Αρχική » Περιεχόμενα » Σχόλια » Νερό και υγεία…

Νερό και υγεία…

Mέσα σε κλίμα οικονομικής ανασφάλειας γιορτάζεται φέτος, στις 22 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το σύνθημα της φετινής παγκόσμιας ημέρας είναι: «Καθαρό νερό για υγιή κόσμο».
Η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας νερού, έχει στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων για την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η χρήση του νερού στις μέρες μας έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ποιότητα ζωής, χωρίς πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε στη ροή της καθημερινότητας.
Η δυνατότητα άμεσης και απρόσκοπτης χρήσης νερού άριστης ποιότητας θεωρείται ένα αγαθό απόλυτο, απαραίτητο για την καθημερινή διαβίωση.
Δυστυχώς, όμως, στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και στη θεοποίηση του κέρδους, αυτό το αγαθό σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας εμπορευματοποιείται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ το 37% στερείται τις απολύτως στοιχειώδεις υγειονομικές εγκαταστάσεις.
Η κατάσταση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι ανησυχητική, καθώς το νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, και επισημαίνεται ότι: αποτελούν τους δύο κυριότερους παράγοντες που κοστίζουν τη ζωή σε παιδιά.
«Εκτιμάμε ότι 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας κάποιας ασθένειας που συνδέεται με την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού», δήλωσε στέλεχος της Unicef.
Και για να δούμε τι συμβαίνει στη χώρα μας, θα αναφερθούμε στην παρουσίαση που έγινε στις 15 Μαρτίου της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, τέσσερις ποταμοί (Κηφισός, Ασωπός, Καλαμάς και Πηνείος), μία λίμνη (Κορώνεια) και οκτώ παράκτιες περιοχές, καταστρέφονται από τη ρύπανση. Όμως και στα υπόγεια νερά, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Από τα 236 κύρια συστήματα υπόγειων νερών της χώρας, οι 110 υδροφόροι ορίζοντες δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν καλή ποιότητα ούτε επαρκή ποσότητα νερού τα επόμενα χρόνια.
Επισημαίνεται επίσης ότι στους οικισμούς μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων μόλις το 28% των μονάδων επεξεργασίας αστικών λυμάτων έχει υλοποιηθεί. Έτσι, ανεπεξέργαστα λύματα καταλήγουν σε υδάτινους αποδέκτες.
Σε αρκετές περιπτώσεις οι διάφορες πηγές πόσιμου νερού έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο για ποικίλους λόγους όπως, η υψηλή συγκέντρωση νιτρικών εξαιτίας της κατάχρησης αζωτούχων λιπασμάτων, ρύπανση από βιομηχανικές δραστηριότητες κ.ά.
Παράλληλα μεγάλα προβλήματα προκύπτουν και από τις υπεραντλήσεις υδάτων για άρδευση αφού σε πολλές περιοχές της χώρας μας, παρατηρείται μεγάλη μείωση της στάθμης των νερών, με διείσδυση θαλάσσιου ύδατος σε υδροφόρους ορίζοντες.
Το παρήγορο είναι, ότι όλα αυτά τα προβλήματα με την ποιότητα του πόσιμου νερού, έχουν ευαισθητοποιήσει ένα σημαντικό αριθμό συμπατριωτών μας που με κινητοποιήσεις ζητούν από το κράτος να μεριμνήσει για παροχή υγιεινού πόσιμου νερού.
Χαρακτηριστκό παράδειγμα αποτελούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων για την επικίνδυνη μόλυνση που διαπιστώθηκε στον Ασωπό.
Νίκος Χαβιέρης

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σχόλια