Αρχική » Περιεχόμενα » ΕΒΕ » Eπιτακτική η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών

Eπιτακτική η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης των πυρόπληκτων περιοχών

ΓΣΕΒΕΕ και Επιμελητηήριο Λακωνίας επισκέφθηκαν πληγείσες επιχειρήσεις της περιοχής

Το Σάββατο και την Κυριακή, 29 & 30 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, κλιμάκιο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας επισκέφθηκε τις πληγείσες από πυρκαγιές περιοχές  του Νομού και ήρθε σε επαφή με επιχειρηματίες και επαγγελματίες που υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή.
Πιο συγκεκριμένα,  ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Νίκος Σκορίνης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Κωνσταντίνος Πανδής, και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων της ΓΣΕΒΕΕ, επισκέφτηκαν τις ακόλουθες περιοχές: Χρύσαφα, Αγριάνοι, Καλλιθέα, Γεράκι, Σπάρτη,  Γύθειο, Αερόπολη, Οίτυλο, Κροκεές, Δαφνί και Σκάλα. Βασικό στόχο της επίσκεψης αποτέλεσε η άμεση και εκ του σύνεγγυς αποτύπωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής καθώς και  οι συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νομού.

Με την πολύτιμη βοήθεια του Επιμελητηρίου και της  Τοπικής  Αυτοδιοίκησης (πιο συγκεκριμένα του Δημάρχου Γερακίου και προέδρου της ΤΕΔΚ Λακωνίας, κ. Φίλιππα Πήλιουρα, του Δημάρχου Αερόπολης, κ. Πέτρου Ανδρεάκου, του Αντιδημάρχου Αερόπολης, κ. Σπύρου Μπατσινίλα, του Δημάρχου Θεραπνών, κ. Ιωάννη Ράλλη, του Δημάρχου Κροκαιών, κ. Δημήτρη Νταλιάνη, του Αντιδημάρχου, κ. Νίκου Γεωργακαράκου και του Δημάρχου Σκάλας, κ.Γιάννη Γρυπιώτη ), διαπιστώθηκε πως η λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες, αποτελεί μια απαραίτητη μεν, αλλά δυστυχώς βραχυπρόθεσμη λύση.
Στις συναντήσεις τους με τους επαγγελματίες που υπέστησαν ζημιές, ανέκυψαν τρία βασικά ζητήματα:
• Στην πλειοψηφία τους, όσοι έπαθαν μικρές ή μεγάλες ζημιές δεν γνωρίζουν τι δικαιούνται να εισπράξουν και το εάν εντέλει θα αποζημιωθούν στο σύνολο ή όχι των υλικών καταστροφών.
• Σε περιπτώσεις που υπήρξε ολική ή μερική καταστροφή των εμπορευμάτων και τιμολογίων, οι επιχειρηματίες δεν έχουν αποδείξεις για το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν και αμφιβάλλουν για το αν η αποζημίωση θα τους καλύψει.
• Το δυσκολότερο ζήτημα που ανέκυψε, αφορά τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι οποίες όμως είχαν ήδη χρέη. Αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται πια σε οικονομικό αδιέξοδο, αφενός γιατί  οι ζημιές που υπέστησαν δεν τους επιτρέπουν να λειτουργήσουν, αφετέρου γιατί ακόμα κι αν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν, η περιβαλλοντική καταστροφή (κυρίως στις περιοχές που κάηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά) είναι τέτοια που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν την απαγορεύει.  [ π.χ. κτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ταίσουν τα ζώα τους, επιχειρήσεις λιπασμάτων, οι οποίες ήδη λειτουργούσαν με πιστώσεις, είναι αβέβαιο τι αντίκρυσμα θα έχουν πια, τουριστικές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν για δύο συνεχείς χρονιές, δεν μπορούν να λειτουργήσουν και παράλληλα διαπιστώνουν πως η κίνηση μειώθηκε κατά 80% στην περιοχή τους, κ.ο.κ.]
Κοινή πεποίθηση κατά τη διάρκεια των επαφών απετέλεσε το γεγονός πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθίσταται επιτακτική ανάγκη για τη κατάστρωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης, πέραν των όποιων άμεσων μέτρων ανακούφισης των πληγέντων,  το οποίο θα αποτελέσει τόσο τον οδηγό εξόδου από τη κρίση αλλά και κατ΄ ουσία μονόδρομο προς την οικονομική αειφορία.   
Αποτυπώνοντας τα αποτελέσματα της κρίσης, επεξεργαζόμενοι το προϊόν  των επιτόπιων επαφών με τους επαγγελματίες και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση,   η  Γενική Συνομοσπονδία θα διατυπώσει  άμεσα και με σαφή τρόπο τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρηματιών του Νομού, μέσα από ένα σχέδιο που θα δίνει μια νέα προοπτική μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.
Οι προβληματισμοί, οι ανάγκες καθώς και οι προτάσεις επί ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης θα μεταφερθούν μέσω της ΓΣΕΒΕΕ  στους αρμόδιους υπουργούς  της Κυβέρνησης προκείμενου ένα τέτοιο σχέδιο άμεσα να καταρτισθεί και ταχύτατα να τεθεί σε εφαρμογή.

Προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές
Η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε στις 27 Αυγούστου στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, κ.κ. Δ. Σιούφα, Γ. Αλογοσκούφη και Β. Μαγγίνα, τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της μεγάλης περιβαλλοντολογικής, οικονομικής, παραγωγικής, εμπορικής και τουριστικής καταστροφής που υπέστησαν οι πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές και της ακόμη μεγαλύτερης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεσοπρόθεσμα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, ή στήριξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στους πυρόπληκτους Νομούς, δεν πρέπει να τελειώνει μόνον στην όποια στήριξη  των καταστραφέντων και μόνο επιχειρήσεων από τις πυρκαγιές. Η μεγάλη οικονομική ζημία θα επέλθει μετά το σβήσιμο των πυρκαγιών για όλες τις επιχειρήσεις και για αυτό απαιτείται συνολική στήριξη και σχέδιο.
Θα νεκρώσει η οικονομική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένης της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, της υποβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού των Νομών και της τουριστικής απαξίωσης.
Η στήριξη των επιχειρήσεων για την συνέχιση τουλάχιστον της λειτουργίας τους και διατήρηση των θέσεων εργασίας, απαιτούν την λήψη άμεσων μέτρων. Μόνο τότε θα υπάρχει ελπίδα για μελλοντική ανάκαμψη και με τις όποιες άλλες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις επιλέγουν από την Πολιτεία.
Θα πρέπει να εξασφαλιστεί σήμερα η διατηρησιμότητα  των επιχειρήσεων για να ελπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών σε ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Γενική Συνομοσπονδία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και πρότεινε να υιοθετηθούν τα ακόλουθα μέτρα:
• Αναστολή υποχρεώσεων και χρεών προς Δημόσιο για εύλογο χρονικό διάστημα.
• Μείωση έως και μηδενισμό της φορολόγησης (για 2 χρόνια των επιχειρήσεων), αρχής γενομένης από την παρούσα χρήση.
• Δυνατότητα επανεπένδυσης του συνόλου των κερδών για εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό και υποδομές με ισχύ 5 χρόνων. Μηδενική φορολόγηση των κερδών που επενδύονται.
• Επιδότηση ασφαλιστικών υποχρεώσεων (50%) προς ΟΑΕΕ και ΙΚΑ για 2 χρόνια.
• Αντιμετώπιση υποχρεώσεων (δόσεις δανείων κλπ), σε συνεννόηση και με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
• Μειωμένα τιμολόγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης, Δημοτικών Τελών για 2 χρόνια
• Πλήρης επιδότηση επιτοκίων δανεισμού για κεφαλαία κίνησης και εξοπλισμού με την συνδρομή του ΤΕΜΠΜΕ.
• Ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης, ιδιαίτερα σε υποδομές και εγκαταστάσεις των πυρόπληκτων νομών. Αποκατάσταση με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του φυσικού περιβάλλοντος.
• Κατάρτιση προγράμματος ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα επεξεργαστούν οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ,ΓΣΕΕ) για την στήριξη της απασχόλησης με πόρους του ΛΑΕΚ, του λογαριασμού που οι ίδιοι δημιούργησαν και διαχειρίζονται.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις προς τους υπουργούς, κοινοποιήθηκαν από την ΓΣΕΒΕΕ και στον Πρωθυπουργό, κ. Κ Καραμανλή.