«Δεν θα κάνουμε πίσω»

karakostas

Του έχουν βρίσει τη μάνα, τον έχουν χτυπήσει, όπως μας λέει. Η δουλειά του έχει πέσει στο μισό αλλά παρ’ όλα αυτά δεν το βάζει κάτω. Ο λόγος για τον πρόεδρο της Ένωσης Αδειούχων Εγκαταστατών Σαλαμίνας Φίλιππο Καρακώστα, ο οποίος, εδώ και δύο χρόνια, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, προσπαθεί να βάλει φραγμό στη λαθροεγκατάσταση στο νησί. Στρατιωτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι και άλλοι που αυτοαποκαλούνται –μέσω επαγγελματικών καρτών- υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και καυστηρατζήδες «βρίσκονται», αντί για τους νόμιμους επαγγελματίες στις οικοδομές, που πλέον είναι και ελάχιστες, στερώντας το μεροκάματο από αυτούς που νόμιμα δικαιούνται να εργάζονται.
karakostas«Είχα φτάσει σε ένα σημείο να φύγω, γιατί δεν είχα να φάω», μας λέει. «Είναι αμαρτία αυτό που συμβαίνει στο νησί, όχι μόνο για εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία επαγγελματίες, αλλά και για τα νέα άτομα που μπαίνουν στο επάγγελμα από τις σχολές. Πρέπει να τα βοηθήσουμε, και ας υποστούμε τις συνέπειες. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στο έλεος».
Μιλώντας μας για τις δύο πρώτες συλλήψεις αξιωματικών του πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι εκτελούσαν υδραυλικές εργασίες σε διώροφη οικοδομή στο κέντρο της Σαλαμίνας, ο συν. Καρακώστας δεν έκρυψε τα στενάχωρα ανθρώπινα αισθήματα που έζησε το βράδυ της Παρασκευής 15 Οκτωβρίου, στο αστυνομικό τμήμα του νησιού και κατόπιν στο σπίτι του.
«Είχα πει ότι οι πρώτοι παράνομοι που θα την πληρώσουν μπορεί να είναι και άτυχοι. Και αυτό συνέβη με τους δύο αξιωματικούς.
Αυτό που με στενοχώρησε είναι ότι πιάσαμε ίσως τους καλύτερους σαν χαρακτήρες. Υπήρχαν άλλοι που θα δημιουργούσαν φοβερά προβλήματα. Αυτοί δεν είπαν κουβέντα. Μάλιστα, μου είπαν ότι έχουμε δίκιο. Εκείνο το βράδυ «έσπασε» το τηλέφωνο της αστυνομίας. Ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη έπαιρναν τηλέφωνο. Ήρθαν και οι υποψήφιοι δήμαρχοι. Οι δύο αξιωματικοί μάς είπαν ότι καταστρέφονται. Τη Δευτέρα θα πήγαιναν ναυτοδικείο, με επιπτώσεις στην καριέρα τους. Δεν κοιμήθηκα το βράδυ από την ένταση, γιατί όλοι οι συγγενείς τους, τις προηγούμενες ώρες, έρχονταν και με παρακαλούσαν να πάρουμε πίσω την καταγγελία. Αφού είδα τα πράγματα έτσι, ζήτησα αναίρεση της ποινικής δίωξης και των δύο, γιατί λόγω επαγγέλματος θα έχουν προβλήματα. Ο αξιωματικός της αστυνομίας όμως, μου είπε ότι δεν γίνεται λόγω της αυτόφωρης διαδικασίας.
Στο τέλος, πάντως, και οι δύο μου έδωσαν το χέρι.
Σαν άνθρωπος δεν μου αρέσουν οι διώξεις. Όταν όμως κάνεις κάτι, πρέπει να έχεις και την ευθύνη. Ο Σύλλογος έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα.
Ο κόσμος είναι μοιρασμένος με τις ενέργειές μας, δεν γίνεται όμως διαφορετικά.
Εκτός από τους στρατιωτικούς, έχουμε και τους δημοτικούς υπαλλήλους που παίρνουν έργα. Πήγα σήμερα σε μία 4ώροφη οικοδομή, που την έχει πάρει ένας δημοτικός υπάλληλος. Λέω στον ιδιοκτήτη, πάρε αδειούχο υδραυλικό για να μην έχεις πρόβλημα. Ως απάντηση, ο ιδιοκτήτης μου είπε: κανονικά πρέπει να πάρουμε ένα ξύλο να σας δέρνουμε. Θα κάνουμε αυτό που νομίζουμε. Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν έχει τη σκέψη να πει, γιατί να μπλέξω αφού ο νόμος προβλέπει αυτό. Εμείς, λένε, θα φτιάξουμε την Ελλάδα; Ο καθένας μπορεί να δουλεύει όπως θέλει. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση».
Όσο για το πώς έχει η κατάσταση στη Σαλαμίνα από άποψη δουλειάς;
Η πτώση τζίρου, μας είπε ο συν. Καρακώστας, είναι μεγάλη. Πάνω από 60%. «Οι δουλειές είναι λίγες και αυτές «χτυπιούνται» ανελέητα. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, αλλά θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να ξεζουμίσει το επάγγελμά μας, που είναι στον πάτο. Πόσο να πάει; Ζούμε για να πληρώνουμε τα έξοδά μας. Αν δεν είχαμε κάτι άλλο να τη βγάλουμε, δεν θα ζούσαμε. Εγώ έχω τη γυναίκα μου για τα έξοδα και το παιδί που σπουδάζει. Αν εγώ ζούσα την οικογένειά μου, δεν θα ζούσαμε τώρα.
Το μέλλον είναι δύσκολο. Είμαι απαισιόδοξος. Αν ήμουν νέος, θα είχα φύγει από εδώ. Από τις 120 οικοδομικές άδειες που εκδοθήκανε σε 6 μήνες, προχωράνε μόνο οι 10. Και τις μισές τις χάνουμε. Τι περιμένεις από εκεί και πέρα; Εγώ κάθομαι μία εβδομάδα. Προγραμματισμός δεν υπάρχει. Ο κόσμος, οι συνάδελφοι είναι απελπισμένοι. Τους έχει «καβαλήσει» και το ΤΕΒΕ. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Τον τελευταίο χρόνο όλοι έχουν ζοριστεί και όλοι χρωστάνε. Τους κάνανε και κάτι «κόλπα». Σε δύο συναδέλφους έστειλαν χαρτιά ότι χρωστάνε 2 δίμηνα, σπαστά, το 2006-07, και τους υποχρέωσαν να τα πληρώσουν. Πώς όμως τους θεώρησαν βιβλία άλλες 2-3 φορές, αφού χρωστούσανε;».

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Σύνδεσμοι