Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Ανάταση και ελπίδες…

Ανάταση και ελπίδες…

Στέλνοντας μηνύματα ελπίδας, ξεκίνησε το έργο της η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Αρκετά νέα πρόσωπα σε υπουργικές θέσεις, που με τις πρώτες τους δηλώσεις δείχνουν ότι γνωρίζουν τα προβλήματα που υπάρχουν και ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα αισιοδοξίας ότι υπάρχουν λύσεις.
Έχοντας ξεφύγει από το στάδιο των προεκλογικών υποσχέσεων, το πρώτο δείγμα γραφής στο στάδιο της υλοποίησης σίγουρα εκπέμπει θετικά μηνύματα.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο νέος πρωθυπουργός στην πρώτη του ομιλία προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ανάμεσα στ’ άλλα ο Γ. Παπανδρέου τόνισε:
«Σήμερα πολλές είναι οι προκλήσεις. Τα προβλήματα του πολίτη, όπως η δυσπραγία των νοικοκυριών, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η έλλειψη αξιοκρατίας και η λεηλάτηση του δημόσιου πλούτου, η δυσχερής κατάσταση της οικονομίας και τα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, έχουν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη κράτους δικαίου που εγγυάται τα δικαιώματα του πολίτη και τη χρηστή αξιοποίηση του κοινού πλούτου»…
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα αναπαράγει στην κοινωνία τις αντιλήψεις που μας πάνε προς τα πίσω.
«Κύριος εχθρός η πελατειακή αντίληψη που οδηγεί στην αδιαφάνεια και στην αδικία, στον κατακερματισμό στις προσπάθειές μας, την επικράτηση του εγώ έναντι του εμείς», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.
Εάν λοιπόν, ο πρωθυπουργός, λέει όλα αυτά, μετά από μία μεγάλη εκλογική νίκη, αν μη τι άλλο δίνει ελπίδα ότι η κατάσταση μπορεί ακόμα να αναστραφεί και να ανακάμψουμε σαν χώρα.
Είναι σίγουρο ότι μέσα σε κλίμα οικονομικής κρίση μία τέτοια ανάταση, έστω και ψυχολογική, σαν λαός την έχουμε ανάγκη.
Με δεδομένη την εκτίμηση ότι τα οικονομικά ελλείμματα και χρέη του κράτους μας βρίσκονται σε άκρως ανησυχητικά σημεία, το να γεννιέται ελπίδα ότι μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ, σίγουρα είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που μέσα σε αντίξοες συνθήκες αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, αναμένουν τώρα μέτρα υλοποίησης των προεκλογικών αλλά και μετεκλογικών εξαγγελιών.
Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις που γίνονται σε ανακοίνωση του ΒΕΑ, αμέσως μετά τις εκλογές:
«Με το νέο κυβερνητικό σχήμα σε θέσεις ετοιμότητας, νέες ελπίδες καλλιεργούνται στον κόσμο των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, επιτηδευματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι υφίστανται την εξουθενωτική πίεση από τις δυνάμεις της διεθνούς κρίσης, από τις διαρθρωτικές ανισσοροπίες της εσωτερικής αγοράς και την έλλειψη δυνατότητας αυτορρύθμισης του συστήματος.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας ζητούν απλούς και διάφανους κανόνες, καλά στοχευμένες πολιτικές, σταθερό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον, δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση, με έμφαση σε λύσεις αντικειμενικοποίησης των φορολογικών υποχρεώσεων και περιορισμό των δυνατοτήτων εκτροπής ελεγκτικών μηχανισμών, εκβιαστικών συμπεριφορών και λύσεων συναλλαγής, και ανάπτυξη κλίματος εμπιστοσύνης με την πολιτεία.
Το ΒΕΑ «κλειδώνει» τις προεκλογικές εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και παρακολουθεί με ενδιαφέρον την υλοποίησή τους, ενώ δηλώνει αρωγός στο δύσκολο έργο αναδιάταξης της οικονομίας και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των μικρότερων επιχειρήσεων»…
Νίκος Χαβιέρης