Αρχική » Επικαιρότητα » Έως 3 χρόνια ποινές φυλάκισης για τους θανάτους από μονοξείδιο του άνθρακα στη Θεσσαλονίκη το 2009

Έως 3 χρόνια ποινές φυλάκισης για τους θανάτους από μονοξείδιο του άνθρακα στη Θεσσαλονίκη το 2009

Ποινές φυλάκισης από 18 μήνες έως 3 χρόνια και 3 μήνες, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκαν χθες από το τριμελές εφετείο Θεσσαλονίκης για τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στο θάνατο δύο ενοίκων του ξενοδοχείου “Νεφέλη” στο Πανόραμα από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα.
Το δικαστήριο έκρινε υπεύθυνους τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, τον κατασκευαστή, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι “τάπωσε” μία καμινάδα, και τον πραγματογνώμονα

 

Το πρωτοφανές δυστύχημα συνέβη στις αρχές Νοεμβρίου 2009 όταν έχασαν τη ζωή τους δύο πελάτες του ξενοδοχείου, ένας 28χρονος επιχειρηματίας και ένας 27χρονος ασφαλιστής, την ώρα που ήταν στα δωμάτιά τους. Ο “γλυκός θάνατος” από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα προκλήθηκε επειδή σε κατασκευές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες για την επέκταση των καμινάδων είχε φραχθεί η καμινάδα του καυστήρα. Το μονοξείδιο από ρωγμές στους αγωγούς κατέληξε σε δωμάτια δύο ορόφων, όπου έμεναν τα άτυχα θύματα. Αυτό που είχε προκαλέσει εντύπωση την περίοδο εκείνη ήταν πως παρότι αρχικά έχασε τη ζωή του ένας 28χρονος επιχειρηματίας, από την πλευρά των υπευθύνων δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο, με συνέπεια μία ημέρα μετά να σημειωθεί και δεύτερος θάνατος, του άτυχου ασφαλιστή. Τραγικές φιγούρες στην αίθουσα του εφετείου πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, όπου δικάστηκε η υπόθεση, ήταν οι συγγενείς των νεκρών. “Τον αναζητούσα διαρκώς τηλεφωνώντας στο ξενοδοχείο και μου απαντούσαν ότι δεν μπορούσαν να μπουν στο δωμάτιό του. Μόνο όταν απείλησα ότι θα καλέσω την αστυνομία το έκαναν και με μοναδική ψυχρότητα μου είπαν ότι ήταν αναίσθητος και μου έκλεισαν το τηλέφωνο”, κατέθεσε η σύζυγος του ενός.
Ενδεικτικό του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τη διαρροή ήταν ότι στους χώρους των δύο δωματίων ανιχνεύτηκε ποσότητα μονοξειδίου 1.000 ppm, όταν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αντέχει ποσότητα μεγαλύτερη των 5 ppm σε κλειστό χώρο και σε εκείνη τη φάση αρχίζει η δηλητηρίαση.
Αρνήθηκαν
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών και 3 μηνών και αρνήθηκε ότι είχε ευθύνη. Υποστήριξε πως προσέλαβε κατασκευαστή για τις καμινάδες, χωρίς να γνωρίζει ότι δεν ήταν ειδικός. “Ανέθεσα δουλειά με τη βεβαιότητα της ορθής περαίωσής της. Δεν φανταζόμουν ότι αυτός που πλήρωσα να μου κάνει τη δουλειά θα μου πετούσε πεπονόφλουδα”. Το δικαστήριο τιμώρησε σε φυλάκιση 3 ετών και 2 μηνών τον κατασκευαστή, ο οποίος δεν ήταν στο δικαστήριο και δικάστηκε διά πληρεξουσίου. Συνεργάτης του πάντως κατέθεσε πως το δικό τους συνεργείο δεν έφραξε την καμινάδα. Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδικάστηκε ο πραγματογνώμων, ο οποίος κλήθηκε να εξετάσει τις συνθήκες του πρώτου θανάτου και κρίθηκε υπεύθυνος, επειδή δεν εντόπισε τη διαρροή. “Εάν μας έλεγαν ότι ήταν μονοξείδιο από την πρώτη στιγμή, θα ξέραμε τι να κάνουμε”, υποστήριξε στην απολογία του και ανέφερε πως δεν είχε καμία ευθύνη εφόσον η παραγγελία που δόθηκε από την αστυνομία αφορούσε το εσωτερικό του δωματίου. “Δεν μου πέρασε από το μυαλό ότι ήταν η κεντρική θέρμανση, αφού μου είπαν πως ζεσταινόταν με ερκοντίσιον, γι’ αυτό και το έψαξα”, τόνισε.

Του Κώστα Καντούρη ( ckantouris@yahoo.gr). Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Μακεδονία».