Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Πηγή ζωής και όχι εμπόρευμα…

Πηγή ζωής και όχι εμπόρευμα…

Φέτος ο γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, στις 22 Μαρτίου, συνέπεσε, σχεδόν, με την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης  της ΕΥΑΘ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 51% της εταιρίας ξεκίνησε και θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη τελειώνει στις 19 Απριλίου και μέχρι τότε καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην  διαγωνιστική διαδικασία. Μετά την αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ, όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει τελειώσει μέχρι το προσεχές φθινόπωρο. Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις μετά την ΕΥΑΘ σειρά έχει η ΕΥΔΑΠ.
Οι προσπάθειες των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ σε συνεργασία με φορείς πολιτών της Θεσσαλονίκης να παρέμβουν ώστε να μην περάσει η εταιρία στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων  ή ομίλων που βλέπουν το νερό ως εμπόρευμα συνεχίζονται έχοντας κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό πολιτών και φορέων.
Η «Κίνηση 136» είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η πρόταση της Κίνησης 136 προβλέπει την ίδρυση 16 τοπικών συνεταιρισμών με μέλη όλους τους κατοίκους της πόλης. Οι συνεταιρισμοί αυτοί θα ενωθούν σε εταιρία η οποία θα διεκδικήσει την εξαγορά της ΕΥΑΘ στο όνομα των πολιτών, για να διασφαλιστεί η δημοκρατική και μη-κερδοσκοπική διαχείριση αυτού του κοινού αγαθού.
Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών των 9 Συνεταιρισμών Νερού της Θεσσαλονίκης που έχουν συσταθεί έως τώρα με θέμα : “Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πώληση της ΕΥΑΘ Α.Ε. και ο σχεδιασμός των ενεργειών της Κίνησης 136 σχετικά με τις δράσεις κατά της ιδιωτικοποίησης και τον αγώνα για το πέρασμα της ΕΥΑΘ στα χέρια των πολιτών”.
Έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ, με στοιχεία από την ενημέρωση που έκανε στη βουλή και την πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος που προκήρυξε.
Διαπιστώθηκε το δίκαιο του αγώνα των πολιτών της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν την εξαγορά και την διαχείριση του νερού της πόλης τους έτσι ώστε να προασπίσουν και να βελτιώσουν την ποιότητά του, να εξασφαλίσουν ότι το κόστος του θα είναι δίκαιο και απαλλαγμένο από κερδοσκοπικές τακτικές, καθώς και ότι θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Η Ανοιχτή Γενική Συνέλευση, μετά από τον διάλογο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα μέλη, αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
2. Να υποβάλλει εκδήλωση ενδιαφέροντος, εφόσον εκπληρώσει και τα χρηματοοικονομικά κριτήρια.
3. Να καταθέσει νομική προσφυγή ενάντια στη διαδικασία, στην περίπτωση που τελικά αποκλειστεί.
4. Να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να διαμορφώσει το Καταστατικό της Κοινωνικής ΕΥΑΘ (“Ένωση Πολιτών για το Νερό”), η οποία και θα διεκδικήσει την εξαγορά της ΕΥΑΘ Α.Ε.
Βέβαια το θέμα δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη. Αφορά όλες τις περιοχές της χώρας.
Με βασικό σύνθημα: «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», κοινωνικοί, συνδικαλιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς διοργάνωσαν πληθώρα  ενημερωτικών εκδηλώσεων. Κοινό σημείο αναφοράς ήταν ότι η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι όπου εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση του νερού προέκυψαν τραγικά αποτελέσματα για τις κοινωνίες και το περιβάλλον.
Παγκοσμίως σήμερα δίνεται μάχη για την επαναφορά στον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο εταιριών ύδρευσης και την πολύπλευρη συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση αυτού του ζωτικού φυσικού αγαθού.
Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν θα πρέπει στον τομέα του νερού να αποτελέσει την αφορμή και τη δικαιολογία για εκχώρηση της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης σε ιδιωτικά συμφέροντα που δεν παρέχουν καμία απολύτως εγγύηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικές και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες».
Νίκος Χαβιέρης

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια