά χρήματα να πάρουν θα τα κρατήσουν στην τσέπη τους και δεν θα τα δηλώσουν πουθενά. Η εγκατάσταση δεν θα έχει εγγύηση, ο καταναλωτής δεν θα πάρει χαρτί που θα λέει τι έκανε ο εγκαταστάτης αναλυτικά και τι υλικά έβαλε.
Είναι κλειστό το επάγγελμα σας; Mπορεί κάποιος που είναι βοηθός να δώσει εξετάσεις να πάρει άδεια;
Κ. Σαγώνας: Ένας βοηθός μετά την αδεία αναγγελίας, θα πρέπει να έχει 500 ένσημα δουλεύοντας σε κάποιο υδραυλικό, για να μπορέσει να πάει να δώσει εξετάσεις να πάρει την μεγαλύτερη άδεια. Δεν υπάρχει κλειστό επάγγελμα. Έτσι όπως γίναμε πια, όλο και λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται για το επάγγελμά μας, σε σχέση με παλιά.

* Eπίσης ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, Δημήτρης Βαργιάμης, με video που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΟΒΥΕ (www.obye.gr), ενημερώνει τους καταναλωτές για το πώς θα προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις τους σε περίπτωση μεγάλου ψύχους.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι