Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Σωματεία » Εστία – Ήφαιστος: Κοινή γενική συνέλευση με ενωτικό χαρακτήρα

Εστία – Ήφαιστος: Κοινή γενική συνέλευση με ενωτικό χαρακτήρα

Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2023, με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων, στο Ξενοδοχείο Stanley, και μετά από κοινή απόφαση των προέδρων των δύο σωματείων Γιώργο Ζυγούμη και Γιώργο Καλύβα, συνδιοργανώθηκε γενική συνέλευση από την «Εστία» και τον «Ήφαιστο». Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ συζητήθηκαν και αναλύθηκαν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους αλλά και τον Κλάδο γενικότερα. Η ενημέρωση των παρευρισκομένων εμπλουτίστηκε και από τις παρεμβάσεις των προσκεκλημένων από την ΕΔΑ Αττικής, κκ Λεωνίδα Μπακούρα, Νίκο Ατάλου και Ρούλα Πολυδώρου.

Οι πρόεδροι των δύο σωματείων, από αριστερά Γιώργος Ζυγούμης (Εστία) και Γιώργος Καλύβας (Ήφαιστος)

Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο Γιώργος Καλύβας από τον «Ήφαιστο» ο οποίος είχε αναλάβει και το ρόλο του συντονιστή καθ’όλη τη διάρκεια της συνέλευσης. Καλωσόρισε τους συναδέλφους και τους προσκεκλημένους και τόνισε την συγκίνησή του για το γεγονός της κοινής διοργάνωσης της συνέλευσης από τα δύο σωματεία, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να συνεχιστεί.
Στη συνέχεια παρουσίασε τον προσκεκλημένο κ. Λεωνίδα Μπακούρα, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΑ Αττικής και τον κάλεσε στο βήμα. Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την ομιλία του κ. Μπακούρα.

Λεωνίδας Μπακούρας
Διευθύνων συμβούλος της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση στην γενική σας συνέλευση. Έχω αναλάβει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΑ Αττικής εδώ και 20 μήνες. Πριν έρθω στην Αθήνα, ήμουν 23 χρόνια στην Θεσσαλονίκη και στην Θεσσαλία.
Ξεκινήσαμε με τους συναδέλφους να δούμε ποια προβλήματα έχουμε στην ΕΔΑ Αττικής και τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να προχωρήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια.
Κατ’ αρχήν από 1 Σεπτεμβρίου του 2023 θα υπάρξει μια εταιρεία διανομής ως μεγάλη μέτοχος, την οποία είχαμε και στην Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία από το 2000. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει τις επενδύσεις που έγιναν σε αυτές τις περιοχές. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την διείσδυση του φυσικού αερίου μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Επίσης κάναμε μεγάλες επενδύσεις για να ενεργοποιήσουμε πάνω από 3.500 καταναλωτές και συνεχίζουμε, προσπαθώντας να κάνουμε άλλες 1.400 νέες συνδέσεις. Για να αξιοποιήσουμε τα δίκτυα, βάζουμε «έξυπνους» μετρητές παντού. Τα επόμενα έτη θα γίνει και αντικατάσταση των ήδη υφιστάμενων μετρητών. Πρόκειται για μεγάλες επενδύσεις, μόνο για να καλύψουμε την Περιφέρεια Αττικής, θέλουμε 660 χιλιόμετρα δικτύου ενώ προβλέπονται επτά σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου για απομακρυσμένους δήμους – όπως ο Δήμος Μεγαρέων.
Σήμερα δυστυχώς μόνο το 20% των κτιρίων είναι συνδεμένο. Θα προσπαθήσουμε τα χρόνια που έρχονται να συνδεθούν όσο γίνεται περισσότερα σπίτια. Θα το καταφέρουμε αυτό προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες σε αυτόν που θέλει να συνδεθεί. Σήμερα αυτό που κάνουμε, με την διαφήμιση στην τηλεόραση και γενικά στα μέσα ενημέρωσης, είναι να προσφέρουμε σε όποιον κάνει συμβόλαιο, να γίνεται η σύνδεσή του μέσα σε 30 ημέρες, ενώ παλιά γινόταν σε 60 μέρες. Έχουμε χωρίσει την Αθήνα για αυτή την χρονιά σε 6 τομείς όπου θα γίνουν όλα τα έργα. Θα ανακοινωθούν σύντομα, υπάρχουν ήδη και στο site της εταιρείας οι περιοχές αυτές. Έτσι θα μπορεί ο καταναλωτής να δει και να παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου.
Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τα φύλλα καύσης. Υπάρχουν πάρα πολλά που δεν μας τα έδωσαν. Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να φτάνουν στα χέρια μας και σε αυτό χρειαζόμαστε και την δική σας βοήθεια. 40.000 χιλιάδες καταναλωτές δεν μας παρέδωσαν το φύλλο καύσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βγάλουμε την αδεία χρήσης. Μπορεί και να το συμπλήρωσαν και απλά να μην μας το έστειλαν. Σε όλους αυτούς τους καταναλωτές στέλνουμε επιστολές, ειδικά όπου υπάρχουν εστιατόρια, ξενοδοχεία ή αυτόνομη θέρμανση, για να μας φέρουν το φύλλο καύσης, ώστε να μπορεί να γίνει η ετήσια τακτική συντήρηση.
Μετά την κρίση, ήρθε και ο πόλεμος, ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στο φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στο προϊόν που λέγεται φυσικό αέριο, αλλά και η ΕΔΑ Αττικής να κερδίσει την εμπιστοσύνη του τελικού καταναλωτή. Να κάνει γρήγορα τις συνδέσεις, την δουλειά της με συνέπεια και με λειτουργική ανεξαρτησία. Εμάς ο ρόλος μας δεν είναι από πού θα αγοραστεί ο λέβητας ή ποιος λέβητας είναι ο καταλληλότερος. Ο ρόλος ο δικός μας, είναι να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να προμηθευθεί φυσικό αέριο και να πάρει πιστοποιημένο τεχνίτη, που θα κάνει την σωστή δουλεία στην εγκατάσταση.
Θα είναι χαρά μου να μου στείλετε προτάσεις για αυτό το πρόβλημα και θα σας απαντήσω άμεσα. Στην Θεσσαλονίκη, είχα επαφή με τους υδραυλικούς και τους τεχνικούς καυσης. Θα είμαστε κοντά σας συνέχεια, για ό,τι θέλετε. Να σας ευχαριστήσω που με καλέσατε και να ξέρετε η πόρτα της ΕΔΑ Αττικής είναι πάντα ανοιχτή για εσάς που μπαίνετε στα σπίτια και στους επαγγελματικούς χώρους. Και αν έχετε κάποια καινούργια πρόταση, να μας την πείτε, θα την ακούσουμε με προσοχή. Ευχαριστώ».

Διακρίνονται από αριστερά: Αντώνης Φώκος, Γιώργος Ζυγούμης, Γιώργος Καλύβας, Νίκος Χαϊδός και Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε και πάλι ο Γ.Καλύβας, και, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους έκανε αναφορές στα όσα είπε ο κ. Λ. Μπακούρας, λέγοντας:
«Ακούσατε τον κ. Μπακούρα. Δεν σας κρύβω πως στην συνάντηση που κάναμε στις αρχές του περασμένου μήνα στην ΕΔΑ, όλα αυτά που ακούσαμε σήμερα μου φαίνονταν εξωπραγματικά. Τώρα βλέπω σίγα – σιγά να βαδίζουμε αλλιώς. Ας κρατήσουμε όμως χαμηλά τις προσδοκίες μας ως το τέλος, οι καταστάσεις θα δείξουν την πραγματικότητα, γιατί προσωπικά θεωρώ πως οι ιδέες δεν αλλάζουν από την μια στιγμή στην άλλη. 20 χρόνια τώρα που είμαι συνδικαλιστής, ακούω πολλά, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Μακάρι να υλοποιήθούν έστω και το 50% των επιδιώξεων μας, καθώς, το 90% των συναδέλφων μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θέλω να πιστεύω, μετά τα όσα μας ανέφερε ο κ. Μπακούρας, πως κάτι θα αλλάξει. Τα σωματεία μας μπορούν να είναι σε επαφή με την ΕΔΑ Αττικής για ό,τι χρειαστεί από εμάς και ευχαριστούμε που ανταποκριθήκε στην πρόσκλησή μας. Έχουμε σκοπό να κάνουμε μια έκθεση να την στείλουμε στην ΕΔΑ Αττικής με τα προβλήματα που είναι κοινά, για όλους τους συναδέλφους».
Στη συνέχεια ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τους συναδέλφους να εκφράζουν απορίες, τους κ.κ. Ν. Ατάλου και Ρ. Πολυδώρου (τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ΕΔΑ Αττικής) να απαντούν, με συντονισμό και παρεμβάσεις εξίσου από τον Γ. Καλύβα. Μεταξύ άλλων, ακούστηκαν:

Νίκος Ατάλου
Τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ΕΔΑ Αττικής
«Είναι στόχος του επενδυτή μας να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα, να δεχόμαστε και άλλους τύπους αερίων καυσίμων, ώστε να μπορούμε να προωθούμε στην αγορά ένα μείγμα από αυτά. Το πρώτο που έχουμε σκοπό να εισάγουμε είναι το βιομεθάνιο, καθώς η επεξεργασία και η σύσταση του βιοαερίου αυτού είναι πιο κοντά σε αυτήν του φυσικού αερίου. Σε δεύτερη φάση  έχουμε στο πρόγραμμα να ασχοληθούμε με το υδρογόνο, που, αν και είναι πολύ πιο απαιτητικό και δύσκολο στην διαχείριση, συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Πάντως, ακόμα και όταν φθάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιείται ευρέως το υγραέριο, θα είναι μικρό ποσοστό και δεν θα επηρεάζει τα υπόλοιπα δίκτυα –  ούτε την δική σας δουλειά…
Το τηλέφωνο επικοινωνίας για βλάβες ή για διακοπές είναι το 1322. Για οποιοδήποτε πρόβλημα έχετε με το φυσικό αέριο, θα πρέπει να απευθύνεστε στην ΕΔΑ Αττικής και όχι στον εκάστοτε πάροχο. Θέλει προσοχή να απευθύνεστε  στον σωστό φορέα…
Κάτι που θέλουμε να τονίσουμε και θέλουμε να θυμάστε καλά, είναι σε συνέχεια αυτών που ανέφερε ο κ. Μπακούρας και αφορά κάποιες τροποποιήσεις που θα γίνουν από την ΕΔΑ Αττικής στην προσέγγισή μας στο κομμάτι της διήθησης του φ. αερίου στην αγορά.  Αλλάζουμε αρκετά της διαδικασίες, ώστε να γίνουμε ποιο γρήγοροι.Στο διαφημιστικό κομμάτι προς τους καταναλωτές, ήδη προβάλλεται στην τηλεόραση διαφήμιση, μέσω της οποίας δεσμευόμαστε ότι η σύνδεση θα ολοκληρώνεται σε 30 ημέρες από την υπρογραφή του συμβολαίου. Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει την αγορά, ενώ το δεύτερο που θα κάνουμε είναι να προσεγγίσουμε πελάτες ξανά τους πελάτες που ζητούν να κάνουν επεκτάσεις. Αλλάζει εντελώς η φιλοσοφία. της εταιρείας και αυτό είναι κάτι που θα δείτε και άμεσα όταν κάνετε αίτηση για επέκταση. Και φυσικά, όπως είπε και ο κ. Μπακούρας, θέλουμε και τις δικές σας ιδέες, να μας βοηθήσετε, να γίνουμε καλύτεροι».
Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Καλύβας επεσήμανε:


Γιώργος Καλύβας (Εστία)
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι τα Φύλλα Ελέγχου. Κυκλοφορούν  πιστοποιητικά που δεν είναι θεωρημένα από την Περιφέρεια ή από το σωματείο, δεν έχουν σφραγίδα. Εάν αυτά τα Φύλλα Έλεγχου πάνε στην Περιφέρεια, θα φάνε πρόστιμα. Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη, λέει ότι τα Φύλλα Ελέγχου πρέπει να έχουν θεωρηθεί είτε από το εκάστοτε σωματείο είτε από την Περιφέρεια. Πρέπει να σας πούμε ότι κάναμε εξώδικο στην ΕΔΑ γιατί δέχονταν μέσω e-mail οποιοδήποτε φύλλο έλεγχου.
Aπό πλευράς μας, δεν είναι αποδεκτό,  μετά από τόσα χρόνια, να υπάρχουν συνάδελφοι που δεν γνωρίζουν να συμπληρώνουν τα Φύλλα Ελέγχου – γι’ αυτό και στη συνέχεια σήμερα, ο συνάδελφος Γιώργος Ζυγούμης θα μας δείξει πώς πρέπει να συμπληρώνεται – και αυτή θα είναι η τελευταία φορά, από εδώ, από αυτό το βήμα, που προειδοποιούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα. Θέλουμε φύλλα έλεγχου νόμιμα. Εάν γίνει καταγγελία για μη νόμιμο φύλλο έλεγχου, όποιος και να είναι αυτός που το κατέθεσε, ακόμα και φίλοι, δεν πρόκειται να το δεχθούμε ή να το καλύψουμε. Και βέβαια να θυμάστε πως τα φύλλα έλεγχου είναι ατομικά, μόνο δικά σας, όχι και για άλλους.
Θερμή παράκληση συνάδελφοι, τις καινούργιες ενάρξεις και συντηρήσεις, πρέπει να τις στέλνετε όλες και στην Περιφέρεια. Πρέπει να μάθουμε να είμαστε σωστοί, να τις στέλνουμε στο e-mail που σας έχουμε δώσει και να παίρνετε αριθμό πρωτοκόλλου. Η κάθε Περιφέρεια διαβάζει όπως θέλει την νομοθεσία, κι έτσι, αναγκαστικά, πρέπει να τρέχουμε εμείς στην Περιφέρεια και να εξηγούμε την νομοθεσία».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της «Εστίας», Γιώργος Ζυγούμης, αναφέροντας:

Γιώργος Ζυγούμης (Εστία)
«Καλησπέρα και από εμένα, είμαι ο Γιώργος Ζυγούμης, πρόεδρος της «Εστίας» για όσους δεν με ξέρουν. Με τον Γιώργο Καλύβα, τα τελευταία χρόνια έχουμε αρίστη σχέση. Προσπαθούμε – και νομίζω ότι έχουμε κάνει αρκετά βήματα- και πιστεύω ότι θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Ο Γιώργος είπε είναι ικανοποιημένος από την μάζωξη αυτή, γιατί πρώτη φορά ο «Ήφαιστος» και η «Εστία» βρίσκονται μαζί μετά από πολλά χρόνια. Αυτό είναι το ευχάριστο, εγώ όμως είμαι απογοητευμένος από την άποψη του ότι στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 400 καυστηρατζήδες  και θα έπρεπε να είμασταν πιο πολλοί εδώ σήμερα.
Όσον αφορά την κοστολόγηση, θεωρώ πως το ποσό που χρεώνει ο καθένας μας την συντήρηση είναι δικό του θέμα, άλλος χρεώνει φθηνά και άλλος ακριβά. Ο κάθε ένας υπολογίζει την δουλειά του σύμφωνα με αυτό που πιστεύει ότι θα πληρωθεί. Αν πάμε με την λογική του πώς πάει η αγορά, δυστυχώς, τα επόμενα χρόνια, δεν θα υπάρχουμε: Θα υπάρχουν παιδάκια από σχολές ή οποιοσδήποτε που θα κρέμεται από ένα μηχανολόγο και από μία εταιρεία και θα χάσουμε το επάγγελμά μας. Για μένα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι είναι ήδη χαμένο αλλά ευελπιστώ πως θα το κερδίσουμε πίσω.
Πρέπει πλέον να συμπορευθούμε, συνάδελφοι, για να προφυλάξουμε το επάγγελμά μας αλλά και τους ιδίους τους εαυτούς μας, δεν γίνεται να διαπιστώνουμε κακοτεχνίες ή παραβάσεις και να μην τις καταγέλλουμε. Η λύση πλέον, είναι να κάνουμε καταγγελία στην ΕΔΑ, στην Περιφέρεια, είτε μόνοι μας είτε μέσω σωματείων. Να ξέρετε πως είμαστε μαζί σας».
Στην συνέχεια ενημέρωσε τους συναδέλφους σχετικά με το πώς να τα συμπληρώνουν τα Φύλλα Κάυσης ώστε να μην γίνονται λάθη και να παραδίδονται σωστά, δηλαδή πάντα να έχουν σφραγίδα από το σωματείο ή την Περιφέρεια και στις δύο όψεις και να είναι αριθμημένα.
Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε:
«Πρέπει, συνάδελφοι, να θεωρούμε και την άδειά μας ώστε να μην την χάσουμε, μην το ξεχνάτε. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε να παίρνουμε και την άδεια για τις εγκαταστάσεις αερίου ώστε να γίνουμε πολλοί και να αποκτήσουμε δύναμη.  Θεωρώ ότι το επάγγελμά μας έχει πολλά προβλήματα και ένα από αυτά είναι η Βεβαίωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών. Αφού καταφέραμε να δίνουμε και εξετάσεις ώστε να είμαστε όλοι νόμιμοι, δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα να συμπληρώνουμε και μια βεβαίωση καλής εκτέλεσης εργασιών, με την οποία θα μπορούμε, όταν χρειαστεί, να πάμε να θεωρήσουμε την άδειά μας.
Συνάδελφοι πρέπει να καταλάβουμε πως το φύλλο καύσης είναι υπογραφή μας. Το 1996-1997 είχε νομοθετήσει ο  δήμος Αθηναίων το φύλλο Καύσης και εμείς το αγνοήσαμε, δεν ασχοληθήκαμε. Αν τότε το είχαμε υποστηρίξει, θα μιλάγαμε για διαφορετικά πράγματα τώρα…
Είμαστε όμως σε καλό δρόμο, κάνουμε βήματα σιγά- σιγά, το καλό είναι ότι υπάρχει σύμπνοια ανάμεσα στα δύο σωματεία και οι πρόεδροι έχουν καλές σχέσεις, ώστε να λύνουμε τα προβλήματά μας που είναι κοινά. Και στα υπουργεία πάμε παρέα, άρα είμαστε σε καλό δρόμο. Ένα βασικό να είμαστε σοβαροί και σωστοί στη δουλειά μας, γιατί διαφορετικά οι αναφορές και τα εξώδικα που κάνουμε, θα γυρίσουν εναντίον μας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κυνηγήσουν τελικά εμάς τους ίδιους, αν δεν έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε».
Δική μας – αλλά και κατά γενική ομολογία αίσθηση είναι πως, με την κοινή αυτή συνέλευση, τα δύο σωματεία, μέσω των αντιπροσώπων τους, τους προέδρους των διοικητικών τους συμβουλίων, θέλησαν να υπογραμμίσουν πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν σαν επαγγελματίες και συνάδελφοι, είναι αγαπημένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουν μπροστά το επάγγελμα με ενωτικές διαθέσεις.