Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Στοιχήματα της εποχής…

Στοιχήματα της εποχής…

Τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή δείχνουν ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η εγχώρια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 0,8% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου.
Ευνόητο είναι ότι στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθει σε θετικό πρόσιμο το 2012 (1,1%) και θα φτάσει στο 2,7% το 2015.
Ωστόσο τα αλλεπάλληλα πακέτα των δημοσιονομικών μέτρων  που νομοθέτησε η κυβέρνηση τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου, αναμένεται να προκαλέσουν σημαντική συρρίκνωση του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων και περαιτέρω πτώση στην κατανάλωση.
Το αποτέλεσμα θα ‘ναι να βυθιστεί σε ακόμα πιο βαθιά ύφεση η ελληνική οικονομία, προκαλώντας μείωση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από το 4% που προβλέπουν η κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν οι επαΐοντες, θα ανατρέψει εκ νέου τις προβλέψεις της κυβέρνησης ως προς το ύψος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους ως ποσοστών επί του ΑΕΠ, και τότε οι επιπλέον συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.
Όπως επισημαίνεται από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που θα κρίνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή και τον περιορισμό του δημόσιου χρέους είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση, με αρκετή καθυστέρηση, στην προσπάθειά της να αλλάξει το κλίμα, μετά τα μέτρα για το “πρόγραμμα σταθερότητας” ανοίγει μέτωπα κατά της φοροδιαφυγής και κατά της ακρίβειας.
Πρόσφατα, δημοσιοποιήθηκαν σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αποδεικνύουν όμως ότι αν τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν ικανοποιητικοί έλεγχοι δεν θα φτάναμε σε τέτοιες υπερβολικές καταστάσεις. Βέβαια, το στοίχημα, όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά της κοινωνίας ολόκληρης, είναι να κτυπηθεί αυτό το «τέρας» από τη ρίζα του.
Στο μέτωπο της ακρίβειας, με αρκετή καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα «σχέδιο μάχης» που περιλαμβάνει είκοσι μέτρα, με στόχο να ελεγχθούν οι τιμές και να στηριχθεί η κατανάλωση.
Το σχετικό σχέδιο που εκπόνησε η υπουργός Οικονομίας και πέρασε στις αρχές του μήνα από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει πέρα από τα πρόστιμα, και τη νομοθέτηση αποζημίωσης καταναλωτών, εμπόρων και παραγωγών, οι οποίοι αποδεδειγμένα θίγονται από τη μονοπωλιακή δράση κάποιου καρτέλ στην αγορά. Τα μέτρα κατά της ακρίβειας αναμένεται να αρχίσουν να ισχύουν από τον Ιούνιο και η κυβέρνηση ελπίζει να υπάρξει περιορισμός ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες.
Όμως, για την αντίφαση που δημιουργείται δεν γίνεται κανένας λόγος από την κυβέρνηση. Ο λόγος για την άνευ προηγουμένου αύξηση της τιμής της βενζίνης. Το 60,3% της τελικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται από τους φόρους και τους δασμούς μετά την τελευταία αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Έτσι με την τιμή της αμόλυβδης στις 11 Μαΐου, στα 1,54 ευρώ το λίτρο η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την ακριβότερη βενζίνη.
Τέλος, το θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, βρίσκεται και αυτό ακόμη υπό συζήτηση.
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έθεσε στα μέσα του μήνα και για δέκα ημέρες σε δημόσια διαβούλευση τις βασικές αρχές του νέου αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση.
Η μόνη ελπίδα που απομένει, είναι τα παραπάνω να γίνουν πράξη το συντομότερο…
Νίκος Χαβιέρης

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια