Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Oι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου

Oι αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου

• Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Λάρισας σε συνεργασία με ΟΒΥΕ και ΕΠΑ Θεσσαλίας
και με χορηγούς το Επιμελητήριο Λάρισας και τις εταιρίες Χαλκόρ, Novart Πηγή, Ariston, Κουρταλίδης – Wilco και Brass Form
• Ενημέρωση για το νέο τοπίο που δημιουργείται στην αγορά και ανταλλαγή απόψεων για θέματα ελέγχου και ασφάλειας των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου

Ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της αγοράς του φυσικού αερίου έτσι όπως διαμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της χώρας μας μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, τέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Λάρισας σε συνεργασία με την ΟΒΥΕ και την ΕΠΑ Θεσσαλίας, την 1η Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας. Στην ημερίδα παρόντες ήταν πολλοί υδραυλικοί από τη Θεσσαλία οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και απόψεις για τα θέματα που παρουσιάστηκαν. 
Βασικός εισηγητής από την ΕΠΑ Θεσσαλίας ήταν ο προϊστάμενος της εταιρίας Παντελής Ρίζος ο οποίος πέρα από την αναφορά του στις αλλαγές που επέρχονται στην αγορά του φυσικού αερίου αναφέρθηκε – απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις – και σε γενικά θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις αερίου και που άπτονται με το επάγγελμα του υδραυλικού. 
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και ο αντιδήμαρχος Λάρισας Δημήτρης Μαυρίδης, ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της τοπικής ομοσπονδίας των ΕΒΕ Δημήτρης Παλαιογιάννης.
Επίσημος χορηγός της ημερίδας ήταν το Επιμελητήριο Λάρισας και χορηγοί ήταν οι εταιρίες: Χαλκόρ, Novart Πηγή, Ariston, Κουρταλίδης – Wilco και Brass Form.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λάρισας Κώστας Σαγώνας μεταξύ άλλων τόνισε:
“Την σημερινή ημερίδα διοργανώνει ο Σύνδεσμος Θερμοϋδραυλικών Λάρισας μαζί με την Κλαδική Ομοσπονδία και με την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Ζητήσαμε από την ΕΠΑ Θεσσαλίας να μας κάνει ενημέρωση για το που βρίσκεται η αγορά του φυσικού αερίου στην περιοχή μας, τι προβλήματα υπάρχουν και εάν υπάρχουν και τι γίνεται με τα τεστ στεγανότητας των εγκαταστάσεων.
Στη Λάρισα το φυσικό αέριο όπως γνωρίζουμε έχει διεισδύσει στα νοικοκυριά σε μεγάλο βαθμό. Όμως πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης και θέλουμε να πιστεύουμε ότι από εδώ και στο εξής οι εγκαταστάσεις πρέπει να γίνονται μόνο από αδειούχους υδραυλικούς. Το λέω αυτό γιατί σήμερα υπάρχει το φαινόμενο της λαθροεγκατάστασης που δυστυχώς εμείς αλλά και κάποιοι άλλοι το ανέχονται…
Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σαν Κλάδος έχουμε σοβαρό πρόβλημα μετά την πτώση της οικοδομής που είναι περίπου στο 80%.
Επισημαίνουμε ότι εάν το 2016 δεν υπάρξει πάταξη του φαινομένου των λαθροεγκαταστατών, θα καταθέσουμε τις άδειές μας και ας τις κρατήσουν στην Περιφέρεια να δούνε τι μέλλει γενέσθαι. Από εκεί θα ξεκινήσουμε …
Η Ομοσπονδία μας τα ξέρει τα προβλήματα και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να επιβιώσουμε”…
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας η νομικός –ασφαλιστική σύμβουλος κα. Θεοδωρίδου παρουσίασε αναλυτικά το θέμα της αστικής επαγγελματικής κάλυψης που προβλέπεται για τους υδραυλικούς στο νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά το επάγγελμα. Επίσης η εκπαιδευτικός – μηχανολόγος Ελένη Περδίκη αναφέρθηκε στη σχολή Μαθητείας ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Λάρισας και ζήτησε από τους υδραυλικούς να απασχολήσουν μαθητές χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση.
Δημοσιεύουμε στη συνέχεια βασικά σημεία από τους χαιρετισμούς των προσκεκλημένων και από τις ομιλίες του Π. Ρίζου και του προέδρου της ΟΒΥΕ Δ. Βαργιάμη.

Οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων

Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας) 
Να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι ο αδειούχος υδραυλικός εγγυάται για την ποιοτική και ασφαλή εγκατάσταση 
Είναι δύσκολα τα πράγματα. Τραγικά δύσκολα. Και αν συνεχιστεί η ίδια πορεία θα είναι δυσκολότερα… Να φανταστείτε ότι στην 1/1/2011 αναλάβαμε την Περιφέρεια με 1680 εργαζόμενους και σήμερα έχουμε 920 σε όλη τη Θεσσαλία με ένα εκατομμύριο πληθυσμό. Μια Θεσσαλία με πάρα πολλά προβλήματα… Ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν Περιφέρεια το κάνουμε. Θέλουμε να γίνουν νέα σχολεία, νοσοκομεία, νέα κέντρα υγείας, νέοι δρόμοι κλπ. για να δουλεύουν όλα τα επαγγέλματα. Αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά. Πρέπει να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Βλέπετε τι γίνεται τόσα χρόνια. Αυξάνονται οι φόροι μειώνονται τα έσοδα. Αυξάνονται οι εργοδοτικές εισφορές αυξάνεται και η μαύρη εργασία. Αυξάνεται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνεται η παραγωγή με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία. Αύξησαν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο και είδαμε το αποτέλεσμα. Απλά πράγματα… Όταν δεν έχεις καμιά σύνδεση με την ζώσα πραγματικότητα, όταν δεν έχεις καθίσει στην ουρά να πληρώσεις παλαιότερα χαρτόσημο και τώρα ΦΠΑ, ή τη ΔΕΗ ή οτιδήποτε άλλο, όλα αυτά σου φαίνονται μακριά και κοιτάς τους αριθμούς, τότε έχεις πρόβλημα. Έχεις πρόβλημα γιατί έχεις να κάνεις με ανθρώπους και με την πραγματικότητα… Κάνε με να μην κλέψω, αφού δεν έχεις ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού δεν μπορείς να με πιάσεις, αφού δεν μπορείς να βάλεις τη νομιμότητα. Βάλε μικρό φορολογικό συντελεστή, 20%, να μην σκέφτομαι να κλέψω. Αν έχω 50% ασφαλιστικές εισφορές, θα πάω σε μαύρη εργασία, για να επιβιώσω.. Τώρα δεν μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για επιβίωση… Πρέπει να πληροφορηθεί ο κόσμος ότι ο αδειούχος υδραυλικός εγγυάται για την ποιοτική και ασφαλή εγκατάσταση. Όταν απευθύνεσαι σε μη αδειούχους οι πιθανότητες για μη σωστή εγκατάσταση και για τοποθέτηση μη ποιοτικών προϊόντων είναι μεγάλες… Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και πήραμε το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης καυστήρων πετρελαίου με αερίου, τρεις περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία και κινήθηκε λίγο η αγορά. Όχι ότι λύθηκε το πρόβλημα. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί για να υπάρχει κυλιόμενη κατάσταση… Από το 2007 μέχρι το 2015 στα έργα του ΕΣΠΑ πλήρωνε το 85% η ΕΕ και το 15% εμείς. Πετύχαμε και πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην ισχύει αυτό και έτσι ήρθε η πρώτη δόση τα 800εκ. πριν δύο εβδομάδες και έρχονται και τα υπόλοιπα μέχρι 1.7 δις.  Το θέμα είναι αν υπάρχει η διαχειριστική δυνατότητα και διοικητική να τρέξουν τα πράγματα γρήγορα. Όπου μπορώ να σας βοηθήσω ως Περιφέρεια αλλά και ως πρόεδρος όλων των Περιφερειαρχών της χώρας θα το κάνω. Το θέμα είναι να προχωρήσει όλη η κοινωνία. Δεν σας το κρύβω, ανησυχώ για το αύριο. Έρχονται δύσκολες μέρες. 

Δημήτρης Μαυρίδης (αντιδήμαρχος Λάρισας) 
Η κατανάλωση του φυσικού αερίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία. 
Θέλω να υπογραμμίσω το πόσο σημαντική είναι για εμάς, για τη δημοτική αρχή, η δουλειά που κάνετε. Θέλω να πω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα θέσουμε θέμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της πόλης. Γι΄ αυτό η κατανάλωση του φυσικού αερίου, μιας φιλικής ενέργειας προς το περιβάλλον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Θα εντατικοποιηθούν οι οποιεσδήποτε εργασίες ώστε να «πριμοδοτηθεί» αυτή η προσπάθεια για παραπέρα διείσδυση του φυσικού αερίου στην πόλη μας.. Καταλαβαίνω τους ενδοιασμούς σας για το επερχόμενο θεσμικό πλαίσιο και τι ανακατατάξεις επιφέρει αυτό στον Κλάδο τον δικό σας. Νομίζω ότι θα πρέπει να είστε έτοιμοι. Πρέπει να ετοιμαστείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και καλύτερα, να θωρακίσετε τα δικαιώματά σας για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ενδεχομένως στρεβλώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά. Παρόλα αυτά ο δρόμος είναι ένας. Ολοένα και μεγαλώνει το κομμάτι της κατανάλωσης ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο και ολοένα και θα υπάρχουν περισσότερες ανάγκες στον κόσμο για νέες συνδέσεις. Η συνεργασία που ξεκινήσαμε με τα τεστ στεγανότητας στα σχολικά συγκροτήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δήμο μας θα συνεχιστεί. Θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί σας και οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν, είμαστε πρόθυμοι να τα ακούσουμε και να συμβάλλουμε όπου μπορούμε στην επίλυσή τους… 

Ρίζος Παντελής (ΕΠΑ Θεσσαλίας) 
Σημαντικές αλλαγές στο χώροτου φυσικού αερίου φέρνει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 
Πριν αναφερθεί στο βασικό θέμα της εισήγησής του σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές στην αγορά του φυσικού αερίου ο κ. Παντελής Ρίζος από την ΕΠΑ Θεσσαλίας στάθηκε εν συντομία σε θέματα που επισημάνθηκαν στην αρχή της ημερίδας. Συγκεκριμένα ο κ. Ρίζος επισήμανε:
• Για το πρόγραμμα επιδότησης που προβλέπει αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου από καυστήρες φυσικού αερίου: 
«Ήταν και είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα απαιτητικό το οποίο τρέχει και ασχολούμαστε εδώ και ένα χρόνο. Το κυνηγήσαμε μαζί με την Περιφέρεια για να δώσει πνοή στην αγορά και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Υπήρχε ένα σημαντικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Θεσσαλίας, αν και η δική μας πρόταση ήταν για μεγαλύτερο ποσό αλλά δεν εισακουσθήκαμε από το υπουργείο. 
Ξέρουμε όλοι τα προβλήματα τα οποία υπήρχαν με το πρόγραμμα αυτό. Είχαμε δύο φορές εκλογές και παγώσανε τα πάντα, περάσαμε στα capital controls τον Ιούλιο και πάγωσε τελείως η αγορά. Υπήρχε δυσπιστία για το πρόγραμμα. 
Θέλω να σας διαβεβαιώσω και το διαπιστώνεται οι περισσότεροι, ότι γίνεται τιτάνια προσπάθεια από την Εταιρία και από τους συναδέλφους για να ανταπεξέλθουμε και να το υλοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 Ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου έγινε εκταμίευση του πρώτου ποσού της πρώτης δόσης της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ για τη Θεσσαλία και 800 χιλιάδων για τη Θεσσαλονίκη και προχωράμε σε γρήγορο έλεγχο φακέλων προκειμένου να εκταμιεύσουμε τα αντίστοιχα ποσά στους ωφελούμενους το συντομότερο δυνατό. 
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ζητήσουμε την εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού για να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του έτους». 
• Για τον τετραετή έλεγχο στεγανότητας των εσωτερικών εγκαταστάσεων: «Έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές, να γίνει ένας φορέας ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για να ελέγχει αυτές τις εγκαταστάσεις. Στις εσωτερικές εγκαταστάσεις στην ουσία έχουμε δύο ελέγχους οι οποίοι πρέπει να γίνονται σε μία τροφοδοτούμενη με φυσικό αέριο εγκατάσταση. 
Ο πρώτος γίνεται ανά τετραετία και αφορά τη στεγανότητα των εγκαταστάσεων όπως ορίζει ο τεχνικός κανονισμός. Ο δεύτερος έλεγχος αφοράν τις σταθερές εστίες καύσης, δηλαδή τη ρύθμιση της καύσης για να δούμε κατά πόσο το μηχάνημα είναι σύμφωνο με αυτά τα οποία απαιτεί η νομοθεσία. 
Για το θέμα της καύσης υπάρχει αρχή η οποία το ελέγχει. Για τον τετραετή έλεγχο δεν υπάρχει κάποια αρχή. Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να πραγματοποιηθούν αυτοί οι έλεγχοι και να θεσπιστεί κάποιος φορέας ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για αυτούς τους ελέγχους. Ο έλεγχός μας, σαν ΕΠΑ, στην ουσία περιορίζεται μέχρι την τροφοδότηση και μέχρι την έκδοση της άδειας χρήσης. Μετά δεν είναι αρμοδιότητα της Εταιρίας να προβεί σε περαιτέρω ελέγχους. 
Παρ΄ όλα αυτά για να ευαισθητοποιήσουμε όλο το καταναλωτικό κοινό, και επειδή είναι θέμα ασφάλειας των εγκαταστάσεων η στεγανότητα, υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ τα τελευταία δύο χρόνια. Δειγματοληπτικά μπαίνουμε στις εγκαταστάσεις, βγάζουμε ένα δείγμα, για να δούμε αν υπάρχει αυτός ο τετραετής έλεγχος. Πέρσι έγιναν 1100 τέτοιοι έλεγχοι, άλλοι 1100 φέτος και την επόμενη πενταετία σχεδιάζουμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό. Το ίδιο γίνεται και στην Θεσσαλονίκη». 
• Για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Θεσσαλία: «Η τροφοδότηση με φυσικό αέριο του Δήμου Φαρσάλων θα πραγματοποιηθεί εντός του 2016. Η Εταιρία από την ίδρυσή της δραστηριοποιείται στη Λάρισα και στο Βόλο. 
Πραγματοποιήθηκε επέκταση στο αστικό δίκτυο της Καρδίτσας και των Τρικάλων το 2008 και το 2009. Πέρσι το φυσικό αέριο έφτασε στον Αλμυρό και προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Στη λογική αυτή το 2016 θα τροφοδοτήσουμε και την πόλη των Φαρσάλων». 
• Για τη θέσπιση μητρώου εγκαταστατών φυσικού αερίου: «Η πρότασή μας ήταν και είναι η δημιουργία από τις αρμόδιες αρχές μητρώου αδειούχων εγκαταστατών φυσικού αερίου. Στόχος είναι να υποχρεώνεται ο καταναλωτής να ανατρέχει σε αυτό το μητρώο που θα είστε όλοι εγγεγραμμένοι για να διαλέξει τους υδραυλικούς για την εκτέλεση των εσωτερικών εγκαταστάσεων». 
Τα νέα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου
Ενημερώνοντας για τις αλλαγές που επέρχονται στον χώρο του φυσικού αερίου στη χώρα μας με το νέο θεσμικό πλαίσιο σχετικό με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας ο κ. Ρίζος μεταξύ άλλων τόνισε:
«Η αγορά του αερίου όπως την ξέραμε στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Θεσσαλονίκης σιγά – σιγά αλλάζει. Μία σύντομη ιστορική αναδρομή θα βοηθήσει να καταλάβουμε όλοι πως ήταν η αγορά αερίου, πως έχει δομηθεί και τι προβλέπεται από εδώ και πέρα. 
Το 1993 ιδρύθηκε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, η ΔΕΠΑ. Το 2000 έγινε διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να ιδρυθούν οι κατά τόπους ΕΠΑ, οι Εταιρίες Παροχής Αερίου, οι οποίες θα αναλάμβαναν την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την εκμετάλλευση των δικτύων εντός συγκεκριμένων περιοχών. Να περπατήσει δηλαδή το αέριο στο αστικό δίκτυο. Η ΔΕΠΑ στην αρχή έχει υλοποιήσει τον βασικό κορμό, το κεντρικό δίκτυο υψηλής πίεσης, και για να ωφεληθεί ο καταναλωτής, προφανώς αυτά τα δίκτυα έπρεπε να αναπτυχθούν. Έγινε λοιπόν ο διεθνής διαγωνισμός, βγήκαν οι στρατηγικοί επενδυτές με το 49%. Στη Θεσσαλία και στη Θεσσαλονίκη ήταν η ιταλική εταιρία ENI και στην Αθήνα ήταν η Shell. Ιδρύθηκαν λοιπόν οι κατά τόπους ΕΠΑ. Έπρεπε βάση της αδείας της οποίας αποκτήσαμε να πάρουμε και να αναπτύξουμε το δίκτυο για να μπορέσει να υπάρξει μια καλή διείσδυση του φυσικού αερίου. Υπήρχαν δηλαδή κάποιες υποχρεώσεις από την άδεια αυτή. Για παράδειγμα εμείς παραλάβαμε στη Θεσσαλία 190 χλμ δίκτυο στη Λάρισα και το Βόλο, δηλαδή υπήρχε μόνο το χαλύβδινο δίκτυο και ένας βασικός κορμός δικτύου. Υπήρχε η υποχρέωση στα πρώτα 7 χρόνια να πάει στα 700 χλμ το δίκτυο. Όχι μόνο τηρήσαμε αυτή την υποχρέωση αλλά συνεχίσαμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα τις επεκτάσεις του δικτύου. Απόδειξη σε αυτό είναι ότι πήγαμε Καρδίτσα, πήγαμε Τρίκαλα, πήγαμε στον Αλμυρό, θα πάμε στα Φάρσαλα και συνεχίζουμε. Έχουμε επενδύσει περίπου 300 εκ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. 
Το 2005 έγινε η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να απελευθερωθεί η αγορά του φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ, που ήταν μια εταιρία, χωρίστηκε στα δύο. Δημιουργήθηκε ο ΔΕΣΦΑ που είναι ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, δηλαδή υπεύθυνος για το κεντρικό δίκτυο και η ΔΕΠΑ που είναι για την εμπορία, δηλαδή έχει τις διακρατικές συμβάσεις για την προμήθεια του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. 
Στις κατά τόπους ΕΠΑ με την ίδρυσή τους το 2000 μετά από διεθνή διαγωνισμό στην συμφωνία υπήρχε η αποκλειστικότητα της διανομής φυσικού αερίου για 30 χρόνια. Αυτό έγινε κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ΕΕ μας έδωσε αυτή την δυνατότητα προκειμένου να αναπτυχθούν τα δίκτυα, διότι η Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί ως αναδυόμενη αγορά… 
Ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός νόμος 4336 του 2015 που ψηφίστηκε στις 13 του περασμένου Αυγούστου, έχει κάποιες συγκεκριμένες υποχρεώσεις αναφορικά με την αναμόρφωση και της αγοράς του φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΠΑ Θεσσαλίας όπως τη γνωρίζετε σήμερα σε δύο χρόνια στην ουσία δεν θα υφίσταται. Θα έχει αλλάξει τελείως το καθεστώς και όλη η αγορά… Πρακτικά δηλαδή θα ιδρυθεί μια εταιρία που θα λέγεται Εταιρία Διανομής Αερίου που θα είναι υπεύθυνη για τα δίκτυα που θα μας φέρουν το αέριο από το σημείο το οποίο παραλαμβάνουμε εμείς εδώ στη Θεσσαλία, μέχρι τον μετρητή του καταναλωτή. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει και μια άλλη εταιρία η οποία θα είναι εμπορική, μπορεί να λέγεται ΕΠΑ ή κάπως αλλιώς, με την οποία θα συμβληθεί ο καταναλωτής και θα συνάψει μια σύμβαση προμήθειας. Επίσης θα μπορούν να υπάρξουν σταδιακά και άλλες τέτοιες εταιρίες. Άρα πρακτικά σημαίνει ότι από 1/1/17 εμείς πρέπει να έχουμε «σπάσει» σε δύο εταιρίες, και στο χώρο θα μπουν και άλλες εμπορικές εταιρίες και οι καταναλωτές πλέον θα λέγονται «επιλέγοντες καταναλωτές» Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει τον προμηθευτή του. Ήδη από τη ψήφιση του νόμου οι βιομηχανικοί καταναλωτές είναι επιλέγοντες. Δηλαδή μια βιομηχανία μπορεί να πάρει αέριο όχι από την ΕΠΑ κατά αποκλειστικότητα αλλά και από άλλο προμηθευτή. Από 1/1/17 ανοίγει η αγορά στους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές και από 1/1/18 ανοίγει η αγορά σε όλους τους οικιακούς και τους μικρούς εμπορικούς. Δηλαδή ο καταναλωτής θα μπορεί να πάει να αγοράσει αέριο από όποιον προμηθευτή επιθυμεί. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι πρόκειται να συμβεί αποτελεί η αγορά των τηλεπικοινωνιών που ήδη βρίσκεται σε ώριμο στάδιο.
Σήμερα κάποιος για το τηλέφωνο στο σπίτι του έχει κάνει συμβόλαιο με τον ΟΤΕ, άλλος με την FORTHNET, την VODAFON κ.ά. Παρόλα αυτά ουσιαστικά, κατά 90% χρησιμοποιούν τα δίκτυα του ΟΤΕ. Δηλαδή οι άλλες εταιρίες μισθώνουν αυτά τα δίκτυα. Με την ίδια λογική θα μπορεί κάποιος να μισθώνει, θα καταβάλλει ένα τέλος, στην εταιρία διανομής αερίου που θα υπάρχει εδώ στην περιοχή. 
Οι ίδιοι άνθρωποι θα είμαστε, απλώς θα σπάσουμε σε δύο εταιρίες. Αλλά για τη σύμβαση προμήθειας μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αέριο είτε από την ΕΠΑ, η οποία θα υπάρχει, είτε από άλλη εταιρία που θα δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό… Αυτές οι μεγάλες αλλαγές οι οποίες θα γίνουν, σε αυτές εργαζόμαστε και εκτός της καθημερινότητάς μας έχουμε και αυτό το πλαίσιο το οποίο πρέπει να τηρήσουμε με ιδιαίτερα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Γι΄ αυτό ζητούμε και την υπομονή σας και την κατανόησή σας, διότι οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε που θα τρέχουμε, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε. Σκεφτείτε ότι παλιότερα όταν ήταν να βγει αυτός ο νόμος θα έδινε ένα περιθώριο δυόμιση – τριών ετών και τώρα με τον καινούργιο όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε ενάμιση χρόνο. Φανταστείτε δηλαδή μια εταιρία η οποία υπάρχει και έχει στηθεί, οι δομές της, οι διαδικασίες της, τα συστήματά της, όλα αυτά πρέπει να σπάσουν στα δύο μέσα σε αυτόν το χρόνο προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στο καινούργιο πλαίσιο το οποίο θεσπίζεται. 
Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακό. Αν γίνει με τον σωστό τρόπο θα προωθηθεί ο ανταγωνισμός, θα υπάρξουν και διαφορετικές δραστηριότητες από εκεί και πέρα, τις οποίες θα μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε και εμείς και εσείς από την πλευρά σας. Οι νέες συνδέσεις θα γίνονται πάλι από την Εταιρία Διανομής με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται, από εκεί και πέρα στην προμήθεια θα μπουν και άλλα πράγματα διότι ο ανταγωνισμός, λογικά θα κινήσει την αγορά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως γίνεται και στο εξωτερικό. Οι αλλαγές θα είναι πάρα πολύ γρήγορες και νομίζουμε ότι στο πλαίσιο συνεργασίας οφείλουμε να σας ενημερώσουμε και να έχετε μία γνώση για το πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή στην αγορά ενέργειας στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Δημήτρης Βαργιάμης, προέδρος της ΟΒΥΕ
Aναγκαία η δημιουργία μητρώου συντελεστών φυσικού αερίου
Κύριε εκπρόσωπε της ΕΠΑ εύχομαι να βγάλουμε θετικά αποτελέσματα και από ότι κατάλαβα από την ομιλία σας, μάλλον συμμερίζεστε την απόφαση της γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας για δημιουργία μητρώου συντελεστών φυσικού αερίου.
Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομική, κοινωνική, κρίση θεσμών και κρίση αξιών. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εμποδίσει να σταθούμε όρθιοι, να αγωνιστούμε, να σκεφτούμε περισσότερο και κυρίως να σκεφτούμε διαφορετικά. Γνωρίζω πολύ καλά επειδή κατασκευάζω εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, ότι είχαμε μέσα στο μυαλό μας όλοι μας ότι με το που θα έρθει το φυσικό αέριο θα έχουμε δουλειά, θα μπορέσουμε να ανασάνουμε οικονομικά, να επιβιώσουμε, να ζήσουμε. Δυστυχώς δεν έγιναν όλα αυτά. Κάνοντας μια αναδρομή πολύ γρήγορα θα σας καταθέσω τι έγινε.
Δημιουργήθηκε μια αγορά εργασίας που αφορά το φυσικό αέριο και έπεσαν όλοι με τα μούτρα. Λόγω της μεγάλης ύφεσης, της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στη χώρα όλοι θέλησαν δουλέψουν στο φυσικό αέριο. Στη Θεσσαλονίκη ξεφύτρωναν οι εταιρίες σαν τα μανιτάρια. Βέβαια η πλειονότητα αυτών σήμερα έχει κλείσει, γιατί πολύ απλά έμπαιναν στην αγορά κτυπούσαν τις τιμές, χαντάκωναν την αγορά και σε 5 – 6 μήνες έκλειναν γιατί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν.
Νομίζουν ότι θησαυρίζουμε εμείς που εργαζόμαστε σαν υδραυλικοί. Αυτή η αντίληψη υπάρχει. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Σήμερα στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου μας δίνουν ένα μικρό κομμάτι στη δουλειά μας, αλλά αυτό ουσιαστικά δεν μας αρκεί. Υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα με το ποιος υπογράφει στις εγκαταστάσεις και ποιος δουλεύει. Εκτός από την υπογραφή υπάρχει και μια πραγματικότητα. 
Πίσω από τις υπογραφές δουλεύουν άνθρωποι χωρίς ασφάλεια, δουλεύουν άνθρωποι με πολύ χαμηλά ημερομίσθια, η εκμετάλλευση οργιάζει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΕΠΑ είναι καλυμμένη συνάδελφοι, με τρεις υπογραφές. Έχω εδώ μπροστά μου τον εσωτερικό κανονισμό δικτύων θέρμανσης. 
Στην τεχνική έκθεση που κατατίθεται με το πέρας των εργασιών πρέπει να υπάρχουν τρεις υπογραφές, του μελετητή (επιβλέποντα), του εγκαταστάτη και του συντηρητή. Από αυτές τις τρεις τις υπογραφές εμείς, κάποιοι από εδώ μπορεί να έχουμε δικαίωμα να βάζουμε την μία, το πολύ δύο. Αν είσαι μηχανολόγος με βάση τα επαγγελματικά δικαιώματα έχεις δικαίωμα να κάνεις και μελέτη, έχεις δικαίωμα να κάνεις και εγκατάσταση και συντήρηση. Ποια είναι όμως η ειδοποιός διαφορά; 
Μελέτη έχεις το δικαίωμα να πραγματοποιήσεις εφόσον έχεις κάνει έναρξη στο ΤΣΕΜΕΔΕ, έχεις γραφτεί στο ΤΕΕ κοκ. 
Για να κάνεις εγκατάσταση όμως πρέπει να έχεις γραφτεί στην εφορία στον αντίστοιχο ΚΑΔ όπως και στη συντήρηση στον αντίστοιχο ΚΑΔ. Αυτά η ΕΠΑ δεν μπορεί να τα ελέγξει. Είναι κατοχυρωμένη. Εμείς τι λέμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα; Επειδή έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι υπογράφουν χωρίς να έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, κάποιοι μηχανολόγοι, υπογράφουν σαν εγκαταστάτες. 
Η πρότασή μας για μια διέξοδο σε αυτό το πρόβλημα είναι η τελευταία απόφαση που πήρε γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας μας. Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο συντελεστών φυσικού αερίου, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σχέση με αυτό το καύσιμο. Ο μελετητής, ο επιβλέπων, ο εγκαταστάτης και ο συντηρητής. Αυτό το μητρώο θα υπάρχει στο υπουργείο Ανάπτυξης, θα συνδέεται με τις οικονομικές υπηρεσίες, την εφορία. Παράλληλα θα συνδέεται με τις κατά τόπους ΕΠΑ. Από εκεί λοιπόν η κάθε ΕΠΑ θα μπορεί να δει αν ο αντίστοιχος επιτηδευματίας, εγκαταστάτης επιβλέπων ή συντηρητής έχει το δικαίωμα να κατασκευάσει εγκαταστάσεις, να συντηρήσει ή να κάνει μελέτες. Και ανάλογα θα αποδέχεται την τεχνική έκθεση ή όχι. 
Πιστεύω ότι αν πραγματοποιηθεί αυτό, και εδώ θέλω να πάρει θέση και η ΕΠΑ αν είναι θετική σε αυτή την πρόταση, θα μας λύσει κάποια προβλήματα, όχι ότι θα μας λύσει και το πρόβλημα της ανεργίας. 
Για τους επανελέγχους. Υπήρξε από ότι κατάλαβα μια πρόταση για τη δημιουργία φορέα ελέγχου των εσωτερικών εγκαταστάσεων με βάση τον τεχνικό κανονισμό στην παράγραφο 3.1.7. «έλεγχος λειτουργίας εγκατάστασης και συντήρησης αυτής» αναφέρεται συγκεκριμένα: 
«Εφόσον σε λειτουργούσα εγκατάσταση η οποία από την εταιρία αερίου έχει διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις που αποσκοπούν στην ασφάλεια λειτουργίας της εγκατάστασης, στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να αποκατασταθούν εντός χρονικού διαστήματος που ορίζει η εταιρία φυσικού αερίου». Άρα υπεύθυνη για το αν τηρείται ο κανόνας του επανελέγχου είναι καθαρά η εταιρία φυσικού αερίου. Το λέει ξεκάθαρα. Η επόμενη παράγραφος, λέει: «Αν από την εταιρία αερίου κριθεί ότι υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας ελλείψεων ή παραλείψεων τότε η εταιρία αερίου μπορεί να διακόψει την παροχή αερίου αυτομάτως όλης της εγκατάστασης». Ξεκάθαρα λοιπόν την ευθύνη για τον επανέλεγχο τον έχει η εταιρία. Το λέει ο τεχνικός κανονισμός. Άρα νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί φορέας. Πρέπει η ΕΠΑ να στείλει επιστολές στους καταναλωτές των οποίων οι εγκαταστάσεις έχουν συμπληρώσει τετραετία, να κάνουν τον επανέλεγχο. Από κει και πέρα υπάρχει το τεστ στεγανότητας. Εδώ κάποιοι υπογράφουν σαν εγκαταστάτες, ενώ έχουν καταθέσει τις άδειές τους και έχουν κάνει παύση εργασιών. Η ΕΠΑ αν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας θα πρέπει μέσα από τα Σωματεία και τα Επιμελητήρια να καταγράψει αυτούς που έχουν το δικαίωμα να κάνουν επανελέγχους, που έχουν τις απαιτούμενες άδειες και να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας για συνεχή ενημέρωση αυτών των καταστάσεων. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι οι διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών έχουν το μητρώο όσων άλλαξαν τις άδειές τους σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο ΠΔ 112/12 και είναι πλέον νόμιμοι. 
Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που δεν αντικατέστησαν τις άδειές τους, έχουν μικρές άδειες, ή δεν είναι σε ισχύ, ή δεν είναι θεωρημένες κλπ. Άρα οι μόνες έγκυρες άδειες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι αυτές που έχει το μητρώο της κάθε Περιφερειακής Διεύθυνσης… Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και τα στοιχεία που έχουν τα επιμελητήρια για να δούμε ποιοι μπορούν νόμιμα να εμπλακούν σε εργασίες που αφορούν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου. Οι αρμόδιοι του υπουργείο Ανάπτυξης στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μας είχαν διαβεβαίωσαν ότι το μητρώο τεχνικών επαγγελμάτων είναι έτοιμο και θα λειτουργήσει άμεσα. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να λύσουμε οριστικά το «πρόβλημα» που έχουμε με τις υπογραφές που μπαίνουν στα πιστοποιητικά των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου…
Όσον αφορά το περιβόητο πρόγραμμα των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση του καυσίμου από πετρέλαιο σε αέριο εμάς δεν μας κάλεσαν οι αρμόδιοι να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση… Στείλαμε μια επιστολή, που αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου συμπυκνωμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να επιδοτηθούν ξεχωριστά γιατί όπως γνωρίζετε οι συμβατικές μονάδες φεύγουν από την αγορά. Οι εταιρίες έχουν σταματήσει να παράγουν, αυτές που είναι στην αγορά θα πουληθούν και μετά τέλος, θα υπάρχουν μόνο μονάδες συμπυκνωμάτων… 
Η Ομοσπονδία μας προσπαθεί να βρει τρόπους και δρόμους να δώσει λύση στα προβλήματά μας. Δεν συμμετέχουμε στη διοίκηση για να εξυπηρετήσουμε κάποιο κομματικό συμφέρον, ούτε για ίδιον όφελος. Είμαστε εκεί για να υπηρετήσουμε τον συνάδελφο…

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως ΟΒΥΕ