Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Σχόλιο για το νέο κανονισμό φυσικού αερίου

Σχόλιο για το νέο κανονισμό φυσικού αερίου

Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε γράψει ορισμένες παρατηρήσεις αναφορικά με το σχέδιο του τεχνικού κανονισμού εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου με πίεση λειτουργίας έως 500 Mbar, που έθεσε σε …κλειστή, κατά τ’ άλλα, δημόσια διαβούλευση το υπουργείο, αφού τα όποια σχόλια στο opengov παρουσιάστηκαν -όπως διαπιστώσαμε κι εμείς- μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας που είχε θέσει το υπουργείο. Με άλλα λόγια, «διάλογος» για τα σχόλια μεταξύ των ενδιαφερομένων δεν υπήρξε, εν αντιθέσει με τα όσα ισχύουν στο opengov για τους άλλους νόμους. Μπορεί να υπήρχαν τεχνικά προβλήματα, ποιος ξέρει… Σε κάθε περίπτωση, και προς γνώση των αναγνωστών μας, μεταφέρουμε και στη στήλη του «Υ» το σχόλιο που κάναμε στο opengov, και που κατά τη γνώμη μας έχει μεγάλη σημασία – αφού, διαβάζοντας το σχέδιο, διαπιστώσαμε να ανοίγεται ένα μεγάλο «παράθυρο» αναφορικά με τα λεβητοστάσια φυσικού αερίου. Χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, μια και δεν έχουμε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, απλά ελληνικά χρειάζεται να γνωρίζει κανείς, κρίνουμε σκόπιμο την ανάγκη διευκρίνησης της λέξης «ύπαιθρος», για να μη φτάσουμε στο σημείο οι συσκευές να τοποθετούνται «χύμα στο κύμα». Γράψαμε λοιπόν ως σχόλιο: «Διαπιστώνω αντιφατικότητα στις διατάξεις του υπό έκδοση κανονισμού, σε σχέση με την αναγκαιότητα ύπαρξης ή όχι λεβητοστασίου. Στο άρθρο 2.8.2 αναφέρεται ότι λεβητοστάσιο είναι ο ιδιαίτερος χώρος στον οποίο εγκαθίστανται μία ή περισσότερες συσκευές καύσης με συνολική θερμική ισχύ μεγαλύτερη από 50 kW. Ομοίως αναφέρεται, και μάλιστα τονίζεται με τη λέξη «μόνον», στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 8.1.3.1. Στη δεύτερη όμως παράγραφο του ιδίου άρθρου, αναφέρεται ότι η εγκατάσταση σε λεβητοστάσιο δεν είναι υποχρεωτική αν οι συσκευές καύσης έχουν ισχύ έκαστη μέχρι 35 kW, προορίζονται για ατομική θέρμανση ή θέρμανση νερού χρήσης έκαστη διαφορετικής ιδιοκτησίας και εγκαθίστανται στο ύπαιθρο. Η διατύπωση αυτή στην ουσία ακυρώνει τα λεβητοστάσια και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα προαναφερόμενα.
Εύχομαι η αντίφαση να οφείλεται σε αβλεψία. Αν όχι, θα πρέπει να διευκρινισθεί η λέξη «ύπαιθρος», για να μη δούμε στην πορεία πυλωτές, πρασιές, αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες γεμάτες συσκευές αερίου χωρίς κανένα μέτρο προστασίας!».
Και έχει αξία η αναφορά μας αυτή, τώρα, 20 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, γιατί οι τελευταίες μας πληροφορίες θέλουν κάποιους να επιδιώκουν τα 35 kW να γίνονται 50.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια