Αρχική » Νέα Συντηρητών Καυστήρων » Ειδήσεις » ΒΟΛΟΣ: Συχνότερες οι βλάβες στα υδραυλικά, λόγω κακής ποιότητας νερού

ΒΟΛΟΣ: Συχνότερες οι βλάβες στα υδραυλικά, λόγω κακής ποιότητας νερού

Ο Συνεταιρισμός Μαγνησίας αγόρασε οικόπεδο για τη μετεγκατάστασή του

Συχνότερες οι βλάβες στα υδραυλικά λόγω κακής ποιότητας του νερού, επισημαίνουν οι υδραυλικοί και οι έμποροι ηλεκτρικών συσκευών και θερμοσιφώνων του Βόλου, σε πρόσφατο ρεπορτάζ (11 Οκτωβρίου) της εφημερίδας «Θεσσαλία». Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Στ. Δημόπουλου φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του Συνεταιρισμού Μαγνησίας Ι. Ραχωβίτσα, ο οποίος τονίζει ότι την τελευταία πενταετία, λόγω της σκληρότητας του νερού παρατηρούνται βλάβες στους θερμοσίφωνες, στις μπαταρίες, στα μεγάλα μπόιλερ και στα πλυντήρια. Από το ρεπορτάζ γίνεται γνωστό επίσης ότι ο Συνεταιρισμός προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου, στο ύψος του περιφερειακού, προκειμένου να μεταστεγάσει εκεί το κατάστημά του.
Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Εκτός από την υγεία μας βλάπτει και την τσέπη μας η ποιότητα του νερού του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Λόγω της μεγάλης του σκληρότητας προκαλεί πλέον συχνές και μεγάλες βλάβες στις εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις των σπιτιών, καταστρέφει νωρίτερα ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες και πλυντήρια, ενώ οδηγεί ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά στην αγορά εμφιαλωμένου νερού.
Υδραυλικοί αλλά και έμποροι ηλεκτρικών συσκευών και θερμοσιφώνων επισημαίνουν ότι πλέον η ποιότητα του νερού προκαλεί συχνότερα βλάβες και τονίζουν ότι οι καταναλωτές βάζουν ολοένα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, τόσο για την επισκευή, όσο και για την αντικατάσταση των συσκευών που τίθενται εκτός λειτουργίας.
Επίσης η επίσκεψη ενός υδραυλικού στο σπίτι ακόμη και για ένα «μερεμέτι», κοστίζει πλέον αρκετά, ενώ στα ύψη έχει φθάσει το κόστος της επισκευής πλυντηρίων ή θερμοσιφώνων.
«Ο τεχνίτης που θα έρθει να επισκευάσει μια βρύση, θα πρέπει να αφήσει άλλη δουλειά, μια εργολαβία, οπότε πρέπει να πληρωθεί γι’ αυτό», επισημαίνει παλαιός υδραυλικός. Ωστόσο οι περισσότεροι τεχνίτες κάνουν «μερεμέτια» τα απογεύματα ή Σαββατοκύριακα, γι’ αυτό και αμείβονται παραπάνω. Η «ταρίφα» δεν πέφτει κάτω από 20 ευρώ για μια απλή δουλειά και φθάνει ή και ξεπερνά τα 50 για κάτι δυσκολότερο, όπως η αντικατάσταση μιας βρύσης κουζίνας με μείκτη ή η επισκευή των σωλήνων αποχέτευσης της κουζίνας.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των βλαβών παίζει η σκληρότητα του νερού, η οποία σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο φέτος κυμαινόταν μεταξύ 30 και 43 γαλλικών βαθμών.
Ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ κ. Δημ. Κουτσιφέλης δήλωσε ωστόσο ότι «η σκληρότητα του νερού δεν έχει όριο ασφαλείας», ενώ παρέθεσε παράδειγμα κακής κατασκευής των υδραυλικών ενός καινούργιου κτιρίου στη Ν. Ιωνία, όπου ο μηχανικός διαμαρτυρήθηκε στη ΔΕΥΑΜΒ για την αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης του δικτύου, καθώς από 2 ατμόσφαιρες έγινε 3,5 με την αντικατάσταση του δικτύου, με συνέπεια, όπως υποστήριξε ο μηχανικός-κατασκευαστής, να υποστεί βλάβη η εγκατάσταση του κτιρίου. Ο κ. Κουτσιφέλης έθεσε το ερώτημα στον κατασκευαστή, αν χρησιμοποιεί σωλήνες 2 ατμοσφαιρών, που «είναι ακατάλληλες για το εσωτερικό δίκτυο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΥΑΜΒ, μόλις το 20% του νερού που καταναλώνει το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, προέρχεται από τις πηγές, ενώ το υπόλοιπο είναι νερό γεωτρήσεων. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 9.000 κυβικά μέτρα νερό επί συνόλου 45.000 κυβικών που καταναλώνει το πολεοδομικό συγκρότημα ημερησίως.
Η αυξημένη κατανάλωση μη πηγαίου νερού οδηγεί σε σημαντικές υπερβάσεις και στα χλωριόντα.

Οι καλύτεροι πελάτες

«Οι βιομηχανίες ηλεκτρικών θερμοσιφώνων μας έχουν τους καλύτερους πελάτες. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και χρόνιο», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Υδραυλικών Μαγνησίας κ. Ι. Ραχωβίτσας.
«Κρούσματα έχουμε τώρα και στην πενταετία και στην τετραετία, έχουμε μεγάλη κατανάλωση στους θερμοσίφωνες και στα πλυντήρια έχουμε πρόβλημα και στα μεγάλα τα μπόιλερ, στις «μπαταρίες», όταν έχουμε σκληρό νερό», προσθέτει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.
Φυσικά ο χρόνος ζωής των συσκευών εξαρτάται και από την ποιότητά τους, αν δηλαδή είναι πιστοποιημένες. «Η σκληρότητα και τα άλατα μειώνουν το χρόνο ζωής. Δεν μπορώ να πω πόσο μειώθηκε ο χρόνος ζωής, αλλά υπάρχει πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Ραχωβίτσας.
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο το καλοκαίρι, δηλώνουν οι υδραυλικοί, καθώς το νερό των γεωτρήσεων αυξάνει στο δίκτυο ύδρευσης και μειώνεται αντίστοιχα το πηγαίο νερό. Η εμπιστοσύνη των δημοτών στο νερό της βρύσης έχει χαθεί και αυτό αποδεικνύει η υψηλή κατανάλωση εμφιαλωμένου, η διάθεση του οποίου ξεπέρασε ήδη το 1.000.000 φιάλες το έτος, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς των εμπόρων-διακινητών οίνων και ποτών.
Πρόσφατη έρευνα του τμήματος πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στους δημότες του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου έδειξε ότι το 73,5% των κατοίκων είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του νερού της βρύσης, ενώ το 20% πίνει αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο.
Αναφορικά με τις τιμές των υδραυλικών, αυτές ποικίλλουν και ξεκινούν από 30 ευρώ περίπου για ένα μείκτη νιπτήρα, για να φθάσουν και τα 80 ή 100 ευρώ για μια «μπαταρία» μπάνιου, ανάλογα φυσικά με την ποιότητα και το υλικό κατασκευής (ανοξείδωτο, μπρούτζινο).
Ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών Μαγνησίας προχώρησε πρόσφατα στην αγορά οικοπέδου επί της οδού Βόλου-Καναλίων, στο ύψος του περιφερειακού, προκειμένου να ανεγείρει εκεί κτίριο, για να μεταστεγάσει το κατάστημά του αλλά και έκθεση υδραυλικών ειδών και ειδών μπάνιου. Ωστόσο επειδή το οικόπεδο βρίσκεται εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ), δεν επιτρέπεται εμπορική χρήση. Ο Συνεταιρισμός κάνει προσπάθεια τώρα για αλλαγή χρήσης της ΖΟΕ.