Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Στις δικαστικές αίθουσες…

Στις δικαστικές αίθουσες…

Δικαστικό και εισαγγελικό, σε μεγάλο μέρος το σημερινό τεύχος του «Υ».
Στο επίκεντρο το φυσικό αέριο και η ΕΠΑ Αττικής, ο κανονισμός εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως 1 bar, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης για το «Συνεταιρισμός Θράκης», αλλά και μία μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε συνάδελφος από την Αμαλιάδα.
Ξεκινάμε λοιπόν με την είδηση:
Στο επίκεντρο του εισαγγελικού ενδιαφέροντος οι «κακοτεχνίες» στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στο Ολυμπιακό Χωριό, η διαρροή φυσικού αερίου κατά τις εργασίες σύνδεσης του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με το δίκτυο φυσικού αερίου, και οι εργολάβοι που εκτελούσαν διάφορα έργα.
Θέματα που είχαν απασχολήσει εκτενώς το περιοδικό μας το 2004.
Τρία χρόνια μετά, και κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών, η υπόθεση έρχεται στο προσκήνιο, αφού η 11η πταισματοδίκης άρχισε να καλεί μάρτυρες να καταθέσουν.
Η αρχή έγινε με εμάς τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στις 18 Οκτωβρίου έχουν σειρά τα μέλη της διοίκησης της ΟΒΥΕ για τα όσα σχετικά ανέφεραν εκείνο το διάστημα στον «Υ». Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.
Η δεύτερη είδηση αφορά στη δίκη των …10. Στη δίκη δηλαδή του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Αγραφιώτη, του τότε διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Αριστείδη Βακιρλή και των 8 μελών της επιτροπής καταρτίσεως του σχεδίου τεχνικού κανονισμού για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως και 1 bar.
Η δίκη ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου, συνεχίστηκε στις 9 Οκτωβρίου και θα επαναληφθεί το Μάρτιο του 2008.
Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα κάνει λόγο για παράβαση καθήκοντος με πρόθεση, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλον παράνομο όφελος και για να βλάψουν κάποιον άλλον.
Ενάγων και μηνυτής, κατά παντός υπευθύνου ο κ. Χαράλαμπος Δημοβασίλης, ο οποίος βλέπει ότι πίσω από τον αποκλεισμό του εύκαμπου ανοξείδωτου χαλυβδοσωλήνα (CSST) που εισάγει από την Αμερική, ωφελείται το καρτέλ του χαλκού. Κάτι βεβαίως που αντικρούει η άλλη πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη της δίκης αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως και η αίτηση ακύρωσης του κανονισμού που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο κ. Χαράλαμπος Δημοβασίλης. Μπορεί να ανατραπούν τα πάντα, μπορεί όμως κι όχι…
Είδηση τρίτη, και πιο κλαδική.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης αποφάσισε την προσωρινή απαγόρευση της επωνυμίας «Συνεταιρισμός Θράκης» από το Συνεταιρισμό Ξάνθης, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα του Συνεταιρισμού Έβρου.
Παράλληλα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, απέρριψε την αίτηση ανάκλησης επί της απόφασης, που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός, ενώ στις 6 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η τακτική αγωγή που έχει καταθέσει ο Συνεταιρισμός Έβρου.
Επί της απόφασης δεν θα είχαμε να πούμε τίποτα και ασφαλώς δεν είναι και δικής μας αρμοδιότητας το θέμα.
Από τη στιγμή που η υπόθεση -καλώς ή κακώς- έφτασε στα δικαστήρια, ήταν λογικό η κάθε πλευρά να καταθέσει τα επιχειρήματά της για να δικαιωθεί.
Στις δίκες κάποιοι δικαιώνονται και κάποιοι όχι.
Το μικρό αυτό σχόλιο το γράφουμε για να τονίσουμε ότι οι δύο συνεταιρισμοί, οι συνάδελφοι των δύο νομών, πρέπει να τα ξαναβρούν σε προσωπικό επίπεδο.
Η φιλία και η συναδελφοσύνη, δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να κλονιστεί από την απόφαση του δικαστηρίου. Η φιλία, αξίζει περισσότερο, από ένα λάθος ή όχι που κάναμε.
Κλείνουμε το …δικαστικό μέτωπο, με την είδηση ότι ο συνάδελφος Δημήτρης Καλλίνικος από την Αμαλιάδα κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την υπεύθυνη δήλωση που εξέδωσε και υπέγραψε, αντί αυτού σε πελάτη του, ο Σύνδεσμος Αμαλιάδας.
Η εξέλιξη ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που ο συνάδελφος εξακολουθεί ακόμα να υφίσταται ως επαγγελματίας. Πολλά λέχθηκαν και κατατέθηκαν για το θέμα, ακόμα και στη διοίκηση της ΟΒΥΕ.
Κι επειδή ξεκάθαρη απάντηση δεν πήρε κανείς, για το αν μπορούσε δηλαδή ή όχι ο Σύνδεσμος να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση, ας αποφασίσουν τελικά τα δικαστήρια. Οψόμεθα και γι’ αυτή την απόφαση.