Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Ολομέλεια Δ.Σ. Ομοσπονδίας Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) στη Σπάρτη

Ολομέλεια Δ.Σ. Ομοσπονδίας Υδραυλικών Ελλάδος (ΟΒΥΕ) στη Σπάρτη

obye-1

Σε στάση αναμονής ο Κλάδος των υδραυλικων για τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης

obye-1Καθησυχαστικός, ως προς το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 123/2006 για τις υπηρεσίες, που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο, δεν θίγει τον Κλάδο σε βασικά ζητήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το όλο θέμα με την αδειοδότηση του επαγγέλματος δεν είναι ανοικτό, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Γιώργος Κωνσταντέλλος, κατά την ολομέλεια του Δ.Σ. στην Σπάρτη, στις 9 Οκτωβρίου.
Όπως τόνισε, «αυτή τη στιγμή είμαστε σε στάση αναμονής επί των προτάσεων που θα μας καταθέσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης του επαγγέλματός μας. Κατά την προχθεσινή μας συνάντηση με τον γενικό γραμματέα κ. Φούρλα, του καταθέσαμε τις ενστάσεις μας για τα όσα ακούγονται και δη, για τη μεταφορά της Υπεύθυνης Δήλωσης από τους συνδέσμους στα ΚΕΠ. Του εξηγήσαμε για το ρόλο των συνδέσμων στη θεώρηση των υπεύθυνων δηλώσεων και ότι για λόγους δημόσιας ασφάλειας δεν θα πρέπει να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς. Ο γενικός γραμματέας μας είπε ότι θα μας δοθεί ένα πλαίσιο με τις προτάσεις τους, πάνω στο οποίο θα κινηθούμε. Δεν μας αποθάρρυνε. Περιμένουμε λοιπόν τις προτάσεις του υπουργείου για να δούμε τι θα κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να ξέρετε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 123/2006, πάνω στην οποία βασίζεται και η σχετική δράση του υπουργείου, δεν θίγει ζητήματα δημόσιας ασφάλειας, ποινικής νομοθεσίας, εργατικού δικαίου και ούτε καταργεί το ελληνικό σύνταγμα».
Τον ανωτέρω ισχυρισμό του προέδρου επιβεβαίωσε και η νομική σύμβουλος της ΟΒΥΕ, που ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, και η οποία τόνισε ότι, «οι προϋποθέσεις χορηγήσεις των αδειών δεν θα αλλάξουν με μόνη αυτή την εφαρμογή της οδηγίας. Το όλο ζήτημα θα εξεταστεί σε συνδυασμό με τα Προεδρικά Διατάγματα και στα πλαίσια διαλόγου με την ΟΒΥΕ. Τώρα χρειάζεται προσοχή και διαρκής διάλογος με την πολιτεία».
Πρόσθεσε δε, ότι από τη μελέτη της οδηγίας, και με βάση τα ερωτήματα που κατά καιρούς έχουν τεθεί, δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δοθεί «πάτημα» για είσοδο στο χώρο, ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα της αδειοδότησης. «Η οδηγία θέτει όρια που περιφρουρούν τον εκάστοτε κλάδο. Δεν μπορούν να καταργηθούν οι άδειες και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους», είπε, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία προκειμένου να επικαιροποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα, συγκεκριμενοποιώντας, ταυτόχρονα, τις υπάρχουσες αόριστες διατάξεις και ζητώντας την κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών. «Χωρίς επιμέρους έγγραφα που δεν αποδεικνύουν τίποτα, χωρίς χαρτόσημα και συνεχείς συναναστροφές με τις δημόσιες υπηρεσίες».
Επί της ανάλυσης που έκανε η νομικός, ο αντιπρόεδρος της ΟΒΥΕ Θανάσης Στρουμπούλης, εξέφρασε διαφορετική άποψη, λέγοντας ότι είναι άλλο πράγμα το αν χρειάζεται άδεια ο υδραυλικός για την άσκηση του επαγγέλματος και άλλο οι προϋποθέσεις και οι τρόποι που θα ισχύσουν εφεξής – βάση της οδηγίας – για την απόκτησή της. Είπε δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού και ότι το Π.Δ. σε σχέση με τις τοποθετήσεις επίτοιχων λεβήτων και σωληνώσεων πολυαιθυλενίου στην πράξη έχει καταργηθεί.
Επί των θεμάτων αυτών υπήρξε διάλογος με τη νομική σύμβουλο, ενώ τόσο ο πρόεδρος όσο και άλλα μέλη του Δ.Σ. είπαν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει – από την πλευρά του υπουργείου – πρόθεση κατάργησης του Π.Δ.
Κατά τις ομιλίες τους, τα περισσότερα μέλη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το χειρισμό του όλου θέματος από τον πρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τη νομική σύμβουλο της Ομοσπονδίας.
Στην ενημέρωσή του ο πρόεδρος – και σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον γεν. γραμματέα του υπουργείου στην έκθεση «Ηλεκτροτέκ» – είπε ακόμα στα μέλη, ότι του έκανε γνωστή την πρόθεση της Ομοσπονδίας να δημιουργήσει φορέα πιστοποίησης προϊόντων, όπως η αντίστοιχη DVGW. «Του τόνισα ότι ο υδραυλικός γνωρίζει τα υλικά και μπορεί να απορρίψει όσα δεν είναι σωστά. Σε συνδυασμό, λοιπόν, και με το μητρώο υλικών που έχουμε δημιουργήσει, προτείνουμε να γίνουμε και φορέας πιστοποίησης των υλικών».
Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο συν. Κωνσταντέλλος ενημέρωσε τα μέλη της Διοίκησης ότι επίκειται η αντικατάσταση του Τεχνικού Κανονισμού Εσωτερικών Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου και ότι η Ομοσπονδία, μόλις λάβει γνώση του νέου Κανονισμού, θα καταθέσει τις απόψεις της.
Για τους χορηγούς στις γενικές συνελεύσεις της ΟΒΥΕ, είπε ότι «λόγω της οικονομικής δυσχέρειας όλων των συνδέσμων και της Ομοσπονδίας, σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε χορηγούς στις γενικές συνελεύσεις. Ήδη έχουμε δύο, τον ΣΕΥΔΑΠ και την ΠΟΣΕΥΔ, θα θέλαμε όμως και άλλους, έτσι ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στα έξοδα και των μετακινήσεων των συναδέλφων για τις γενικές συνελεύσεις».
Εν συνεχεία έκανε γνωστή την πρόταση ασφαλιστικής εταιρίας για την ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων των μελών του Δ.Σ. κατά τις μετακινήσεις τους για τις ολομέλειες ή τις γενικές συνελεύσεις. Το ετήσιο συνολικό κόστος της ασφάλισης, όπως είπε, ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ.
Αναφορικά με τον ΟΑΕΕ, τόνισε ότι η προοπτική του Οργανισμού είναι λίγο δυσοίωνη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 4 στους 10 ασφαλισμένους αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.
Επισήμανε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξορθολογισμού της λειτουργίας του Οργανισμού και η κατάρτιση ενός αξιόπιστου μητρώου ασφαλισμένων, στο οποίο θα ενδεικνύονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων. «Ένα τέτοιο μητρώο ασφαλισμένων, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για την αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού καταβολής των εισφορών».
Για το φορολογικό επισήμανε ότι «οι θέσεις μας, έτσι όπως τις εκφράσαμε και στη γενική συνέλευση, μιλούν για δίκαιο σύστημα, σε βάθος 5ετίας, το οποίο δεν θα αλλάζει κάθε μέρα. Έτσι όπως πάμε, ενδεχομένως να αλλάξουν ξανά το φορολογικό σύστημα. Να ξέρουμε τουλάχιστον τι πληρώνουμε».
Ανέφερε επίσης, ότι «η δουλειά και η ανέχεια θίγει όλους τους συναδέλφους στην Ελλάδα. Παντού υπάρχουν προβλήματα. Οικοδομή πλέον δεν υπάρχει. Οι υδραυλικοί συντηρούνται από τις επισκευές και τις συντηρήσεις. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση και περιμένουμε τις προτάσεις σας για να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα οδεύσουμε σε αυτήν την κρίση».

Επισημάνσεις μελών

Θανάσης Στρουμπούλης: «O οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης , τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, κατανοεί ότι κάτι δεν πάει καλά, σε όλα τα επίπεδα. Από το οικονομικό, ασφαλιστικό, φορολογικό, από την παιδεία, από το μέλλον, το οποίο είναι ζοφερό για όλες τις κοινωνικές τάξεις της Ελλάδας. Ενδεχομένως η ΟΒΥΕ δεν αφουγκράζεται ή δεν καταλαβαίνει ότι ο κόμπος, όχι έφτασε στο χτένι αλλά ότι το έσπασε και ότι η κατηφόρα δεν έχει τελειωμό. Ο κόσμος πεινάει, οι συνάδελφοί μας δεν έχουν δουλειά και τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα μας υποβαθμίζουν και υποτιμούν την νοημοσύνη μας, με προτάσεις του είδους να γίνουμε ανταγωνιστικοί ή πόσα λιγότερα χρήματα να πληρώσουμε για την περαίωση.
Οι ηγεσίες σπέρνουν τον καθησυχασμό, και αυτό δεν γίνεται τυχαία(…)
Η τακτική που ακολούθησε το προεδρείο, στα θέματα του επαγγελματικού περιγράμματος και των αδειοδοτήσεων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Τα ζητήματα αυτά έπρεπε να είναι σε γνώση όλου του Κλάδου. Καταλαβαίνετε ότι τα αλλάζουν όλα; Με τις πιστοποιήσεις πάνε να υποβαθμίσουν τις άδειές μας. Ο πρόεδρος οφείλει μια απάντηση σε σχέση με τα όσα έλεγα για το επαγγελματικό περίγραμμα και το άρθρο του μηχανολόγου κ. Σαχωλαρίδη στον «Υ».
Για τις εταιρίες χορηγούς: Τι θα γίνει με τα ελλατωματικά τους προϊόντα; Είναι δυνατόν η Ομοσπονδία να έχει τέτοιους δίαυλους με τους κατασκευαστές και τους εμπόρους;».
Βασίλης Ιωαννίδης: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εμείς, του εσείς και οι άλλοι. Τα προβλήματα είναι κοινά. Με σύνεση και σωφροσύνη να κρατήσουμε τον Κλάδο μας. Πρέπει να φέρουμε τους συναδέλφους κοντά στους συνδέσμους. Ένας λόγος απομάκρυνσής τους, είναι η μεγάλη ανοχή που δείχνουμε στους λαθραίους, και οι οποίοι – σήμερα – εκτελούν το 70% των εργασιών μας. Τι κάναμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια για να διασφαλίσουμε τους συναδέλφους;
Κανονισμός Φυσικού Αερίου: Δυστυχώς καμιά ΕΠΑ δεν μας υπολογίζει και δεν μας δίνει σημασία. Πριν από αρκετό καιρό είχαμε επισκεφθεί αρμόδιο διευθυντή της ΔΕΠΑ, που μας διαβεβαίωνε ότι σε ένα μήνα θα έχουν λυθεί τα ζητήματα. Ακόμα τίποτα. Μήπως χρειάζεται να «τρέξουμε» τώρα, πριν να είναι αργά;
Πρέπει να κάνουμε προτάσεις για να δοθούν κίνητρα στην οικοδομή. Το ασφαλιστικό είναι το χειρότερό μας πρόβλημα…»
Ηλίας Χούντας: Όλοι οι φορείς είναι απαξιωμένοι γιατί «περάσαμε» τις παρατάξεις, τα κόμματα. Ήρθε η ώρα να πληρώσουμε τα λάθη μας και να φάμε τον λοιδορισμό από τους συναδέλφους μας. Με την ΟΒΥΕ τρέχουμε. Σήμερα όμως για να συναντήσεις υπουργό, πρέπει να πάρεις και άλλον υπουργό δίπλα σου. Στην Κόρινθο, 23 επαγγελματίες, και πόσοι ακόμα έρχονται (;) έχουν 9 μήνες να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ. H εργασία έχει πέσει κατά 80%. Έρχεται λαίλαπα. Η τρόικα, οι κυβερνώντες και οι παρατάξεις, μόνο με ένα τρόπο καταλαβαίνουν τώρα: Να μαζευτούμε όλοι οι κλάδοι έξω από την Βουλή. Να μας νιώσουν. Δεν μπορεί να αποφασίζουν αυτοί γι’ εμάς. Δεν μπορεί ο Πάγκαλος να λέει, μαζί τα φάγαμε. Δεν τα φάγαμε μαζί. Δεν φταίνε όσοι ζήταγαν δουλειά και οι κυβερνήσεις τους διόριζαν.
Δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν στην δημοσιότητα αυτά που βγαίνουν, κι εμείς να έχουμε πέσει σε λήθαργο. Κάτι συμβαίνει . Δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρνει σήμερα την περαίωση, που χθες την κατέκρινε ως μέτρο. Να μην πληρώσουμε, όλοι όμως. Πρέπει να γίνουν άμεσες συναντήσεις με υπουργούς για τα κλαδικά μας θέματα, στη βάση του συμφέροντος των συναδέλφων και όχι των παρατάξεων. Να εκδώσουμε ψήφισμα για τη λαίλαπα που έρχεται…».
Παναγιώτης Ασλανίδης: «Πρέπει να αποσαφηνίσουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης του επαγγέλματός μας, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι κλειστό. Άλλο τώρα, ποιος φτιάχνει τις εγκαταστάσεις. Φαντάζομαι οι τεχνίτες, με τη σφραγίδα του κράτους. Οι όποιες αλλαγές προωθηθούν δίνουν το δικαίωμα και σε εμάς να πηγαίνουμε σε χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης με τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι εκεί υδραυλικοί.
Οι χορηγοί είναι αναπόφευκτοι για την ΟΒΥΕ. Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά εγώ θα έλεγα ναι σε χορηγούς, όχι μόνο για τις γενικές συνελεύσεις αλλά και για τα επιστολόχαρτά μας ακόμα. Το οικονομικό ζήτημα είναι φλέγον για την Ομοσπονδία. Να απευθυνθούμε σε όλες τις εταιρίες – και όχι μεμονωμένα σε κάποιες – για να γίνουν χορηγοί της ΟΒΥΕ.
Σε ό,τι ανέφερε ο συν. Ιωαννίδης για την απομάκρυνση των συναδέλφων από τους συνδέσμους, αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως ΟΒΥΕ, είναι να στείλουμε επιστολές στις διοικήσεις των συνδέσμων και να τους προτρέπουμε να βρουν όλους τους τρόπους εκείνους που θα φέρουν κοντά τους συναδέλφους. Τους χρειαζόμαστε».
Θεόδωρος Κουτσαντώνης: «Από τη στιγμή που δεν διοργανώθηκε σύσκεψη με τους συναδέλφους της Λακωνίας και τους όμορους συνδέσμους, προβληματίζομαι για τους λόγους που έγινε εδώ η σύσκεψή μας.
Η θεματολογία του Δ.Σ. για μένα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αντί να έχουμε πρώτο θέμα την κρίση, κουβεντιάζουμε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ τα υπόλοιπα θέματα που έχουν μπει, και να τα θεωρώ δεύτερης κατηγορίας.
Το ζήτημα είναι ότι έχουμε πρόβλημα επιβίωσης και δεν ξέρω αν αυτό το έχουμε καταλάβει. Όπως και στην Πάτρα έτσι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, συνάδελφοι κλείνουν τα βιβλία τους. Καταργούνται συλλογικές συμβάσεις κι εμείς κλείνουμε τα μάτια μας. Είναι λυπηρό που ο πρόεδρος στην εισήγησή του – για άλλη μια φορά – δεν έκανε καμία πολιτική επισκόπηση. Είμαστε δευτεροβάθμιο όργανο, ας μην το ξεχνάμε. Πρέπει, για παράδειγμα, να έχουμε θέση για την περαίωση. Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συνδέσμους,τους συναδέλφους. Από την πρακτική που ακολούθησε ο πρόεδρος και η παράταξή του στο θέμα του επαγγελματικού περιγράμματος, αντιλαμβάνομαι ότι όσα λέμε εδώ μέσα είναι περιττά.
Χορηγία, τέλος, σημαίνει εξάρτηση, που μας παραπέμπει αλλού. Διαφωνώ».
Αριστοτέλης Παπακονδύλης: «Θα απαντήσω πρώτα στον προβληματισμό του συνάδελφου Κουτσαντώνη, γιατί διοργανώθηκε εδώ η ολομέλεια. Είμαστε στην Σπάρτη γιατί από ‘δω και πέρα θα κάνουμε σπαρτιάτικη ζωή, αλλά και για να λειτουργήσουμε τον Καιάδα όπου μέσα σε αυτόν θα πρέπει να ρίξουμε τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους, και άλλους πολλούς. Πρέπει λοιπόν το συντομότερο να λειτουργήσουμε τον Καιάδα για να μείνει η υπόλοιπη Ελλάδα και για να μην πουλήσουμε και την Ακρόπολη…
Τους υδραυλικούς τους έχουν εντάξει στην πρώτη λίστα των φοροφυγάδων. Δεν είδα καμία αντίδραση από κανέναν. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ, έχουν δάνεια και βρίσκονται σε απόγνωση. Πού είναι λοιπόν η φοροδιαφυγή; Κάποιες εταιρίες χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ σε ΦΠΑ και είναι έξω και ετοιμάζονται να βάζουν μέσα στη φυλακή, όσους χρωστούν 5.000 ευρώ. Σε όλα αυτά δεν είδα καμία αντίδραση από τη ΓΣΕΒΕΕ, από κανέναν φορέα. Έχουν σιωπήσει οι πάντες…
Λένε ότι θα πτωχεύσουμε. Μα η κοινωνία έχει πτωχεύσει. Μπορεί το κράτος να λέει ότι δεν έχει πτωχεύσει, γιατί δανείζεται, η κοινωνία όμως έχει. Τι να πληρώσουμε και σε ποιον; Τι συντάξεις να περιμένουμε; Μήπως αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι Έλληνες; Μήπως υπηρετούν άλλα συμφέροντα; Κάνουν συμφωνίες για δάνεια με υπόσχεση να αγοράζουμε όπλα από τη Γερμανία και τη Γαλλία, για να πλουτίζουν κάποιοι.
Να προσέξουμε το θέμα με την αδειοδότηση του επαγγέλματός μας και να έχουμε στενή συνεργασία με το ΤΕΕ. Το μυαλό μας πρέπει να το έχουμε ανοιχτό, με συγκεκριμένες προτάσεις. Οι χορηγίες είναι δύσκολο θέμα, γιατί δεν είναι λίγες οι εταιρίες που μας δουλεύουν με τις εγγυήσεις…».
Βασίλης Κόκκινος: «Είναι σωστή η απόφασή μας για την παρουσία της νομικής συμβούλου στις ολομέλειες, αφού, όπως είδαμε, ερμήνευσε την οδηγία με όρους που εμείς δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και κανείς δεν θα διαφωνήσει. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Θεσσαλονίκης φωνάζαμε για τους αλεξιπτωτιστές και τη δημιουργία επιτροπών ελέγχου. Το 99% όμως των συναδέλφων, είπαν ότι έχουν ανασφάλιστους. Οπότε τι κάνουμε; Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση, ή είμαστε σωστοί επαγγελματίες, ή δεν είμαστε.
Εγώ σήμερα, και από την κουβέντα που έγινε, κατάλαβα ότι, είτε ο πρόεδρος είτε ο αντιπρόεδρος δεν παρευρίσκονται στα προεδρεία. Πρέπει να αλλάξει η εικόνα που παρουσιάζουμε ως Ομοσπονδία. Οι αξιόπιστες εταιρίες μπορούν και πρέπει να είναι χορηγοί της Ομοσπονδίας μας, αφού έτσι κι αλλιώς εμείς τοποθετούμε τα υλικά τους και τους κάνουμε δωρεάν διαφήμιση.
Στη γενική συνέλευση της ΟΒΥΕ είπαμε ξεκινήστε και κάντε 2-3 πράγματα, και όχι να καθόμαστε να ρωτάμε γιατί δεν πήρε την έγκριση του Δ.Σ.
Σε σχέση με την αδειοδότηση, αυτό που έχω να πω είναι ότι στις χώρες εκτός Ελλάδας, ακόμα και ο χτίστης πρέπει να έχει τελειώσει σχολή. Άρα λοιπόν, δεν θα μπορεί να έρχεται εδώ ο καθένας και να γίνεται υδραυλικός ή ηλεκτρολόγος. Αυτό δεν γίνεται. Οπότε, για άλλα πράγματα πρέπει να αγωνιστούμε. Σε σχέση με την περαίωση, όποιος είναι σωστός επαγγελματίας θα δεχθεί τον έλεγχο. Οφείλω πάντως να πω ότι μια ζωή πληρώνουμε εμείς οι μικροί».
Κώστας Λάππας: «Παρ’ ότι ζήτησα να γίνει σύσκεψη με τους συναδέλφους της Λακωνίας για να ακούσουμε τον προβληματισμό και την αγωνία τους, δεν εισακούσθηκα από το προεδρείο της ΟΒΥΕ.
Η αναφορά στην οικοδομική κρίση ήταν επιδερμική. Δεν άκουσα καμία πρόταση, ούτε καμία διαπίστωση για την ανεργία στον κλάδο. Πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας γιατί, πέρα από τους συναδέλφους μας, πλήττονται και οι εργατοτεχνίτες μας στο χώρο της οικοδομής.
Προτείνω συντονισμό με την Ομοσπονδία των οικοδομών και την προώθηση προτάσεων, όπως: κατασκευή παιδικών σταθμών, νέων νοσοκομείων, νέων σύγχρονων εργατικών κατοικιών, αντισεισμική θωράκιση κτιρίων. Να ζητήσουμε άρση της απόφασης της Εργατικής Εστίας για το πάγωμα δανείων σε νέες κατοικίες, ακόμα και επισκευαστικών. Το πλαίσιο αυτό πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία. Οι χορηγοί δεν δίνουν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούσα να συμφωνήσω, αν υπάρξει δέσμευση με συμβόλαιο ότι θα αποζημιώνουν όποιον συνάδελφο πάθει ζημιά.
Ακούσαμε ωραίες κουβέντες για τον εξορθολογισμό της κοινωνικής ασφάλειας, αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα για το «ζουμί».
Η εξυγίανση προβλέπει τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. Απαιτούμε τα 2/3 του προϋπολογισμού του ΟΑΕΕ να καλύπτονται από το κράτος, και να γυρίσουν πίσω όλα τα λεφτά που εξαφανίστηκαν. Στην παρούσα φάση, ο Οργανισμός θα πρέπει να θεωρεί όλα τα βιβλίαρια υγείας των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές.
Για την αδειοδότησή μας, έχω να πω ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού και του συντάγματος. Με βάση το διάταγμά μας, η διαδικασία απόκτησης άδειας είναι πολύ απλή. Πού είναι η γραφειοκρατία;
Τέλος, δεν έχω αντίρρηση με την ασφάλιση των μελών του Δ.Σ., αρκεί να μη γίνει σκαλοπάτι για την ιδιωτική ασφάλιση του κλάδου».
Κώστας Κουτσομούκης: «Την κρίση τη βιώνουμε όλοι μας, κι εγώ προσωπικά στη Χαλκιδική. Είμαι το νεότερο μέλος του Δ.Σ., και όλα αυτό το διάστημα έχω δει πράγματα και θάματα. Να αφήσουμε τις παρατάξεις εκτός. Πρέπει να συσπειρωθούμε για το καλό του κλάδου. Και οι 15 τα ίδια συμφέροντα έχουμε. Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό η Ομοσπονδία έκανε συντονισμένες κινήσεις για διάφορα θέματα, με ουσιαστικά αποτελέσματα.
Σε σχέση με το Π.Δ., οι προτάσεις της ΟΒΥΕ ήταν πολύ καλά αναπτυγμένες και όσοι κάνουν κριτική στα έγγραφα της Ομοσπονδίας απλά παριστάνουν τους καθηγητές. Υδραυλικοί είμαστε, μη διεκδικούμε ρόλους που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε.
Η αλήθεια είναι ότι, μετά από πολλά χρόνια υπάρχει διοίκηση που ασχολείται με τα θέματα των συναδέλφων και όχι με τον πόλεμο στο Ιράκ και στη Βοσνία.
Διάβασα κάποια άρθρα του επίτιμου και σεβαστού προέδρου Αναγνωστόπουλου, σε σχέση με το Π.Δ., και διερωτάμαι: Μόνο αυτός γνωρίζει; Εκτός αν κάποιοι θεωρούν ότι εκτός από υδραυλικοί είναι και δικηγόροι. Αν το θεωρούν, εντάξει.
Η ΟΒΥΕ χειρίζεται πολύ καλά το θέμα της αδειοδότησης, και γι’ αυτό πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στον πρόεδρο, το γενικό και τον ειδικό γραμματέα και τη νομική μας σύμβουλο που εργάστηκαν επί της ουσίας».
Γιάννης Βάρδας: «Θα ξεκινήσω ως προς τη διαδικασία, τους στόχους μας και το τι καταφέρνουμε. Τα αποτελέσματά μας σε διάφορα θέματα δεν τα κρίνω ικανοποιητικά. Θα έπρεπε να είχαμε πάει πιο μπροστά. Η πρακτική που ακολουθούμε δεν είναι η ενδεικνυόμενη…
Π.Δ. – τροποποίηση: Όταν κάποιος πάει να απλοποιήσει κάτι που έχει, είναι ξεκάθαρο και μόνο από τη λέξη, ότι θα κάνει περικοπές. Το κείμενο που εστάλη στο υπουργείο, κατ’ εμέ δεν ήταν επαρκές. Η ένστασή μου είναι στη μέθοδο και στον τρόπο που προσεγγίζουμε τα θέματά μας.
Οικονομικά προβλήματα ΟΒΥΕ: Είχαμε πάρει απόφαση να δούμε τα έξοδά μας και τι περικοπές μπορούμε να κάνουμε. Ουδέποτε ήρθε τέτοια έκθεση…
Δεν κρίνω αρνητικά την ασφάλιση των μελών του Δ.Σ. Να το διερευνήσουμε περαιτέρω.
Όταν έβλεπα την κρίση να έρχεται, σκεφτόμουν ότι αυτή θα μας συσπειρώσει για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Αυτό που βλέπω τώρα, είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για τη συλλογική κοινή προσπάθεια. Έχουν απαξιωθεί στα μάτια των συναδέλφων, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε άλλους κλάδους, οι συλλογικές προσπάθειες. Πρέπει να συμπαρασταθούμε ηθικά στα σωματεία και να τους δώσουμε οδηγίες -όχι με λόγια του αέρα- για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματά τους. Πρέπει να χαράξουμε άξονες, να τους δώσουμε τα φώτα μας με συγκεκριμένα έγγραφα, έτσι ώστε όλοι να χρησιμοποιούμε την ίδια γλώσσα».
Βασίλης Μπάρμπας: «Σε κάθε συμβούλιο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μία «διαμάχη» μεταξύ του μικρού διοικητικού. Και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι εμείς, να ακούμε τη διαμάχη σας. Εμείς στην πόλη μας, ό,τι διαφωνίες έχουμε τις εφκράζουμε μέσα στο Δ.Σ., παίρνουμε απόφαση και είμαστε υποχρεωμένοι -όλοι μας- να δουλέψουμε πάνω σε αυτή.
Το 5μελές στην ΟΒΥΕ, με ό,τι θετικά και αρνητικά έχει, πρέπει να σκύψει πάνω στα προβλήματα του κλάδου, κι εφόσον διαφωνεί ένας συνάδελφος είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει την πλειοψηφία του Δ.Σ. Και όχι να δημιουργεί προβλήματα και τρικλοποδιές προς τους υπόλοιπους, που τέλος πάντων προσπαθούν για το καλό του κλάδου.
Κάποτε έλεγα μπράβο στην Αθήνα που μας φιλοξενεί, που καλύπτει τα έξοδά μας και άλλα πολλά. Διαπιστώνω σήμερα, πως πιθανόν δεν κολλάνε οβυόσημα στις Υπεύθυνες Δηλώσεις. Εμείς βάζουμε 3 οβυόσημα για να ενισχύσουμε τα οικονομικά της ΟΒΥΕ. Βλέπω επίσης ότι κάποιοι σύνδεσμοι έχουν τη δική τους Υπεύθυνη Δήλωση…
Είμαι υπέρ των χορηγιών στην ΟΒΥΕ, και σε ό,τι φέρνει έσοδα στην Ομοσπονδία.
Μιλάμε για τις πιστοποιήσεις και πιθανώς, δεν είμαστε γνώστες του Π.Δ. που έχουμε. Όσο ισχύει το Π.Δ., δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Όταν πάνε να το καταργήσουν, που πολλοί θέλουν να το καταργήσουν (αλλίμονο αν χάσουμε την υπογραφή μας), πρώτα θα βομβαρδιστούμε εμείς σαν διοίκηση και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Πάντως, δεν θα πρέπει να μας φοβίζει κάτι με τη διαδικασία απλούστευσης της αδειοδότησής μας. Να συνεχίσουμε το έργο μας και να συσπειρωθούμε όλοι στην ΟΒΥΕ για το καλό του κλάδου».
Διαδικαστικά ο συν. Κώστας Λάππας από την Αθήνα, είπε ότι είναι ανυπόστατη η κατηγορία που ακούστηκε για τα οβυόσημα, παραπέμποντας όλους στη σχετική επιστολή – απάντηση του συνδέσμου προς την ΟΒΥΕ.
Πριν τη δευτερολογία του πρέδρου και την ψηφοφορία για τις αποφάσεις (δημοσιεύτηκαν στο προηγούμενο τεύχος) σύντομες ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Μεσσηνίας Θεόδωρο Μπομπόνη και το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κορίνθου, Βασίλη Χατζηγεωργίου.
Ο συν. Μπομπόνης διαπίστωσε «φαγωμάρα» στο Δ.Σ., τονίζοντας ότι ορισμένες φορές δεν μπορεί να καταλάβει «τι θέλουμε και τι ζητάμε σαν κλάδος».
Αναρωτήθηκε επίσης, γιατί δεν κατέθεσαν οι σύνδεσμοι -πέραν τεσσάρων- τις προτάσεις τους για το Π.Δ. και είπε ότι το θέμα με την ασφάλιση στον ΟΓΑ και τον ΟΑΕΕ δεν «έκλεισε» θετικά για τον κλάδο.
Αναφέρθηκε επίσης σε διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις προϋπηρεσίες των εμπειροτεχνών και των αποφοίτων σχολών, ενώ έθεσε ερώτημα για το αν υπήρξαν παρεμβάσεις από την ΟΒΥΕ για τη μη διοργάνωση σεμιναρίων που είχαν αποφασιστεί από το ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και το Σύνδεσμό του, για τους καυστήρες.
Ο Βασίλης Χατζηγεωργίου από την Κόρινθο, είπε ότι η απομάκρυνση των μελών από τους συνδέσμους γίνεται για λόγους κομματικοποίησης των τελευταίων, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ από το ΙΚΑ.
Τέλος, ζήτησε μεγαλύτερη προσοχή από τους συνεταιρισμούς στο θέμα των καλύψεων των εγγυήσεων των προϊόντων από την πλευρά των εταιριών.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λακωνίας Σαράντος Πλευρίτης δήλωσε ικανοποιημένος από τη διεξαγωγή της συνεδρίασης και παρότρυνε την ΟΒΥΕ να συνεχίσει τον αγώνα της για το καλό του κλάδου. Ευχαρίστησε δε το Δ.Σ., για την αποδοχή του αιτήματος του Συνδέσμου του για διεξαγωγή της συνεδρίασης στη Σπάρτη.
Χορηγοί της όλης διοργάνωσης ήταν το επιμελητήριο Λακωνίας και ο Συνεταιρισμός «Υδρώ» του νομού.
Κατά την έναρξη των εργασιών του Δ.Σ., σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι πρόεδροι του επιμελητηρίου Λακωνίας και της Ομοσπονδίας των επαγγελματοβιοτεχνών, κ.κ. Κώστας Πανδής και Νίκος Δημητρόπουλος, αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ, κατά το κλείσιμό του, απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ