Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » Σύνδεσμοι » Η σημασία του νερού για τη ζωή μας – τρόποι εξοικονόμησης

Η σημασία του νερού για τη ζωή μας – τρόποι εξοικονόμησης

Η εισήγηση – ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Υδραυλικών Κοζάνης Ιορδάνη Παπαδόπουλου στην ημερίδα με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου.


Αγαπητοί συμπολίτες, φίλοι και φίλες
Ξεκινώντας τη σημερινή μας εκδήλωση, θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην ημερίδα μας.
Θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης όπως γνωρίζετε, με αφορμή τον ετήσιο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, είναι να αναδείξουμε τη σημασία της ύπαρξής του για τη ζωή μας, την ανάγκη μιας πιο ορθολογικής διαχείρισής του, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας (φορέων και πολιτών) γύρω από τη χρήση του και την παρουσίαση μιας σειράς καθημερινών πρακτικών που βοηθούν στην εξοικονόμησή του.
Η ύπαρξη του νερού στον πλανήτη μας είναι ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα, διότι είναι προϋπόθεση για την επιβίωση όχι μόνο του άνθρωπου, αλλά και κάθε ζωντανού οργανισμού.
Χωρίς αυτό δεν υπάρχει πλανήτης, δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει άνθρωπος. Το νερό είναι η ίδια η ουσία της ζωής.
Η ζωή του ανθρώπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το νερό. Το πίνουμε, το χρησιμοποιούμε για την επιβίωσή μας, το χρησιμοποιούμε για τη σωματική μας καθαριότητα, και οι ευεργετικές του ιδιότητες συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό ενώ φθάνει μέχρι και το 90% στα κύτταρα έχοντας παράλληλα και πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας, όπως:
– Είναι ουσιώδες για τη ζωή γιατί μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς.
– Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
– Αποτελεί το 22% των οστών και δυναμώνει τις αρθρώσεις.
– Προστατεύει τα ζωτικά μας όργανα ενώ παράλληλα βοηθά το μεταβολισμό μας.
– Βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους κ.α.
Ενδεικτικά ένας οργανισμός χρειάζεται καθημερινά 2 λίτρα νερό για την σωστή λειτουργία του.
Το νερό δεν έχει ευεργετική επίδραση μόνο στον οργανισμό του ανθρώπου αλλά και στη ζωή του. Οι άνθρωποι πάντοτε κατοικούσαν και εργάζονταν μόνο εκεί που είχε νερό. Κύρια χρήση του ήταν επίσης και η άρδευση των καλλιεργειών τους. Έτσι οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι το νερό δεν ήταν ένα πολύτιμο αγαθό μόνο για να το πίνουν αλλά και για να μπορούν να αναπτύξουν τις καλλιέργειές τους.
Το νερό ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των αγαθών που όσο αυτονόητη και δεδομένη θεωρείται η ύπαρξή του, τόσο επώδυνη γίνεται η έλλειψή του. Το εφιαλτικό σενάριο της έλλειψης πόσιμου νερού, είναι από καιρό πραγματικότητα για εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη μας, κυρίως στην Αφρική και την Ασία:
– Δύο στους δέκα ανθρώπους του πλανήτη μας δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 4000 παιδιά κάθε χρόνο.
– Τέσσερις στους δέκα δεν διαθέτουν έστω και στοιχειώδες σύστημα διάθεσης λυμάτων.
– 35.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα λόγω έλλειψης πόσιμου νερού αλλά και από τις συνέπειες της ρύπανσης των υδάτινων πόρων.
Με βάση αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε όλοι μας το μέγεθος του προβλήματος, που ίσως στο μέλλον λόγω της αυξανόμενης ζήτησης να αποτελέσει στοιχείο ανταγωνισμού στις επόμενες γενιές ανάμεσα σε γειτονικές χώρες.
Στη χώρα μας βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά λόγω της θέσης της και των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν. Αυτό ισχύει βέβαια για την ηπειρωτική χώρα γιατί στα νησιά έχουν ήδη παρατηρηθεί φαινόμενα έλλειψης νερού με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης του εμφιαλωμένου νερού.
Ο τρόπος και οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες περνάει για να φτάσει στις βρύσες μας, η αύξηση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, οι ενδεχόμενες κοινωνικές διαμάχες και εάν το νερό μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμη “εμπόρευμα” ή πρέπει να θεωρείτε “κοινωνικό αγαθό” είναι κάποια από τα ερωτήματα και ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν.
Η έλλειψη και η υποβάθμιση του νερού αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας και για αυτό η ανάγκη εξοικονόμησης του αναγνωρίζεται πλέον ως μία κεντρική προτεραιότητα διεθνώς και ως βασική αρχή και ιδέα που καλείται να διαχυθεί στην κοινωνία μας.
Εξοικονόμηση νερού, λοιπόν, αφού πρώτα κατανοήσουμε γιατί το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή μας, από πού έρχεται και πως χρησιμοποιείται διαμέσου των αιώνων, τι τελικά προκαλεί η έλλειψη και η υποβάθμισή του και αφού τελικά διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην προσπάθεια, αλλά υπάρχουν πολλές δυνατότητες και πολλά παραδείγματα γύρω μας, όπου οι πολίτες νοιάζονται, προσέχουν και εν τέλει έχουν κάνει τρόπο ζωής την εξοικονόμηση του νερού.
Είναι ανάγκη λοιπόν, να διαμορφώσουμε μία νέα κουλτούρα γύρω από το νερό που θα διασφαλίζει ότι η καθημερινή χρήση και κάλυψη των αναγκών μας δεν θα πρέπει να αγνοεί την υποχρέωση για περαιτέρω ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση νερού.
Είναι καιρός να εφαρμόσουμε μία νέα πολιτική στη διαχείριση του νερού. Να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν, να διδαχτούμε από τα καλά παραδείγματα, να υιοθετήσουμε προτεραιότητες όπως η εξοικονόμηση, η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των λεγόμενων “γκρίζων νερών” και η συλλογή βρόχινου νερού.
Σε αυτήν την κατεύθυνση πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, ο ενεργός ρόλος και η συμμετοχή των πολιτών.
Θεωρώ ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου ουσιαστικό ρόλο, αν θέλετε και χρέος, θα πρέπει να επιτελούν οι φορείς διαχείρισης και τα επαγγέλματα εφαρμογής που εμπλέκονται στη χρήση του.
Το επάγγελμα του υδραυλικού σχετίζετε άμεσα με τη χρήση του νερού καθώς είμαστε ο τελευταίος συνδετικός κρίκος κατά τη μεταφορά του νερού μέσα στις κατοικίες. Πέρα από την απλή επαγγελματική του άσκηση όμως, θεωρώ, ότι έχουμε χρέος να δούμε και την κοινωνική διάσταση του θέματος και ποιες ευθύνες ενδεχομένως να πηγάζουν από την πλευρά μας. Προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι να παροτρύνουμε και να είμαστε σε θέση να δώσουμε στους καταναλωτές πρακτικές λύσεις σε ότι αφορά την οικιακή εξοικονόμηση.
Η οικιακή κατανάλωση είναι σαφώς πολύ μικρότερη από εκείνη στη γεωργία και τη βιομηχανία. Ωστόσο η προσπάθεια εξοικονόμησης στο σπίτι είναι ένα σημαντικό βήμα. Η υιοθέτηση μερικών αλλαγών στην καθημερινή μας συμπεριφορά μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην μείωση της κατανάλωσης.
Πρακτικές συμβουλές εξοικονόμησης του νερού:
– Καθημερινός έλεγχος των διαρροών στο δίκτυο και στις συσκευές και άμεση αποκατάστασή τους.
– Επιλογή κατάλληλης βρύσης και τοποθέτηση συστημάτων περιορισμού της ροής.
– Μείωση της σπατάλης του νερού από τα καζανάκια με την τοποθέτηση μηχανισμού διπλής ροής.
– Συλλογή του βρόχινου νερού σε δεξαμενές και χρήση αυτού για πότισμα, πλύσιμο αυτοκινήτου, κ.α. χρήσεις.
– Για τα νέα κτίρια μπορεί να γίνει εφαρμογή τεχνικών εγκατάστασης συστήματος τρίτου σωλήνα και τροφοδοσία για τις μη πόσιμες ανάγκες του σπιτιού.
Στο φυλλάδιο που σας έχουμε δώσει γίνετε ειδική αναφορά στους τρόπους με τους οποίους μας δίνετε η δυνατότητα να κάνουμε περαιτέρω οικονομία στο νερό.
Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια ότι το ΥΠΕΚΑ από τον Απρίλιο του 2011 μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων εξετάζει ένα πρόγραμμα μέτρων για την κατ’ οίκον εξοικονόμηση του νερού με την υποχρέωση εγκατάστασης εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού και τη παροχή οικονομικών κινήτρων σε παλιές κατοικίες.
Φίλοι και φίλες
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία και διαδρομή θα καταστούμε μέρος της λύσης του προβλήματος, θα γίνουμε περισσότερο ενεργοί και πιο ευαίσθητοι στη σχέση μας με το νερό, αυτό το πολύτιμο αγαθό για τη ζωή.
Αφού ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια, την Οικολογική Κίνηση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο, το Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S και τα ΜΜΕ, θέλω να κλείσω με μία τελευταία φράση: «Το νερό και γενικότερα το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας»
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι