SATURN AE

Εισαγωγή
Μπορεί να ακούγεται παράδοξο και είναι λογικό να μην μπορεί να κατανοήσει εύκολα κανείς, πως ένας λέβητας είναι δυνατόν να αποδώσει μεγαλύτερη θερμική ενέργεια από αυτή που η ίδια η καύσιμη ύλη μπορεί να προσδώσει στο λέβητα. Και όμως είναι εύκολο να κατανοηθεί αυτό το φαινομενικά «παράδοξο», όταν εξηγηθεί η φιλοσοφία και η τεχνολογία που το καθιστούν  εφικτό. Αυτός είναι και ο σκοπός των δεδομένων που σας παραθέτω παρακάτω.
Η εταιρία μας SATURN AE εδώ και 15 περίπου χρόνια δραστηριοποιείται στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο καταβάλλοντας ιδιαίτερη προσπάθεια να προωθήσει προϊόντα πολύ υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης. Συνεπώς δεν ήταν δυνατό να μην προχωρήσει στην προώθηση λεβήτων συμπύκνωσης από  τις πρώτες αν όχι η πρώτη. Αυτό βέβαια σχετίζεται και με το γεγονός ότι ο Οίκος KDNAVIEN της Ν. Κορέας που αντιπροσωπεύουμε, είναι πρωτοπόρος στην τεχνολογία "συμπύκνωσης", με εξαγωγές εναλλακτών συμπύκνωσης σε πολλούς γνωστούς κατασκευαστικούς οίκους λεβήτων σε όλο τον κόσμο. Εδώ και τρία χρόνια, η SATURN AE, στα πλαίσια της προώθησης επίτοιχων λεβήτων αερίου στη Θεσσαλονίκη – Λάρισα και Βόλο,  εισήγαγε και προώθησε περισσότερους από 2000 λέβητες συμπύκνωσης SATURN, πέραν των άλλων συμβατικών λεβήτων αερίου SATURN και PROTHERM (Τσεχίας) που επίσης αντιπροσωπεύουμε. Η μεγάλη αυτή επιτυχία (για τα δεδομένα των λεβήτων συμπύκνωσης) οφείλεται στο ότι  δώσαμε στην Ελληνική αγορά   ένα προϊόν με πολύ υψηλή απόδοση  (108,9 %), σε μια τιμή πολύ εφικτή.  Αυτό δημιούργησε κατάλληλες συνθήκες ανταποδοτικότητας. Μπορούμε λοιπόν να πούμε στον τελικό αγοραστή ότι θα αποσβεστεί το κόστος της διαφοράς από έναν  συμβατικό λέβητα, σε περίπου δύο χρόνια. Αυτός είναι ένας «ορατός» χρονικός ορίζοντας και ο πελάτης, γνωρίζοντας την αξιοπιστία των λεβήτων SATURN, εμπιστεύεται το προϊόν.
Τελείως πρόσφατα,  η SATURN εισήγαγε για πρώτη φορά και άρχισε την προώθηση στην Ελληνική αγορά ενός νέου ανοξείδωτου λέβητα συμπύκνωσης πετρελαίου, του μοντέλου NHC  στις 20000 – 25000 & 35000 kcal/h, με απόδοση  102%.   Πέραν της υψηλής απόδοσης ο λέβητας είναι εφοδιασμένος με την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας όσον αφορά το σύστημα ελέγχου που διαθέτει, όπως  αναφορά βλαβών, τηλεφωνική ενεργοποίηση / απενεργοποίηση, έλεγχο στάθμης νερού, έλεγχος υπερθέρμανσης και πολλά άλλα. Παράλληλα η SATURN ετοιμάζεται για την προώθηση του νέου μοντέλου αερίου συμπύκνωσης, με το οποίο καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ απόδοσης παγκοσμίως. Η απόδοση του νέου αυτού μοντέλου είναι 109,4%.
Με τις παραπάνω σκέψεις σας παραθέτω τις παρακάτω τεχνικές πληροφορίες αναφορικά με την τεχνολογία συμπύκνωσης.

ΛΕΒΗΤΕΣ  ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗΣ
Τι είναι συμπύκνωση;
Οι λέβητες συμπυκνωμάτων είναι αυτοί με την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση στην αγορά σήμερα. Επιτυγχάνουν υψηλό επίπεδο απόδοσης με την αφαίρεση της θερμότητας από τα καυσαέρια, που στους κοινούς λέβητες ελευθερώνονται  στο περιβάλλον, ψύχοντάς τα τόσο πολύ, ώστε οι υδρατμοί που εμπεριέχονται σε αυτά μετατρέπονται σε νερό. Αυτό για να συμβεί πρέπει η πτώση της θερμοκρασίας να είναι κάτω από τους 60°C. Για να επιτύχει αυτό ένας λέβητας  πρέπει να έχει έναν πολύ αποδοτικότερο εναλλάκτη θερμότητας από τους παραδοσιακούς λέβητες. Αυτό συνεπάγεται πολύ υψηλή τεχνολογία και τεχνογνωσία.
Τι αποδόσεις επιτυγχάνονται;
Οι λέβητες KCA σύμφωνα με την οδηγία ΕΝ677:98 επιτυγχάνουν τις παρακάτω αποδόσεις :
• Σε μέγιστο φορτίο και επιστρεφόμενα 80/60°C 97,6%.
• Σε 30% μερικό φορτίο και επιστρεφόμενα 47°C 102,9%.
• Σε 30% μερικό φορτίο και επιστρεφόμενα 30°C 108,8%.
Οι αρχές της συμπύκνωσης
Η καύση συμβαίνει  όταν ένα μίγμα οξυγόνου και καυσίμου καίγεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Αυτό είναι γνωστό ως εξωθερμική αντίδραση, με κύριο αποτέλεσμα την παραγωγή θερμότητας.
CH4    +2O2          –> CO2    +2H2O
Methan    +Oxygen     –>  Carbon dioxide    +Water steam    +Heat
Η καύση του μεθανίου  παράγει υδρατμούς και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο εξέρχεται στην ατμόσφαιρα με τα προϊόντα της καύσης.
Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ενέργεια σε δύο διαφορετικές μορφές:  
Την λογική θερμότητα  – το ποσό  της θερμότητας που αλλάζει τη θερμοκρασία ενός σώματος χωρίς τη τροποποίηση της φυσικής του κατάστασης.
Την λανθάνουσα θερμότητα  – το ποσό θερμότητας, το οποίο αλλάζει τη κατάσταση του σώματος χωρίς τροποποίηση της θερμοκρασίας του.
Οι συμβατικοί λέβητες (ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ) εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα αέρια καύσης Θερμοκρασίας από 160°C –  200°C,  ενώ οι λέβητες συμπυκνωμάτων, επειδή έχουν ειδικό εναλλάκτη  με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εναλλαγής, επιτυγχάνουν πολύ μεγαλύτερη εκμετάλλευση της καύσης και πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία καυσαερίων (κάτω των 60°C).
Αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν την συμπύκνωση των υδρατμών  που εμπεριέχονται στα καυσαέρια  και μετατρέπουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτά στην υγρή τους μορφή.
Εάν μελετήσουμε την διαδικασία της μετατροπής του νερού σε στερεά και σε αέρια μορφή θα κατανοήσουμε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την χρήση ενός εξελιγμένου λέβητα συμπύκνωσης υδρατμών.
Ας δούμε τα παρακάτω στοιχεία :
Ακαδημία Τεχνολογίας Συμπύκνωσης
79.7 kcal /kg (η θερμότητα της τήξης) απαιτούνται όταν πάγος 0 °C,  γίνεται νερό 0 °C.
100 kcal /kg απαιτούνται για να θερμανθεί το νερό από  0°C σε 100°C.
539 ~ 587.33 kcal /kg (η θερμότητα της εξάτμισης) απαιτούνται για να αλλάξει το  νερό από υγρή κατάσταση 100 °C σε αέρια (ατμό) 100 °C.
Αντίθετα , 539 ~ 587.33 kcal /kg (η θερμότητα της συμπύκνωσης) απελευθερώνονται για να αλλάξει κατάσταση, ο ατμός 100°C   σε νερό 100°C.

Πρακτική εφαρμογή και εκμετάλλευση της θεωρίας
της συμπύκνωσης είναι η χρήση της κατσαρόλας με καπάκι…..

Γιατί να προτείνουμε ένα λέβητα   CONDENSING (συμπυκνώσεως);
• Μέγιστη απόδοση-οικονομία καυσίμων-προστασία του περιβάλλοντος στο μέγιστο βαθμό.
• Ανταπόδοση διαφοράς κόστους από τις κλασικές μονάδες σε δύο περίπου χρόνια και πλήρη απόσβεση σε περίπου πέντε χρόνια (ανάλογα με το χρόνο λειτουργίας).
• Πολύ μικρός όγκος (σημαντικό για εγκατάσταση σε περιορισμένους χώρους) και πολύ μικρό βάρος.
• Παροχή άφθονου ζεστού νερού χρήσης.
• Πολύ εύκολη εγκατάσταση, έλεγχος και λειτουργία.
Αναφερόμενοι στα δεδομένα και τα κοστολόγια των λεβήτων SATURN, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι οι λέβητες συμπύκνωσης αποδίδουν τα παρακάτω: