Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Νισάφι πια…

Νισάφι πια…

Νισάφι πια με όλους αυτούς τους φορείς που δηλώνουν αναρμόδιοι αλλά από την άλλη έχουν και  ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θα διαβάσετε στις κεντρικές σελίδες του περιοδικού μας το ρεπορτάζ για τους δύο νέους θανάτους πολιτών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, που ήρθαν να προστεθούν στους άλλους οκτώ θανάτους συνανθρώπων μας, παιδιών και ενηλίκων, από την ίδια αιτία, τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
Κόσμος πεθαίνει, τίποτε όμως δεν δείχνει να αλλάζει. Κι όχι βέβαια σε επίπεδο αιτιών, όλοι πλέον μάθαμε για το δηλητηριώδες μονοξείδιο του άνθρακα, για τις καπνοδόχους που οδεύουν από τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων, για τις ακατάλληλες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, για τα λεβητοστάσια χωρίς αερισμούς και πάει λέγοντας. Ξέρουμε γιατί πεθαίνουμε, δεν ξέρουμε όμως ποιος ή ποιοι είναι αυτοί που θα βάλουν ένα τέλος… στο αδόκητο τέλος μας.
Ποιος ελέγχει ποιον και γιατί;
Με τις πολεοδομικές υπηρεσίες να δηλώνουν απούσες από κάθε φάση κατασκευής του κτιρίου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες των νομαρχιών να μην προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους των σταθερών εστιών καύσης, λόγω έλλειψης προσωπικού, και τις εταιρίες παροχής αερίου να τονίζουν ότι δεν έχουν νομοθετική αρμοδιότητα ελέγχου των καπνοδόχων στα υφιστάμενα κτίρια που αλλάζουν τη χρήση καυσίμου για την κεντρική θέρμανση και να δίνουν άδεια λειτουργίας σε εγκαταστάσεις που οι καπνοδόχοι δεν διαθέτουν σήμανση CE, διερωτόμαστε πόσους θανάτους συνανθρώπων μας θα πρέπει να θρηνήσουμε ακόμα, μέχρις ότου η ελληνική πολιτεία αποφασίσει να αντιμετωπίσει ριζικά το ζήτημα.
Αδυνατούμε πραγματικά να κατανοήσουμε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το ελληνικό γαϊτανάκι γύρω από το θέμα των ελέγχων των αρμοδίων φορέων για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, όπου οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι, αλλά παρ’ όλα αυτά λειτουργούν και ελεγκτικά. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος τους και ποια η προστασία που παρέχουν στους πολίτες;
Ένα παράδειγμα: Για να πάρει άδεια λειτουργίας ένα ξενοδοχείο από τον ΕΟΤ, πρέπει, εκτός των άλλων, να έχει πιστοποιητικό πυροπροστασίας από την πυροσβεστική. Πιστοποιητικό, το οποίο ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, εάν δεν κάνω λάθος. Και όταν ανανεώνεται το πιστοποιητικό, τι έλεγχοι γίνονται; Ίσως και κανένας. Αρκεί η Υπεύθυνη Δήλωση του μηχανικού ή του εγκαταστάτη, ότι όλα ελέχθησαν και λειτουργούν σωστά. Και κάποια στιγμή η πυροσβεστική, στα πλαίσια των δειγματοληπτικών ελέγχων που κάνει, μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Μπορεί όμως και όχι. Σαν τώρα θυμάμαι τη συζήτηση που είχα πριν 3 χρόνια, με ανώτερο στέλεχος της πυροσβεστικής, για το θέμα της λήξης των πιστοποιητικών και μηχανογραφική – ηλεκτρονική αδυναμία που υπάρχει στο αυτόματο τσεκάρισμα των πιστοποιητικών που έχουν λήξει. Τα πάντα εναπόκεινται  στους πολίτες. Έπεσα από τα σύννεφα, γιατί ναι, δεν είμαστε Σουηδοί με αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Ελληναράδες είμαστε, που κάνουμε ότι όλα τα ξέρουμε.
Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Συχνά πυκνά, μηχανικοί και εγκαταστάτες υποκύπτουν στις απαιτήσεις των εργοδοτών τους για μικρότερο κόστος της εγκατάστασης… και τα υπόλοιπα θα διορθωθούν στην πορεία. Που όμως δείχνουν να μην διορθώνονται.
Και το τραγικό, σε κάποιες περιπτώσεις, για να μην πω σε όλες και αδικήσω κόσμο, είναι ότι οι κακότεχνες αυτές εγκαταστάσεις συντηρούνται στην πορεία, κάθε χρόνο, από τεχνίτες. Τις βλέπουν τις κακοτεχνίες, όμως εκδίδουν Υπεύθυνες Δηλώσεις ή όπως αλλιώς λέγονται. Τι επαγγελματική ευσυνειδησία αυτή;
Και μια και ο λόγος για τη Θεσσαλονίκη, θα διαβάσετε και για την επικίνδυνη διαρροή σε αγωγό φυσικού αερίου, σε κεντρικό δρόμο της πόλης, στις 23 Οκτωβρίου. Από τα στελέχη της ΕΠΑ, πιθανολογείται ότι η διαρροή οφείλεται σε διαρροή αγωγού της ΕΥΑΘ. Τρύπησε ο αγωγός ύδρευσης και το νερό που έφευγε με πίεση δημιούργησε οπή στον παροχετευτικό αγωγό φυσικού αερίου, και μέσω ενός κουραγκλέ το αέριο όδευσε ως διαρροή στο υπόγειο καταστήματος.
Ρωτώντας, πληροφορηθήκαμε ότι ένας σωλήνας πολυαιθυλενίου μπορεί, κάτω από προϋποθέσεις, να διαρραγεί από το νερό. Η πληροφορία αυτή, βεβαίως, περισσότερη ανησυχία μας προκάλεσε παρά εφησυχασμό, με δεδομένο τα έργα του μετρό που γίνονται, τις μετατοπίσεις των δικτύων και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αντιμετώπιση των βλαβών ύδρευσης. Από μετατόπιση ξεκίνησε το πρόβλημα. Όλα τα δίκτυα μεταφέρθηκαν στα πεζοδρόμια (…άντε μετά να χωρέσουν οι πεζοί).
Προκύπτουν λοιπόν ζητήματα με τις επιβλέψεις των εργασιών, τις αποστάσεις των δικτύων, ακόμα και με το σχετικό κανονισμό της ΔΕΠΑ, υπό την έννοια αν έχει λάβει υπόψη του τέτοιες καταστάσεις, αλλά και με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων. Μετά το συμβάν, τι μέτρα πάρθηκαν από την ΕΠΑ και την ΕΥΑΘ για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών;
Την απάντηση του ερωτήματος τη γνωρίζουμε. Είκοσι μέρες μετά το περιστατικό, και η ΕΥΑΘ δε έχει λάβει καμία ενημέρωση από την εταιρία αερίου. «Ό,τι διάβασα στις εφημερίδες», μας είπε ο προϊστάμενος λειτουργίας του δικτύου. Δήλωση που τα λέει όλα σε ό,τι αφορά στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και στο θέμα της πρόληψης. 
Πάντως η είδηση για τους υποψιασμένους πολίτες, από το γεγονός της διαρροής, είναι μία. Αν δείτε μπουρμπουλήθρες στις πλάκες των πεζοδρομίων, τρέξτε. Μην παίξετε μαζί τους. Έχουμε διαρροή αερίου. Όπως καταλάβετε, η είδηση αυτή είναι χρηστική…