Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Καλές διακοπές…

Καλές διακοπές…

Έφτασε ο καιρός των καλοκαιρινών διακοπών και ελπίζουμε να καταφέρουμε, έστω και για λίγο διάστημα, να ξεφύγουμε από τη δεινή καθημερινότητά μας και να ηρεμήσουμε στην αγκαλιά της φύσης.
Βέβαια οι φετινές διακοπές γίνονται εν μέσω οικονομικής κρίσης που μας ακουμπά όλο και περισσότερο με άμεση συνέπεια να εμφανίζεται, με μεγαλύτερη ένταση, η ανασφάλεια για το άμεσο μέλλον. Σίγουρα δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας κάνει να νιώθουμε ότι ζούμε μέσα στην αβεβαιότητα για το τι μας περιμένει ακόμα.
Αν πάρουμε στα σοβαρά, όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία μας, εξετάζοντάς τα με ψυχραιμία, σίγουρα θα διαπιστώσουμε ότι αρκετά όρια έχουν ξεπεραστεί με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει τα αυτονόητα που μέχρι χθες τα είχαμε δεδομένα.
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.
Στην έκθεση αυτή καταγράφηκαν διαπιστώσεις που τις ακούμε συνέχεια τα τελευταία χρόνια.
Για άλλη μια φορά η έκθεση κάνει λόγο για τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά και τον παραλογισμό του κρατικού μηχανικού.
Ο γενικός επιθεωρητής παρουσιάζοντας την έκθεση εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, τόσο για το καθεστώς ατιμωρησίας στις δημόσιες υπηρεσίες, όσο και για τη βραδύτητα με την οποία απονέμεται η δικαιοσύνη.
«Ο πόλεμος κατά της διαφθοράς είναι μακρύς, δύσκολος και επίμονος και απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός επιθεωρητής.
Ως συνήθως, οι πρωταθλητές στη διαφθορά, παρουσιάζονται στην έκθεση, οι πολεοδομίες, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο χώρος της υγείας κ.ά.
Αν λοιπόν μαζί με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή, αφουγκραστούμε και τα όσα ακούγονται και λέγονται για το σκάνδαλο Siemens, για τη διασύνδεση της συμμορίας των 16 που απήγαγε τον εφοπλιστή Παναγόπουλο, για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, για τα νέα οικονομικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, τότε σίγουρα θα συμπεράνουμε ότι «αρμενίζουμε στραβά».
Αλλά είπαμε, τώρα είναι καιρός διακοπών.
Ας κάνουμε μια προσπάθεια να τα ξεχάσουμε για λίγο όλα και να ξενοιάσουμε, απολαμβάνοντας το απέραντο γαλάζιο που μας προσφέρει απλόχερα η φύση της πατρίδας μας.
Καλές και ανέμελες διακοπές σε όλους.

Νίκος Χαβιέρης