Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Συνδικαλιστικά » ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΡΗΣ: Ολέθριες οι επιπτώσεις στον κλάδο μας από την οικονομική κρίση

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΡΗΣ: Ολέθριες οι επιπτώσεις στον κλάδο μας από την οικονομική κρίση

tsiris-stefanos-1-

Συνέντευξη στον «Υ» του νέου προέδρου του Ήφαιστου

tsiris-stefanos-1-Από τα τέλη Απριλίου 2011 ο Στέφανος Τσίρης είναι ο νέος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου εγκαταστατών – συντηρητών καυστήρων « Ο Ήφαιστος» μετά την παραίτηση, λόγω υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, του επί οκταετίας προέδρου Θεόδωρου Χρυσολωρά.
Ο Στ. Τσίρης είναι μέλος του Συνδέσμου από το 1995, ενώ από το 2003 εκλέγεται, ανελλιπώς, στο διοικητικό συμβούλιο.
Στη συνέντευξή του στον αρχισυντάκτη μας Τάσο Κατσαρό, ο νέος πρόεδρος του Ήφαιστου επισημαίνει ότι ο κλάδος των εγκαταστατών – συντηρητών καυστήρων δέχεται ισχυρό πλήγμα τόσο από την οικονομική κρίση και τα νέα μέτρα  όσο και από το νέο θεσμικό πλαίσιο που δρομολογείται για την αδειοδότηση των τεχνικών επαγγελμάτων. Επισημαίνει ότι η κλαδική ομοσπονδία, έως τώρα, δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα προβλήματα  τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να διοριστεί προσωρινή διοίκηση για να προωθήσει τα αιτήματα του Κλάδου».
Η συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ήφαιστου έχει ως εξής:

– Η εκλογή σας στην θέση του προέδρου στον Ήφαιστο έγινε σε μια εποχή που η χώρα μας μαστίζεται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Ποιες, κατά την εκτίμησή σας, είναι οι σημαντικότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον κλάδο των εγκαταστατών-συντηρητών καυστήρων;
– Πράγματι η εκλογή μου έγινε σε μια εποχή που η χώρα και το επάγγελμά μας, περνάει μία πρωτόγνωρη κρίση. Από το 2004 και μετά η διοίκηση του Ηφαίστου ενημέρωνε τους συναδέλφους ότι ο κλάδος μας δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα που έρχονται. Σήμερα όλοι οι συνάδελφοι κατανοούν ότι δεν λέγαμε μόνο λόγια. Οι επιπτώσεις από την κρίση στον κλάδο μας, αρχίζουν να έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Οι καταναλωτές (οι πελάτες μας) δεν έχουν χρήματα να διαθέσουν ακόμη και για την ετήσια συντήρηση, παρόλο που οι τιμές μας έχουν μείνει τα τελευταία χρόνια ίδιες και οι συνάδελφοι προσφέρουν περισσότερες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
– Εκτός από τα γενικά προβλήματα, ποια είναι τα «ειδικά» προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αδειούχος ελεύθερος επαγγελματίας εγκαταστάτης – συντηρητής καυστήρων;
– Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φτώχεια και η ανέχεια του ελληνικού λαού που κατ΄επέκταση περνάει και σε εμάς. Τώρα με τη λεγόμενη απελευθέρωση του επαγγέλματος, με τις πιστοποιήσεις και τις βεβαιώσεις που θα δίνονται κάθε 2 με 3 χρόνια θα μας εξαθλιώσουν οικονομικά. Με το νέο νόμο όποιος θέλει θα εξασκεί το επάγγελμα και όποιος θέλει θα δημιουργεί μια εταιρία παροχής και θα παίρνει άδεια συντήρησης και εγκατάστασης. Αυτό κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα.
-Ποια είναι η θέση του Ήφαιστου για τις επικείμενες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος  που επέρχονται μέσω του νόμου (ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή) για την απλοποίηση αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων αλλά και σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπεται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα;
-Ο Ήφαιστος πριν από χρόνια έθετε το θέμα του θεσμικού πλαισίου για το επάγγελμά μας γιατί ήταν σε αρκετά σημεία απαρχαιωμένο. Ο καινούριος νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή, αντί να βελτιώσει το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, κατεδάφισε όλο το επάγγελμα. Έδωσε ακόμη και τη δυνατότητα σε νομικά πρόσωπα (εταιρίες) είτε με τη μορφή ενοικίασης, είτε με οποιαδήποτε σχέση με πιστοποιημένους τεχνίτες, να  ασκούν το επάγγελμα.
Καταργεί την εμπειρία σαν προϋπόθεση για την επαγγελματική άδεια και την αντικαθιστά με σεμινάρια κατάρτισης και ειδίκευσης. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται τα διάφορα ΚΕΚ και υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα χρειάζονται πιστοποιήσεις να κάνουν σεμινάρια ακόμα και σε ιδιωτικούς φορείς. Βέβαια, όλα αυτά, απορρέουν από το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ αυτά που θα καθορίζουν τον τρόπο αδειοδότησης θα έρθουν με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δεν έχει ακόμα εκδοθεί.
Η θέση του Ήφαιστου όσον αφορά τον καινούριο νόμο είναι η εξής:
1. Είναι απαραίτητο να γίνεται επιμόρφωση των συναδέλφων για να υπάρχει εμπλουτισμός των γνώσεών τους με βάση τη νέα τεχνολογία. Όμως αυτή η επιμόρφωση πρέπει να γίνεται  από δημόσιο φορέα, να είναι δωρεάν και να είναι συνέχεια της αρχικής εκπαίδευσης.
2. Ο έλεγχος της αρχικής άδειας και ο έλεγχος της εργασίας μας να γίνεται από δημόσιο φορέα.
3. Απαραίτητος όρος για την απόκτηση επαγγελματικής άδειας να είναι η επαγγελματική εμπειρία.
4. Η άδεια να δίνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.
5. Να καταργηθούν οι πιστοποιήσεις και οι βεβαιώσεις και η άδειά μας να μας δίνει την ίδια δυνατότητα στις εργασίες που κάνουμε και σήμερα, χωρίς να τεμαχίζεται σε επιμέρους πιστοποιήσεις ή βεβαιώσεις.
-Ποιες νομίζετε ότι θα πρέπει να είναι οι άμεσες ενέργειες του κλάδου για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;
– Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Να οργανώσουμε περισσότερο το Σωματείο μας, να το μαζικοποιήσουμε περισσότερο για να έχουμε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Επίσης πρέπει να ενημερώνονται οι συνάδελφοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του Σωματείου, να καταθέτουν προτάσεις  και να είναι παρόντες στα καλέσματα του διοικητικού συμβουλίου. Αυτό το θεωρώ απαραίτητο γιατί οι αποφάσεις που θα παίρνουμε θα είναι το όπλο μας για τις μετέπειτα κινήσεις που θα γίνουν. Επίσης καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων θα παίξει και η συνεργασία του Σωματείου μας και με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, καθώς και η συμμετοχή μας στη Συντονιστική Επιτροπή της Π.Α.Σ.ΕΒΕ μας δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις.
– Πιστεύετε ότι αυτά τα προβλήματα συσπειρώνουν τους συναδέλφους και τους οδηγούν σε μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, όπως έγινε στην τελευταία γενική συνέλευση του Ήφαιστου;
-Η συσπείρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον Ήφαιστο είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας του διοικητικού συμβουλίου. Από το 2003 και μετά δουλεύουμε συλλογικά και πάντα είμαστε στο πλευρό των συναδέλφων. Βέβαια καταλυτικό ρόλο έπαιξε και η στάση μας στα προβλήματα που αντιμετώπισε και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ο κλάδος. Απ’ ότι γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, το μοναδικό σωματείο που αγωνίζεται, διεκδικεί και διατυπώνει προτάσεις είναι ο Ήφαιστος. Οι νέοι συνάδελφοι ενημερώνονται για όλα αυτά και αποφασίζουν να έρθουν στον Ήφαιστο και να συμμετέχουν ενεργά. Γι΄αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γίνονται συνεχώς νέες εγγραφές. Τρανό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η μαζικότητα της τελευταίας γενικής συνέλευσης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
-Στις δύο τελευταίες συνελεύσεις της κλαδικής ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΚ) που συμμετείχατε ως αντιπρόσωπος του Ήφαιστου ασκήσατε δριμεία κριτική για αναποτελεσματικότητα της διοίκησης. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωση του Ήφαιστου, ζητάτε την παραίτηση της διοίκησης της ΠΟΕΣΚ και τον διορισμό προσωρινής «που θα οδηγήσει τον κλάδο σε κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων». Που στηρίζετε αυτήν την κριτική και σε ποια θέματα, κατά τη γνώμη σας, δεν ενήργησε όπως θα έπρεπε η διοίκηση της Ομοσπονδίας;
– Από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μέχρι και σήμερα η διοίκησή της δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα προβλήματα του κλάδου. Δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση και δεν έκανε καμία παρέμβαση για το ασφαλιστικό, για τη φορολογία, για το πλαίσιο νόμου που αφορά το επάγγελμα.
Σε προηγούμενη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας μας παρουσίαζαν τα περιγράμματα λέγοντας ότι θα νοικοκύρευαν τον Κλάδο μας. Όμως τώρα βλέπουμε, από το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, τι «νοικοκύρεμα» εννοούσαν.
Μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει  άλλη λύση από το να διοριστεί προσωρινή διοίκηση για να προωθήσει τα αιτήματα του Κλάδου.
Πως απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται ότι πίσω από την άρνηση του Ήφαιστου να αποστείλει πρόσθετα στοιχεία και δικαιολογητικά στην ΠΟΕΣΚ, όπως ζήτησε πρόσφατα η διοίκησή της, για το μητρώο μελών του κρύβεται η μη «ουσιαστική  εκκαθάρισή του»;
– Όπως ξέρετε ο Ήφαιστος έγινε μέλος της ΠΟΕΣΚ με δικαστική απόφαση. Το δικαστήριο αφού έκρινε ότι όλα τα χαρτιά που προσκομίσαμε ήταν νομότυπα, αποφάσισε την εγγραφή μας στη Ομοσπονδία.
Στη συνέχεια η Ομοσπονδία μάς ζήτησε τα ίδια χαρτιά επικυρωμένα και από το Πρωτοδικείο τα οποία της κατατέθηκαν κανονικά. Άρα λοιπόν ο Ήφαιστος είναι απόλυτα νόμιμος σε όσα προβλέπονται τόσο από το καταστατικό της ΠΟΕΣΚ όσο και από το νόμο που διέπει τις ομοσπονδίες.
Η διοίκηση της Ομοσπονδίας μη έχοντας με τι άλλο να ασχοληθεί (προβλήματα που απασχολούν τον Κλάδο), ασχολείται με τον Ήφαιστο.
-Πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται ότι το φύλλο ελέγχου υπογεγραμμένο από αδειούχο εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων είναι απαραίτητο για την έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού ενός κτιρίου. Πιστεύετε ότι αυτό θα βοηθήσει ουσιαστικά στην απομάκρυνση των «αλεξιπτωτιστών» από τον χώρο;
– Ο Ήφαιστος έχει παρέμβει από καιρό στον ΚΕΝΑΚ και έχει προτείνει το φύλλο ελέγχου να είναι υποχρεωτικό και υπογεγραμμένο από τον αδειούχο συντηρητή και το σωματείο του. Αυτό έχει γίνει δεκτό και πιστεύουμε ότι ορισμένοι «αλεξιπτωτιστές» θα απομακρυνθούν από το χώρο μας.
– Τι θα συστήνατε σε ένα νέο που αποφασίζει σήμερα να ακολουθήσει το επάγγελμα του εγκαταστάτη – συντηρητή καυστήρων;
– Το πρώτο που θα του έλεγα είναι ότι πρέπει να σπουδάσει για να αποκτήσει τη θεωρητική γνώση που θα του χρειαστεί στην επαγγελματική του καριέρα. Να αγαπήσει τη δουλειά αυτή, να αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία για να μπορεί να παρέχει σωστές υπηρεσίες και να οπλιστεί  με μεγάλη υπομονή και πείσμα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.