Αρχική » Αφιερώματα » Ηλεκτρικοί λέβητες » Ηλεκτρικοί λέβητες

Ηλεκτρικοί λέβητες

Από την περίοδο που ήμουν σπουδαστής στο ΕΜΠ είχα μάθει μια αλήθεια.
Ότι από 1 KWh ενέργεια οποιουδήποτε καυσίμου παράγουμε πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Απώλειες σε KWh ηλεκτρικής ενέργειας έχει και όλο το δίκτυο μεταφοράς και διανομής μέχρις ότου φτάσουμε στην συσκευή μετατροπής της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμική (ηλεκτρική θερμάστρα, boiler ή ηλεκτρικός λέβητας –κλασικός ή ιόντων).
Άρα οι συσκευές που προανέφερα, συσκευές που 1KWh ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπουν σε 1KWh θερμικής είναι αντιοικονομικές.
Είναι σωστή αυτή η άποψη;
Όχι ακριβώς. Είναι απόλυτα σωστή από την πλευρά εκμετάλλευσης της ενέργειας. Όχι όμως από οικονομικής.
Γιατί; Μα γιατί δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος του καυσίμου που χρησιμοποιούμε σε ένα σπίτι και σε ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Και το γεγονός ότι στα ηλεκτρικά δίκτυα υπάρχουν ώρες πολύ χαμηλής κατανάλωσης που συμφέρει στις εταιρίες να πωλούν περισσότερη ενέργεια σε χαμηλότερη τιμή (νυκτερινά τιμολόγια).
Υπάρχουν χώρες, όπως η Νορβηγία ή ο Καναδάς, που βασίζουν την ηλεκτροπαραγωγή τους σχεδόν αποκλειστικά σε υδατοπτώσεις. Κόστος του καυσίμου (νερό) μηδενικό.
Μόνον η απόσβεση του κόστους κατασκευής του κατάλληλου φράγματος επιβαρύνει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι περίεργο λοιπόν που η Νορβηγία πρωτοστατεί στην Ευρώπη στην ηλεκτρική θέρμανση με ηλεκτρικά πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας, στους ηλεκτρικούς λέβητες κλπ;
Στη Ελλάδα τι γίνεται;
Για ηλεκτροπαραγωγή έχουμε ένα φθηνό καύσιμο (τον λιγνίτη), λίγες σχετικά με άλλες βόρειες χώρες υδατοπτώσεις και πρόσφατα πανάκριβες ΑΠΕ. Γιατί, προσοχή, 1 KWh από φωτοβολταϊκό σύστημα κοστίζει 3-4 φορές περισσότερο από ότι από λιγνίτη. Λόγω του νυκτερινού τιμολογίου μια περίοδο στην δεκαετία του ΄80 έγινε της μόδας η θέρμανση με θερμοσυσσωρευτές, μια μόδα που ξεφούσκωσε λόγω διαφόρων μειονεκτημάτων της αλλά και της μηδενικής ουσιαστικά οικονομίας μιας μέσης οικογένειας.
Σήμερα, αναζητώντας και στη χώρα μας εναλλακτικές προτάσεις για θέρμανση χωρίς πετρέλαιο, εμφανίστηκε και η λύση του ηλεκτρικού λέβητα. Και πάλι για να έχει οικονομική ωφέλεια η οικογένεια πρέπει να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατό το νυκτερινό τιμολόγιο, με την εγκατάσταση όχι μόνον ηλεκτρικού λέβητα αλλά και κάποιου μεγάλου δοχείου αποθήκευσης και χρήση συστημάτων θέρμανσης με χαμηλή θερμοκρασία (ενδοδαπέδια θέρμανση ή F.C.U.).
Που οφείλεται αυτό; Μα όχι απλά στο κόστος του καυσίμου αλλά στους φόρους. Με τους φόρους του 2007 ή του 2008 το πετρέλαιο θα κόστιζε περί το 0,70 ευρώ το λίτρο. Όμως από Οκτώβριο το πετρέλαιο θα κοστίζει 1,40 δηλαδή το διπλό. Για πόσο όμως καιρό; Δυστυχώς για πολλά χρόνια ακόμη.
Η ηλεκτρική ενέργεια από την άλλη πλευρά;
Ακολουθείται μια πολιτική που οδήγησε την ΔΕΗ να παρουσιάσει ζημιές το 2011.
Πόσο θα μείνει η τιμή στα σημερινά χαμηλά επίπεδα όταν προστίθενται καθημερινά πολλά φωτοβολταϊκά πάρκα των οποίων το κόστος όπως έγραψα προηγουμένως είναι πανάκριβο;
Πάντως για πολλά χρόνια δεν θα ξαναγίνει, όπως εκτιμάται, η θέρμανση πετρελαίου πολύ φθηνότερη από την ηλεκτρική.
Τώρα εκτός από το κόστος λειτουργίας, ο ηλεκτρικός λέβητας έχει και άλλα προσόντα.
Ανέκαθεν όλα τα καθαριστήρια – σιδηρωτήρια σε ισόγεια πολυκατοικιών χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς ατμολέβητες ανεξαρτήτου κόστους λειτουργίας.
Δεν είχαν δυνατότητα κατασκευής καπνοδόχου για να εγκαταστήσουν ένα λέβητα πετρελαίου. Επί πλέον ο λέβητας πετρελαίου μαζί με τον αντίστοιχο καυστήρα κοστίζουν πολύ περισσότερο από τον ηλεκτρικό.
Σε ένα εξοχικό σπίτι λοιπόν όπου η θέρμανση λειτουργεί ελάχιστα το χειμώνα γιατί να βάλει κανείς έναν λέβητα πετρελαίου αφού είναι πιο συμφέρουσα λύση ο ηλεκτρικός λέβητας;