Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στον Τύρναβο Θεσσαλίας

Ορόσημο για το μέλλον της Θεσσαλίας αποτέλεσε η τροφοδότηση του τοπικού δικτύου αγωγών από το Σταθμό Αποσυμπίεσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον Τύρναβο. Τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού CNG στη Θεσσαλία, έλαβαν χώρα τo Σάββατο 20.10.2018, στην Κεντρική Πλατεία Τυρνάβου.


Διοργανώθηκε από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε συνεργασία με το Δήμο Τυρνάβου, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, του Δημάρχου Τυρνάβου, κ. Παναγιώτη Σαρχώση, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, κ. Δημητρίου Τζώρτζη, του Προέδρου του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Βενετίου Μπούρα και του Γενικού Διευθυντή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδα Μπακούρα, καθώς και βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η γεωγραφική απόσταση δεν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο ενεργειακής απομόνωσης» τόνισε στην ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, και αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της συλλογικής προσπάθειας, προκειμένου ο σχεδιασμός για τη σύνδεση απομακρυσμένων περιοχών με φυσικό αέριο να γίνει πραγματικότητα, αλλάζοντας την ενεργειακή αγορά. Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Μπακούρας, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα προχωρήσει στην τροφοδότηση επιπλέον απομακρυσμένων περιοχών με χρήση Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια του δικτύου. Μέχρι το 2022, υπογράμμισε, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα υλοποιήσει επενδυτικό πρόγραμμα 3,5 εκ. ευρώ και το 50% του πληθυσμού του Τυρνάβου θα απολαμβάνει τα οφέλη του φυσικού αερίου.
Ολοκληρώνοντας, συμπλήρωσε ότι η έγκαιρη και επιτυχημένη έκβαση του έργου, είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών των ανθρώπων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συμβολή τους σε αυτό το εγχείρημα τους μετόχους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζη και την ENI.
Ευχαρίστησε ακόμη τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρα, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλο, τον Δήμαρχο Τυρνάβου κ. Σαρχώση και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.


Τέλος ο κ. Μπακούρας υπενθύμισε ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναμένεται να τροφοδοτηθούν έως τέλος Νοεμβρίου του 2018, η Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων και η Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνας.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. B. Μπούρας, χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική για την πόλη του Τυρνάβου γιατί εγκαινιάζεται ο δεύτερος στην Ελλάδα και ο πρώτος στη Θεσσαλία Σταθμός Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου που δίνει την ευκαιρία σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να απολαμβάνουν το οικονομικότερο ενεργειακό αγαθό.


Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Τζώρτζης, αναφέρθηκε στην δυνατότητα που δίδεται στους εκτός δικτύου καταναλωτές να κάνουν χρήση του φυσικού αερίου χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση και τόνισε ότι εκτός από το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, οι καινοτόμες πολιτικές στο χώρο του φυσικού αερίου θα συνεχίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως τα «έξυπνα δίκτυα», η ψηφιοποίηση και οι «έξυπνοι μετρητές».
Σταθμό στην ιστορία της ανάπτυξης των υποδομών του Τυρνάβου χαρακτήρισε την σύνδεση με το φυσικό αέριο, ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Σαρχώσης και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εγκατάσταση του Δικτύου ύδρευσης την δεκαετία του ’60 και αποχέτευσης στη δεκαετία του ’90. «Τέτοιοι σταθμοί στην ιστορία της πόλης χαρακτηρίζουν λογικές που βγάζουν μια περιοχή    από την υπανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος, ξεκίνησε την ομιλία του απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους εργάστηκαν ώστε να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, το πρόγραμμα σύνδεσης του Τυρνάβου με το φυσικό αέριο. «Πίσω από κάθε μεγάλη αλλαγή, υπάρχουν άνθρωποι», σημείωσε «και σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν τα πράγματα να γίνουν, όχι απλώς καλύτερα αλλά και σωστά», τόνισε εξαίροντας τη συμβολή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, στη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη της χώρας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός, συνεχάρη όσους εργάστηκαν για να
έρθει το αέριο στον Τύρναβο και ευχήθηκε «καλή και φθηνή χρήση του αερίου στους πολίτες του Τυρνάβου».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη συμβολική αφή φλόγας, σηματοδοτώντας έτσι την επιτυχημένη πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η οποία συνεχίζει το έργο της και παραμένει πιστή στην υλοποίηση του Προγράμματος Ανάπτυξης που έχει θέσει, για να φθάσει το αέριο σε ολοένα και περισσότερες νέες περιοχές.