Αρχική » Αφιερώματα » Ηλιακοί συλλέκτες με σωλήνες κενού » ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Υψηλές αποδόσεις με τεχνολογία MAG

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Υψηλές αποδόσεις με τεχνολογία MAG

enegrtexniki

enegrtexnikiΣτην Ελλάδα έχει αναπτυχθεί για την ηλιακή ενέργεια η τεχνολογία MAG, διαστημική τεχνολογία κενού, με σωλήνα κενού τριών τοιχωμάτων (μεγάλης διαμέτρου) στην εστία ημικυλινδρικού παραβολοειδούς ανακλαστήρα, σταθερού προσανατολισμού (μη κινουμένου).
Έτσι καθ’όλη τη διάρκεια της ημερήσιας ηλιοφάνειας, όλες οι εστίες πίπτουν στην παράπλευρη επιφάνειά του, εντός του υαλοσωλήνα με το υψηλό κενό, μεταλλικού σωλήνα, που είναι κι’ επενδεδυμένος με την καλύτερη επιλεκτική επιφάνεια μαύρου τιτανίου, με την μεγαλύτερη απορρόφηση της θερμικής ακτινοβολίας (υπέρυθρου) α= 95%-97% και τον μικρότερο συντελεστή επανεκπομπής Σ= 2-3% (απώλειες ακτινοβολίας).
Έτσι εξασφαλίζουμε υψηλές αποδόσεις σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργίας, είτε σε χρήσεις ζεστού νερού, χρήσεως κατοικιών (με ηλιακούς βραστήρες αυτόματης θερμοστατικής μείξεως) – ξενοδοχείων – νοσοκομείων ή θερμάνσεως κατοικιών (είτε με ενδοδαπέδια θέρμανση, είτε με σώματα καλοριφέρ, με συλλέκτες ανοικτού κυκλώματος και με συμμετοχή σε αποθήκευση ζεστού νερού 20lit/MAG), είτε βιομηχανικές χρήσεις – κλιματισμούς και αφαλατώσεις (με συλλέκτες MAG κλειστού κυκλώματος).
Όλα έχουν επιτυχή λειτουργία επί 12ετία, στις χρήσεις ζεστού νερού, με άριστα αποτελέσματα (όπως π.χ. οικονομία 95%, σε ξενοδοχείο Κρήτης 700 κλινών, στο ενεργειακό πρόγραμμα 2000-2004, για το 6μηνο θερινής λειτουργίας και αποδεδειγμένο από τηλεμετρήσεις του ΚΑΠΕ). Η δε αξιοπιστία του κενού με τη διαστημική τεχνολογία έχει ξεπεράσει με τις αρχικές εφαρμογές μας την 20ετία.
Σκεφθείτε τώρα, ότι λόγω του σωστού παραβολοειδούς σταθερού ανακλαστήρα και καθώς αραιώνουν μεταξύ τους για να μην σκιάζει το ένα κάτοπτρο το άλλο, μπορούμε στο διάκενο να τοποθετήσουμε υπό κατάλληλη γωνία κλίσεως, επίπεδο ενισχυτικό κάτοπτρο, το οποίο θα αυξάνει την προσπίπτουσα ακτινοβολία, κατά 50% τις ώρες περί το solar noon (10:30 με 15:00) στον όπισθεν και παράλληλα τοποθετημένο ηλιακό συλλέκτη MAG+.
Έτσι αυξάνουμε την απόδοση αυτών των συλλεκτών κατά 50%! Δηλαδή, αν η μέση θερινή απόδοση στην Ελλάδα είναι 4.300 Kcal/ MAG+ * ημέρα, το ενισχυμένο, θα αποδίδει:
1,5 x 4.300 Kcal/ MAG+ * ημέρα = 6.450 Kcal/ MAG+ * ημέρα.
energeiaki
Βέβαια, για να επιτυγχάνεται η επισκεψιμότητα σ’ όλες τις θέσεις για το σέρβις, η τοποθέτηση των ενισχυτικών επιπέδων κατόπτρων θα τοποθετούνται σε μία ομάδα κεντρικής εγκατάστασης με συλλέκτες MAG, σε ποσοστό 40% κάλυψη, άρα αυτής της ομάδας η μέση ημερήσια θερινή αύξηση της απόδοσης γίνεται κατά Q = 0.40 x 0.50 x 4.300 Kcal/ MAG+ * ημέρα = 860 Kcal/ MAG+ * ημέρα και άρα η ομάδα θα αποδίδει:
4.300+ 860 = 5.160 Kcal/ MAG+ * ημέρα.
Αυτό για να το αποδώσουν οι άλλοι συλλέκτες της αγοράς, θα πρέπει να καλύψουν και μεγάλες επιφάνειες εγκατάστασης, αλλά θα είναι και πολλαπλάσιου κόστους! Όμως η τεχνολογία MAG εξελίχθη και στους συλλέκτες MAG υπέρθερμου ατμού 280°C και 12,5 BAR, ώστε να δυνάμεθα να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με ατμοτουρμπίνες και με τους συμπυκνωτές (condensers) του ατμού να παράγουμε και πολλαπλάσιες ποσότητες θερμικής ενέργειας με αποσβέσεις στα 3 έτη.
Επίσης, τώρα εξελίσσεται κι ο MAG φωτοβολταϊκός συλλέκτης κυλινδρικής μορφής με συγκεντρωτικές κυψέλες (cells) στις εστίες του σταθερού (μη κινουμένου) παραβολοειδούς ανακλαστήρα, υδρόψυκτες δε, ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια παράλληλα με θερμική ενέργεια και καταλαμβάνοντας το 40% του χώρου περίπου των λοιπών συστημάτων.
Η τεχνολογία MAG κάνει διεθνείς επιτυχίες παντού και μας κάνει υπερήφανους σ΄αυτές τις κατηφείς για τη χώρα μας ώρες!