Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Χωρίς πυξίδα…

Χωρίς πυξίδα…

Ζαλισμένοι, στην κυριολεξία, με όσα ακούμε για την οικονομική κρίση που ήρθε και στην πόρτα μας, με δυσοίωνες προβλέψεις για το τι μας περιμένει στο άμεσο μέλλον, προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε σκέψεις και λογικές που προφανώς κρύβονται πίσω από δηλώσεις ή ανακοινώσεις μέτρων, που αφορούν το χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Πρώτη αναφορά μας είναι η εξαγγελία του νέου υπουργού Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου για την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
Ένα μέτρο που πάρθηκε πριν έξι μήνες και για να το στηρίξουν οι τότε κυβερνητικοί υπεύθυνοι, βάπτιζαν, χωρίς αιδώ, συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, φοροφυγάδες και φοροκλέφτες.
Σήμερα, παίρνοντας πίσω αυτό το μέτρο, μιλούν για άλλους τρόπους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής!
Λόγια που επαναλαμβάνονται, δεκαετίες τώρα, και η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει».
Η δεύτερη αναφορά μας, γίνεται με αφορμή πρόσφατες επισκέψεις του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ στους υπουργούς Απασχόλησης και Ανάπτυξης.
Στις συναντήσεις αυτές τέθηκαν, πρωτίστως, χρόνια άλυτα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων που σήμερα οξύνονται λόγω της οικονομικής κρίση.
Στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη – Πάλλη – Πετραλιά, ένα από τα θέματα που τέθηκε, ήταν και η «τύχη» του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που τη φετινή χρονιά αναμένεται να έχει έλλειμμα κοντά στα 550 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, «η υπουργός υποσχέθηκε πως θα καλύψει φέτος το έλλειμμα του Ταμείου, αλλά αρνήθηκε να θεσμοθετήσει σταθερή χρηματοδότηση.
Αυτό σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να ξαναεμφανιστεί το σενάριο για μείωση των συντάξεων».
Ένα πρόβλημα, λοιπόν, που δημιουργήθηκε από την κυβερνητική πολιτική περί ενοποίησης ασφαλιστικών ταμείων, αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η οριστική λύση του.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το κράτος, χρωστά πάνω από δέκα (10) δισεκατομμύρια ευρώ προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συνάντησή τους με τον υπουργό Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσαν δεκατρείς συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν τις πρώτες προτεραιότητες για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ένα από τα θέματα που τέθηκαν είναι τα πολλά προβλήματα που παρουσιάζονται στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων από τις τράπεζες, μέσω της εγγυοδοσίας του ΤΕΜΠΜΕ.
Σχετικά με τις πολλές καταγγελίες που αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητούν από τους μικρομεσαίους τόκους οι οποίοι δεν προβλέπονται από τη συμφωνία με το ΤΕΜΠΜΕ, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, απάντησε χαρακτηριστικά:
«Εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, θέλω να πιστεύω ότι και οι τράπεζες τιμούν τη δική τους…
Σε αυτό τον τόπο, που γκρινιάζουμε συνέχεια και καμιά φορά δικαίως, πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές πρωτοπορούμε κιόλας και πρέπει να το πούμε»…
Πράγματι, έχει δίκιο ο υπουργός. Είναι πρωτοπορία να αποκαλείς ραχοκοκκαλιά της οικονομίας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και με τις πολιτικές που εφαρμόζεις να οξύνεις τα προβλήματά τους και να τις οδηγείς στον αφανισμό…

Νίκος Χαβιέρης