Αρχική » Περιεχόμενα » Συνεντεύξεις » Η διαφορά ποιότητας μεταξύ ευρωπαϊκών και κινέζικων προϊόντων έχει ελαχιστοποιηθεί

Η διαφορά ποιότητας μεταξύ ευρωπαϊκών και κινέζικων προϊόντων έχει ελαχιστοποιηθεί

doktfactory

Συνέντευξη στον «Υ» του κ. Αθ. Δοκτόρη, διευθυντή εξαγωγών σε όλη την Ευρώπη  της “ SHIMA International Pipe & Fitting Industrial Co. Ltd”
Η δημιουργία στην Κίνα πολλών εργοστασίων παραγωγής από ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρίες, συμπαρέσυρε και την κινεζική αγορά στη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων που παράγει και εξάγει σ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στο περιοδικό μας ο κ. Αθ. Δοκτόρης και μας παρουσιάζει ταυτόχρονα τους στόχους του από την προσωπική του επένδυση στην Κίνα, με τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής πολυστρωματικών σωλήνων, ορειχάλκινων εξαρτημάτων και ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού.

Κύριε Δοκτόρη, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει κτυπήσει και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ποιες είναι οι δικές σας κινήσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης;
Δεν μπορώ να μιλήσω για τις άλλες επιχειρήσεις.
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάθε σώφρων επιχειρηματίας προσπαθεί σε όλο το διάστημα της κρίσης να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε μετά το πέρας της κρίσης να έχει την δυναμική για ανάπτυξη.
Έχετε ξεκινήσει μια επένδυση στην Κίνα. Μιλήστε μας για το πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτής της επένδυσης και ποιοι οι βασικότεροι στόχοι της;
Η επένδυση δεν έγινε από την εταιρία «Αθ. Δοκτόρης ΑΕ» αλλά από εμένα προσωπικά. Η εταιρία ονομάζεται “ SHIMA International Pipe & Fitting Industrial Co. Ltd”. Η ιδέα της επένδυσης ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια διότι πιστεύουμε ότι σε μεγάλο φάσμα προϊόντων και εκτός του κλάδου μας η Κίνα είναι πρωτοπόρα.
Επίσης η Κίνα έχει εξελιχθεί ως το μεγαλύτερο εμπορικό και παραγωγικό κέντρο παγκόσμια, δίνοντας σε πολλούς επιχειρηματίες την δυνατότητα επενδυτικών ευκαιριών. Τα προϊόντα που παράγει το εργοστάσιο είναι:
• Πολυστρωματικές σωλήνες και πάσης μορφής ορειχάλκινα εξαρτήματα όπως βάνες, συλλέκτες, εξαρτήματα πλαστικής και πολυστρωματικής σωλήνας
• Ηλιακά συστήματα παραγωγής ζεστού νερού.
doktfactory
Το εργοστάσιο είναι κτισμένο σε ιδιόκτητο οικόπεδο 30000 m² και έχει καλύψει σε πρώτη φάση 600 m²  γραφεία και δύο στεγασμένους χώρους 6000 m² όπου υπάρχουν 4 γραμμές παραγωγής, οι 2 laser και οι άλλες 2 overlap πολυστρωματικών σωλήνων καθώς και των ορειχάλκινων προϊόντων και 4000 m² για την παραγωγή των ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού.
Το «made in China» σηματοδοτούσε το φτηνό και παράλληλα μη ποιοτικό προϊόν. Πιστεύετε ότι το ίδιο ισχύει και σήμερα, και αν όχι, τι οδήγησε σε αυτή την αλλαγή;
Πιστεύουμε ότι με το άνοιγμα της κινέζικης αγοράς, όλα τα προϊόντα τα οποία εμφανίστηκαν στην Ευρώπη δεν ήταν ποιοτικώς τα καλύτερα. Για τον λόγο αυτό η φήμη τους λειτούργησε ανασταλτικά στην διάθεσή τους. Κατόπιν ο ανταγωνισμός αύξησε το πρόβλημα ποιότητας ακόμη περισσότερο διότι οι εισαγωγείς στην προσπάθεια να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, λειτούργησαν σε βάρος της ποιότητας. Η είσοδος όμως πολλών δυτικών εργοστασίων παραγωγής στην Κίνα με υψηλά στάνταρ ποιότητας συμπαρέσυρε και την κινέζικη αγορά στην βελτίωση της ποιότητας. Από την πλευρά μας ύστερα από 7 χρόνια συνεχούς μελέτης και ταξιδιών στην Κίνα όλες οι επιλογές των προϊόντων μας – παραγομένων και μη- γίνονται κάτω από αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διαφορά με παρόμοια ευρωπαϊκά προϊόντα έχει ελαχιστοποιηθεί, σε σημείο τέτοιο που πλέον τα ελαττωματικά κινέζικα προϊόντα να εμφανίζονται σε συχνόητα αντίστοιχη με αυτήν που εμφανίζονται και τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που ζούμε, βλέπουμε να γίνονται πολλές επενδύσεις στις ασιατικές χώρες από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Εκτός από το φθηνό εργατικό προσωπικό, ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι άλλοι βασικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτές τις επενδύσεις;
Ναι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως Σαγκάη, Καντόνα, Πεκίνο έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις διότι όλοι πιστεύουν ότι η Κίνα αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό κέντρο και ο λόγος είναι ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερο διότι το εργατικό κόστος, το κόστος αγοράς γης και ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων είναι πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη παραγωγό χώρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε ότι σχεδόν όλοι οι οργανισμοί πιστοποίησης έχουν ανοίξει γραφεία και δίνουν πιστοποιητικά όπως (SKZ, TÜV, CE κλπ) δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον των εταιριών να πιστοποιηθούν.
Εσείς έχετε σκοπό να πιστοποιήσετε τα προϊόντα σας;
Ναι η ιδέα της παραγωγής στην Κίνα έγινε μόνο με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα όπως τα ηλιακά συστήματα που έχουν CE. Επίσης έχει γίνει αίτηση πιστοποίησης προς τον οργανισμό SKZ, ώστε να πιστοποιηθούν και οι σωλήνες. Πέραν δε αυτού είναι σίγουρο ότι οι αυστηροί έλεγχοι κατά την διάρκεια παραγωγής είναι κανόνας για το εργοστάσιο και όλα τα προϊόντα παραγωγής μας είναι ασφαλισμένα.
Σήμερα στη χώρα μας, εκτός από την οικονομική κρίση, ποια άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο χώρο των υδραυλικών προϊόντων και ειδών θέρμανσης;
Ο χώρος των υδραυλικών προϊόντων και ειδών θέρμανσης, ήταν ένας χώρος υγιής και με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Τώρα με την οικονομική κρίση επήλθε μεγάλη συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς και ο χώρος αυτός έγινε προβληματικός και δεν μπορεί να αντέξει τον ήδη μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Και αυτό όπως γνωρίζεται θα έχει άμεσες και δύσκολες συνέπειες για όλους μας.
Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις του χώρου, ανάμεσά τους και η «Αθ. Δοκτόρης ΑΕ» έχουν επεκταθεί και σε άλλες αγορές. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προοπτικές αυτών των κινήσεων, μέσα στις σημερινές συνθήκες παγκοσμιοποίησης των αγορών;
Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ουσιαστική ερώτηση αυτής της συνέντευξης. Προσωπικά πιστεύω ότι όσες παραγωγικές ή εμπορικές επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί και οργανωθεί σε πωλήσεις εκτός Ελλάδος θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να επιβιώσουν και θα έχουν περισσότερες πιθανότητες από τις υπόλοιπες εταιρίες οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τον Ελληνικό χώρο. Και φυσικά όλες οι επιχειρηματικές κινήσεις θα πρέπει να έχουν σαν γνώμονα την έρευνα, την σωστή αξιολόγηση και την προσεκτική και καλά σχεδιασμένη ανάπτυξή τους.