Αρχική » Συνδικαλιστικά Νέα Υδραυλικών » ΟΒΥΕ » Aσφαλιστικό και προεδρικό διάταγμα στην αιχμή του δόρατος για την ΟΒΥΕ

Aσφαλιστικό και προεδρικό διάταγμα στην αιχμή του δόρατος για την ΟΒΥΕ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου

Καμπανάκι χτύπησε στην τελευταία ολομέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΒΥΕ, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, επ’ αφορμή της τοποθέτησης του νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας για τα «κενά» του προεδρικού διατάγματος και το δεύτερο μεγάλο ζήτημα των ημερών, το ασφαλιστικό, με βάση τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Είδηση της συνεδρίασης αποτέλεσε όμως και η απόφαση των μελών να κρατηθούν αποστάσεις από τις επιστολές που στέλνονται το τελευταίο διάστημα από αρκετούς συνδέσμους για τα τεκταινόμενα στην ΟΒΥΕ, και με τις οποίες κατηγοριοποιούνται τα μέλη και οι παρατάξεις της διοίκησης σε καλές και κακές.
Σε παρατάξεις που βοηθούν το έργο της Ομοσπονδίας και σε παρατάξεις που δημιουργούν προσκόμματα.
«Όλοι είμαστε καλοί και όλοι αγωνιζόμαστε για το καλό του κλάδου», τόνισε το Δ.Σ. της ΟΒΥΕ στην επιστολή που εξέδωσε και απέστειλε στους συνδέσμους, με την επισήμανση ότι «οι όποιες διαφωνίες προκύπτουν στις συνεδριάσεις της διοίκησης και για διάφορα θέματα, δεν πηγάζουν από εμπάθειες και προσωπικές αντιπαραθέσεις, αλλά από τη διαφορετική οπτική γωνία που δικαιούται να έχει ο κάθε συνδικαλιστής».
Αναφορικά με τα «κενά» του Π.Δ. 38/91, ο νομικός σύμβουλος της ΟΒΥΕ κ. Γιάννης Καούνης τόνισε στα μέλη της διοίκησης ότι «ο νόμος μας είναι ατελής. Δεν είναι διασφαλισμένος με συνέπειες. Τόσο στο θέμα των υπογραφών, δηλαδή στο ότι κάποιοι υπογράφουν για δουλειές άλλων και εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να τους διαγράψετε, όσο και στο θέμα των παρανόμων.
 Υπάρχει βέβαια ο μεταξικός νόμος, που όμως κι αυτός είναι ασαφής.

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα ολοκλήρωσης του νόμου, γιατί αυτή τη στιγμή η πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τίποτα με τους παράνομους. Πρέπει να καταθέσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις προς τη Βουλή, αφού προηγηθεί ένας κύκλος επαφών και συσκέψεων με τους αρμόδιους παράγοντες των υπουργείων.
Πρέπει να στοχεύσουμε στη διασφάλιση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων των κλάδου από αυτούς που τα υπονομεύουν.
Μιλάμε για «υπογραφάκηδες», ποιος όμως θα τους καταγγείλλει, ποιος θα καταθέσει εναντίον τους, όταν συνάδελφοι -όπως λέγεται- υπογράφουν γι’ αυτούς;».
Η όλη αναφορά του νομικού συμβούλου για το θέμα, προκάλεσε την αντίδραση από αρκετά μέλη, που όπως είπαν, η ενημέρωση αυτή έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια «για να δούμε τι θα κάνουμε».
Στην επισήμανση αυτή απάντησε ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης, λέγοντας ότι «ο νομικός μας σύμβουλος, μας το έχει επισημάνει το ζήτημα αρκετές φορές. Οι όποιες αποφάσεις και ενέργειες, εναπόκεινται σε εμάς. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε το θέμα της μη τήρησης του νόμου, της μη εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος. Το Π.Δ. δεν εφαρμόζεται στην ολότητά του και γι’ αυτό όλοι μας έχουμε ευθύνες. Πολεοδομίες, νομαρχίες, οι πάντες.
Εκδίδονται υπεύθυνες δηλώσεις με υπογραφές άλλων συναδέλφων. Έχουμε καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους περιφρούρησης του διατάγματος. Επιβάλλεται να παρέμβουμε νομικά.
Το φυσικό αέριο, για παράδειγμα, έχει ξεφύγει από τα χέρια μας. Και στην επαρχία αλλά και στην Αθήνα το πρόβλημα είναι πολύ έντονο. Τα διοικητικά συμβούλια των συνδέσμων πρέπει να δραστηριοποιηθούν μαζί με εμάς. Δουλεύουν άλλοι και υπογράφουν μηχανικοί από εμπορικά καταστήματα».
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που απασχόλησε την ολομέλεια, ήταν το ασφαλιστικό.
Ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ διάβασε στα μέλη ένα σχέδιο που ετοίμαστε για τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, ζητώντας τους, όπως είπε, να το μελετήσουν και την επομένη (τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ολομέλειας) να καταλήξουν -με τις όποιες προτάσεις και παρατηρήσεις τους στην τελική του μορφή.
Επί του σχεδίου, σε γενικές γραμμές δεν εκφράστηκε διαφωνία από τα μέλη της διοίκησης, πλην όμως, τόσο ο γενικός γραμματέας Διονύσης Σβορώνος όσο και το μέλος Θανάσης Στρουμπούλης επισήμαναν ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα σημεία του ψηφίσματος που αποφάσισε η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και εξέδωσε πριν λίγο καιρό το Δ.Σ.
«Είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο σχέδιο», είπε ο συν. Διονύσης Σβορώνος, «καθώς αν δεν γίνουν θα έρθουμε σε αντίθεση με αυτά που αποφασίσαμε πριν λίγο καιρό. Πέραν τούτου, το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο ζήτημα, είναι κυρίαρχο για τους ΕΒΕ και τον ελληνικό λαό και θεωρώ ότι δεν αρκεί ο χρόνος της μίας ημέρας για την οριστικοποίηση των θέσεών μας, με βάση το σχέδιο που κατατέθηκε».
Τελικώς αποφασίστηκε η σύγκληση διευρυμένου προεδρείου σε 10 ημέρες για την επανεξέταση της τελικής θέσης που θα λάβει η ΟΒΥΕ για την κοινωνική ασφάλιση.

Η εισήγηση του προέδρου

Εισηγητικά και για τα υπόλοιπα θέματα της ολομέλειας, ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ Αριστοτέλης Παπακονδύλης ανέφερε τα εξής:
«Ο καθένας μας στο Δ.Σ. πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και το ρόλο που του αναλογεί. Οι συνεδριάσεις μας πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου, γιατί όλοι οι συνάδελφοι έχουν εναποθέσει σ’ εμάς τις ελπίδες τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου.
Πρέπει να βρούμε τους τρόπους ώστε και το Π.Δ. να εφαρμοστεί αλλά και να σταματήσει η πολιτεία, το κράτος, να μας θεωρεί φοροφυγάδες.
Το τελευταίο το τονίζω, γιατί όλοι, από το Ινστιτούτο Καταναλωτών μέχρι τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, μας θεωρούν τους μεγαλύτερους φοροφυγάδες.
Η εικόνα αυτή δεν είναι η σωστή και πρέπει να την ανατρέψουμε.
Η κυβέρνηση μας βλέπει σαν «κόκκινο πανί». Πρέπει να βρούμε τρόπους άμυνας. Στα πλαίσια αυτά θα ήθελα να επιστήσουμε και την προσοχή στις διοικήσεις των συνδέσμων, προκειμένου τα όποια έξοδά τους να προκύπτουν με νόμιμα παραστατικά.
Έρχονται δύσκολες μέρες για τους επαγγελματίες και τον ελληνικό λαό, αφού το κράτος, προκειμένου να βρει έσοδα για να καλύψει τα ελλείμματά του και νέα φορολογία θα βάλει (ακούγεται για αύξηση του ΦΠΑ) και συχνότερους ελέγχους θα κάνει.

Πυρκαγιές

Η ΟΒΥΕ, και για το θέμα των πυρκαγιών το καλοκαίρι που μας πέρασε, ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή. Πέρα από τα δελτία τύπου που στείλαμε στους αρμόδιους φορείς, ζητήσαμε από τους συναδέλφους να αναλάβουν ενεργό δράση και να περιφρουρήσουν το περιβάλλον.
Επικοινώνησα με τους προέδρους των συνδέσμων στις περιοχές των οποίων παρουσιάστηκε το πρόβλημα, ενώ επισκέφθηκα και το νομό Ηλείας.
Συναντήθηκα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αμαλιάδας Γιάννη Ζώη και το δήμαρχο Πηνείας, ο οποίος μας ευχαρίστησε για τα 600 μέτρα σωλήνα που έστειλε ο ΣΕΥΔΑΠ, κι αφού είχε προηγηθεί αίτημα προς εμένα από το συν. Ζώη. Ο συν. Ζώης προσπάθησε να συγκροτήσει συνεργεία υδραυλικών εθελοντικά, για την αποκατάσταση των ζημιών στα υδραυλικά δίκτυα.
Συναντήθηκα και με τους προέδρους του Συνδέσμου Πύργου Κώστα Αθανασόπουλο και Μεσσηνίας Θεόδωρο Μπομπόνη, οι οποίοι -εκείνη τη στιγμή- δεν ήθελαν να τους στείλουμε υλικά.
Ως ΟΒΥΕ στείλαμε επιστολή σε όλη την Ελλάδα για να βοηθήσουμε τις πυρόπληκτες περιοχές. Δηλαδή, Κορινθία, Αιγιαλεία, Ηλεία, Εύβοια και Μεσσηνία.
Το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα, η βοήθεια, είναι σοβαρό αντικείμενο και πρέπει να το δούμε. Να δούμε δηλαδή, ποιοι είναι οι συνάδελφοι με τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Από διάφορους συνδέσμους ήρθαν καταγγελίες – επιστολές για το ψήφισμα της γενικής μας συνέλευσης για το ασφαλιστικό.
Για το θέμα αυτό έχω να πω ότι το κείμενο που εκδώσαμε διαφοροποιήθηκε πάρα πολύ λίγο σε σχέση με τα όσα προέβλεπε το αρχικό ψήφισμα, με τις απαραίτητες διορθώσεις βέβαια.
Η ασφάλιση έργων στην Interamerican προχωρά αρκετά καλά με αρκετούς συνδέσμους. Έρχονται συνεχώς υπεύθυνες δηλώσεις από τους συνδέσμους για να ασφαλιστούν. Το ποσοστό όμως των συναδέλφων που κάνουν χρήση της ασφάλισης είναι ακόμα μικρό, γιατί ίσως δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση του προγράμματος και κάποιοι να το κακοδιαφημίζουν.
Από την Interamerican κατατέθηκε τώρα και μια νέα πρόταση για ασφάλιση ζωής και ατυχημάτων των συναδέλφων.
Θεωρώ ότι την πρόταση αυτή πρέπει να τη δούμε, και με δεδομένο τα συνεχή αιτήματα που στέλνουν οι σύνδεσμοι για οικονομική βοήθεια σε συναδέλφους ή οικογένειες αυτών. Έστω και δοκιμαστικά, θα μπορούσαμε να το τρέξουμε.
…Η συμμετοχή μας στην έκθεση Climatherm 2008, έστω και αν το κόστος είναι υψηλό, είναι χρήσιμη. Πρέπει από τώρα να οργανωθούμε καλύτερα, ούτως ώστε να έχουμε τα επιτυχή για τον κλάδο αποτελέσματα…
Το κόστος του περιπτέρου, ως χώρου, θα μας στοιχίσει γύρω στις 12.000 ευρώ πέρα από τα άλλα έξοδα. Έτσι πρέπει να πάρουμε σήμερα μία απόφαση για το κλείσιμο του περιπτέρου.

Σεμινάρια

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα τρέχουν τα σεμινάρια αερίων καυσίμων από το ΕΛΚΕΔΕ, το οποίο μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής τα έχουν παρακολουθήσει 3.500 άτομα.
Τα σεμινάρια κοστολόγησης με το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ έχουν ξεκινήσει και θα πρέπει να τα παρακολουθήσουν όλοι οι συνάδελφοι. Θα πάρουν πολλές γνώσεις και σε συνδυασμό με το σχετικό εγχειρίδιο που έχει ετοιμαστεί.
…Πρέπει παράλληλα να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για την υποχρέωση ανάρτησης τιμοκαταλόγου παροχής υπηρεσιών στα μαγαζιά τους. Η υποχρέωση αυτή προκύπτει από σχετικούς νόμους.
Σε σχέση με τη β’ έκδοση του μητρώου υλικών της ΟΒΥΕ, έχω να πω ότι ολοκληρώθηκε η εργασία από το μηχανολόγο μας Αντώνη Σαχωλαρίδη.
Το μητρώο είναι χρήσιμο εργαλείο για τους συναδέλφους.
Πέραν τούτου, υπάρχει και επιθυμία από τις εταιρίες για την έκδοσή του.
…Πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα που έχει προκύψει με τους τεχνίτες Α’ οι οποίοι παρακολούθησαν σεμινάρια για τα αέρια καύσιμα και δεν μπορούν να τα αναγνωρίσουν.
Τέλος, θα πρέπει να γίνουν επαφές με το ΤΕΕ για τις παράνομες υπογραφές μηχανικών στα έργα. Ίσως θα πρέπει να φτάσουμε και σε καταγγελίες».
Θα επανέλθουμε στο επόμενο τεύχος με τις ομιλίες των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.