Αρχική » Επικαιρότητα » BAU 2013: Κορυφαία διεθνής έκθεση του κλάδου της οικοδομής (Μόναχο 14 – 19.01.2013)

BAU 2013: Κορυφαία διεθνής έκθεση του κλάδου της οικοδομής (Μόναχο 14 – 19.01.2013)

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης αρχιτεκτονικής, δομικών υλικών και δομικών συστημάτων “BAU 2013” έδωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στις 9 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας.

Η έκθεση που θα πραγματοποιηθείστο Μόναχο από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου 2013 παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον κ. MarkusSporer, projectmanager της BAU.

Τα βασικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι:

Το προφίλ της BAU 2013

  • Η BAU παρουσιάζει σε μία επιφάνεια 180.000 m², αρχιτεκτονική, υλικά και συστήματα για την κατασκευή κατοικιών, επαγγελματικών χώρων καθώς και της εσωτερικής διαμόρφωσης σε νεόδμητα και σε υφιστάμενα κτήρια.
  • Και η επόμενη BAU τον Ιανουάριο του 2013 θα γεμίσει όλες τις εγκαταστάσεις της Έκθεσης Μονάχου, συνολικής επιφάνειας αιθουσών 180.000 m², στα οποία έρχονται να προστεθούν και άλλα 3.500 m² υπαίθριου χώρου.
  • Ο αριθμός των εκθετών παραμένει εδώ και πολλά χρόνια σταθερός εξαιτίας της περιορισμένης επιφάνειας των αιθουσών. Αυτός ανέρχεται σε τουλάχιστον 2000.
  • Οι εκθέτες προέρχονται από περίπου 40 χώρες. Το μερίδιο εκθετών από το εξωτερικό θα κυμαίνεται και πάλι περίπου στο 25%.
  • Η ζήτηση για περίπτερο στη BAU είναι εδώ και πολλά χρόνια τόσο μεγάλη ώστε υπάρχει μια μεγάλη λίστα αναμονής.
  • Στόχος από πλευράς επισκεπτών: Να διατηρηθεί ή ακόμα και να ξεπεραστεί το όριο των 235.000 και να αυξηθεί κατά το δυνατό περαιτέρω το ποσοστό των διεθνών επισκεπτών.
  • Η BAUθα λάβει χώρα από τις 14 έως τις 19 Ιανουαρίου 2013 στις εγκαταστάσεις της νέας Έκθεσης Μονάχου. Διοργανώτρια εταιρία είναι η MesseMünchenInternational.
  • Όπως συμβαίνει και με τους επισκέπτες έτσι και με τους εκθέτες στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται η Αυστρία, η Ιταλία και η Ελβετία Ως μοναδική μη Ευρωπαϊκή χώρα ανάμεσα στις δέκα πρώτες καθιερώθηκε στομεταξύ η Κίνα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το ότι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας εξαιτίας της κρίσης του Ευρώ όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, συνεχίζουν όπως και πριν να στέλνουν πολλούς εκθέτες στην BAU.

Θεματικές ενότητες

           Στο επίκεντρο της BAU 2013 βρίσκονται τέσσερις θεματικές ενότητες.

  • Αειφόρος ανάπτυξη: Το θέμα αυτό έχει στο μεταξύ μετατραπεί σε γενικό όρο για τη σύγχρονη και ευσυνείδητη δόμηση. Στους εκθέτες σε όλες τις πλευρές της BAUθα βρει κανείς προϊόντα και υλικά που ικανοποιούν τα κριτήρια της αειφόρου ανάπτυξης ενώ οι αειφόρες κατασκευές αποτελούν το κορυφαίο θέμα στις εκδηλώσεις του προγράμματος πλαισίου.
  • Δόμηση για μια ζωή: Η ιδέα της δόμησης για μια ζωή γίνεται όλο και πιο σημαντική στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Υπό την έννοια αυτή οι χώροι διαβίωσης διαμορφώνονται και εξοπλίζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει χώρος και θέση για όλους, ώστε κάθε συγκάτοικος να αισθάνεται γενικά καλά και σιγουριά είτε είναι νέος ή ηλικιωμένος, ψηλός ή κοντός. Η BAU 2013 πραγματεύεται αυτό το θέμα στο πλαίσιο πολλών εκδηλώσεων.
  • Ενέργεια 2.0: Στην Ευρώπη καταναλώνεται περίπου το 40% της ενέργειας για τη θέρμανση των κτηρίων. Για αυτό το λόγο η ενεργειακή αποτελεσματικότητα αποτελεί εδώ και χρόνια ένα μεγάλο θέμα. Στη BAUασχολούμαστε, στο πλαίσιο πολυάριθμων ομιλιών και ειδικών εκθέσεων, με το μέλλον της τροφοδοσίας κτηρίων και ολόκληρων προαστίων με ενέργεια και με τις τεχνολογικές καινοτομίες που συνδυάζονται με αυτή.
  • Αστική ανάπτυξη τον 21ο αιώνα: Κάθε δεύτερος άνθρωπος ήδη σήμερα ζει στην πόλη. Το έτος 2050 ήδη το 75% των περίπου 9,3 δις ανθρώπων παγκοσμίως θα ζει στις πόλεις. Αυτό επιφέρει μεγάλες προκλήσεις αναφορικά με τις υποδομές, την κινητικότητα, την ασφάλεια και την τροφοδοσία ενέργειας. Για αυτό το λόγο στη BAU 2013 θα ασχοληθούμε με το πώς θα είναι η ζωή στην πόλη στο μέλλον.

Σχεδιασμός αιθουσών

Η BAU 2013 περιλαμβάνει 17 εκθεσιακές αίθουσες συνολικής επιφάνειας 180.000 m².

Οι αίθουσες της έκθεσης είναι ταξινομημένες ανά οικοδομικά υλικά, τομείς προϊόντων και θεματικούς τομείς.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της BAUείναι ότι ενώνει σε μία κλαδική έκθεση όλες τις τεχνολογίες, τα προϊόντα και τα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό και στην κατασκευή. Αυτός ο συνδυασμός υπάρχει σε αυτή τη μορφή μόνο στη BAU.

Αυτή η διακλαδική προσέγγιση μετατρέπει τη BAU σε μία απαραίτητη πηγή πληροφόρησης για όλους όσους συμμετέχουν στους τομείς σχεδιασμού και δόμησης. Από τους επενδυτές στους μελετητές και τους αρχιτέκτονες μέχρι τους τεχνίτες και τους λειτουργούς κτηρίων.

Η BAU αποτελεί πλατφόρμα για την τοποθέτηση νέων προϊόντων. Οι εκθέτες για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων προσανατολίζονται βάσει του κύκλου της BAU. Όλα τα καινοτόμα προϊόντα είτε παράθυρα, πόρτες, επενδύσεις δαπέδων ή νέα στοιχεία προσόψεων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη BAU. Και για αυτό το λόγο κλαδικοί επισκέπτες από όλες τις ηπείρους επισκέπτονται κάθε δύο χρόνια τη BAU στο Μόναχο.

Η δομή των επισκεπτών

Η BAU ελκύει κλαδικούς επισκέπτες από όλους τους κλάδους του σχεδιασμού, της διαμόρφωσης και της δόμησης. Αναλυτικά, η δομή των επισκεπτών αποτελείται από:

  • Επαγγελματίες του κλάδου κατασκευών και ανακατασκευών. Αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό με 45% των επισκεπτών.
  • Σχεδιαστές, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, 21% (αυτή η ομάδα αυξήθηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια).
  • Εμπόρους δομικών υλικών, 14%.
  • Κατασκευαστές δομικών υλικών, 10%.
  • Παρόχους υπηρεσιών, ερευνητές και πανεπιστήμια, 5%.
  • Φορείς δόμησης, εκπροσώπου του κλάδου κατοικιών και υπηρεσιών, 5%.

Όπως επισημάνθηκε , συνοδευτικάστις παρουσιάσεις των εκθετών οι θεματικές ενότητες αποτελούν την γενική θεματολογία και αναλύονται στα πολλά φόρουμ που διοργανώνονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Συνωστισμός ρεκόρ στη BAU 2011!

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών στην BAU 2011.

Το 2011 το ποσοστό ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 61%. Από τους συνολικά 238.230 επισκέπτες της BAUπερίπου 60.000, δηλαδή περίπου το 25%, ήρθαν από το εξωτερικό.

Στόχος για το 2013: Να επιτευχθεί κατά το δυνατό το όριο των 250.000 κλαδικών επισκεπτών και να διευρυνθεί περαιτέρω σε διεθνές επίπεδο.

Οι πιο δυνατές χώρες αναφορικά με τους επισκέπτες ήταν η Αυστρία, η Ελβετία και η Ιταλία.

Το 2011 υπήρχαν σαφείς αυξήσεις σε σχεδόν όλες τις πρώτες 15 χώρες, με σημαντικές αυξήσεις σε Τουρκία και Ρωσία.

Η παγκοσμιοποίηση του κατασκευαστικού κλάδου και κατά συνέπεια της BAU φαίνεται στην εξέλιξη του αριθμού επισκεπτών από μη ευρωπαϊκές χώρες. 8.500 επισκέπτες της BAU 2011 ήλθαν από χώρες εκτός Ευρώπης. Από την Ασία κατέφθασαν 3.505 κλαδικοί επισκέπτες από τους οποίους 854 μόνο από την Κίνα.

Στην εκδήλωσηχαιρετισμό απηύθυνε ο διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Knapp, ενώ οι κ.κ. Κ. Κοταλακίδης από την εταιρία ClassconAEκαι Α. Κόκλας από την εταιρία Salinox ΕΠΕ αναφέρθηκαν στους λόγους που τους οδήγησαν να επιλέξουν ακριβώς αυτή τη δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία να είναι εκθέτες στη BAU 2013.

Την εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό η κ. Αθηνά Θεοφανίδου, εκπρόσωπος του Εκθεσιακού Οργανισμού του Μονάχου για την Ελλάδα και την Κύπρο.

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:”Table Normal”; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:””; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:”Times New Roman”; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}